Apicultura romaneasca intre ADEVAR si MINCIUNA

Creat de D006, Octombrie 07, 2013, 08:53:35 PM

« precedentul - următorul »

marian sima

Naivi mai ii crezi tu pe altii. =)) =)) =))

Nu uita ca pe rafturi in Supermarketuri s-a gasit mai mult sirop decat miere. :nod:

Eu mananc miere din toti stupi mei,sant insa si apicultori care consuma miere de la stupi opriti numai pentru consumul lor personal,oare de ce? :rotfl:  =)) =)) =))


D006

  Alo , Alo ! nu confundati MIEREA INDUSTRIALA cu Mierea din colonii hranite cu zahar !!!!!


  Dar sa revenim la productiile minune !  sunteti de acord ca media in Romania media e de aprox . 15 kg. miere MARFA pe colonia de albine . Doar in anumite cazuri avem productii de 30 kg. si unele EXCEPTII cu productii mai mari . Daca nu sunteti de acord cu mine va astept cu argumenta si nu cu goange.


Citat din: marian sima din Octombrie 10, 2013, 06:05:33 PM
Eu mananc miere din toti stupi mei,sant insa si apicultori care consuma miere de la stupi opriti numai pentru consumul lor personal,oare de ce? :rotfl:  =)) =)) =))

  Am cateva colonii de albine tinute undeva izolat in munte , produc in cel mai fericit caz 8 kg. miere marfa pe an . Calitatea este exceptionala , o tin pentru familia mea si pentru anumite persoane . Daca ar fi sa o dau pe bani sub 50 lei/kg. nu as lasa.  Asta nu inseamana ca si celelalte sortimente de miere nu sunt bune DAR in veci vecilor mierea de la camp nu se va compara cu mierea din zona de deal si munte .

pad3

eu ca incepator am facut 16kg/stup anul acesta. daca asta e media e posibil sa fi avut stup cu peste 20 kg miere RECOLTATA. un apicultor cu experienta sigur face dublu. asa ca e cazul sa mai ridici stacheta . ceva mai aproape de 80  =)) =))
somnul ratiunii naste monstri

D006

  Multi apicultori tineri (debutanti) ma intreaba daca sunt pe drumul cel bun . Eu le dau urmatoarele criterii :
1) au trecut o iarna si inca au familii de albine bune de productie.
2) dupa un sezon activ au obtinut o medie de 10 kg. miere marfa pe colonia de albine.

  Daca indeplinesti aceste doua criterii inseamna ca mergi pe drumul cel bun . Daca mai adaugi inteligenta si tenacitate sigur vei reusi .

  Inca un secret : sa nu visezi la cai verzi pe pereti si sa nu te increzi in falsi profeti.

  Secretul numarul 2 : sa nu crezi ca pe forumurile apicole gasesti Everestul apiculturii romanesti.

xvader

dragos 2006, eu am luat-o in gluma...ma luasem dupa titlu (mituri), daca e pe bune cam  15 - 18  kg per familia de albine am facut anul asta...ca vad ca lumea s-a ambalat pe-aici, si eu nu am intrat doar vreo 2 zile pe net.
scuze daca am fost inteles gresit.

D006

  O alta sursa de informatie o reprezinta procesatorii , ei au date precise din piata . Dar nu cred ca e bine sa ne intindem pana la ei .

Interesant e ca subiectul in nici 24 de ore de la lansare a inregistrat peste 2300 vizualizari dar mai putini oameni care posteaza fata de cat ma asteptam.

marian sima

Dragos atat Hristea cat si alti autori explica destul de clar ca media de productie a unei familii pe zona Romaniei este undeva la 40 de kg de miere.
Explica destul de clar cata populatie trebuie sa fie pe o vatra,ca unii baga 100 de familii pe o vatra e normal ca productia pe stup sa scada.

Acum pe bune ce diferenta este intre unul care face pastoral la floarea-soarelui si unul care are stupi acasa?
Nu ai scos niciodata 30 de kg la floarea soarelui?
Nu ai avut si al doilea cules datorita ca floarea a fost semanata in etape diferite?

Ca sa teconvingi poti sta linga stupi mei la anul pe timpul culesului la floarea -soarelui,pe urma spui tu cu gura ta daca e posibil sau nu o productie de 30 kg pe stup la un cules.

La 15 kg media pe an inseamna ca nu te apleci deasupra lor deloc.

LA 8 kg alea nu mai e albine ci niste viespi mai vrednice.





D006

  Aici nu e vorba nici de mine nici de tine , aici vorbim la nivel global . Datele de la INS sunt clare si de netagaduit . In ultimul an am intalnit cel putin 5 apicultori debutanti care au avut o medie de miere marfa pe familia de albine care a mers spre 0(zero) .
  Daca facem media ajungem la cifrele reale.
  Eu unul m-am ferit sa urc filme cu familii la extractia de FS. , nu doresc ca dusmanii mei sa moara brusc in urma unui infact miocardic. Eu la dusmani le urez sanatate maxima si viata lunga pentru a asista la succesul meu.

mape 48-petru manea

La mine in zona avem urmatoarele culesuri :
-pomi fructiferi (prin gradini )-pentru stimularea albinelor si in anumiti ani ceva miere marfa
-rapita 5-8 kg media --anul asta nu stiu ce hibrid au semanat ca albina nu a vizitat-o deloc
-o pauza lunga pana la f.s.
-floarea-soarelui-productie buna
-izma de balta --multe canale pentru desecare,Bega - Veche si ceva terenuri mlastinoase
-mai ar fi fructele si strugurii  care nu este buna nici in bidon nici in cuib pentru iernare
Pentru caam vandut 37 fam.a trbuit sa le fac la loc folosind puiet capacit de la celeramase-asa ca la f.soarelui au participat mai putine fam.--deci pot spune ca media pe stupa fost in jur de 30 kg

D006

  Sunt convins ca asa este . Dar acum spune daca poti trai numai din activitatea apicola ?

mape 48-petru manea

eu si sotia da --dar mai sunt si nepoti copii-mai am si pensie
eu cred ca o familie cu doi copii poate trai modest cu 100 de familii de albine ,dar cu multa munca si priceperesi fara cate un an catastrofal

bucovineanu

Si eu sunt de parerea ca de la 100 de familii ingrijite cu pricepere si valorificand produsele la adevarata lor valoare, se poate castiga mai mult decat de la 200 de familii tinute si ingrijite numai ca sa ai albine.

D006

  Acum depinde ce iti doresti de la viata , daca vrei sa traiesti modest te multumesti cu castigul de la 100 familii de albine . Daca vrei sa traiesti ca un om liber ai nevoie de mult mai mult.

  Problema e ca unul cu 200 colonii de albine stie cum se traieste dintr-o 100 , dar cel cu 100 de familii de albine nu stie cum se traieste din 200 !  :nod:

bucovineanu

Eu nu m-am referit la modul de trai al apicultorului ci la profitul obtinut.

Aurel

      Am o intrebare pntru cei cu productii mari de miere.
   Fratilor daca produceti asa bine si banuiesc ca si castigul e pe masura , de ce in primavara cand s-a pus problema impozitarii v-ati opus ????
      De unde vin ideile guvernantilor??????