Andreiu Oprea

Creat de andreiu, Martie 25, 2013, 09:16:15 PM

« precedentul - următorul »

Vyktor

Mos' Andreiu,  nu stiu daca ai intrat pe pagina mea, dar am si eu unul in constructie. Asa ca ar fi cazul sa te grabesti la OSIM.  :rotfl:

andreiu

      Victore, cred ca ne vom intalni pe holul OSIM-ului si vom face Pac Pac. Jucam in echipa dar avem tricouri si chiloti diferiti. Ladoaca mea este din polistiren EXPANDAT iar ladita ta este din polistiren EXTRUDAT. Sper sa ne descurcam in final si sa nu ajungem sa ne ia lumea in bascalie si sa facem Fas Fas!  :razz:

Vyktor

Asta a fost polistirenul pe care l am avut la indemana, dar totusi eu zic ca este expandat. Daca din punct de vedere al aspectului,  la final voi fi multumit,  am de gand sa mai fac inca doi. Cam cu atat as vrea sa cresc numarul de stupi in acest an. Vreau sa i fac pe 12 rame pentru a vedea care este diferenta fata de cei pe 10. Sa nu se inteleaga ca vreau sa mi fac toata stupina din astfel de stupi.
Despre bascalie eu zic ca atata timp cat nu vom iesi cu ei la vanzare ca "on line" putem sta linistiti,  daca nu, ce mare lucru, va mai fi inca un topic cu sute de pagini de controverse....asta daca vom gasi si noi un Ion sau un Olar cu  blog   =))

sorinma

Nea Andreiu esti in avantaj expandatul e mai ieftin.Ai PM...
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

andreiu

    Intre doua postari am mai dat si prin atelier si am definitivat elementele pentru rame si le-am pus in ordine. Montarea-asamblarea si insarmarea ceva mai incolo. Mi-am confectionat si o ladoaca pentru ansamblare dupa idea lui Tasevasi.

andreiu

Citat din: sorinma din Ianuarie 14, 2014, 09:41:14 PM
Nea Andreiu esti in avantaj expandatul e mai ieftin.Ai PM...
Categoric, este de cateva ori mai ieftin decat extrudatul, dar presupune multa munca si ceva material in plus ca sa-l rigidizezi. Dupa aprecierea mea grosiera, o lada de a mea iese mult sub jumatatea pretului oricarui tip de lada.
     Ti-am citit MP. Am si dat o tura pe deasupra localitatii. Este la poalele Negoiului. Se observa putina vegetatie forestiera in sat si pe margine dar pe valea care urca in munte este padure serioasa. Cam unde se localizeaza zona cu alunis ?

sorinma

Sunt mai multe zone si langa sat si la marginea padurii. Nu e problema de accses daca la asta va ganditi.
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

andreiu

   Iata propunerea mea Sorine si este valabila pentru toti cei care doresc sa aiba in stupina sau gradina aluni de calitate:
       Inspecteaza zona inarmat cu un harlet ascutit sau/si un sapoi. Cauta in primul rand daca exista puieti mici, razleti, proveniti din alune cazute sau ascunse de veverite, care si-au format radacina buna si care se scot relativ usor. Nu conteaza grosimea, care poate fi de la cea de creion pana la cea a degetului gros. Se pot scoate si aluni mai batrani care sunt deja sub forma de tufa, dar se scot mai greu si necesita un sapoi mai lung. Acestia se desfac in mai multe bucati astfel ca fiecare sa ramana cu o parte din radacina. Se scurteaza la cca 30-40 de cm si se planteaza in gradina,direct pe locul in care doresti sa ai alunii. Aceasta operatiune se poate face oricand in perioada noiembrie-martie cu conditia sa fie pamantul dezghetat.

andreiu

        Cei care depasesc numarul stabilit pentru cati poti planta in gradina pentru tine se pot planta provizoriu laolalta intr-o singura groapa sau individual la distante mici stil pepiniera si vor fi destinati valorificarii sau cadouri pentru prieteni dupa 1-2 ani de la altoire. Este clar pana aici ? Daca nu, astept intrebari.

sorinma

Cati port altoi ati putea altoi in aceasta primavara?
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

andreiu

       Se pot mai multi dar mi-am propus sa altoiesc in jurul a 100 de bucati.

stefan1

 Am scris undeva dar nu mai stiu unde despre alun. Cred ca stiti ca acum Turcia produce cca 80% din productia mondiala de alune, cca 600.000 t de pe aproape 600.000 hectare si castiga din asta cca 800.000.000 $. Asta inseamna peste 1000$/hectar!!! Oare soiurile lor cresc si la noi? Plinius spunea ca patria alunului ar fi undeva pe langa Damasc, in Siria, unde ar fi fost adevarate paduri de aluni.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pistol28

"Oare soiurile lor cresc si la noi? "

Da,  aluna este mare dar miezul este mic si sec.

Posibil ca in zonele cu un climat mai cald sa fructifice bine.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

andreiu

       Alunul este specia pomicola care merge bine la noi, in toate zonele tarii. Mie imi pare rau ca aceasta idee de a inmulti prin altoire aluni de valoare comerciala ridicata mi-a venit cam tarziu, puteam sa am demult fizic pe teren cele ce le am acum deabia in tartacuta. :razz: De aceea expun mai pe larg subiectul, poate mai tinerii colegi de forum sa invete cate putin din experienta mea si sa se apuce mai din timp de o asemenea afacere rentabila si comoda, care se interconecteaza la modul fericit cu  apicultura.

andreiu

      An dupa an asteptam cu emotia caracteristica zborurile de curatire de la inceputul primaverii. Poate fi la sfarsitul lui februarie, inceputul lui martie sau uneori si mai tarziu. Ne bucuram cand tot efectivul se pune in miscare si in zborul lor aparent dezordonat, spiralat, albinutele ne mai improasca cu mici pete cafenii. Apoi pe masura ce se incalzeste atmosfera, zborul devine mai asezat mai sigur, mai  précis si apar primele albine cu saculeti mici de polen. Ne uitam in jur si nu vedem nici o floare. Stam si ne minunam. De la minut la minut creste numarul albinelor care aduc polen galben auriu si cresc si saculetii. Este o forfota incantatoare si ne intrebam in sinea noastra : De unde culeg albinele mele atata polen? Raspunsul ni-l dau ele daca le urmarim traseul de zbor : DE LA ALUN !!