1, 5 kw, 380V, 3000 rot. vs 4 kw, 380V, 1500 rot

Creat de hapy_bee, Februarie 26, 2014, 01:26:51 AM

« precedentul - următorul »

hapy_bee

 Am ajuns intr un pct in care nu stiu ce hotarare sa iau si de aceea apelez la dvs., care aveti cu mult mai multa experienta decat mine, pentru a cere un sfat. Pe un abric cu 3 cutite de 300 mm, care motor s-ar potrivi, luand in considerare faptul ca celui de 4 kw i-as pune o fulie cu raport dublu fata de cea de pe ax. (Pe ax am montat si un cap de freza cu cutite su burghiu.). Cat de mult ar pierde din cuplu? Ar face fata cu ce-i ramane?
Cel de 1.5 kw cu 3000 de ture s-ar descurca mai bine? Care ar fi cea mai buna alegere?


Vyktor

Le ai pe amandoua si nu stii pe care sa folosesti sau e un chilipir si nu stii pe care sa iei? In oricare din cele doua variante as merge pe cel de 4 kw,  chiar daca este mai greu. Indiferent de raportul fuliilor, pierderea de putere nu va fi semnificativa. Aceasta pierdere va aparea si la cel de 1,5,  cu toate ca mai mica, insa una e sa pierzi putin din 4 si alta din 1'5.  Asta doar teoretic, practic doar cine a lucrat te poate lamuri. Daca ar fi sa cumperi eu zic sa mergi pe un 2,2 la 3000 rot/ min si vei sta linistit. :hi:

orbanstefan64

la abricht am 4 kw si 4200 rpm. in general motoarele de 1500 de rpm se bot bobina la 3000 rpm  :hi: :hi: :hi:

RazvanTi

1500 rotatii la un abricht si cap de freza e ENORM de putin...
iti trebuie un minim de 5000 ture la ax...
de aici ia si decizia care te avantajeaza.
eu l-as rebobina pe cel de 4kw pentru 3000 de ture.
ar iesi unul de 2,2 kw
cu multiplicatorul de turatie facut din fulii ajungi la un aproximativ 1,8kw DAR 5000 ture!!!

parerea mea...
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

hapy_bee

#4
Motoarele le am pe amandoua si as folosi unul din ele. Cel de 1.5 kw la 3000 de ture i-as pune fulii egale ca sa nu mai pird din putere. Ca sa ajung la 5000 de ture  Cel de 4 kw care are 1500 rotatii ar trebui sa pun pe motor o fulie de 300 mm, luanbd in considerare faptul ca fulia pe ax are 90 mm. Nu ar fi prea mare raportul de fulii?  Ce putere mai ramane din motor,  mai face fata?  Care din cele doua variante ar fi mai buna ca sa nu mai cumpar un alt motor? Puterea scade direct proportional cu cresterea turatiei din fulii?

marian_6777

Problema este un pic mai delicata. Raportul de multiplicare este foarte mare... de peste trei ori. Nu ai specificat daca va fi alimentat la 380v sau 220 monofazat. Daca este folosit in monofazic cu condensator de defazare, vei folosi cam 75% din putere, deci cam 3kw. Acum adauga si pierderea de putere din multiplicare, frecare curea si lagare. La abricht trebuie sa ai un cuplu de pornire foarte bun altfel nu-l vei putea urni. Cu triplare de turatie, cred ca vei putea obtine (cu parere de rau) un bun ventilator. Daca va fi alimentat in trifazat, multumeste-te cu dublarea turatiei deoarece in momentul prelucrarii ai nevoie de rezerva de putere. Va merge treaba mai greoi, calitatea suprafetei slaba, dar va functiona. Incearca si un posibil troc. Un schimb ar putea rezolva problema.
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

pistol28

Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

uve

Daca aveti 380 V , chiar daca motorul este la 1500 rot/minut, la 4 kw nu mai stati pe ganduri . 5000 de rotatii la ax este suficient. Daca fulia este fi 90 mm se poate scoate si micsora diametrul. Motoarele la 1500 de ture au un cuplu de pornire foarte mare. O sa aveti mari satisfactii daca-l folositi. Pe o freza facuta inainte de 89 am pus un motor de 4 kw x 1500 r/min (asta-l aveam la momentul respectiv) Daca vreti va trimit poze .Cred ca mai merge 20 de ani fara probleme.
In privinta puterii cred ca se fac niste confuzii. In momentul in care am mai multe etape de trasmitere a puterii (variatoare de turatie, reductoare cu roti dintate sau curele, cutii de viteze, protectii mecanice de cuplu s.a.) teoretic puterea care intra aceea si iese. In realitate apar frecari (pierderi de putere) si acestea dau randamentul etapei respective. La legarea in cascada randamentul total se obtine inmultind randamentele secventiale. Deci in realitate puterea care iese este mai mica. Dar acea diferenta de putere nu se evapora : ea se transforma in caldura. Ar fi simplu daca am putea , variind turatia, sa avem un castig de putere . Am putea construi un perpetuum mobile.
e-mail : [email protected]
tel : 0744-595231