sirop de stimulare

Creat de apicultori amatori, Aprilie 02, 2016, 08:43:17 PM

« precedentul - următorul »

apicultori amatori

ce se pune in siropul de stimulare acum in perioada asta? apa xahar si sare de lamaie dar uni spun ca si protofil ar fi bine.care sunt parerile voastre?

oroles

Eu nu pun sare de lamaie decat daca am prin casa. Senzatia mea e ca le face mai mult rau decat bine..
Eu pun:
1. Clorura de cobalt (conform prospectului).
2. Vitamine (conform prospectului)
3. Protofil.

Iese ceva cu un efect bunisor. Parerea mea e ca Protofilul nu trebuie sa lipseasca.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

apicultori amatori

imi spui te rog exact reteta pt concentratie de 2 cu 1

bucovineanu

Eu nu inteleg un lucru: pana prin 90 nu se gaseau atatia "steroizi" pentru albine si daca se facea stimulare se facea cu sirop simplu din zahar. Productiile de miere pe familie era mult mai mari decat acum. Dupa 90 au aparut tot felul de maglavaisuri si "steroizi" cu ajutorul carora apicultorii dopeaza albinele, dar productiile sunt mai mici.
Cine castiga defapt in aceste conditii?

MirceaCalin

Citat din: bucovineanu din Aprilie 02, 2016, 10:23:58 PM
...Cine castiga defapt in aceste conditii?

Un răspuns plauzibil s-ar întrezări în însăşi întrebarea dvs:
"Făcătorii" şi vânzătorii de maglavaisuri si "steroizi"   

:wink2:

Cristel

Citat din: MirceaCalin din Aprilie 02, 2016, 10:45:25 PM
Citat din: bucovineanu din Aprilie 02, 2016, 10:23:58 PM
...Cine castiga defapt in aceste conditii?

Un răspuns plauzibil s-ar întrezări în însăşi întrebarea dvs:
"Făcătorii" şi vânzătorii de maglavaisuri si "steroizi"   

:wink2:
Perfect de acord! Astazi ma uitam cum aduceau unele persoane faguri vechi taiati direct din rama-  fara sa fi topit ceara inainte (de lene?) sa fie preschimbata in faguri artificiali la targ. Ma minunam de ceea ce spunea si Dragos Gavrila odinioara, ca s-a constatat ca in ceara sunt remanente tot felul de elemente grele.  Si ajungem la concluzia ca nici nu stim ce achizitionam odata cu fagurii artificiali... Oare, antibioticele, "steroizii", plumbul, uraniu (sunt zone din tara poluate cu asa ceva) care au intrat in ceara nu raman acolo, oricat de bine ai topi ceara? Cine ne garanteaza ca exista super filtre la producatorii de faguri artificiali?  Poate ca exista persoane care imi recomanda sa caut furnizori "bio" :), dar cred ca problema ramane. Ma amuza ca si producatorul Etta avea expusa o cutie de faguri "falsa", sa stim sa ne ferim de cei care folosesc brandul pentru a vinde cine stie ce produs. Bun, daca s-au pretat sa falsifice si fagurii de ceara, oare, ce contin toate premixurile si substantele minune oferite de n spe firme? Cine le verifica autenticitatea substantelor? Sau noi suntem pinguinii altora? :D
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

apivasmob

Citat din: apicultori amatori din Aprilie 02, 2016, 10:02:37 PM
imi spui te rog exact reteta pt concentratie de 2 cu 1
din raport 2 zahar + 1l apa , de ce acum 2:1 si nu 1:1?
Sanatate tuturor apicultorilor

apivasmob

Citat din: oroles din Aprilie 02, 2016, 09:34:21 PM
Eu nu pun sare de lamaie decat daca am prin casa. Senzatia mea e ca le face mai mult rau decat bine..
Eu pun:
1. Clorura de cobalt (conform prospectului).
2. Vitamine (conform prospectului)
3. Protofil.

Iese ceva cu un efect bunisor. Parerea mea e ca Protofilul nu trebuie sa lipseasca.
usturoi, ceapa
Sanatate tuturor apicultorilor

oroles

#8
Mai oameni buni, eu nu stiu de ce această teamă de chimicale. Va zic ca fara ele v-ar fi mult mai greu. Nu cred ca glucoza anhidra si clorura de cobalt fac atat de mult rau. Vitaminele, chiar daca sunt de sinteza au aceeasi compozitie moleculara. Eu intre un vin cu chimicale si unul fara va spun sigur ca l-as alege pe cel cu. In unele alimente chimicalele sunt absolut necesare. Bucovineanu a constatat ceva bine. Nu se mai fac producții asa mari de miere, cel mai probabil datorita chimizarii productiilor agricole. Sa nu uitam ca si strabunicii apicultori dadeau zer primavara, nu pentru proteina cum ar crede unii (are putina PB) ci pentru vitamina B. Acum daca am pulbere de vitamina B la indemana,de ce sa nu o folosesc? Pentru mine Protofilul de casa e cel mai bun "steroid".

Am dat si ceapa si usturoi si nu mi-a placut ca trosnea stupul a ceapa de la o posta. Sa nu mai zic ca mierea din siropul de ceapa avea gust a...ceapa, ceea ce nu e chiar dezirabil. Singurul lucru pe care nu il dau sunt antibioticele.

Am facut vin din struguri. Daca nu pui chimicale si totusi iti iese un vin bun care dupa ce il consumi nu infunzi buda, atunci e clar a fost un accident. Hidromelul nici nu iese fara chimicale (DAP, droojdie inactiva etc.) Cum nu ai conditii standardizate de a face vinul (temperatura controlata, drojdii selectionate, cantitate de zahar buna) e de preferat sa treci pe chimicale si iti garantez succesul. Aaaa.... Mai sunt doi trei carcotasi care spun ca "Nu pun sulfiti in vin ca ma doare capul." Normal ca te doare daca bei ca porcul. Daca bei 2-3 pahare pe zi nu ai nimic. Dar daca bei pana te pisi pe tine, e normal sa te doara a doua zi, si va zic sincer ca nu e de la sulfiti. :D

In alimente, anumite chimicale nu le vad rostul: potentiatorii de aroma. Conservantii sunt insa foarte importanti. Vedem si cazul bebelusilor infestati cu e. coli. Daca am fi avut alimente tratate chimic am fi distrus o groaza de bacterii. De exemplu, metabisulfitul pe care il folosesc eu la vin / hidromel e foarte bun la muraturi, conserve. Iti garanteaza ca nu se dezvolta microorganisme patogene. Pui un pic si nu se strica zacusca in borcan. Totul este sa respecti dozajul. Candva,  la Cora  se organizase un targ de produse alimentare "100% naturale". Un comerciant vindea "muraturi fara conservanti" si l-am intrebat daca muraturile lui au sare. Mi-a confirmat ca au. A ramas masca la intrebarea "Si sarea nu e conservant?" Sarea, fumul, gheata sunt conservanti ancestrali pe care ii foloseau si stramosii nostri inca de acum cateva mii de ani. Si ei nu se plageau de chimicale. Va spun sincer ca fumul artificial (lichid)cu care se trateaza carnea este mult mai sanatos decat fumul natural.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bucovineanu

Asa cum bine zicea Cristel mai sus, cine controleaza diferitele maglavaisuri vandute pentru a fi date la albine, daca alimentele pentru uz uman nu sunt controlate in Romania si mancam tot ce la altii ar trebui sa ajunga la gunoi? Daca vorbim de conservantii naturali, respectiv sare, fum gheata, e una si cu totul altceva e atunci cand vorbim de consevantii artificiali, respectiv diferitele E-uri care se folosesc cu gramada in produsele alimentare din ziua de azi.

oroles

Domnule Bucovineanu, credeti-ma ca multe E-uri provin din surse naturale. De exemplu, guma guar, cunoscută ca E412, se obtine din semintele unei plante. Guma xanthan provine de la niste bacterii hranite cu zahar. Colorantul carmin il gasiti in iaurtul Casa Buna. E obtinut prin macinarea gandacului de cosenila. Deci, sunt naturale sau nu? Eu zic ca acest colorant carmin e mai natural decat sarea. Depinde de sursa E-ului: E de sinteza chimica sau provine din surse organice?  Sarea e clar un "chimical" dupa acest standard. Cred ca s-a facut asa o fobie fata de E-uri...
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bucovineanu

Da, o parte dintre E-uri sunt obtinute din produse naturale, dar multe sunt obtinute din produse de sinteza, ba chiar multe dintre ele sunt dovedite a fi cancerigene.
Cand eram copil se auzea ca cineva are cancer sau rac, asa cum i se zicea atunci, foarte rar. In zilele noastre cancerul a devenit una din principalele cauze de deces la varste tot mai mici. Dar am deviat de la subiectul acestui topic.

Bistriteanul

Citat din: apicultori amatori din Aprilie 02, 2016, 08:43:17 PM
ce se pune in siropul de stimulare acum in perioada asta? apa xahar si sare de lamaie dar uni spun ca si protofil ar fi bine.care sunt parerile voastre?


Dupa un studiu pe care l-am prezentat aici:


http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7187.msg176402#msg176402

cea mai buna dezvoltare s-a inregistrat cu protofil si pe locul 2: urzica.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum