Tratat complet de apicultura

Creat de edy, Decembrie 01, 2014, 12:18:19 AM

« precedentul - următorul »

tinumaftei

Citat din: Dragos G. din Ianuarie 06, 2016, 03:47:29 PM
  Eu in clasa a 9-a si a 10-a am avut-o diriga de d-na Sarbulescu iar la 11 - 12 pe doamna Ionescu de Lb. Romana .
  Tot din liceu mai avem pe Nicu de la Ovisan care a fost culeg cu Dorian . Mai batran este Ieremia Aghiana . Iar mai tanar este Mihai Grama .
Si tu... Dragos?!
Tot in 89?

D006


edy

sa mai vorbim si de albine,deoarece incet,incet ne apropiem de primavara si trebuie sa fim pregatiti destul de bine din toate punctele de vedere.

Desigur cum s-a anuntat si aici in Italia,acest an se propune sa fie din nou un an destul de "ciudat"d.p.d.vedere al climei (sa nu mi vorbim de cel al evenimentelor ce se vor desfasura-omul este foarte imprevedibil)-care in ultimii ani propriu-zis a luat-o razna,dar rau de to!!!t-nu se mai stie cand este primavara sau vara ,ca este toamna sau iarna???!!!

Eu sunt sigur ca lucrurile se vor inrautati si mai mult cu trecerea anilor (fiind un optimist convins),aceasta nu este decat inceputul "durerilor" noastre cum spune cineva mai demult .



"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Spre exemplu in zona mea, eu aveam pana mai ieri(pana acum vreo 5-6ani in urma)trei culesuri principale stabile,astazi nu a mai ramas decat unul(desigur datorita acestei clime si a unilor daunatori care a lovit masiv padurile de castagni), deci celelalte doua culesuri de o mare insemnatate au fost incet,incet reduse la minim chiar eliminate complet.
Lipsa acestora din cadrul general al teritoriuluisi din viata albinelor comporta in mod fortat intervenirea in mod drastic cu hraniri nu atat de completare cat de mentinere a  familiei de albine la un nivel cat de cat acceptabil necessara supravietuirii acesteia.

Dupa cum am vazut o familie de albine are nevoie dintr-o primavara pana la urmatoarea primavara  de cel putin 3 culesuri de stimulare si de cel putin un cules important in special in perioada de toamna.
Ori cand aceste culesuri lipsesc sau sunt compromise in totalitate ,ori se intervine cu sirop ori este durere.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Desigur cine are cativa stupi sau este amator,semi-profesionist,numiti-l cum vreti voi a cumpara cateva zeci sau sute de kg de zahar sau sirop sau alti biostimulatori (ca sunt o infinitate9 nu ii poate crea mari probleme si totul e O.K.
-problema este si va fi mereu cu apicultorul profesionist care traieste EFECTIVdin aceasta meserie, nu produce multa miere-nu are bani sa-si cumpere bio-stimulatori-nu are bani sa investeasa in materiale,mecanizare, logistica,ecc.-fuge la banca-datorii-anul viitor nu produce din nou destul de multa miere-si tot asa-pana cand aceasta "roata"a activitatii,firmei si chiar a vietii noastre se blocheaza -exact ca la o masina ramasa pe tarla sau in padure.

De fapt esenta lucrurilor in apicultura este aici-intre apicultorul cu numele de apicultor pus intre ghilimele si apicultorul profesionist.
se spune ca de la apicultor amator se poate trece foarte repede la profesionist insa invers este foarte greu,chiar imposibil!!!

"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Insa,vreau sa mai adaug ca intr-o economie a pietii de desfacere unii au nevoie de altii si invers,nu se poate face apicultura fara amatori sau fara profesionisti,nu ne-am dezvolta ambele categorii in mod uniform.
Insa marea greseala este  si va fi ca dealtfel in toata lumea ca in general asociatiile,cluburile,ecc. apicole sunt formate de ambele categorii-atat de amatori cat si de profesionisti-
-esti amator-trebuie sa faci parte din asociatia amatorilor,ce vrei sa faci???vrei sa te dezvolti??cati stupi???ce baza melifera ai in zona???ce intentii ai in viitorul apropiat???-eu ca asociatie te ajut dupa puterile tale.
-esti profesionist-aceleasi intrebari si multe altele-eu ca asoc. apicultorilor profesionisti te ajut(respectand regulie asociatiei mele si legile in vigoare )iti fac un contract de 5 ani-iti preiau mierea-marfa si ti-o platesc la un pret foarte bun ,te ajut sa te dezvolti si mai multsau sa-ti poti mentine septeleu apicol -
si asa treaba merge bine pentru ambele categorii.
-intre cele doua asociatii de amatori si profesionisti trebuie sa existe o colaborare continua si sustinuta d.t.p.de vedere si incet,incet "roata apiculturii"incepe sa se miste.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

bismark

    Da,asa consider si eu ca albina este de folos omului atit cit produsul ei este sanatos si benefic si omului.A tine o famile de albine cu fel de fel de zaharuri si indulcitori industriali nici mierea nu mai este miere,ci un indulcitor artificial trecut prin gusa albinei.Nu am hranit niciodata albinele decit cu mierea lor si sint sigur ca si mierea pe care o consum sau o vind  este naturala cu efectele ei benefice.Albina stie foarte bine ce este bun de aceea toata mierea produsa de ea din flori este buna pentru consumul ei.Ce se produce industrial prin hraniri nu mai este miere si nici pentru albine nu este benefic.Cu respect  ^:)^
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

