Andreiu Oprea

Creat de andreiu, Martie 25, 2013, 09:16:15 PM

« precedentul - următorul »

stefan1

 Draga Andreiu, repet, sa nu exageram, sunt un coleg ca titi colegii, cu bune si rele (mai multe).
Din pacate nu cunosc ce planta e aia. Si poza e destul de neclara desi e la rezolutie mare. Poate stiu alti colegi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

andreiu

          Bismark, am primit coletul, multumesc deocamdata. Cele doua plantute de goji le-am pus in gradina de la Deva si le-am ingropat ceva mai adanc in pamant dupa care le-am udat din belsug. Vad ca nu au suferit pe timpul transportului. Dar ce deosebire este intre cele doua soiuri, ca arata la fel ?

andreiu

        Le-am facut si cate o poza. Unul a avut si un fruct mic. Are gust asemanator cu cel de rosie, putin dulceag-amarui.

bismark

    Ti-am scris eticheta, unul este mai dulce si celalalt putin astringent si amarui.La fructe amindoua fac freucte mari fata de altele.Totul este in  semintele care contin cele mai multe vitamine si minerale.De aceea cind sint consumate sa fie bine masticate.Gasesti pe internet toate beneficiile acestei plante.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

andreiu

          Cu mare talc mica poveste. De cate ori uitam sau nu putem SA DARUIM ore copiilor nostri. Cand am inteles mesajul ascuns in aceasta intanplare am lacrimat instantaneu. Imediat gandul mi-a zburat in urma cu 40 de ani cand fetele mele erau la varsta de pana in 6 ani iar eu eram plecat pe santiere ( Raul Mare Retezat, Rosia Poieni Abrud pentru a castiga ' mai multi dolari pe ora' si le vedeam doar sambata si duminica.

bismark

   Prietene, asa erau vremurile atunci cind faceam ceva pentru tara asta,azi vad ca tot ce am facut noi a fost distrus sau vindut pe nimic si de multe ori furat.Am fost prima serie de muncitori ai Combinatului Siderurgic practic l-am construit de la primele fundatii si primele hale si eram niste copii.Azi cu toata tehnica nu sint in stare sa faca o fabrica de tractoare (o emblema a tarii). De aceea de multe ori ma intristez cind vad ca vor sa ne fure tot si sa ne extermine cu otrava pentru un pumn de galbeni ca pe Hristos.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

stefan1

Citat din: andreiu din Septembrie 13, 2013, 07:40:34 AM
       
         Intrucat nu am reusit sa identific o planta care a aparut in raza de zbor a albinelor mele si care este inflorita acum te rog sa ma ajuti. Am postat-o odata la pag. 69 dar o mai pun odata aici. Are florile asemanatoare cu cele de iarba neagra dar difera de aceasta la forma tulpinei si frunzelor

  Cu ajutorul unui specialist cred ca am identificat planta.
  Ar putea fi Odontites vulgaris sau oricum din genul Odontites. Sunt specii interesante, semiparazite. Planta face radacini care 'sug' din radacinile unor plante pe langa care cresc. Semintele au proprietatea de a incolti numai cand simt in preajma prezenta plantelor pe care le paraziteaza. Sunt specii care infloresc mai timpuriu, in mai iunie, iar O. vulgaris se spune ca infloreste in iulie-septembrie (probabil si dupa altitudine).
  Polenizarea o fac insectele in special albinele. Chiar este o specie de albina salbatica specializata in culesul de la aceste speci (Mellita tricincta - vezi foto).
  Alte specii din acest gen au flori de culoare galbena.

 
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

andreiu

        Da Stefane, este vorba intr-adevar de Odontites rubra. Din pacate pe google am gasit foarte putine amanunte si nici unul in legatura cu valoarea ei melifera. Nu-I nimic, o sa o monitorizez eu de-acum inainte, intrucat observ ca pe campul de la marginea orasului s-a dezvoltat destul de tare iar albinele o cauta si la temperaturi  de 13-14 grade. :thanks: :hi:

andreiu

          Tata si-a revenit nesperat de bine. La sugestia lui Tamu, i-am dat o serie de Tonotil. Deja face mici plimbari prin fata blocului. Dar intr-o zi din saptamana trecuta, cand eram la Dupapiatra, s-a aventurat de unul singur si s-a dus la gradina cu mancare la caine. Mi-a povestit apoi ca a obosit foarte tare si de-abia a reusit sa ajunga acasa. Are probleme si cu incontinenta urinara, I-am procurat pempersi tip chilot si l-am convins sa-i poarte. S-a obisnuit cu ei si am eliminat un stress, cel determinat de mersul des la toaleta.

stefan1

Citat din: andreiu din Septembrie 15, 2013, 05:18:44 PM
        Da Stefane, este vorba intr-adevar de Odontites rubra. Din pacate pe google am gasit foarte putine amanunte si nici unul in legatura cu valoarea ei melifera. Nu-I nimic, o sa o monitorizez eu de-acum inainte, intrucat observ ca pe campul de la marginea orasului s-a dezvoltat destul de tare iar albinele o cauta si la temperaturi  de 13-14 grade. :thanks: :hi:

  Odontites rubra=Odontites vulgaris. Interesant ca se spune ca aceste plante semiparazite sunt influentate de planta gazda. Analize genetice au descoperit oun transfer de gene mitocondriale intre cele doua specii. Acelasi lucru s-a constatat chiar la om, la mamele purtatoare care influenteaza genetic fatul din uter.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

andreiu

          Ma intriga putin faptul ca nu pare a fi cum am citit si eu, semiparazita. Am observat ca creste si langa pir si langa ghizdei si langa cicoare. Are radacina proprie foarte bine conturata si dezvoltata. Se vede ca se inmulteste prin seminte purtate de vant, formand palcuri din ce in ce mai mari. Iata cum apare o planta matura, cu radacina care are lungimea unui capac de stup.

andreiu

        Rasare si dupa ce a fost cosita  si este dominanta fata de iarba din jur. Florile seamana mult cu ale cimbrisorului si sunt cautate de albine pe toata durata zilei. Am observat ca majoritatea albinelor care cauta aceasta floare colecteaza pe perisorii capului un polen alb-gri.

andreiu

        Iata cum arata dealul din sud-vestul Devei, in prag de toamna. Se observa palcurile razlete in care domina Odontites vulgaris. Este primul an in care o remarc ca plante melifera. Pun si o poza cu albina cu polen alb pe cap.

andreiu

       Astazi am observat un comportament ciudat la o familie de albine. Atentia mi-a fost atrasa de cateva viespi care nu aveau treaba cu incercarea de a intra in stup, ci cautau ceva in iarba din fata lui. La un moment dat, o viespe a incolacit o albinuta foarte mica, proaspat eclozionata, care cazuse in fata stupului , a luat-o in gheare si si-a luat zborul, cu micuta prada. Am stat pe loc urmarind urdinisul si in scurt timp am vazut o albina matura scotand fortat afara o albinuta foarte tanara care inca nu stia sa zboare si a aruncat-o in iarba. Scena s-a repetat de inca cateva ori. Am luat albinutele de pe jos si le-am pus pe scandura de zbor pentru a se reaintoarce in stup dar acestea intrasera intr-o frenezie a sinuciderii si alergau agitate doar in directia opusa urdinisului, aruncandu-se in iarba, apoi tot agitate cautau sa se indeparteze de stup, insa nu erau capabile sa zboare. Erau gasite de viespile care le inhatau si plecau cu ele in zbor. Acest comportament straniu eu nu l-am mai intalnit de cand ma ocup de albine.

andreiu

        Prima banuiala a fost ca fiind proaspat eclozionate sunt cu varooa pe ele si sunt eliminate din aceasta cauza. Le-am verificat pe toate, intorcandu-le pe toate partile si pe sub aripioare, dar nu aveau paraziti pe ele. De asemenea, nu prezentau malformatii fizice vizibile.