Apicultura la distanta - Dan Margarit (Canada)

Creat de pharaonu75, Iulie 11, 2012, 09:02:13 PM

« precedentul - următorul »

D006

Citat din: cristi_vidican din Octombrie 26, 2013, 05:45:31 PM

La un recordist anul acesta a avut o recoltă cam așa: 6-6-2-2 caturi. Adică a extras de 4 ori.


16 X20 =320 kg miere ... clar ! linia DM - proful online merge mai departe ....

marian sima

Cristii daca extrageam cuibul era nevoie sa complectez cu sirop e uite ca nu am nevoie de sirop,complectarile sau facut cu miere de pe rama descapacita.



E adevarat ca am vazut doar o parte din filmulete (eu ma plictisesc repede).

Zapaciti astia =)) =)) =)) au vazut filmuletele si eu am mers pe mana lor cu,cules continu,rame capacite ,extractii rare si alte chestii.
Daca ma lamuresti si cu regresul de la 10 corpuri la 2 a-s fi recunoscator.

Referitor la Buckfast ,mi-am dorit o data pe urma am stat si m-am gandit ,nu fac pastoral vara cand e canicula la mine in zona zici ca e stepa ,am albina aclimatizata invatata la greutati Buckfastul este o albina care trebuie furajata si eu nu am furajat pana acum ,daca aduc matci Buckfast la mine e ca si cand ai duce o vaca de ferma in desert.
Eu am cateva varfuri de nectar pe an in care albina mea se descurca excelent,poate daca o sa ma reapuc de pastoral o sa iau si Buckfast dar nu stiu nu sant hotarat .

Nicule cine ia totul de bun fara sa puna intrebari nu e in regula.

Cateodata e mai bine sa fii Toma necredinciosul decat Iuda. =)) =)) =))
Nu e asa Cristi. :rotfl: :rotfl: :rotfl:

stefan1

Citat din: marian sima din Octombrie 26, 2013, 02:20:38 PM
O miere adevarata de rapita cristalizeaza foarte repede ,nu ma doare capul ca sant prosti sau nu,probabil ca nu sant o data ce reusesc sa convinga pe unii ca lucrurile stau cu totul altfel de cat in ordinea lor fireasca.
Eu te intreb ai scos miere de rapita?
Cunosti perioada de cristalizare a mieri de rapita?
La o perioada asa de mare pana la recoltare de ce nu cristalizeaza in rama?
Sa fie de vina galetile cu siropel  :wink:care binenteles ca nu ajung in caturi? =)) =)) =)) =))

  O disputa fara sfarsit.
  M-ati facut sa stau sa vad videoclipuri, multe pentru prima data. Vreau sa corectez ce am gresit eusi acum am vazut in videoclipuri.
  Nu face trei extractii cum am zis, ci 4. E adevarat ca a patra doar de doua caturi sau unul sau chiar niciunul.
  Administreaza doua galeti de sirop, prima cu medicamente, a doua fara. Probabil acei stupi mai au ceva puiet la sfarsit de august cand se fac hranirile si parte din acel sirop il consuma cu puietul, altfel eu zic ca e chiar mult pentru iernare!
  Primavara a spus (cred ca in videoclipul 49), vverifica cum stau cu mancarea si care au probleme primesc faguri cu miere, daci nu sirop.
  Si in videoclipul 49 si in 72 si in altele insista ca nu stimuleaza deloc in timpul anului.
  Ca rase de albine, parca in videoclipul 56 spune ca 99% din filmari le-a facut la familii cu matci rusesti. De fapt se intelege ca nu sunt rusesti ci create de americani, provenind din albinele rusesti cu instinct de eliminare a varroa. Zice ca fata de Buckfast acestea sunt "putin mai productive".
  Referitor la durata culesurilor, in unul din primele videoclipuri, despre flora, arata lanurile de rapita, spune ca unele s-au terminat, altele stu sa infloreasca. In alt videoclip spune ca este 27 august (parca) si zice ca nu mai prea este rapita inflorita.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