edy

Acesta este punctul meu de vedere si eu asa vad lucrurile,cred ca asa ar fi firesc si normal sa se procedeze pentru a imbunatati apicultura si nu numai.
A face ghiveci in toate este simplu,fiecare face cum il taie capul,o mie de legi,normative,interese personale,-eu cred ca aceasta va duce incet incet la un haos total,nu numai in apicultura.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

tinumaftei

Eu ma bazez pe pastoral. Am o vatra foarte buna pentru iernare si dezvoltare timpurie de primavara, insa nu pot sta la mana culesului de salcam din zona (care secreta o data la cativa ani).
Au fost ani in care stupii au fost mutati de peste 10 ori. Desigur, din cele cele 10 culesuri doar 3-4 au fost productie.
Acum inclin sprea a combina cumva pastoralul cu niste vetre fixe (asta doar vara).

edy

Tinumaftei faci foarte bine daca cu timpul ve-i gasi si niste vetre fixe,dimpotriva aceasta este idealul apiculturii profesioniste,de mari dimensiune,vatra fixa poate sa fie si permanenta-este o idee super!!!
-ai mare dreptate cand spui ca salcamul secreta odata la cativa ani,de papt se spune (si de cate ori practiac nu a dovedit-o??') caci in 10 ani numai odata salcamul a dat foarte bine?!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

bismark

    Daca ai o vatra buna pentru stationar,este foarte bine ca poti imparti familiile in doua cu cele puternice in pastoral si cele mai slabe pe vatra,stiind ca in pastoral albina se mai si pierde sau uza excesiv.Cu respect  ^:)^
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

tinumaftei

@Edy: In Italia nu se practica pastorarul? Sunt zone asa de bune ca poti face productie de miere (ma refer la profesionisti - cei care traiesc doar din albine) doar pe stationar?

edy

multumesc bismark,si eu va respect pentru profesionalitatea d.voastra!!!

desigur ca si in Italia ca de altfel in toata lumea pastoralul este foarte dezvoltat,personal il practic si eu an de an dar la distante mici-nu mai mult de 50-70 km de stupina-mama.
Pastoralul este de multe ori unica noastra speranta si chiar salvare.
- daca imi permiti un mic sfat: eu nu te sfatuiesc sa dai sirop la albine dupa 20 ianuarie, cat de cald ar fi; daca il dai dupa 20 februarie este altceva - incearca la cativa stupi sfatul meu si-mi vei spune rezultatele la acele familii la toamna acestui an!!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Cum spune si tassevasi,care are foarte mare dreptate stimularea familiilor noastre de albine trebuie facuta in perioada timpurie de primavara pana la aparitia primului mare cules si nu trebuie sa se continue si in timpul culesului.
Fam. de albine care nu sunt stimulate cu sirop in perioada de primavara nu vor reusi sa dea rezultate bune la primul mare cules,se vor deplasa in pastoral de dragul plimbarii.

Chestia asta cu stimularea de primavara timpuriu trebuie sa fie foarte clara pentru toti apicultorii,si anume:- cine vrea sa traiasca numai din albine trebuie sa stimuleze primavara -timpuriu:
             -cine nu traieste din albine nu trebuie sa stimuleze fam. sale de albine-va fi sigur ca mierea,acea putina pe care o produce pentru necesitatile familie sale este 100% naturala:

-insa nici cu stimularea nu trebuie sa exageram,a da sirop in luna ianuarie poate face bine cat poate sa faca numai rau-este o arma cu doua taisuri,ganditi-va ce se intampla cand la intoarcerea frigului in februarie acea familie care stimulata in precedenta cu sirop ,fiid deranjata si a inceput sa creasca puiet se gaseste la un moment dat in situatia de al abandona datorita frigului.-iti poate merge bine odata,de doua ori,iti place ideea,dar odata si odata ti se infunda cand nu te astepti,am facut si eu tot felul de astfel de experimente ciudate-nu le mai fac deloc acum!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

si continui:-cine vrea sa traiasca numai din albine ,nu numai ca TREBUIE sa stimuleze fam. sale de albine in perioada de primavara,dimpotriva,va trebui sa le stimuleze ori de cate ori este nevoie,chiar si in luna iuni,iulie,august,septembrie,ORI DE CATE ORI ESTE NEVOIE SI SUNTEM FORTATI SA O FACEM pentru a le salva de a muri de foame ,chiar si in plina vara!!!!!!

De cate zeci de ori nu a trebuit ,exact ca si in 2015 cu sirop in plina vara pentru a le salva!!!! si nu salvezi cateva ,trebuie sa le salvezi pe toate,de ordinul sutelor!!!! nu poti spune: lasa ca maine pote ploua!!!! nu esti un bun profesionist!!! maine poate sa fie prea tarziu!!! albinele maine deja intra in stressul alimentar,se declanseaza acel sistem de panica in interiorul familiei de albine si zi dupa zi vedem cum ele devin din ce in ce mai mici,se despopuleaza,mai multi paduchi,boli ale puietului-si ne miram ca am ramas fara albine anul urmator-cine o fi vinovat oare???da este vina cliei,dar mai intai de toate este vina noastra !!!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy