Data infloririi salciei

Creat de stefan1, Martie 25, 2015, 03:42:27 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

  Culesul de la salcie este cel mai important cules din martie, pentru zonele unde si exista cat de cat acest copac.
  Ar fi interesant sa stim data cand incepe acest cules in diferite zone.
  La mine azi a fost prima zi de cules cat de cat bun de la salcie, desi vremea nu a fost foarte favorabila: un maxim de 12,1 grade la umbra (totusi maxima de anul acesta), senin dar un vant moderat, care a mai deranjat. Desi distantele de zbor sunt destul de mari, oricum peste 1km, deja au sporit suprafetele de polen depozitat, apar si primele celule cu nectar (am gustat ce a curs din celule si este sigur de salcie) si imediat se invioreaza activitatea in stupi. Totusi un cules bun ar trebui sa aiba concursul unei temperaturi de 16-18 grade, chiar daca noaptea ar cobori pana la zero grade. Fata de data multianuala a inceperii infloririi (cca 20 martie la mine), am fi in grafic, totusi cele mai bune culesuri au fost la infloririle cele mai tarzii. Anul trecut, primul polen de salcie l-au adus in 3 martie.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

La mine cred ca mai tine 2 saptamani pana infloreste. Anul acesta va inflori mai greu. Cornului abia i-a pocnit mugurul. De regula la  Bunavestire erau infloriti. Va anunt cand apare primul cules.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

mape 48-petru manea

La mine mai trebuie cam 4-7 zile pana infloreste salcia pletoasa in functie de temperaturile care vor urma
Anul trecut caisul era inflorit pe 8 martie---in acest an abea acum s-au deschis primele flori---in schimb a inflorit corcodusul
Dezvoltarea familiilor au o intarziere de 12-14 zile  fata de anul trecut --- 

bucovineanu

Sunt mai multe varietati de salcie cu perioade de inflorire diferite.
La mine cred ca mai dureaza 2 saptamani pana infloreste salcia capreasca care e prima la inflorire si da cel mai mult nectar. Dar poate sa infloreasca si mai repede si mai tarziu in functie de temperaturile zilnice ce vor fi in perioada urmatoare.

MOTANUL

Pai la mine salcia Capreasca e deja pe trecute; Pozele sunt facute cu cateva zile in urma;
Azi nu am facut poze - dar parea trecuta si o vizitau f. putine albine (apogeul a fost acum 1 saptamana);

Nu sunt eu 100% sigur - dar asta pare (salcie capreasca);

Am si eu o intrebare: cum se numeste insecta din imagini (arata ca o albina in miniatura - cam jumatate din dimensiuni);
Nu este din stupii mei si nu stiu de unde vine.

70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

stefan1

  Cred ca este o albina salbatica din genul Andrena, poate Andrena flavipes (de care am scris) sau Andrena precox, dar sunt multe specii de andrena. Mai poate fi din genul Osmia, dar mai putin probabil.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

MOTANUL

Multumesc,

E greu de inteles ce cautau albinele salbatice la amarata aia de salcie din curte când au atatea atatea padure in jur. (erau destul de multe - nu 1-2);
Albinele mele aduceau polen din imprejurimi pana sa infloreasca salcia (si clar nu de la mine din curte ca nu era nimic inflorit);
Nici la alun nu se inghesuiau (era si destul de frig atunci);

Cinste lor ca supravietuiesc fara nici un tratament. (albinele salbatice evident).

70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

Cristel

Din cate am vazut, chiar daca se numesc albine salbatice, ierneaza prin apropierea casei omului, facandu-si cuib din lut prin toate locurile imposibile din gospodarie. S-au adaptat si ele la habitatul uman, aici gasindu=si mai usor loc.
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

alex 62

.Parca mi-e un pic ciudă pe ele...pai ia polenul ală așa de valoros primăvara și în băga în pămant!,am un perimetru în curte în care își fac în fiecare an galeri ,inițial am crezut ca sunt mușuroaie de la râme.

Cristel

Sunt fiinte lasate de Dumnezeu, de ce sa ne fie ciuda? Au si ele rostul lor, altfel nu ar fi fost facute! Cine stie, poate sunt dovada vie ca atmosfera e propice dezvoltarii albinelor. Cand ele dispar, nici albinele nu vor mai exista. Stim noi? Plus ca daca duc polenul in pamant il duc pentru odrasle, nu ca sa putrezeasca (am studiat putin "cuibul" lutos si am vazut ca dupa ce au pus un ou, lasa un strat de aer apoi polen bine compactizat, astfel incat larva sa aiba ce manca atunci cand se va naste; sunt straturi succesive de "camarute" pana la suprafata, unde e un capacel fibros; interesanta lucrare si bine gandita daca si rezista peste iarna). Lucian Blaga spunea "eu nu strivesc corola de minuni a lumii si nu ucid cu mintea tainele, ce le-ntalnesc".
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

stefan1

  Anul asta, la 3 martie am vazut salcie inflorita, dar cred ca unele exemplare din locuri mai joase au inflorit mai demult.
  Azi, la cca 9oC si cer mai mult noros, albinele zburaau destul de intens aducand majoritatea polen, aproape tot de la salcie. Din pacate zeci de albine sunt cazute in fata stupilor cu piciorusele incarcate de polen, unele si cu corpul pudrat. Din pacate culesurile prea timpurii sunt macar partial ratate din cauza vremii.

  In poza o ramura de salcie capreasca in 4 martie.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Eugen B

Daca se face vreme buna din weekendul asta va fi bine zic eu, va exploda natura ca are apa si albinele sper ca vor recupera. Salcia capreasca 90% si la mine e gata. vedem alte specii de salcie si pomii fructiferi ce vor face

MOTANUL

La stupina s-au deschis florile la pomii fructiferi - putine deocamdata si 90% stateau sa se deschida. Salcia la mine a trecut deja.

In Bucuresti au inflorit deja corcodusi, zarzari etc. La stupina am un decalaj de cateva zile. Dar la ce calduri se anunta (15 si 18 grade) estimez ca se vor deschide in viitorul apropiat pomii fructiferi.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0