Apicultura la distanta - Dan Margarit (Canada)

Creat de pharaonu75, Iulie 11, 2012, 09:02:13 PM

« precedentul - următorul »

xvader

Nu va mai certati atat.
DM spune intr-unul din clipurile sale ca nu ne sfatuieste sa copiem ceea ce vedem la el, ca asta tind sa faca incepatorii, el pur si simplu ne prezinta un mod de lucru, din care fiecare poate sa ia ceea ce crede de cuviinta...daca vrea.
Dar asa suntem noi, un neam de carcotasi.
Totusi ar trebui sa tinem cont ca el refuza sa puna pe net filmuletele si in alte limbi, precizand ca le posteaza in special pentru PRIETENII din romanica.
Mai stie cineva , de prin copilarie ce inseamna un PRIETEN?

ioanardelean55

 Adevarul este ca in comparatie cu altii (din afara Romaniei ) noi sintem mici si facem apicultura artizanala , din mai multe motive ;
    - nu stim
    -nu avem posibilitati financiare
   -  ne multumim cu ce facem ,si cit avem .
   DAR nu trebuie sa facem un caz din asta ca si pe acolo sint multi ca noi ., va veni vremea cind si noi vom creste mari si vom fi ca ei .  (UNII nu toti )

       
   

nicu68

uni dintre noi suntem ca Toma necredinciosul,trebuie sa bagam bete in roate la oeicine e mai bun ca noi,DANE daca citesti acest forum sa sti ca suntem mai multi care te stimam si te apreciem pt tot ce ne-ai prezentat si te rog sa o mai faci si de acum inainte,chiar daca unora nu le place

marius_vfp

salut , ce mi-a placut mie mai mult la Dan , e ca, a fost sincer in ceea ce a expus , a precizat ca sunt si secrete pe care nu le poate spune , si asta dovedeste o sinceritate fata de cei care il vor privi, e mai bine sa zici ca nu poti spune secretul decat sa eviti a prezenta anumite lucruri/operatii ,apoi oamenii sa te traga de maneca si sa te intrebe  ce si cum , sunt multe sfaturi date si prezentate pe viu de el si nu a rugat pe nimeni sa-l urmeze 100% , in filmele prezentate si vizualizate de mine ,nu mi s-a parut ca el se lauda sau  face filmele doar ca sa se laude cu ceea ce face .

parerea mea generala despre acest domn este una buna si apreciez efortul lui de a ne prezenta si un alt fel de apicultura (neobligatorie), sunt multi cei care fac apicultura in romania poate foarte performanta ,dar nu-si pierd timpul cu filmarile si expunerea lor pe net , ganditi-va la cata munca necesita filmarea, logistica , cara camera dupa tine , pune filmele pe net etc , doar unul care fillmeaza ceea ce face poate detalia cam cata munca este in a face aceste filme si cat timp pierde , a... si pentru ce , poi sa ne arate noua apicultorilor , primeste ceva el in plus pentru munca depusa , il remunereaza cineva NU. primeste oscarul pe anul XsauY . din partea mea are FELICITARILE mele .
spor la treaba domnule Dan si astept cu drag si alte filmari .
categoric ca vor fi pareri pro si contra nu toti suntem la fel si avem aceleasi pareri. fata de online, dan e la un alt nivel, online nici  la degetul mic a lui dan nu e.
spor.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

marian sima

Citat din: xvader din Septembrie 22, 2013, 10:39:44 AM
Nu va mai certati atat.
DM spune intr-unul din clipurile sale ca nu ne sfatuieste sa copiem ceea ce vedem la el, ca asta tind sa faca incepatorii, el pur si simplu ne prezinta un mod de lucru, din care fiecare poate sa ia ceea ce crede de cuviinta...daca vrea.
Dar asa suntem noi, un neam de carcotasi.
Totusi ar trebui sa tinem cont ca el refuza sa puna pe net filmuletele si in alte limbi, precizand ca le posteaza in special pentru PRIETENII din romanica.
Mai stie cineva , de prin copilarie ce inseamna un PRIETEN?

Nu se cearta nimeni discutam,Dan prezinta o parte a modului de lucru si rezultatul.

Ori tocmai asta va explicam ,puneti in aplicare ca va explica si nu iesiti la acelasi rezultat ,chiar daca aveti matci de 1000 de euro si baza melifera sa cada nectarul pe domniile voastre.

V-am propus sa faceti un calcul simplu ,daca santeti asa corecti cum pretindeti de ce nu i-l faceti
,e simplu un stup bun pe doua caturi are 60000 de albine ,stiti cat puiet are loc pe rama de ME,
stiti ciclu de viata a-l albinei,perioada de la ou la eclozare,calculati distanta de timp cand cuibul ocupa doua caturi de ME si cand familia de albina are noua caturi.

Daca va da ca o matca ingradita pe doua corpuri ME care mai are cate o data  cuibul blocat cum spune in filmulet da atita puiet puteti sa-mi spuneti mie bai Mariane minti si vorbesti rautacios.

Daca nu va da nu mai sustineti ca e totul perfect.

Pentru Petru Atudoarei,cauta pe forumurile vechi si vezi ce spuneam eu despre doua matci intr-un stup. :nod:

Parca la anul vad numai ladoaie cu noua caturi prin paduri si lanuri,bai baieti sa-mi mai lasati si mie ceva miere. =)) =)) =)) =)) =))



Bătrânul

Mariane ! Uite de ce : Dan este roman ! :D   Uite de unde : Dan are sef !  :D :D Seful are multe familii de albine cu mult puiet si  :uimit: :uimit: Dan este roman . :rotfl: :rotfl:  Stuparul fabricantului de stupi anul acesta din cinci roiuri a ajuns acum la 27 de familii de productie intr-un sezon  si este ungur . Intrebare: La cite familii ar fi ajuns stuparul lui Lorant daca era roman ???   =)) =)) =)) =)) =)) :thanks:

marian sima

Bre ma confunzi cu altii , :D nu am zis nimic de Sefi nu am comentat de Dan ca are Sef,nu ma priveste si sant sigur ca Dan va deveni la randul lui sef.
Cat despre Unguri stii ca ei descriu intodeauna realitatea trunchiata (daca stupi de productie sint ca ai dv in primavara) =)) =)) =))inteleg ca nu mai merge cu fabricarea cutiilor si daca cutiile sant crapate poti face multi stupi ca albina circula dintr-o cutie in alta nestingherita mai ales daca esti si ungur merge de minune. =)) =)) =)) =))

Pacat sint nise in apicultura neacoperite ,mesteri matale puteau sa se apuce de altceva,uite eu stau cu butoaiele pline de miere .
Alte treburi merg bine ,ce sa fac sa las cea ce merge bine pentru a inmulti albinele?Nu gandesc ungureste. =)) =)) =)) =)) =)) =))










G. Iulian

Păi dacă din 5 roiuri a ajuns la 27 familii de producție sigur a cumpărat 50 de familii,   =))  =))  =))  =))
Nu-l pot lăsa pe Marian să râdă fără mine.  :D

marian sima

Tizule intelege-l si tu. =)) =)) =))
Uite ce spunea,pai cum sa vinzi rama cu 80 de roni daca nu e ceva special . =)) =)) =))

Online Bătrânul

    Veteran
    ******
    Mesaje postate: 2075
    Sf. Gheorghe - CV, vesnic tinar
        Vezi Profilul
        Adresa de email
        Mesaj Personal (Online)

Re: Jurnal apicol
« Răspuns #6342 : August 20, 2013, 08:50:37 a.m. »

    Citat

Ofer familii de albine primavara 2014 la pretul de 80 ron/rama . Cumpar centrifugi , descapacitoare .... la 25 % din pretul facturii.  :nod: :nod: :nod:  Livram stupi numai pentru strainatate ca la noi cutiile se vor vinde la pret de lemn de foc.  :yahoo_cry:

Matci Unguresti deh. :P =)) =)) =)) =))

Bătrânul


petru.atudorei

Privire de ansamblu asupra industriei apicole canadiene

Consiliul canadian de miere

Demografie
Există aproximativ 7.000 de apicultori, din Canada, care operează un total de 600.000 de colonii de albine. 20% din apicultori deţin 80% dintre colonii. Provinciile Alberta, Saskatchewan, Manitoba sunt cele mai mari producătoare de miere. Aproximativ 475.000 colonii sunt situate în aceste provincii şi produc 80% din recolta din Canada. Apicultorii comerciale opereaza intre 500 - 5.000 de colonii, cu media la 2.000 de colonii.

Polenizarea
Albinele sunt vitale pentru polenizarea de fructe, legume şi seminţe hibride de rapita. Ei bine, culturile de polenizare produc mai multe fructe şi miere de albine de producţie creşte de 2-8 ori. Valoarea polenizarii culturilor agricole efectuata cu albine este estimata la peste 2 miliarde USD anual. Canada se situează pe locul 1 in lume pentru producţia de rapita. Polenizarea de rapita este deci o activitate importantă pentru industria apicola canadiana. În fiecare an, cam 300.000 de colonii de albine, jumătate din efectivul Canadei, contribuie la recolta anuala de 12,6 milioane de tone de seminte folosite in fabricarea uleiului de rapita. Si polenizarea rapitei hibrid este importanta în Alberta, unde 80.000 de colonii sunt necesare pentru polenizarea culturilor in scop semincer. Majoritatea apicultorilor comerciali sunt implicate si in servicii de polenizare pentru industria horticolă, în special afine şi mere. Canada se situează pe locul 2 în lume pentru producţia de afine. Sunt afectate 35.000 de colonii de albine pentru polenizarea de afine. De asemenea, 15.000 de sunt deplasate annual pentru livezile de pomi fructiferi (meri)
Valoarea taxei de polenizare pe stup este in medie de 120$ (variind de la 90$ pentru afine şi 150$ pentru rapita).
Valoarea estimată a polenizarii miere de albine la polenizarea culturilor în Canada este de peste 2 miliarde USD.

Producţia de miere
Canada produce 34.000 tone de miere anual. Jumătate din întreaga cantitate de miere produsă este exportată, 80-90% în SUA. Sezonul de miere de albine tine 4 luni (mai - august).

Provocari ale industriei apicole din Canada
- sanatatea coloniilor de albine
- costurile ridicate de producţie
- sprijinirea importului de pachete si matci
- concurenta din partea mierii ieftine de import
- putini nou aparuti in bransa apicola
- bazarea pe lucratori straini
- produse cu valoare adaugata scazuta
- iernarea

Un procent ridicat de colonii in Quebec sunt iernate în interior. Această metodă a castigat o oarecare popularitate si în nordul Albertei si BC de Nord. Peste tot, majoritatea coloniilor de iernat sunt utilizaţi în aer liber de soiuri de material de ambalare izolat. Diferite metode de gestionare a permite apicultorilor pentru albine overwinter în camere de puiet de 1, 2 sau 3.

Pierderile de iarnă
Mortalitatea din iarna 2008 a fost cea mai mare din istorie. Asociaţia canadiană a Apiculturii Profesionale a raportat următoarele cifre de iarnă pierderi în 2008: BC-38%, 44% AB, SK 26%, 28% MB, de 33%, QC 19%, NB 29%, NS 18%, 36% PEI .
Cauza morţii este complexa, dar în principal, a fost atribuita eşecului de tratamente varroa, prin rezistenţă acarianului la chimicale, datorita dozelor incomplete sau incorecte cu acid formic. Unele pierderi au fost atribuite de alimentaţia săracă în toamna care a fost agravată de seceta şi de lăcuste.

Situatia Varroa
Acarienii Varroa au fost raportati în New Brunswick, în 1989. De atunci, s-au răspândit în întreaga Canadă.De-a lungul timpului, acarieni si-au dezvoltat rezistenta la tratamentele chimice sintetice (fluvalinate şi coumaphos).

ioanardelean55


Sunt pe urmele unui roman din Petrosani stabilit in Canada si am inteles ca are 5 000 de stupi face numai polenizare si ia 100 $/fam . Sper sa il fac sa posteze ceva .

marian sima

Petru Romania exporta 20 000 de tone anual.

Bai si nici nu avem cules continuuu. =)) =)) =)) =))

Nu avem nici stupi giganti. =)) =)) =))

Nici lucratori straini. =)) =)) =))

Si nici matci de 1000 de Euro.

Ba mai ca nu stim nimic de albine. =))
Daca-r vedea stupi mei galetile acelea cu sirop deasupra ,a-r zice ca am dat in damblageala. =)) =)) =)) =))
Toata schema e ca eu fac selectie naturala,cel mai tare rezista care e inapt da coltul. =)) =)) =))

D006

  La ora actuala Romania este in primii trei producatori europeni de miere , deci suntem o forta la nivel european . Datorita domnului Margarit stuparii romani vor importa modelul de capac cu caldare atasata si sigur vom ajunge nr. 1 la productia de miere pe Europa .
App. Canada cultiva 5,1 milioane ha. cu rapitza , daca mergem pe chestia cu 300000 colonii duse la rapita asta inseamna ca la ei exista O COLONIE LA 17 HA !!! oare este eficienta respectiva polenizare ???
  Dar sa mergem mai departe cu rationamentul , un ha. de rapita in conditii bune climatice produce 100 kg, de nectar . Deci in Canada o colonie de albine dusa la rapita are la dispozitie 1700 kg. nectar !!!!   inseamna cam 850 kg miere , scadem consumul zilnic plus pierderile si ajungem la concluzia ca o colonie de albine normala de acolo ar trebui sa produca pe an cam 400 kg. miere marfa. Totusi din datele oficiale media de miere marfa pe colonie este undeva intre 60 si 70 kg.....
  PS. ....  asta fara sa luam in calcul caldarile cu HFCS.

marius_vfp

dragos logica ta nu e buna , asta e parere mea , daca la noi in romanica s-ar cultiva 3 mil de ha , si avem un numar de colonii pe toata tzara , asta nu inseamna ca toti vor duce albina la cultura , sigur sunt culturi care nici nu au vazut culoarea albinei , deci numerele si calculele nu sunt bune
nu tin cu nimeni dar asta e parerea mea

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva