Apicultura la distanta - Dan Margarit (Canada)

Creat de pharaonu75, Iulie 11, 2012, 09:02:13 PM

« precedentul - următorul »

marian sima

Din cate vazui i-mi dau seama ca lume naiva este multa pe la noi.

Un stupar batran de la noi din sat ii ziceau unui apicultor care de profesie a fost aviator.

BRE SANDULE TU DE CAT AI STAT IN AER AI DEVENIT AERIAN.

Era un om inteligent dar nu avea inclinatie la albine desi se straduia cu tot dinadinsul.

Astept sa vad stupi de 9 caturi. =)) =)) =)) =))

Eu nu mai puneam faguri aceia taiati,e o chestie buna ,asa apare consumatori de sirop de porumb ,Petru nu e informat dar apicultori deja cumpara sirop cu rezervoarele acelea de plastic care are un metru cub,asa apare consumatori de foite de plastic,clienti de matci de 1000 de euro gratii si toate care nu prea se foloseau pana acum la noi in apicultura.

Sa vezi stupi cu noua caturi,ciuciu =)),mai stiu pe unii care au luat drumul Spaniei datorita avantului si datoriilor pe care le-au facut in apicultura.

Bagati tare =)) =)) =)) =)) iasca nu mai e buna pentru afumator,de nu mai e la moda. =)) =)) =))

Se poarta Canadiana. =)) =)) =)) =))



petru.atudorei

eu am lucrat in stupina la un vecin..mai bine de 10 ani..dar nu l-am vazut sa faca stimulare.
dar sa dai sirop cu galeata de 10 kg..valeu.
La un calcul simplu pt reteta de sirop 1/1
1 litru de apa+1 kg de zahar = 1,5 litri sirop din care ramane cam 700 gr miere dupa ce albina il ventileaza si se uzeaza.
pentru 10 litri sirop sunt necesari 7 kg zahar x 4.5 lei kg = 31.5 lei

daca ai 30 de stupi  te costa aproximativ 1000 de lei rezerva de hrana.  si daca esti incepator si te avanti din start cu 20 30 de stupi.. cum fac cei mai multi.. normal ca pleci in spania.:)))

Iasca...e greu de adunat.. e mai comod sa folosesti paie..se gasesc peste tot.
:))))))))

a aparut si la mine la un magazin apicol...un produs "apisugar" nici nu m-am interesat ce contine.. dar cei care au luat.. stau cu sutele de litri in bidoane... ca nu il pot administra la albine... cine la avizat nu stiu..dar pierderile in randul stupilor dupa administrare au fost mari.

D006

Eu nu am nimic cu domnul Margarit ci cu romanii care sufera de un puternic sindrom de inferioritate specific poporului roman.
  sa ma explic : romanii mereu au considerat ca de vine din alta tara este mai bun decat ceea ce este faurit aici . Multi romani cumpara gioarse de masini din vest numai pt. sigla in timp de un Logan nou bate la cur respectiva gioagla , dar cum sa mergi cu masina romaneasca ! vindem castravetii proaspeti in Ungaria si mancam castraveti murati plini de nitriti din Turcia . Trimitem mierea romaneasca in germania si mancam hidrolizat din Turcia .
  La fel si in cazul Margarit , daca filmele erau facute in Romania mai nimeni nu ar fi apreciat metoda de lucru dar pentru ca metoda se desfasoara in canada e supertehnologie ! La Canada 7 caturi e meserie , la Romania 7 caturi e hotie .
  Dan Margarit e doar o poveste de succes clasica cu romanul care nu mai poate supravietui in tara lui  si traverseaza oceanul unde aduna ceva cascaval . Ceva in genul ardelenilor care au traversat oceanul la sfarsitul secolului 19.

stefan1

 Am mai spus-o, romanii din pacate nu au simtul de a recunoaste valoarea sau poate si mai rau, o simt dar cauta cu orice pret sa o minimalizeze sau sa o discrediteze.
Dragos, tu spui ca acolo este o abundenta de resurse, si mai totdeauna prea putine familii sa le valorifice. Nu e acelasi lucru cand o floare este vizitata din minut in minut de albine sau o data la 30 de minute. Randamentul la cules creste foarte mult cand albina nu trebuie sa viziteze zeci de flori ca sa gaseasca una cu seva nectar sau polen. Cu asta sunteti de acord dar nu si cu productiile. Spui ca DM nu minte nimic dar nu spune tot. El a spus ca nu da DELOC sirop in timpul sezonului activ doar toamna dupa ulima recolta. Asta-i o practica generalizata in Vest si e un mod de maximizare a profitului, nu de cheltuiala suplimentara cum spune Petru. Acel sirop disponibileaza o cantitate echivalenta de miere, care e mult mai scumpa.
  Ca populatie care sa culeaga nu trebuie sa ne povesteasca Dan ca vedem din filmari cum sta treaba. Marian zice ca-i imposibil, eu sunt mai naiv si spun ca este. Eu spun ca exista matci de exceptie, el nu si nu. Eu dau totdeauna bunacredinta unei persoane si doar cand observ ca incearca sa ma 'duca' devin circumspect. Dan nu mi-a dat nici un motiv sa cred ca vrea sa ne minta. A vorbit destul de mult de modul cum face acolo apicultura si daca lucra sistematic cu familii ajutatoare eu cred ca spunea. E adevarat ca nu am vazut decat vreo 30-40 % din postarile lui, dar am cam intelescum se desfasoara un an apicol la el.
  Caturile multe sunt o adaptare perfecta la modul lui de stuparit. Putea sa puna numai trei caturi si sa extraga miere nematurata in fiecare saptamana. Cum nu face pastoral si deci nu e nevoie sa care acele turnuri, isi permite sa puna cat dupa cat, caci la culesurile mari e nevoie de suprafata foarte mare de evaporare, si face doua sau trei recoltari pe an, cu majoritatea mierii capacita, deci de cea mai buna calitate. Ca nu pune caturile doar sa fie se vede ca are un anumit numar de caturi diferit de la familie la familie.
  Carcotasi vor fi in permanenta dar sper ca Dan sa priveasca cu ingaduinta orgoliile omenesti si el sa continue sa ne arate si noua din munca si cunostintele sale, pentru care multi romani il pretuiesc.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Obombo

Citat din: petru.atudorei din Septembrie 23, 2013, 09:01:01 PM
eu am lucrat in stupina la un vecin..mai bine de 10 ani..dar nu l-am vazut sa faca stimulare.
dar sa dai sirop cu galeata de 10 kg..valeu.
La un calcul simplu pt reteta de sirop 1/1
1 litru de apa+1 kg de zahar = 1,5 litri sirop din care ramane cam 700 gr miere dupa ce albina il ventileaza si se uzeaza.
pentru 10 litri sirop sunt necesari 7 kg zahar x 4.5 lei kg = 31.5 lei
Sa faci apicultura in curte la tine si sa-ti inchipui ca asa functioneaza in toata lumea e cam reductiv, sunt suficienti cativa chilometri pentru avea conditii diferite, deci necesitati riferite. Faptul ca vecinul tau un a facut unici o data hraniri de stimulare valoreaza fix zero. Poate ca in situatia lui nu era nevoie sua poate ca ar fi obtinut productii mult mai mari dava ar fi stimulat. Oricum, ce treaba are asta cu subiectul discutiei? Dan Margaret un face hraniri de stimulare cu galeata, face hranire de completare. De ce trebuie sa faca treaba asta super ca este destul de clar pentrj cine a urmarit filmele. Cat despre calculele le care le faci, sunt val abile si alea doar pentru Romania, nu si pentru restul lumii. Un litru de sirop de fructoza/glucoza costa, pentru cine-l cumpara cu tona sau cu cisterna, echivalentul a 1/4 kg de mire, deci, pentru cine traieste din apicultura difernta este semnificativa.

balasbebe

Eu am doua stupine. La prima pe o vatra sunt cel putin 500 de familii de albine. Doua stupine cu 180 de familii pe proiecte, inca cel putin 3 stupine cu masura 141, si altii mai marunti. Pe aceasta vatra, nu se poate face apicultura. Este doar la 9 km de oras. De aici nu ies banii decat din cont pentru zahar si carburant. Miere nu se poate face.

