Atac soarec blana maroniu roscat calibru (dimensiuni) 11mm x 11mm

Creat de albine, Ianuarie 21, 2015, 07:15:36 PM

« precedentul - următorul »

albinasebes

in graba am cumparat si eu toamna asta gratii si pot spune ca in functie de model ochiurile au mai multe dimensiuni. asa ca ar trebui sa cumparam in functie de soareci. ceva de genul : masuri de la S,M,L,... pana la XXL :rotfl:
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

cristi75

Citat din: Eugen B din Ianuarie 21, 2015, 08:37:57 PM
E posibil ca chitcanii sa intre si prin gauri mici ale lazii, sau eu mai stiu pe unde. Trebuie sa ai grija si sa pui ceva otrava prin zona. Si nu e rau sa ai si ceva pisici. Chitcanii sunt o rasa de soareci, dar mici si shmecheri.

va contrazic categoric= chitcanii nu sunt soareci
Chitcanii (Soricidae)

Crocidura russula


Deseori confundati sau asimilati cu soarecii, chitcanii sunt de fapt mamifere insectivore, nefiind in nici un fel inruditi cu rozatoarele. Desi arata ca niste soareci cu botul lung chitcanii au la fiecare membru 5 degete cu gheare, fata  de rozatoare care au doar 4. De asemenea, incisivii chitcanilor nu cresc incontinuu pe toata durata vietii, asa cum se intampla in cazul rozatoarelor.

Chitcanii fac parte din ordinul Soricomorpha, familia Soricidae. Aceasta familie cuprinde peste 370 de specii de chitcani grupate in 7 subfamilii si 26 de genuri. Dintre cele 7 subfamilii 4 sunt disparute deja si numai 3 prezinta specii care mai exista: subfmilia Crocidurinae (chitcani cu dinti albi), Myosoricinae (chitcani africani cu dinti albi) si Soricinae (chitcani cu dinti rosii).

Familia Soricidae este una dintre cele mai bogate familii de mamifere sub aspectul diversitatii speciilor. Chitcanii sunt animale foarte adaptabile, fiind raspanditi intr-o multitudine de habitate de pe intreg globul (cu exceptia regiunilor polare, Australiei, Noii Zeelande si sudului Americii de Sud).

De retinut este ca, desi poarta acelasi nume, chitcanii de copac si chitcanii elefant nu sunt de fapt chitcani, ei facand parte din ordine diferite (Scandentia si respectiv Macroscelidea).

In Romania sunt intalnite 8 specii de chitcani: chitcanul de gradina (Crocidura mimula); chitcanul de camp bicolor (Crocidura leucodon); chitcanul de casa mare (Crocidura russula); chitcanul de apa eurasiatic (Neomys fodiens); chitcanul de apa (Neomys anomalus); chitcanul de munte (Sorex alpinus); chitcanul de ogor (Sorex araneus – cel mai raspandit chitcan); chitcanul pitic (Sorex minutus).

Descriere

Chitcanii sunt animale de mici dimensiuni, recordul de cel mai mic mamifer terestru in viata fiind detinut de chitcanul pitic cu dinti albi (Suncus etruscus), cu o lungime de 3,5cm si o greutate de numai 2g. Cea mai mare specie de chitcani face parte tot din genul Suncus: chitcanul de casa asiatic (Suncus murinus) care masoara 15cm si cantareste aproximativ 100g.

Chitcanii au cranii alungite si inguste, boturi lungi dotate cu mustati sensibile, ochi mici, picioare scurte si coada lunga si subtire. Blana lor este de obicei gri sau maronie.

Pagina anterioara