Apicultura la distanta - Dan Margarit (Canada)

Creat de pharaonu75, Iulie 11, 2012, 09:02:13 PM

« precedentul - următorul »

Bătrânul

Omul (Dan) a dat raspunsul la multe intrebari pe care le puneti aici si daca voi nu intelegeti sau nu ati fost suficient de atenti nu este vina lui si nici a voastra  :uimit: ci a mosilori si stramosilori vostrii ca NU VA DAT LA SCOALA !!! :rotfl: :rotfl: :rotfl: (matematica la nivel de facultate) NU GLUMESC aici este rostul matematicii de a fii atent si a intelege DE UNDE SI DE CE ???? :cu plăcere:

marian sima

Obombo 8-9 caturi de albina nu de miere,prea marite intelept si matematician Batran :) ^:)^ ^:)^ ^:)^ calculeaza puietul posibil pe doua corpuri Multietajat ,calculeaza ciclul de la ou la eclozare (in zile) calculeaza si durata de viata a albinei,ia distanta intre doua postari  vazi ce filmare are doua corpuri si baga la minte data filmari vezi si urmatoarea filmare cu nr de corpuri adaugate uitete bine la data .

Dupa socoteala dv daca ciclul de la ou la eclozare si ciclul de viata al albinei sustine adaugarea de atatea corpuri eu va socotesc un bun matematician.

Daca nu  :cu plăcere:mergi mai departe.


stefan1

#227
  Eu zic ca e pacat ca acestui om cauta sa i se minimalizeze realizarile. Cred ca este dintr-o inclinatie a noastra de a da in cap celor care se ridica prea sus. E mai usor sa spui:"e ceva in neregula, nu va fi chiar asa, face el ceva smecherii, ascunde el ceva" decat sa ii recunosti meritele.
  Pe mine m-a cucerit in primul rand modul cum el prezinta aceste videoclipuri: fara sa 'se dea mare' sa spun ca nimeni nu-i ca el, sa caute sa se puna pe nu stiu ce piedestal. A atins in prezentarile lui mai toate aspectele legate de cresterea albinelor. In toate acestea, dupa parerea mea, a dat dovada de o serioasa competenta, de faptul ca a inteles albina in aspectele ei esentiale. Se vede cum aceentueaza exact pe lucrurile pe care trebuie sa accentueze, la care trebuie sa fim atenti cand facem o anumita operatie. Unde a fost cazul a prezentat si alte moduri de a rezolva o problema si niciodata nu a spus sa facem neaparat ca el.
  Ce s-a vazut in stupii lui dovedeste ca nu vorbeste aiurea. Am fost impresionat de ce populatie aveau acele familii (cand sufla albina din caturile de recolta), de intensitatea zborului in unele imagini, de tot ce a prezentat. Cum sa nu se simta jignit, daca el spune ca a luat atatea caturi de la un stup si tu zici ca nu se poate? A aratat ca pe fiecare lada a scris cate caturi a ridicat, dar tu il suspectezi ca a scris acolo, pe fiecare stup cu 3_4  caturi mai mult doar ca sa se dea mare. Sau spune ca nu da sirop decat dupa ce ia toamna caturile de recolta, si tu zici: imopsibil. Si eu am fost impresionat ca a aratat roi despre care a spus ca i-a format doar cu un fagur de puiet si erau full de albine, dar era in nota tuturor familiilor. Deea zic ca trebuie sa aiba o rasa de albine deosebita si stiu ca exista asemenea rase. Populatia unei familii este data nu numai de ponta matcii ci si de durata medie de viata a albinelor, care influenteaza decisiv si cantitatea de nectar adunata.
  Intreaba Marian cum este posibil sa aiba un cules continuu. Nu trebuie sa fie chiar asa. Gandeste-te ca daca in 10 zile o familie aduna cate 10 kg/zi (ce nu-i deloc exclus la ce populatii am vazut ca are) deja sunt 100kg/familie. Pe de alta parte este posibila o conlucrare intre stupar si fermier. Acesta din urma poate sa-si infiinteze culturile cu anumite decalaje intre ele, esalonandu-si astfel lucrarile agricole si castigand prin faptul ca daca suprafata de rapita inflorita la un moment dat este corelata cu numarul de stupi avut la polenizare, recoltele vor fi maxime, pe cand la suprafete foarte mari, polenizarea va fi deficitara . Se poate si ca soiul de rapita si clima de acolo sa duca la un timp de inflorire mai mare ca la noi. Spui ca a aratat caturile si a spus ca-s goale. Dupa extractie e normal sa fie goale, ca doar nu le va pune pline la stupi. Ca au fost si umplute se vedea cand le lua si nu a aratat numai la o familie, ci la fiecare pe rand.
  Poate sunt eu credul, dar la Dan, chiar daca nu arata nimic si numai din felul cum a prezentat verbal cum lucreaza in stupina, ce face si de ce, ziceam ca e un mare stupar. Dar la el ce spune si ce arata se completeaza foarte bine.
  La cealalta intrebare, de ce la culesuri asa mari nu blocheaza cuibul: Eu cred ca stii ca acest comportament de blocare a cuibului este o caracteristica a rasei. Carpatina, daca ai citit, este caracterizata printre altele ca mai cu seama in a doua perioada a anului are tendinta de a bloca cuibul cu miere. Eu am mai intrebat pe aici, cand vedeam cate un fagur de puiet din lat in lat, fara un strop de miere in el, ce rasa de albine are. Si la Buckfast tendinta de blocare a cuibului este mult mai mica decat la carpatina. De Dan nu stim ce rasa de albine are, asa ca nu le stim nici comportamentul. Nu mai stiu daca la el am vazut sau aiurea, dar arata cineva cum bate violent in rame si nici o albina nu se ridica sa atace. Sa nu incercati sa faceti asa cu orice albine, dar nici sa nu spuneti ca ala e un trucaj.
  Pacat ca stradania lui de a arata si romanilor cum face acolo apicultura, lucru care sigur ii rapeste din timpul care acolo face mai multi bani ca la noi, este rasplatita cu suspiciune sau chiar cu acuzatii de necinste din partea unor colegi stupari! Si asta cu toate ca de multe ori repeta ca unele lucruri merg sau nu merg la noi.
  Eu spun ce a spus un mare fabulist francez:
    "Nu toate-s cu putinta pentru toti!
     Mai bine te gandesti si te socoti
    Si nu te-apuci sa faci decat ce poti."
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Obombo

#228
Citat din: vranceanul din Septembrie 19, 2013, 01:37:09 PMDaca sant 8-9 caturi cu miere (asta inseamna cam160kg) atunci la ce mai trebuie galeata pe stupi (caturi), cand in natura este CULES CONTINUU?
Acuma, zi-mi tu mie une ai vazaut galeata pe caturi, ca eu am urmarit toate filmele si n-am vazut asa ceva, da' vorba Batranului, poate n-am inteles eu sau nu am fost suficient de atent :wink2:

marian sima

Stefan apicultori de pe acest forum mai au fost pe la mine asa ca te invit pe la mine cand e vremea buna sa dam 2-3 suturi la un stup ca sa vezi ca nu patesti nimic.

Daca albina aceaia nu inteapa de ce este nevoie sa tina afumatorul intre genuchi ca sa-l acopere fumul?

Mie i-mi pare rau ca nu raspundeti la intrebari ,oricat de buna ar fi o matca ingradirea pe un anumit spatiu si timpul necesar ca puietul sa eclozeze nu da voie la o asemenea dezvoltare a familiei de albine.

Daca urmareai mai atent filmuletele vedeai ca Dan spune destul de clar ca o vatra are 40 de familii si se pastreaza o anumita distanta intre vetre tocmai pentru a nu se suprapopula dar pentru a se asigura si polenizarea.

Inteleg ca apicultura din alte zone prezinta un interes pe forumuri ,mai era unul care in plin cules baga sirop la ora 11 cu cisterna parca prin Noua Zeelanda asa ca ce starneste interes e bun pentru forum,pentru apicultori cu experienta dar nu pentru neexperimentati.

Ma amuz de fermierul care trebuie sa bage gloria de unspe =))ori la treierat ba mai are timp de inca un sezon de treierat. =))

Ma amuz si nu mai scriu nimic pe acest topic pentru a nu va mai supara, :hi:

Raman totusi niste intrebari si socoteli matematice pentru Batranul.
Daca incercati sa raspundeti ganditiva inaine ,nu de alta dar nu aduceti nici o lamurire ci doar amuzament.

Pentru Dan si pentru orice apicultor din strainatate oferta mea de colaborare pentru a stabili valoarea matcilor de aici si de acolo ramane valabila.

Daca am suparat pe cineva de pe aici sau de prin alte parti .SCUZE. ^:)^ ^:)^ ^:)^




mape 48-petru manea

pana la urma Marian a luat o hotarare inteleapta  :bravo:

marian sima

Stefan te stiu apicultor priceput ,un cules continu la rapita uzeaza albina sau ii lungeste zilele?

Sau fermierul pune o rapita speciala care lungeste durata de viata a albinelor? =))

Eu unul nu ma pot abtine din ras =))  de cele ce aud din gura unor apicultori care cunosc sau credeam eu ca cunosc albina. :nod:

Nea Janese unde esti ?Tu scosesi hiba cu albina centenara. =))

Ce am scris acum e un pamflet nu le mai luati de bune s-a scris peste tot despre marirea perioadei de viata a albinei. :nod: =)) =))

Stefan daca te uitai la filme stiai ca Dan a spus ca are albine rusesti si alte cateva rase. =))


D006

Daca stupii aia minune varsa sute de kg. de miere pe an  de ce trebuie sa le mai dai si inspe caldari cu F40 ?
  Problema mare e ca si noi de aici din Romania avem aces la datele oficiale din Canada si vedem ca adevarul este putin diferit fata din respectivele filme.

livulik

pina la urma se fac doar insinuari sau sunt si pozitii clar definite?
adica "daca avem acces la datele oficiale din Canada" ce concluzie tragem de acolo? ca suntem mintiti in filmuletele alea (dupa mine jumatatile de adevar sunt tot minciuni)?

ca nu face productiile scrise pe stupii din filme?
ca hraneste constant si noua ne spune ca hraneste doar toamna de completare?

eu sunt la inceput si am fost atras de ceea ce ne prezenta si felul cum ne prezenta...am vazut ca erau apreciate prezentarile lui si de stupari "mai batrani"...acum vin alti stupari "batrani" si ne spun ca e o făcătură...de fapt ne induc asta pt. ca argumente anatomo-biologice si de climat nu am vazut...doar intrebari cu subinteles!

p.s. cred ca nu este corect asa nici pt. cititori, nici pt. munca omului! la Ursu a fost clar si simplu: am citit parerile celor "batrani" si am tras concluzia...


Obombo

Citat din: dragos2006 din Septembrie 19, 2013, 10:29:41 PM
Daca stupii aia minune varsa sute de kg. de miere pe an  de ce trebuie sa le mai dai si inspe caldari cu F40 ?
Chiar nu intelegi de ce sau doar te prefaci ca nu intelegi, asa ca sa mai pui niste gaz pe foc?

stefan1

Citat din: marian sima din Septembrie 19, 2013, 07:34:38 PM
Stefan te stiu apicultor priceput ,un cules continu la rapita uzeaza albina sau ii lungeste zilele?

Sau fermierul pune o rapita speciala care lungeste durata de viata a albinelor? =))

Eu unul nu ma pot abtine din ras =))  de cele ce aud din gura unor apicultori care cunosc sau credeam eu ca cunosc albina. :nod:

Nea Janese unde esti ?Tu scosesi hiba cu albina centenara. =))

Ce am scris acum e un pamflet nu le mai luati de bune s-a scris peste tot despre marirea perioadei de viata a albinei. :nod: =)) =))

Stefan daca te uitai la filme stiai ca Dan a spus ca are albine rusesti si alte cateva rase. =))

  Culesul la rapita nu este un cules care uzeaza tare albina. La rapita stupii se dezvolta rapid, polenul ei fiind foarte valoros pentru albine.
  Diferente intre durata medie de viata exista si intre rasele europene de albine. De asemenea diferente intre ritmurile de dezvoltare. Exemplu Carnica trece iarna cu populatii poate numai jumatate cat Ligustica. Primavara au o dezvoltare exploziva si ajung pana la salcam in dezvoltare pe italiene. Cum oare? Daca acelasi ritm de dezvoltare il au si familii care ierneaza cu populatii mai mari, iar reginele pot sustine un asemenea ritm, ce familii se vor realiza?
  Marirea perioadei de viata a albinei este un lucru care se poate intampla. Se stie ca albina de iernare, care se hraneste special, consuma mai mult polen, traieste in loc de 30 de zile pana la o jumatate an. La roii naturali, la care albinele care vor sa roiasca stau intr-o perioada de clocire, se hranesc cu mai mult polen si se ingrasa, devin albine de viata mai lunga, capabile de mai mut efort si mai rezistente la bili si chiar la chimicalele agresive.
  Rusii au si albine de foarte buna calitate. Eu am discutat cu un stupar sas care a fost prin Rusia si vorbea de stupi primitivi care dadeau 200kg de miere in special de la tei. Zicea ca ii tineau in  cosnite primitive si se dezvoltau pe verticala. La unii care nu mai incapeau in cosnite, sapau gropi in pamant si cuibul se continua in jos. Pe forum sunt cateva filme cu o stupina din Rusia un fel de multietajati cu corpuri de cat redus, care primavara, cu mormane de zapada pe margine, aveau un zbor si o populatie cum nu se prea vede la noi, unde iernile nu se compara cu ce au ei.
  Pentru aia poti sa razi in continuare, rasul face bine.   :hi:
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Citat din: dragos2006 din Septembrie 19, 2013, 10:29:41 PM
Daca stupii aia minune varsa sute de kg. de miere pe an  de ce trebuie sa le mai dai si inspe caldari cu F40 ?
  Problema mare e ca si noi de aici din Romania avem aces la datele oficiale din Canada si vedem ca adevarul este putin diferit fata din respectivele filme.

  Si eu zic asa. Dan a carat acele caturi si le-a pus unul peste altul doar ca sa murim noi de ciuda. Zilnic se suie cu caldaroaia in varful acelor turnuri si le alimenteaza.
  Si mai zic ceva: hotul striga "hotii!".
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marian sima

Stefan eu nu mai vreau sa discut problemele din Canada nu mai comentez.
Referitor la durata de viata a albinei nu polenul este cel care lungeste durata de viata a albinei care ierneaza ci faptul ca albina aceaia este neuzata.

Ia o albina care nu mai are nici perisor pe ea insemneazo si vezi cat traieste.

Cat despre rapita alti apicultori precum Cristi Vidican,Ioan Guist si multi alti spun ca este nefasta pentru albine.

Ori acum este buna sau nefasta in functie de interesul pe care-l avem.

Va salut aseara chiar am ras bine. :)

nicomico

Fratilor lasati-o balta ca scoafa este moatra .De atatea vorbe cred ca nici no sa mai posteze dl Dan Margarit.Acum va trebuie si informati de la autoritatile din Canada sa va convingeti daca sant reale videourile .Face-ti la fel cum ati facut cu Edy daca imi aduc bine aminte(cel cu producerea matcilor in Italia).
Noi romanii atata despicam firul de par si in final nu realizam nimic .
Nu va obliga nimeni sa urmati sfaturile lui Dan, vedeti-va de drumul vostru si lasa-ti pe cei ce mai au de invatat sa vada aceste videouri foarte interesante si utile.

sorinma

Citat din: vranceanul din Septembrie 19, 2013, 01:37:09 PM
Nu prea inteleg scopul discutiei dezbatute aici, dar fiindca eu am zis despre 'galeata', trebuie sa vin cu o simpla remarca. Daca sant 8-9 caturi cu miere (asta inseamna cam160kg) atunci la ce mai trebuie galeata pe stupi (caturi), cand in natura este CULES CONTINUU?. Stimulare, hranire complementara sau pt. rezerva nu era nevoie la o asa cantitate de miere. Nu cumva se asigura continuitatea culesului? Si ca sa umpli 8-9 caturi cu miere, ce flora trebuie sa fie in zona?  ce superfamilii de albina trebuie sa fie? la cat timp se extrage mierea din caturi? Astea sant cateva intrebari la care ar trebui 'gandit'. Daca omul poate bravo lui  ^:)^


Cam la toate intrebarile astea si nu numai Dan Margarit da raspunsuri direct sau trebuie doar sa fi atent sa legi informatia ce o da.Prezinta tot de la executarea cutiilot si pana la despachetarea stupilor cu amanunte si specifica si data cand face operatiile(sa-l acuzam acum ca nu a aratat cum sa plantat si taiat copaci din care a facut cutiile)
Nu cred ca are rost sa-l acuzam ca are secrete (probabil toata lumea are din diferite motive cate unu sau mai multe secrete) cred ca e cea mai completa si mai curata prezentare facuta de un apicultor.De cand se cauta la dinti calul de dar?
Nu este obligat nimeni nici sa citeasca nici sa urmareasca prezentarile lui,repeta de fapt de multe ori ca el "doar prezinata cum se lucreaza acolo,ce face si cum face el,si daca vrea ,poate si ajuta pe cineva sa folosesca informatia data de el".
Respect la fel si pe cei ce nu sunt de acord cu gandirea mea pentru ca am de invatat de la oricine,si din orice(si din greseli si din realizari).
Poate o sa posteze pentru cei care vor sa-l mai urmareasca,cu siguranta sunt mai multi decat cei care carcotesc cu toate ca nu spun.Nu cred  ca este cineva care nu a aplicat ceva sau nu a incercat ceva din ce a aratat el. Daca vrem, trebuie sa vedem ce ni se potriveste si ce putem adapta.
Cu scuze pt cei ce i-am contrazis cu postarea mea,sunt incepator si poate gresesc....
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde