Tratat complet de apicultura

Creat de edy, Decembrie 01, 2014, 12:18:19 AM

« precedentul - următorul »

dan sebastian

Citat din: tinumaftei din Ianuarie 07, 2016, 09:50:48 PM
Spre exemplu culesul la castan. In Romania nu avem decat putin castan.
Cand vi prin Gorj cauta-ma sa te duc sa iti arat masivul.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

edy

masivul plantat de mana omului si nu muntii cu castani de cand se stie omul-sa nu facem confuzie,va rog frumos!!!! :razz:
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

tinumaftei

Spune-ne cum se desfasoara pastoralul in Italia. Stiu ca in Germania sunt niste reglementari foarte stricte. Ce relatie este intre apicultor si locul in care amplaseaza stupii in pastoral? trebuie autorizatii? Exista regului de amplasare fata de alte stupine? Cati stupi se pot pune pe o vatra? Aici la noi este haos si cred ca va fi haos mereu!

edy

Pastoralul in Italia este mai simplu decat cel din tara,desigur si aici pentru anumite regiuni precum Valle dAosta sau Calabria,Sicilia unde au fost descoperite acum mai bine de un an focare de aethina thumida sunt necesare autorizatii din partea medicilor-veterinari si a anumitor primarii,asociatii,etc.
De cele mai multe ori ma refer la pastoralul pe mici distante mai ales in regiunea ta se face prin punerea de acord cu proprietarului terenului sau paduriide interes apicol ori il platesti ,dar de cele mai multe ori i se da cateva kg de miere de albine si totul este o.k.

-pe o vatra se pun atatia stupi in limita bunului simt si al bazei melifere,spatiului disponibil lasat de catre proprietar,si desigur apicultorii cu experienta nu-si pun stupinele langa o alta stupina care nu este a sa-este acest bun simt de care iti spuneam!!!

-desigur ca in toata lumea exista si exceptti de la regula,dar personal nu am avut niciodata probleme de acest fel! nimeni nu-si va pune pe o vatra in pastoral mai mulri de 50-70 de stupi,ca o "regula" sa-i zicem de fapt se pune numarul de stupi cat sat intr-un furgon:20-40-60,aproximativ.
-eu fac o mica exceptie si pun si cate 80 de colonii sau chiar mai mult deoarece nu am multe vetre pentru pastoral si nici prea mult timp,deci prefer sa fac vetre mai putine dar cu un numar dublu sau triplu fata de colegii mei italieni.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

specificare:in Valle d"Aosta nu s-a descoperit nici un focar de aethina thumida ,doar in sudul Italiei,numai ca aceasta regiune este sa-i zicem mai speciala si are regulile ei,pentru a duce stupii in zona aceasta trebuiesc autorizatii-sper sa nu se inteleaga gresit ceea ce am vrut sa spun!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

o alta mare diferenta fata de la noi cu pastoralul este ca stuppi se duc in pastoral si se lasa pe catra respectiva nesupravegheati,deci nu exista sistemul pavilioanelor ca la noi,ai 1000 stupi in pastoral ai aproxim.20-25 vetre imprastiate pe tot teritoriul sau chiar si in alte regiuni,o parte culeg la tei,alt la castan,altii la multiflora in acelasi timp. nu trebuie sa-i supraveghezi de furat,se mai poate intampla dar rar,sau sa stai noaptea cu ei prin padure cu zilele si saptamanile.
Asa ceva aici nu exista!!!!cand le povestesc italienilor sistemul nostru raman socati,ne cred un pic dusi de acasa cu pluta!!!asta e !!!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Desigur ca pastoralul cu pavilionul sau cu casuta ce se demonteaza cine nu l-a practicat nu il poate intelege,si rade de el.
Cine l-a practicat multi ani s-a c-am saturat de el si vrea sa-l schimbe si tot asa omul-apicultor este mereu in cautarea noului si in asi imbunatati sistemul sau de a practica apicultura.

Doar ca idee-pavilionul este bun pana la un anumit numar de fam.de albine in productie ca sa le facem sa culeaga intr-un sezon apicol cat mai multe culesuri atat principale cat de intretinere,spre bucuria noastra de a ne plimba si noi odata cu ele si sa vedem noi teritorii si orizonturi neexplorate de mintea si imaginatia noastra!!!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

Vyktor

Citat din: edy din Ianuarie 09, 2016, 12:49:20 PM
vreau sa invit timp de o luna un tanar roman de 18-25 de ani care nu a mai iesit niciodata din tara,dar care vrea sa invete apicultura -il voi ospita la mine ,va lucra impreuna cu fiul meu la albine sub atenta mea supraveghere

o fac ca sa ajut cat pot viitorul apiculturii de maine,specializand in fiecare an incepand cu anul 2017 un tanar roman,nimic mai mult!
Sper ca in timp sa pot ospita cati mai multi tineri(pot fi si fete)in domeniul apiculturii!

:bravo:
Felicitari pentru aceasta initiativa. Sper sa reusesti sa relizezi ceea ce ti ai propus. =D> =D>

edy

Multumesc Vyktor si eu iti doresc sa realizezi in viata tot ceea ce ti-ai propus si chiar sa faci mai mult decat mine!!! :thanks:
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

marian_6777

In general, urmaream paginile si postarile unde apareau nume ca Dragos, Calmus, Bucovineanu, Bio sau Margarit. Bine-nteles ca mai sunt si altii pe care-i apreciez, nu pot sa-i amintesc pe toti si pentru asta le cer scuze. Pe toti, exceptie fiind Dragos, i-am cunoscut numai aici in virtual. Cu mare placere te adaug la lista mea de favoriti  ^:)^
  Felicitari si pentru ideea ta de a pregati tineri in acest domeniu. Sunt aici pe forum cativa care au demonstrat ca vor sa faca treaba. Sper sa profite de oportunitate. :bravo:
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

edy

Recitind cap.1 cu metode de  crestere a matilor la nivel industrial,intr-adevar am vazut ca nu se intelege prea mult,ca de altfel si alte capitole si dupa cum cineva imi cerea sa revin asupra subiectului in mod mai amanutit-acum ii dau dreptate.
Desigur dupa ce am vazut anumite filmate cu cresterea matcilor la noi in tara si nu numai,cu marea cerinta a acestora pe piata interna,cu haosul si conceptele existente in lume despre aceasta parte importanta a apiculturii,cu deluzia multora de a cumpara matci de pe la ce anumit institut sau pepiniera de vaza-mati de calitate inferioara(am provat si eu acest lucru)-astazi mai mult ca niciodata apicultura are nevoie de matci de calitate ca sa supravietuiasca!!!!-in caz contrar acesta va fi incet,incet inceputul sfarsitului ei-si nu va trebui un alt veac-chesti de cateva zeci de ani sau poate mai putin!!!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Si dupa cum am promis undeva pe la inceputul acestui tratat acolo unde va fi cazul si ori de cate ori va fi nevoie voi reveni pentru ca tot romanul ca este amator sau super-profesionist(dar nu arogant si invidios)sa inteleaga ceea ce eu am de spus din experienta mea personala.

titlul:metode de crestere a matcilor la nivel industrial este grestit,ar fi mai bine daca l-as chema :"cresterea matcilor metoda Edy " sau poate "cresterea de matci de calitate de catre orice categorie de apicultor pentru stupina proprie"-deoarece majoritatea apicultorilor preponderent amatori din tara nu va creste matci pentru vanzare ci mai intai pentru cerintele proprii,asa numite "matci pentru curtea sa"si dupa pentru curtea vecinului.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

inca doua chestii si incep,rabdare va rog!!!