Pe a doua vatra, mult mai departe de casa si acolo sunt cel putin 400 de familii. In fiecare an sunt tot mai multi stupi. Nu mai coseste nimeni, deoarece vacile au disparut si au aparut oile. Daca primavara se mai poate face ceva polen de la pomii fructiferi, peste vara este jale. Vara, in plin sezon sa-si scoata albinele puietul din lazi, ce apicultura se mai poate numi? Pana nu se gata banii europeni, sau nu apare o lege serioasa a apiculturii se alege praful de noi. Si este doar inceputul. Inca o stupina de cate 100-180 de familii si este gatat  cu orice speranta. Numai din sac sau din butoi cand natura nu are nimic nu se poate face nimic.

D006

Inca o problema tipic romaneasca :

  Cand in Romania a intrat HFCS-ul ca hrana pentru iernare multi 'specialisti" au sarit de cur in sus si au spus ca nu e bun , ca nu stiu ce. Vine Dan Margarit si pune un film in care completeaza rezervele de hrana cu caldari de HFCS , aceiasi "specialisti" nu intervin sa-l traga de maneca pe Margarit.
   Mai dragi "specialisti si deontologi " eu zic ca nu e bine sa avem masuri diferide de judecata pentru apicultura din Romania si cea din Canada.
  De la Dan Margarit inghitim totul deoarece vine din ... Canada iar ce este din Romania nu este bun...

PS. Propun ca "specialistii" cu alde 3,14 stupi sa fie putin mai retinuti in a da sfaturi .

Bătrânul

Dragos " lupta pentru NEMURIRE " !!  Se pare ca si reuseste daca are filmulete cu peste 21000 de vizualizari !!! Felicitari  =D> =D> =D> =D> =D>

nicomico

Problema cu unii dupa cum vad,ii deranjeaza faptul ca au cam cazut pe locul doi.Ce sa-i faci,se mai intamla.
Dan Margarit este un om inteligent care stie sa prezinte o tehnica de lucru ,nu gratare ,mititei si alcool.
Unii prezinta video-uri in care nici nu vorbesc  ce sa inveti de la acestia.Altii prezinta video-uri in care la final spun "i-am facut si de data asta"ce sa inveti si de la acestia.

Tamu

Extraordinar cat de multa invidie exista la marii apicultori ai forumului fata de  Dan M.
Succesul pe net a lui DM este datorat de productia mare de miere coroborat de postarile sale pe youtube. Lazile care le foloseste, prin faptul ca difera cu ceva de cele utilizate la noi, creaza o aura enigmatica. Intr-adevar exista unele aspecte care pot aduce imbunatatiri in activitatea apicultorului, dar asta depinde de fiecare cum hotareste. Omul a specificat ca nu doreste sa divulge toate secretele activitatii lui. Necunoscand toate datele problemei unii gandeasc, asa cum o fac, primitiv. DM a spus clar intr-unul din filmulete "BAZA MELIFERA NE AJUTA FOARTE MULT". Lipsa acestei baze melifere a generat acest val de frustrari din partea celor care se vad nevoiti sa-si recunoasca slabele performante din propria stupina. Nu trebuie uitat ca o baza melifera curata (fara toate chimicalele) ofera cu totul altceva apicultorului.
Fiecare are dreptul sa ia ce-i place din ideile si practicile lui DM, iar ce nu-i place sa ignore. Omul a prezentat doar ceea ce face acolo si nu e nimic rau in asta. E nevoie de putina civilizatie ca sa se inteleaga acest aspect.
Referitor la productiile record: cei care cumpara tone de "mizerii" pentru asazisele stimulari, pot sa ne confirme modul practic de a transforma in afacere aceasta frumoasa indeletnicire. Dar asta nu e apicultura!
Las respect si unora si altora.
Mierea   de   calitate   e   scumpă!    /    Dar   mierea   scumpă   nu   e   întotdeauna   de   calitate!

pharaonu75

Citat din: Tamu din Septembrie 24, 2013, 09:04:32 AM
... Nu trebuie uitat ca o baza melifera curata (fara toate chimicalele) ofera cu totul altceva apicultorului.
...

Nu trebuie uitat nici faptul ca "patria" Monsanto este Canada. Asa ca acolo gasesti orice, numai culturi "curate (fara toate chimicalele)" nu gasesti.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

D006

Citat din: nicomico din Septembrie 24, 2013, 08:51:24 AM
Problema cu unii dupa cum vad,ii deranjeaza faptul ca au cam cazut pe locul doi.Ce sa-i faci,se mai intamla.
Dan Margarit este un om inteligent care stie sa prezinte o tehnica de lucru ,nu gratare ,mititei si alcool.

  Ce sindrom puternic de capra vecinului ! clasic !   =)) =)) =))
  Domnu deontolog nu am pretentia ca dau lectii de apicultura ,nici nu mi-am propus acest lucru, eu prezint doar viata unui apicultor din ROMANIA , cine poate oase roade  , cine nu nici carne macra ! Eu fata de alti 'profesionisti "prezint si rezultatele muncii mele , in fiecare an am pus cate o caramida astfel incat in 2014 voi avea o ferma apicola a mea , ca la manual. Am plecat de la o mana de stupi si un teren viran , unde sunt acum ? se vede foarte usor !

D006

Citat din: Bătrânul din Septembrie 24, 2013, 08:49:49 AM
Dragos " lupta pentru NEMURIRE " !!  Se pare ca si reuseste daca are filmulete cu peste 21000 de vizualizari !!! Felicitari  =D> =D> =D> =D> =D>

=)) =)) =)) =)) =)) , eu am filme care au peste 50000 de vizualizari si nu ma bat cu caramida in piept pentru acest lucru.

PACO

problema este pana la urma de rentabilitate, daca Margarit scade fructoza si fumagilina din acele 200 kg/familie si considera ca are un profit foarte bun fata de ceilalti apicultori care practica alte metode in exploatarea stupilor, eu il felicit.

marian sima

Citat din: petru.atudorei din Septembrie 23, 2013, 09:01:01 PM
eu am lucrat in stupina la un vecin..mai bine de 10 ani..dar nu l-am vazut sa faca stimulare.
dar sa dai sirop cu galeata de 10 kg..valeu.
La un calcul simplu pt reteta de sirop 1/1
1 litru de apa+1 kg de zahar = 1,5 litri sirop din care ramane cam 700 gr miere dupa ce albina il ventileaza si se uzeaza.
pentru 10 litri sirop sunt necesari 7 kg zahar x 4.5 lei kg = 31.5 lei

daca ai 30 de stupi  te costa aproximativ 1000 de lei rezerva de hrana.  si daca esti incepator si te avanti din start cu 20 30 de stupi.. cum fac cei mai multi.. normal ca pleci in spania.:)))

Iasca...e greu de adunat.. e mai comod sa folosesti paie..se gasesc peste tot.
:))))))))

a aparut si la mine la un magazin apicol...un produs "apisugar" nici nu m-am interesat ce contine.. dar cei care au luat.. stau cu sutele de litri in bidoane... ca nu il pot administra la albine... cine la avizat nu stiu..dar pierderile in randul stupilor dupa administrare au fost mari.

Petrule vezi daca cunosti putine. =)) =)) =))
Siropul de porumb costa 3,4 lei si are indecele de indulcire mai mare decat zaharul daca vrei sa nu mai ventileze albinele ii bagi sirop de glucoza si ii dai consistenta pe care o doresti.

Cineva care a iernat pe sirop de porumb nu a pierdut nici o familie,cand cristalizeaza zici ca este apifonda.

Canadieni pun si iarna galeata cu sirop de porumb ,albina il trage il baga in rame si cristalizeaza acolo ,ce e bun la el  ca cristalizeaza repede si fin,daca ai sirop de zahar in rama si nu e capacit capteaza umezeala si strica albina la stomac ,daca ai sirop de porumb a cristalizat si nu capteaza umiditate.

Cereti bre si filmul cu hranirea pe timp de iarna. =)) =)) =))
Eu am vazut poze cu hranirea iarna la apicultorul roman dus in Canada,cel care a scapat masina in lac , a pleznit gheata si masina sa dus la fund.
Nu-i mai retin numele ca sa gasesc pozele.

Metoda Canadiana are istoricul in SUA,i-mi pare rau ca am dat revistele cu imagini de acum 70-80 de ani in care apicultori erau pozati langa astfel de stupi.
De altfel metoda stupului multietajat care are cuibul in doua corpuri ME se gaseste si in manualele noastre de apicultura.

Acum ca ne place mai mult filmele decat sa citim o carte e alta latura a noastra. =)) =)) =))

Cat despre dl Batranul ,acum daca are mii de vizionari la topicul ''SA RADEM PUTIN'' a trecut la NEMURITORI. =)) =)) =)) =))

Nea Batrane mai vrei angajat la stupina ? :)Vin eu si mai te invat si cate ceva. =)) =)) =))