 Acum sa raspund amicului Marian, care este nelinistit ca nu pot canadienii sa extraga mierea de rapita. Sunt tipuri de miere mult mai greu de extras, cum e de ex cea de iarba neagra, dar nici aia nu ramane in faguri. Ei extrag in camere dedicate acestei operatii. Daca nu iese la temperatura obisnuita, poate sa faca o preincalzire a fagurilor. Pe de alta parte are faguri din plastic, care rezista la viteze mai mari de centrifugare.
  Imi pare rau ca dupa ce se parea ca ai acceptat ca cu albina lor, cu culesurile lor, cu ziua lor mai lunga de cules, cu albina ajutatoare (pe care tot tu sustii ca o baga in stupi), deci ai acceptat ca ar putea aduna acele cantitati de miere, acum te-ai sucit iar si ai revenit la galetile de sirop, care neaparat au trebuit sa fie date pe parcursul anului, ca altfel nu iesea mierea din faguri!
  Esti incorigibil!

  Ca sa iti dau mai mare motiv de indoiala, iti spun ca pentru a realiza o productie de 200 kg /familie, cum nu toate familiile produc la fel, unele ar trebui sa produca chiar 300 kg. In cel putin doua videoclipuri DM vorbeste de familii recordiste de la care a recoltat 14 caturi anul trecut si 20 de caturi anul asta.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

joohny

Va salut.Iar in alt film spunea,ca in tara scotea media 80 kg/stup,binenteles ca mergea in pastoral.In unul din filmele lui Dragos,filmate in Brasov persoana respectiva a extras cel mai mult 120 kg miere/stup.Sanatate.

marian sima

Nea Stefane nu-mi iesea la socoteala media de productie pe stup cu nr de culesuri si de caturi.
Pentru a ma lamuri singura optiune era sa-l provoc pe Cristi Vidican (stiu ce al corespondeaza cu Dan) :)  si cum asta se provoaca greu trebuia sa bag ceva care sa-l determine sa apese pe butoanele de la tastatura.

Uite ca nu-mi dadusi un mai mare motiv de indoiala ,e normal ca o familie de aceasta dimeniune sa adune 300 de kg,daca era sa ma iau dupa voi ca pe caturile de mijloc nu e albina poate ma indoiam.

Singura nelamurire este regresul familiei (care este prea mare)si tot Cristi sau Dan poate sa aduca lamuriri.

Scuze pentru ca v-am determinat sa vizionati videoclipurile. :) :hi: :hi: :hi:

joohny

Va salut.In acest an dupa culesul de la salcim intr-o dimineata am gasit cred vreo doi pumni de albine moarte in fata urdinisului si pe fundul stupului la vreo 3 familii.Fiind incepator am intrat in panica.Am intebat citiva prieteni si raspunsul a fost :albina extenuata de munca.Probabil si  alti apicultori au  avut la fel.Sanatate.

balasbebe

Albina batrana nu ramane in fata urdinisului, iar ceea moarta in stup este scoasa si dusa la o distanta de zeci de metri, asa ca doar ceva furtisag sau otravire cu pesticide poate sa fie cauza. In aceasta primavara in trei sate a fost acesta situatie cand la uni stupi au fost albine moarte in fata urdinisului.

stefan1

Citat din: joohny din Octombrie 27, 2013, 08:56:42 AM
Va salut.In acest an dupa culesul de la salcim intr-o dimineata am gasit cred vreo doi pumni de albine moarte in fata urdinisului si pe fundul stupului la vreo 3 familii.Fiind incepator am intrat in panica.Am intebat citiva prieteni si raspunsul a fost :albina extenuata de munca.Probabil si  alti apicultori au  avut la fel.Sanatate.

  Desi, probabil, voiai sa vii in sustinerea mea, iti spun ca aproape sigur acea albina a murit la inceputul culesului de tei. In anumite conditii nectarul sau polenul de tei, nici nu stiu bine, au o toxicitate si pot sa omoare destul de multe albine. Ce este curios ca acele familii se refac foarte repede, probabil impulsionate de acelasi cules de tei.
  Dar si eu - si cred ca si alti stupari - am observat de multe ori la culesurile mai mari, indiferent de la ce plante, un numar de albine care se tarasc in fata stupilor cei mai puternici. Cel putin unele sunt tinere si frumoase. Stiu ca acesta poate fi un semn de diferite boli insa e ceva trecator si se manifesta doar la culesuri mari. Eu imi explicam ca acele albine pur si simplu nu au putut 'tine ritmul' unei munci mult mai intense in stup, prilejuite de acele culesuri. Sau, ma gandesc acum, fara a fi gasit undeva scris, poate culegatoarele aduc si nectar care este putin alterat, iar albinele care trebuiesc sa prelucreze acest nectar, trecandu-l prin gusa, la cantitati mari pot sa fie afectate.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

NiKoN

Nu credeti ca acele albine tinere si frumoase au iesit mult prea devreme la cules?
Un prieten adevarat nu poate fi cumparat, dar poate fi vandut!

stefan1

Citat din: marian sima din Octombrie 27, 2013, 08:18:07 AM
...
Scuze pentru ca v-am determinat sa vizionati videoclipurile. :) :hi: :hi: :hi:

  Mariane, spre deosebire de tine care ai spus ca te cam plictisesc (sper ca a ta era afirmatia si scuze daca ti-am atribuit-o gresit), mie imi face placere sa vizionez videoclipurile lui Dan.
  Cu repartizarea neuniforma a albinelor in caturi ramne cum am vorbit: n-au ce cauta tot atatea albine in caturile cu miere capacita ca si in cele unde prelucreaza mierea, decat daca acele albine vor sa chiuleasca. Referitor la miere capacita si necapacita, am lamurit ca face 4 extractii pe an. Deci intre doua extractii eu zic ca este un interval de vreo trei saptamani macar. Ori la un cules bun e imposibil ca albina sa nu capaceasca mierea care se matureaza in cateva zile, iar odata capacita, acolo nu mai au treaba.
  Referitor la populatia de albine, e intr-adevar uimitor de mare! Parca in videoclipul 56 (sau le incurc?) arata stupii dupa extractia a doua, deci in varf de forma. La extractie a mai lasat doua caturi de cules (sa nu someze albina pana ei extrag, dar si pentru ca probabil acele caturi erau cu cea mai multa miere nematurata). Un astfel de stup cu 4 corpuri nu putea cuprinde toata albina, care sta si afara la urdinis sau pe fata stupului! Impresionant!! Deea am spus:"Strange atata miere? Au de unde, dar au si cu cine!"
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Citat din: NiKoN din Octombrie 27, 2013, 11:28:47 AM
Nu credeti ca acele albine tinere si frumoase au iesit mult prea devreme la cules?

  Se stie ca la culesurile mari incep sa participe si albine mai tinere. Se mai stie ca prelucrarea nectarului incepe inca de la extragerea lui din floare si si in timpul zborului spre casa. Chiar unii spun ca o anumita distanta intre sursa de cules si stup este indicata pentru randamentul total al culesului.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marian sima

Stefan nu ma plictisesti tu (Doamne fereste) si nici Dan insa in filmuletele lui unele chestii au fost atractive (adica mi-au captat atentia) altele care sant de neaplicat la noi nu aveam de ca sa ma uit la ele.

Si in general lucrurile care nu-mi capteaza atentia ma plictisesc,pe mine ma intereseaza ce pot sa aplic restul e film documentar de prin alte parti.

Nu te mai chinui cu explicatiile am spus o explicatie a regresului familiei astept de la Cristi sau chiar de la Dan.



joohny

Va salut.Mariane,eu nu am tei in zona si nici nu am mers cu ei in pastoral la tei.Stupii cred ca sint sanatosi deoarece  toate siropurile pe care le primesc sint facute numai cu ceaiuri+sucul de ceapa care nu lipseste+protofil facut acasa+ceai de rostopasca +extras din pelin si muguri de pin.Deci ramine varianta albine extenuate sau o fi altceva care eu habar nu am.Sanatate.

mape 48-petru manea

Citat din: stefan1 din Octombrie 27, 2013, 11:38:46 AM
Citat din: NiKoN din Octombrie 27, 2013, 11:28:47 AM
Nu credeti ca acele albine tinere si frumoase au iesit mult prea devreme la cules?

  Se stie ca la culesurile mari incep sa participe si albine mai tinere. Se mai stie ca prelucrarea nectarului incepe inca de la extragerea lui din floare si si in timpul zborului spre casa. Chiar unii spun ca o anumita distanta intre sursa de cules si stup este indicata pentru randamentul total al culesului.


De ex.la f.soarelui distanta optima este 400 m