Metoda de combatere Furtisag

Creat de Andrei.D, Septembrie 07, 2011, 09:34:10 PM

« precedentul - următorul »

marius_vfp

da dar dinamita trebuie pusa in stupul care fura , si ala sa fie al vecinului :happy_birthday:
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

bee_lover

De ce sa dam vina pe altul ca avem noi furtisag? Noua sa ne fie rusine, ca suntem ori inceti, ne miscam cu viteza melcului, ori vrem sa facem prea multe intr-o zi, ori avem familii slabe, ori nu ne pregatim pentru toamna si inclusiv pentru a evita furtisagul. Ar trebui sa ne uitam cu admiratie la vecin ca albinele lui fura de la altii.  :stop_the_war:

MOTANUL

#17
Cam toata vara am suspectat o familie de furtisag - acum am confirmarea.
Nu vreau sa intru in contre cu nimeni dar vina apicultorului este oarecum lipsa in acest caz (de 1 luna jumatate nu am mai umblat in stupi si albinele nu au putut iesi din cutie ca au fost temperaturi scazute.

Ieri a fost prima zi in care au iesit la zbor de curatire si eram acolo. Au iesit din familia cu pricina si s-au napustit in celelalte 2 familii. (evident cu bataie si o rezistenta minima din partea celorlalte 2 familii)

E criminal ce fac: au miere in stupul lor sa-si puna si in cap (au 3 rame cu miere dupa diafragma chiar in cutia lor). Acum imi e clar de ce aveau tot timpul full la miere. Stiu ca am gresit ca nu am scos ramele cu miere - dar cert este ca ramele sunt acolo si au acces usor la ele. + ramele pe care stau care iar sunt pline. E clar ca albinele hoate sunt mai rezistente la frig (celelalte 2 familii erau inca amortite bine de frig; nici vorba sa iasa afara).

Familiile sunt identice numeric (toate 3 pe 6 rame). Familia din mijloc este agresiva (de acolo prefera sa fure ca sunt mai aproape). Familia hoata cu mine cel putin este foarte calma si linistita. (as putea sa umblu la ea si fara costum si manusi).

Ma deranjeaza ca fura de la familii mai sarmane din punct de vedere al rezervelor de hrana si poate sa le omoare daca o tin asa. Afurisitele au avantajul ca la 8 grade au iesit 50% afara (era nor de albine in fata stupului) iar celelalte la temperatura respectiva stateau in ghem.

70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

mape 48-petru manea

Intodeauna albinele care au treaba se scoala mai de dimineata (hoatele )care nu au treaba se scoala mai tarziu --ca si oamenii

Eugen B

Daca te uiti atent la familia la care sunt iesite albinele , soarele isi spune si el cuvantul. Familia respectiva este incalzita mai bine de soare si automat au avantaj sa iasa mai repede. Si asa este un aspect, parerea mea.

MOTANUL

#20
Un pic sunt avantajate ca au o latura insorita in plus - doar ca eu am scos capacul sa bata soarele in podisoare; Ca asa am citit ca le stimulezi sa iasa.
Conteaza si caldura de pe un perete lateral - dar cea de sus este cea hotaratoare. (sa incalzeasca soarele podisorul direct.

Eu am observat asta in direct. Chiar si din stupul hot nu erau iesite la zbor mai mult de 10% la ora 12.00 cand am ajuns. La 15 minute de scos capacul si lasat soarele sa bata direct in podisor au iesit 50-75%.

In poza se vede deja cum blocasem urdinisul la familia care nu iesea deloc ca sa nu mai intre hoate acolo. Montam urdinisul la familia hoata sa o mai stavilesc - si am pus si la familia din mijloc imediat dupa. Scandurelele de urdinis le-am scos si ca sa bata soarele si ca sa-si scoata usor albinele moarte si ca sa elimin umezeala (a plouat aproape in continuu si a fost ceata 1 luna in zona Bucuresti).

M-am bucurat ca erau putine albine moarte dupa 1 luna in care sigur nu au iesit sa le scoata (10-20 albine moarte / per stup). Umezeala nu era multa - dar mai bine sa se elimine si aia putina care era.







70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

Bistriteanul

Am auzit de o metoda de combatere a furtisagului: La urdinis se aseaza o bucata de oglinda putin inclinata. Albinele hoate se lovesc de imaginea lor din oglinda si renunta.
Probabil ca ar merge si cu o bucata de geam, sticla avind rol de bariera, pe cand albinele stupului intra pe la lateralele bucatii de sticla, sticla fiind usor inclinata si departata de la peretele stupului.

Ai auzit sau ati folosit aceasta metoda?
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

MOTANUL

Ar trebui sa functioneze.
Gasisem intr-o carte foarte veche ca au descurajat furtisagul cu "urdinis complicat". Adica faci un vestibul mai intortocheat pentru a complica intrarea. Albina care iese din stup dimineata invata traseul intortocheat si nu intampina probleme la intrare si iesire.
Hoatele nu isi bat capul sa "descifreze" intrarea si renunta.

Probabil ca oglinda merge pe acelasi principiu (complica un pic intrarea);

Eu intentionez sa schimb matca la anul daca mai apare fenomenul (ma rog daca apare la o familie care e sarmana - un roi abia facut de 2-3 zile si pe 2-3 rame acolo pot sa ajut cu ceva de genul asta). Mai ales daca e atacata de o familie disproportionat de puternica (8-10 rame).

Dar daca am 2 familii identice pe 6 rame si una fura de la alta - o sa schimb matca.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

serban

pg.42 Revista Apicultura 1/1960 : După începerea furtișagului se ridică capacul,podișorul și se pune un geam.Hoațele nu mai ies pe urdiniș și se îndreaptă spre lumină. Seara se închide stupul și se repetă procedeul a doua zi până dispar hoațele. Ce părere aveți. E posibil așa ceva?