zbor de curatire

Creat de mirel-radu, Decembrie 23, 2013, 08:49:43 PM

« precedentul - următorul »

edward_w92

Petre, sa te rogi sa fie iernile mai bine grele decat usoare, acolo la bacau, cel putin partea de campie, nu spre comanesti, onesti, zona mai deluroasa, zic de valea siretului in special, iarna e una buna, se lasa ceata, chiciura, e frig, bate vantul rece, bun de iernat, eu m-as multumi cu asa ierni cu valori pe - ziua, nu cum au fost alte ierni, in noiembrie sa n-ai inca ghemuri formate si d-astea. Asa am avut si eu in primii 2 ani, au trecut fara probleme, ghemul format cel tarziu la 15 octombrie, la inceput de martie albina a iesit si a inceput sa colinde din floare in floare, si un zbor de curatire...anul trecut a fost nasol, pana in decembrie a fost relativ cald, usoara, in decembrie pe 3-4-5 am gasit puiet in stupi cand au iesit la zbor de curatire si am pus turte ( nu la mine, am fost chemat la o verificare rapida si hranire unde e necesar) si de cand a nins si pana la 15 martie n-a iesit o albina din stupi, de flori sa nu zic ca abia la 15 aprilie daca au aparut in conditiile in care la 2-3 aprilie inca mai ninsese asa de a stat 2-3 zile zapada; daca stupi de 4r 3/4 aveau oua depuse in decembrie, inchipuie-ti cum erau ai mei pe 7-8 rame normale. Au crescut puietul, albina s-a uzat, zbor de curatire ioc, si toate faine si frumoase daca intelegi. Acum depinde de zona, anul asta am avut bafta sa-mi iasa la zbor de curatire si la inceput de ianuarie cum trebuie, si acum au zburat un pic, se anunta mai cald zilele ce urmeaza. Pana acum nimic prapadit. Legat de roi de 2 intervale pe iarna n-am pus, dar am si eu unul cu 4 intervale tardiv, si abia a ajuns in partea de sus a ramelor. Si iarasi, o problema o reprezinta stupii foarte puternici, fiindca oricat ar fi de mari si oricat am spune ca totusi sunt mai calzi, mananca totusi mai mult si ajung primii sus. In primii 3 ani am iernat o parte din stupi in felul urmator, am restrans ghemurile treptat si unii din ei oricat as fi incercat, nu aveam de unde sa mai iau, astfel la 15 septembrie cand am vazut ca intervalele sunt pline de nectar ici colo cateva palcuri de puiet pe 2-3 rame, i-am impachetat si n-am mai umblat in ei, aia n-am avut probleme niciodata, s-au dezvoltat bine si au iernat fara sa le dau un strop de mancare insa cu schimbarile astea de vreme nu prea mai sunt asa mari sanse sa mai functioneze macar in 50% din cazuri ce-am invatat cu ani in urma, ar mai avea efect daca am sta ori in suceava/botosani partile alea, ori in sud unde de voie de nevoie zboruri de curatire peste iarna ar avea poate cateva.
Cazul cu siropul il cunosc:)) un vecin tot asa, neavand miere sau nevrand sa le dea miere in toamna, a pus sirop la stupi, si a bagat sirop in ei, de am zis ca aia sunt, se uzeaza albina si nu mai trece iarna, si sa fi tot pus pana pe la vreo 6-7 octombrie de i-a facut tun de sirop de zahar cu ceai de menta/ tei, tot felu' de buruieni. Si mai mare mirarea mi-a fost cand am vazut ca au trecut iarna in conditii bune, bine, mai putin cei de pe randul apropiat stupinei mele intrucat a facut o greseala si nu m-a intrebat la restrangerea urdinisurilor si administrarea hranei si au facut furtisag, din cauza aia si eu am pierdut 3 stupi, tot cei mai apropiati de stupina lui dar ideea e ca si pe sirop se poate ierna linistit, alta cunostinta in primul an avand vreo 20 de familii facute, 24, nu mai retin exact numarul, i-a iernat pe sirop 80%, tot asa, exceptie era vreunul care o fi murit peste iarna. Totusi pierderile cum spune si petru, se mai datoreaza si tratamentelor, daca s-au facut, daca nu, daca s-au respectat intervalele, eu unul am pus mavrirol la toti dupa ce am facut fumigatii cu varachet, acum la 1 martie daca se desfac ghemurile bine refac iar tratamentul cu mavrirol si o hranire stimulenta 3 zile cu sirop si protofil dupa ce incep ele sa zburataceasca pe la urdinis mai binisor. Alt aspect ar fi igienizarea stupilor primavara si toamna, e un lucru destul de important, pot sa mai scape roii de schimbatul lazilor in toamna, in rest n-ar trebui sa existe exceptii.

edward_w92

Ca tot e vorba de zbor de curatire, asa arata albinele si zborul de curatire azi 9 februarie 2014


Uploaded with ImageShack.us


Uploaded with ImageShack.us
Bine, dar astia sunt unii din ei, majoritatea au iernat pe lazi verticale, cum e cel rosu, sunt pusi cu urdinisul ceva mai spre est si din pacate nu-i bate la pranz soarele in fata ca pe cei 2 din prima poza, insa au iesit si aia la zbor, azi e prima zi cand au plecat din stupina albinele cativa zeci de metri buni.

Eugen B

In vestul romaniei sunt prea curate albinele :)), si ieri si azi au iesit intr-o veselie. Vreme e calda aici

mirel-radu

Citat din: petru.atudorei din Februarie 08, 2014, 06:40:50 PM
tot vad ca apar pierderi.. eu am 20 de stupi..am chiar si unul care are 2 intervale de albina.. dar ierneaza 2 in 1. Nu am nici o pierdere, nici anul trecut nu am avut. Dar nu am umblat la in ianuarie. cum au intrat in octombrei..asa s-au descurcat singuri. La momentul acesta se prezinta foarte bine.

Stau si ma intreb..cum e posibil sa pierzi albinele..daca..le faci tratament la timp si corect..si daca le lasi mancare.

In primul an...am iernat 2 roi pe 6 rame.. roi facuti in luna iulie spre s farsit. Am fost nevoit sa le bag sirop din ceai cu zahar..si au iernat pe acel sirop.. dar au trecut iarna cu bine.  Cu toate ca a fost o iarna grea cu temperaturi cu - mereu.





LA FEL ZICEAM SI EU....CUM E POSIBIL TRATAMENTUL CU VARACHAT LAM FACUT LA TIMP SI LA FEL CUM IL FAC DE DOI ANI , TRATAMENTUL CU MAVRIROL LA FEL DAR UITE CA SA INTAMPLAT SI LA MINE SI TOCMAI LA ASTA CARE NU CREDEAM, A INCEPUT CU MORTALITATI MARI TOCMAI DIN DECEMBRIE SI PANA IN 9 FEB A DISPARUT.
sunt succese care te injosesc si infrangeri care te inalta

mirel-radu

Astazi iar belea, afara cald si au iesit si iele afara ,in fata stupilor am curatit de ieri zapada si am pus paie dar fetele zburau si mai departe .Sa le pot domoli am scos capacele si cei drept le-am mai domolit ca unde se asezau acolo ramaneau ca zapada e inca cosistenta nu stiu daca am procedat corect ?dar am cam prins frica dupa ce am pirdut unu.
sunt succese care te injosesc si infrangeri care te inalta


bucovineanu

Citat din: mirel-radu din Februarie 09, 2014, 04:33:10 PM
Astazi iar belea, afara cald si au iesit si iele afara ,in fata stupilor am curatit de ieri zapada si am pus paie dar fetele zburau si mai departe .Sa le pot domoli am scos capacele si cei drept le-am mai domolit ca unde se asezau acolo ramaneau ca zapada e inca cosistenta nu stiu daca am procedat corect ?dar am cam prins frica dupa ce am pirdut unu.
Paiele nu prea au nici un rost. Dupa cum ai vazut albinele zboara mult mai departe. Cele care nu se mai pot ridica de pe zapada sunt de obicei albine batrane care si asa nu mai au mult de trait. Nu stiu daca scoaterea capacelor e o masura buna. Astfel se pierde din caldura din stup si albinele sunt nevoite sa consume din rezerve pentru a regla temperatura interioara.

oroles

Citat
Nu stiu daca scoaterea capacelor e o masura buna. Astfel se pierde din caldura din stup si albinele sunt nevoite sa consume din rezerve pentru a regla temperatura interioara.

Am ajuns si eu la concluzia ca ridicarea capacului nu e buna. Intr-o zi, desi era chiar cald afara, albinele nu au iesit, desi le-am ridicat capacele si le-am lasat numai podisorul pentru a se incalzi. Deci, putem spune ca si ele isi fac nevoile cand simt ca trebuie, nu cand vrea apicultorul. La chestia cu zapada nu ma pronunt, deoarece toate albinele cazute pe zapada pe care le-am vazut au murit. Am vazut ca unii mai pun la urdinis tigle sau  placaje (asemenea unor rampe) pentru a le ajuta sa ajunga fara sa dea din aripi in stupi. E eficienta metoda aceasta? Ajuta la ceva?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

petru.atudorei

Cu cazutul pe zapada.. depinde de temperatura de afara.. Azi au fost peste 15 grade..si albinele care cadeau pe zapada.. chiar daca erau pe spate cu aripile lipite de zapada.. cu cateva miscari reuseau sa se intoarca si sa plece in zbor.

Daca temperatura este mai mica..si zapada mai rece adica sub 0 grade..atunci nu se mai ridica..

bucovineanu

 De regula albinele ies masiv din stupi atunci cand percep ca temperatura exterioara ete optima pentru zbor. prin ridicarea podisoarelor nu sunt stimulate sa iasa, din contra se strang mai tare pe zona cu puiet. Rampele sunt utile in sezonul activ pentru ca albinele sa ajunga mai usor in stupi atunci cand vin obosite, cu gusa plina. Se mareste suprafata de "aterizare" de pe care albinele pot intra in stup fara sa trebuiasca sa zboare. Iarna nu-si au rostul.

SPYKAL

Citat din: mirel-radu din Februarie 09, 2014, 04:33:10 PM
Astazi iar belea, afara cald si au iesit si iele afara ,in fata stupilor am curatit de ieri zapada si am pus paie dar fetele zburau si mai departe .Sa le pot domoli am scos capacele si cei drept le-am mai domolit ca unde se asezau acolo ramaneau ca zapada e inca cosistenta nu stiu daca am procedat corect ?dar am cam prins frica dupa ce am pirdut unu.
Mare greseala cu scosul capacelor. Nu ai facut decat sa scazi temperatura din cuib.

petru.atudorei

Albinele stiu cel mai bine ce au de facut.. Noi nu le putem dicta ce sa fac..nici dresa . Apicultorul nu este decat un pion in viata albinelor. iar o interventia in familie nu face decat sa dezorienteze si dezorganizeze albinele.

Albinele fac zbor de curatire doar daca au nevoie si nu pentru ca vrem noi. In perioada aceasta e bine ca interventiile in familie sa fie minime, nu se ridica capacele decat pentru a pune turtele daca e nevoie.
Interventiile gresite si dese in aceasta perioada nu face decat sa scurteze viata albinelor si astfel si slabirea acesteia.

mmacreanu

Citat din: petru.atudorei din Februarie 09, 2014, 11:22:07 PM
Albinele stiu cel mai bine ce au de facut.. Noi nu le putem dicta ce sa fac..nici dresa . Apicultorul nu este decat un pion in viata albinelor. iar o interventia in familie nu face decat sa dezorienteze si dezorganizeze albinele.

Citesc o carte despre hranirea albinelor ... dupa ce am citit ce ai scris tu legat de dresajul albinelor mi-am amintit ca exista hranire pentru dresaj :D ... deci se pot dresa :D
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

petru.atudorei

da stiu..dresezi o albina ..se folosesc pentru a detecta drogurile. dar nu poti dresa o colonie sa iti iasa la zbor de curatire atunci cand bati tu din palme:))

mmacreanu

Citat din: petru.atudorei din Februarie 09, 2014, 11:32:51 PM
da stiu..dresezi o albina ..se folosesc pentru a detecta drogurile. dar nu poti dresa o colonie sa iti iasa la zbor de curatire atunci cand bati tu din palme:))

la curatire ies ele cand stiu ca este momentul!
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.