   Domnilor apicultori romani!!!! --apicultorul roman ca este mic sau mare sau ca tinde sa devina un gigant are si va avea nevoie in mod continuu si constant de matci de calitate-ori fara acestea cel mai bun profesionist din lume intr-o zi va fali in mod drastic!
Aceste doua categorii de apicultori nu pot creste,nu se pot dezvolta armonios fara stapanirea la perfectie a metodei de crestere de matci de calitate,si ei nu pot depinde de furnitorii externi de matci-aceea este o apicultura in continuu risc si plina de peripetii-este ca o barca purtata de vant in orice directie bate acel vant!!!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

             Metoda de crestere a matcilor Edy

sa o numim asa ca sa nu stam o ora in a citi numai titlul metodei.
inainte de a o descrie va rog sa va uitati din nou pe sit-ul:http://pedy12.imgur.com/ -prima foto si toate celelate cu cele roiuri formate di acele mini-caturi albe din polistirol-expandat,care se afla in perioada de primavara pe 1-2 caturi si ajung in timpul culesului de la salcam si chiar inaintea acestuia pe 8-12 caturi ,un fel de zgaraie-nori.

-ei bine acestea nu sunt altceva decat nucleii mei de imperechere care in fiecare an nu numai ca ma ajuta la formarea altor nuclee de imperechere dar fac si miere-marfa,aproape cat o fam.de baza puternica.

prima faza in cresterea matcilor este formarea acestor nuclei de imperechere cu un an inainte de a creste matci-cine nu-i are formati-nici un bai-ii poate forma in perioada de primavara in timpul culesului de la salcam,ei fiind formati exclusiv numai cu rame de cat construite foarte bine,cu multa albina,puiet,pastura la care li se da o botca matura de 10 zile.
Deci,cine incepe sa creasca matci inainte sau chiar dupa cateva zile de la efectuarea primei tranzvazari (dupa metodele cunoscute)va trebui sa infiinteze aceste nuclee de imperechere in functie de numarul de botci pe care il producem.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

a2-a faza: este formarea cu cel putin 24 ore inainte de tranzvazarea propriu-zisa a acelor roiuri orfani sau asa-numiti starter(de ce starteri???-deoarece acestia fiind orfani vor lua imediat in crestere cupolinele cu larve tranzvazate de noi-deci vor da startul la cresterea primelor botci)si dupa cum am vazut ei se fac pe 4 rame Dadant sau ME pline de albine din care doua vor contine miere si pastura iar alte dou cele dinmijlocul starterului vor avea cat mai mult puiet capacit,puietul necapacit la formarea initiala al starterului nu este indicat deoarec limiteaza cu mult acceptarea botcilor si albina citai isi va trage noi botci pe acesti faguri cu o calitate inferioara a botcilor de fortatura introduse de noi-adica ne da treaba noastra putin peste cap .
a 3-a faza: -consta in tranzvazarea propriu-zisa a tinerelor larve de 12-24 ore,desigur inaltul grad de acceptare si calitatea matcilor pleaca din acest punct-deci de mana noastra mai mult sau mai putin experta-dar si aici nu-i bai-cu timpul si cu putina perseveranta oricine poate invata,important sa avem o vedere cat de buna.
-aici ceva important-rama port-botci,port-sipci sau nu stiu cum o numiti la voi nu trebuie sa fie "imbracata"pe ambele fete cu acea gratie Hanemman,sunt niste chestii inutile ,la fel ca si bigudiurile-toate prostii acre va complica viata si tecnica-eliminate complet aceste doua inventii inutile!!!!
-sipcile cu botci insamantate artificial,adica care conti larvele introduse de noi se pun cu gura in jos intr-o cutie de dimensiunile lor sau in cea de la incubator si important este ca sa se acopere imediat cu un prosop umed evitand astfel uscarea larvelor tocmai tranzvazate in botcile de ceara sau plastic.
-este bine ca dupa tranzvazarea a catorva sipci cu larve sa se introduca imediat fiecare in starterul corespunzator pentru a evita deci uscarea larvelor.

"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy