Andreiu Oprea

Creat de andreiu, Martie 25, 2013, 09:16:15 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Imi pare foarte rau pentru ceea ce am citit.
E necesar ca reginele sa fie eliberate dupa minim 48 de ore. Se pot introduce folosind colivia de transport, dar cel mai mare procent de acceptare se obtine atunci cand se foloseste colivia capac.
Voi posta mai tarziu la topicul meu poze cu acest model de colivie si modul de folosire.

andreiu

     Pe scurt, filmul ispravii mele de azi este urmatorul :  Dupa ce am dus copiii in parc cu buni Jeni, am tras o fuga pana la gradina de pe deal. Am reverificat prin mai multe treceri, existenta vreunei botci sau matci neimperecheate in familia care a omorat prima matca. Nu are asa ceva, dar familia este linistita.
     Am deschis al doilea stup si am constatat aceeasi agitatie pe deasupra ramelor, ca si aseara. Serbetul era consumat aproape in intregime si mi-am zis ca ar fi mai bine daca eliberarea  sa se faca in prezenta mea, pentru a o putea salva, la nevoie. Agitatia am interpretat-o ca fiind determinata de starea de orfanizare indelungata si dorinta albinelor de a elibera matca mai repede. Am deschis capacul cutiutei complet, asezand-o pe rame. Imediat s-a produs o frenezie extraordinara, cutiuta s-a umplut de albine care se inghesuiau sa ajunga la matca. Dupa cca doua minute, in care nivelul agitatiei a crescut si a scazut aproape de starea normala, matca a iesit printre albine din cutiuta si a intrat intre rame. Am inchis stupul si am verificat un roi facut in urma cu doua saptamani, la care am constatat imperecherea matcii.
      Dupa cca 5 minute am revenit la familia la care am eliberat matca si am gasit-o in ghem pe fundul lazii. Am luat ghemul in mana, l-am desfacut si dupa ce am eliberat matca de ultima albina agresiva, aceasta ( matca ) si-a luat zborul din palma mea si s-a  dus in vazduh.

bucovineanu

 De cat timp sunt orfanizate familiile? E foarte posibil ca ambele familii, mai ales prima, sa aiba vreun fel de regine, chiar unele mici, poate mai mici decat albinele iesite din botci de salvare. Astfel de regine sunt foarte greu de gasit pe rame.

andreiu

     Mi-am reverificat postarile, pentru a putea stabili cu mai multa precizie data la care am orfanizat familiile Imi iese ca cea mai probabila data de 23 iunie.

bucovineanu

Se poate aprecia data cand au fost orfanizate dupa cantitatea de puiet care mai exista in stupi. Daca nu mai exista puiet larvar, au sigur mai mult de 10 zile. Eu raman la parerea ca ar putea avea regine, mai ales daca aveau botci in momentul orfanizarii.
E bine ca data orfanizarii sa fie notata. In functie de acea data vom sti ce operatiuni trebuie sa facem si cand.

andreiu

    Este sigur data de 23 iunie. Aveam 5 familii in lazi orizontale imprumutate si chiar in ziua de rusalii le-am tranzvazat in lazile mele de polistiren cu doua compartimente inegale, pentru a restitui amicului lazile. Se poate ca Dumnezeu sa ma pedepseasca pentru ca am lucrat intr-un asa praznic mare.

bucovineanu

Imi mentin parerea din postarea anterioara si anume faptul ca familiile au regine. Daca  nu erau intrate in friguri cand au fost orfanizate acum  neavand deloc puiet larvar, botci sau regine tinere, erau sanse sa accepte reginele din custi, chiar daca au fost eliberate prea repede.. Sunt curios daca se va confirma.

andreiu

     Nu exclud in totalitate parerea dumitale Vasile, dar imi vine greu sa cred ca dupa atatea verificari si rasverificari, atat inaintea introducerii matcilor, cat si dupa cele intamplate, sa-mi fi scapat la ambele familii sa nu gasesc o matca, chiar si pipernicita. Maine daca timpul permite, inainte de a le planta cate o botca din cele crescute de ele, pastrate la rezerva, acum aproape mature, le voi numara efectiv, albina cu albina.

bucovineanu

Cel mai simplu mod de a afla daca sunt sau nu orfane, e sa primeasca fiecare cate o rama cu oua si larve. Daca nu trag botci au regine.  Nu demult avut o familie la care am cautat regina tanara in trei sau patru zile, luand rama cu rama de 2-3 ori. Nu am vazut nici un fel de regina. Deoarece puietul capacit era gata sa se termine am pus o regina marcata sub capac. Am eliberat-o dupa 48 de ore si parea acceptata. La cateva zile am controlat din nou familia respectiva. Din larvele iesite din ouale depuse de regina sub capac nu erau trase botci. Nu am gasit regina marcata, dar am gasit alta frumoasa care incepuse ponta. I se poate intampla oricui sa nu gasesca o regina neimperecheata.

mape 48-petru manea

Sa nu uitam si faptul ca o regina neinperechiata sau care inca nu oua mai sta si pe peretii stupului

andreiu

        Avand in vedere ca pentru maine si zilele urmatoare se prognozeaza ploi pe la Deva, la ora 8 m-am dus iar la albine si pana s-a inserat am rereverificat cele doua familii. Nu am gasit in niciunul matca, nici pe rame, nici pe pereti, nici pe fundul lazii. In schimb am constatat un lucru, de care trebuia sa-mi fi dat seama mai devreme: matca ce a zburat din palma mea pe la pranz a revenit intre timp  in stup , am gasit-o inca incolacita in ghem, dar din pacate era moarta.

andreiu

      Inainte de plecare spre casa le-am restituit fiecaruia cate o rama cu botca, din lada in care erau stocate, dar scuturate de albine. Daca in familiile respective exista totusi matci invizibile, atunci in cel mult doua zile, aceste botci vor fi distruse. Daca nu, vor iesi doua matci de salvare, cu termen de folosinta un an.

bucovineanu

Citat din: mape 48 din Iulie 04, 2013, 09:54:34 PM
Sa nu uitam si faptul ca o regina neinperechiata sau care inca nu oua mai sta si pe peretii stupului
Se intampla acest lucru de multe ori si in plus poate fi iesita la zbor in momentul controlului.
Dar daca se repeta controlul in mai multe zile, de regula este gasita pana la urma. Dar exista si exceptii, asa cum aratat in postarea anterioara.

andreiu

      Vasile, ce-a fost a fost, sa fim noi sanatosi. M-a afectat putin povestea asta mai mult moral, sentimental daca vrei, m-a atacat putin si la orgoliul de stupar batran. Doream tare mult sa am o susa de regine si de la tine si evident ca as fi dorit sa procedez cat se poate de corect. Cand am vazut ce a iesit mi-a fost o jena fata de mine insumi, dar intuiam si ironiile spuse sau nespuse ale unor colegi de pe forum. Initial chiar am fost tentat sa nu spun nimic despre acest esec, sa-ti transmit ca totul este OK. Analizand ceva mai serios fondul problemei, am considerat ca subiectul poate fi interesant pentru mai tinerii nostril colegi de forum, care, iata pot constata ca apicultura are si neprevazut, ca si cei cu mai multa experienta pot da rateuri sau pot face greseli, din graba sau neatentie.

andreiu

       Am inceput joaca in curte. Exersam comanda: Aport, Adu aici ! Mingiuta de ciorap negru este impregnata cu canitruf, un ulei aromat, ajuns in posesia mea datorita amabilitatii lui Ciprian Bretean, colegul nostru de la Londra, pe care-l salut cu drag. Ara este bucuroasa de acest joc, aporteaza bine si este rasplatita cu mici bucatele de slanina afumata.