Lipsa matca in Ianuarie

Creat de Ozzy, Ianuarie 11, 2015, 07:54:57 PM

« precedentul - următorul »

Ozzy

M-a rugat un prieten plecat din tara sa-i verific familiile de albine. Am gasit una la care albinele erau foarte agitate,stateau imprastiate pe rame si bateau din aripi cu glanda nasonov expusa.
Matca nu e marcata deci e posibil sa nu fi vazut-o dar ma gandesc ca lipseste mai ales ca din ce am inteles de la proprietar e batrana. Nu stiu sigur cati ani are.
In cazul in care aceasta lipseste pot face unificare in aceasta perioada ? Mai e nevoie de ziar sau unificarea mirosurilor ?

dorindafi

daca nu eshti sigur  , vezitzi de treaba
este timp shi pt unificare daca va fi cazul
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

edward_w92

Daca matca lipseste, pur si simplu lipseste, stupul poate are nevoie de mancare si de aia e agitat stupul, odata ajuns ghemul la leatul de sus al ramei, intalneste podisorul/sita si incepe agitatia din cauza ca nu au mancare. Mai prin februarie daca e cald, se deschide stupul la nevoie si se constata ce puiet se creste in stup, daca matca este, puietul e de albina, daca nu exista matca, or sa fie cateva botcute eventual si puiet de trantor.

mape 48-petru manea

Se poate face unificarea fara probleme ; -putina tuica (ca sa fi linistit )scoti ramele neacoperite de albine din fam.primitoare si adaugi ramele cu albina de la fam cu probleme ---mai pui o rama cu miere pentru acoperire
Daca lasi fam cu probleme asa va consuma multa miere si fara zbor de curatire va face diaree

edward_w92

Agitatia poate semnala lipsa mancarii, nu doar a matcii. Diareea s-ar putea sa nu apara chit ca matca lipseste din toamna, daca stupul a efectuat zbor de curatire pana acum. Mai ai rabdare pana la urmatoarea zi calduroasa cand se va putea umbla la stup si atunci vei constata, are puiet sau nu, e puiet ouat de matca sau nu. In cazul in care nu e matca, vorbeste cu prietenul tau sa-ti spuna el ce sa faci si cum sa faci ca in caz de nereusita, sa nu ti se sparga oalele-n cap.

Muntoiu Radu

#5
Am o intrebare petru cei cu experiente similare : daca o familie isi pierde matca iarna, pentru cat timp se poate observa comportamentul caracteristic albinelor orfane ("planset", batai din aripi, agitatie, etc). Daca maca e moarta de cateva zile/saptamani, se mai observa acest comportament ?

Am o familie mai nervoasa ca celelalte, unde atunci cand fac zgomot cateva (vreo 5) albine "plang" cateva minute dupa care se opresc si in general zumzetul e putin mai puternic ca la celelalte. Deci e undeva "in barca" - nici nu pare sa fie sigur fara matca, dar nici ca celelalte nu se comporta. Miere are...

Mersi de sugestii.

edward_w92

Daca au de unde hrani botci (daca matca incepuse sa oua) s-ar putea ca stupul sa se linisteasca stiind ca o sa aiba matca ca au din ce trage botcile. Acum sincer, pe mine nu ma interesat iarna daca stupii bazaie de matca, de vant, de ploaie, de caldura prea mare, ca s-o bronzat matca asimetric....toamna le pun mancare, le verific incepand cu 15 noiembrie din 2 in 2 saptamani sa verific unde e ghemul, adica il deschid, ma uit, constat, inchid.....si stiu pt urmatoarea data cand tre' sa ma uit cel mai repede....si aia e, pana in martie nu ma intere matcile stiind ca in toamna am impachetat stupi cu matci in cuiburi.
In martie constatam taria stupului, prezenta puietului si atunci iau masurile necesare. Agitatia in stup cum am spus mai sus, poate fi datorata multor cauze, lipsa mancare, condens, lipsa matca, varroa, nosemoza. In ianuarie sa deschizi un stup sa te apuci sa elimini toate cauzele si sa cauti matca, e inconstient, daca matca inca nu a inceput activitate si rupi ghemul si ea cade jos, o omori desi nu era moarta...
Ati auzit de stupi care mor cu mierea langa ei.....poate sa aiba 7 rame ticsite, daca el e pe 4 rame, si o ajuns sus ghemul, lateral nu pleaca pe celelalte 3 rame, cat despre migrarea fata-spate, eu nu-s lamurit in privinta ei, asa ca in momentul cand ghemul e sus ii dau de mancare....ca daca doamne feri ghemul e in fata, si tot acolo e peretele cald, albina nu stiu daca pleaca in spate...
Cat despre 2-3 turte de stup puse din ianuarie pana da caldura, nu-i mare paguba, odata desfacut ghemul, consuma de pe rame mai tot....am avut iarna trecuta stupii, le-am dat mancare din decembrie (turte) si in martie la deschidere ce gasesc, gasesc ramele ticsite cu miere si turte mestecate si puse in faguri....intr-o luna si un pic, nu mai aveau aproape niciun gram de miere, am ajuns la rapita cu ei, culegeau 3 zile si in 2 de zile mancau tot ce culesesera anterior, altii au construit cica rame la rapita de numa, eu nici 10 rame de 3/4 n-am construit, golisera si cuiburile cu ce iesisera din primavara, si la rapita cat culegeau, aveau doar sa ingrijeasca puietul....Asa ca, ghemul daca-i sus, dati mancare, agitatia nu poate fi doar din lipsa matcii. Lasati un stup fara mancare vreo 5 zile acum, peste iarna, dupa ce ajunge in sita si e calm, lasati-l vreo 5 zile asa sa inceapa sa dea foamea in el, si dupa alea 5 zile daca nu-i agitat, inseamna ca inga n-o gatat toata mancarea.....ei, da' cand o da foamea-n el, o sa ziceti c-o venit albinele kamikaze in el , nu foamea.
Lipsa matcii, de azi, de ieri sau de o luna, induce o anumita stare de agitatie in stup, acum depinde dupa cum ziceam si mai sus, de prezenta puietului, a mancarii, a starii de sanatate....Stiti ca se practica orfanizarea in toiul sezonului apicol pentru productii sporite? Albina gaseste cules si se calmeaza, deci... Am avut stup care mi-o stat fara matca o groaza de timp ( intr-un final l-am inlocuit) si desi avand cules, tot era agitat, si cu matca noua, tot agitat, depinde si de la specie la specie... .
Stati intre stupi daca vreti sa va cunoasteti albina si comportamentul acesteia, daca un stup se comporta intr-un fel la mine, asta nu inseamna ca toti se comporta la fel, de exemplu, cand lucrez la mine in stupina, am manecile suflecate la halat pana la cot, nu ma inteapa o albina, dar cand mai merg la alte stupine, nu-mi permit luxul asta....aici intervine comportamentul familiei, credeti sau nu, insusit tot prin influenta prisacarului.

Ozzy

Inca nu m-am lamurit care e adevarata cauza a problemei.Vremea nu a permis un control.
In urma cu trei saptamani cand am constatat starea de agitatie nici o familie nu avea hrana suficienta asa ca le-am administrat turte. In prezent familia respectiva tot cam asa se prezinta cu ghemul mai rasfirat, batai din aripi si consum mai mare din turta primita.
Despre tratamentul antivarroa stiu ca a fost facut.