Tratat complet de apicultura

Creat de edy, Decembrie 01, 2014, 12:18:19 AM

« precedentul - următorul »

Daniel Popovici

Citat din: stefan1 din Septembrie 11, 2015, 03:51:37 AM
  ...eu zic ca aceasta este pentru ca rasa Carnica este foarte stabila ... La Buckfast insa situatia este mult diferita ...
in multe tari ca Franta sau Italia, care acum isi deplang rasele vechi pe care aproape le-au pierdut, pe nesimtite, datorita introducerii necontrolate a matcilor Buckfast. Tragedia este ca se ajunge la o dependenta de matcile de firma, adica din productia proprie iese o calitate biologica tot mai slaba datorita impurificarii cu Buckfast. Solutia inseminarilor artificiale nu este o solutie de productie de masa.
.... Cum selectezi trantorii de la care recoltezi sperma?

1. Carnica are dupa Edy peste 70 de varieati si cred ca are dreptate. Stabilitatea este data de cat de mult s-a lucrat la stablizarea respectivei linii.  Si liniile de Buckfastsunt foarte stabile.
Diferenta este ca intre Carnica si Carpatina nu exista diferente de fond (nici geografice), pe cand intre acestea si Buckfast sunt diferente mari.
2. Problema lor principala a sesizat-o in anii '30 Eduard Walker - in Anglia, cand a constatat o injumatatire a productiei medii / familie dupa doar 15 - 20 de ani. Se numeste "scaderea biodiversitatii", "degradarea mediului", "probleme nutritionale date de polenul monoflor", mai nou "desertul verde" (monoculturi agricole).
Parerea mea e ca albina locala adaptata mii de ani la un mediu, oricum era in pragul falimentului pentru ca mediul ei pur si simplu nu mai exista.
Singura solutie ce le-a ramas a fost ameliorarea genetica (sau falimentul).

Nu de rai au ameliorat genetica, ci pentru ca nu aveau de ales.
Si nu de geaba au facut atatea infuzii cu rase desertice in rasa Buckfast ( din Sahara - Maroc, Turcia, Iran, Grecia), ci pentru ca au "desertul verde" - monoculturi.
Si-l vom avea si noi.

Nu albina locala s-a erodat genetic, ci mediul (sursele de nectar si polen) nu mai este adaptat geneticii albinei locale. Cred ca urmeaza si la noi, si mai drastic decat pana acum, ca deja a inceput, iar ca solutie nu vad altceva decat sa adaptam genetica albinei la mediu prin ameliorare sau prin import de rase adaptate.

3. "Solutia inseminarilor artificiale nu este o solutie de productie de masa. " Dar totusi...
Aveti o solutie mai buna pentru ameliorare genetica.?
Eu stiu 2 etape obligatorii:
- testarea corecta (foarte usor de fentat in acte sau de falsificat, dar ... rezultatele finale sunt desfiiintarea sperantei la vreun rezultat)
- potrivirea perechilor (imperechere dirijata)
sau macar izolare reproductiva cu eliminarea minus-variantelor + rabdare mai multa (pentru selectia masala).
Romanii n-au fost capabili sa aplice faptic nimic din acestea 2.
Se lipseste cineva de inseminari artificiale sau de statiuni izolate de imperechere si sa aiba si rezultate in ameliorare?

4. Trantorii se selecteaza din cele mai bune bunici (neinrudite cu familiile mama de matci), respectiv din oua depuse de mame surori de elita, fiice ale bunicii alese ca "familie tata".

Daniel Popovici

Citat din: dan sebastian din Septembrie 13, 2015, 01:23:23 PM
.... Albina celor din Austria este identică cu ce am avut noi prin zonele izolate unde nu s-a văzut pastoralul. Dacă ai nevoie de ceva rasă diferită am găsit la munte. ...
Suna interesant, totusi cum sta cu instinctul de roire?
Mi se pare cea mai mare dintre problemele albinei locale -mai mare ca productia de miere sau lipsa de uniformitate intre matcile surori (la care austriecele stau mult mai bine decat ale noastre).
Cele din Austria stau incurajator de bine cu instinctul de roire. Sper sa si transmita in descendenta acest caracter!

milu56

Schimbarea matcilor primavara timpuriu, in plan vertical e mult mai usor de aplicat metoda cu doua matci,adica matca tanata in corpul de jos si matca batrana in corpul de sus orientand albina in corpul de jos sa populam nucleul cu  matca tanara,separarea intre corpuri cu plasa de ventilatie,asa populam cele doua corpuri pt marele cules,apoi luam din corpul de sus rama cu matca batrana cu care formam un roi pe alta vatra,eliminam plasa dintre corpuri si vom avea stupii puternici si cu matci tinere fara sa avem emotii de roire,in schimd productii mari da.

tuturicius

Citat din: milu56 din Septembrie 14, 2015, 07:35:02 AM
Schimbarea matcilor primavara timpuriu, in plan vertical e mult mai usor de aplicat metoda cu doua matci,adica matca tanata in corpul de jos si matca batrana in corpul de sus ......
Nu stiu ... Ai probat metoda asta?
Eu am vrut sa schimb toamna matcile, am lasat matca batrana in corpul de sus cu o rama de puiet, ca sa o am de rezerva. Intre corpuri Snelgrove cu gaura de 1 dm patrat cu plasa pe ambele fete si nu a fost in regula pentru ca au simtit matca de sus, prin plasa e clar ca a mai cazut si mizerie, cu feromon cu tot. La o familie am mai gasit matca prinsa in ghem, atunci m-am prins ca nu e in regula pt. ca stateau ciorchine pe plasa din Snelgrove prin care simteau matca de sus. Am obturat rapid plasa cu scotch si s-au razgandit si au primit matca pe care o tavaleau in momentul acela.
Daca mai probez asa ceva o sa problez fara plase intre corpuri. Renunt la mirosul comun, unificare usoara pe care le confera plasa.

dan sebastian


Suna interesant, totusi cum sta cu instinctul de roire?
Mi se pare cea mai mare dintre problemele albinei locale -mai mare ca productia de miere sau lipsa de uniformitate intre matcile surori (la care austriecele stau mult mai bine decat ale noastre).
Cele din Austria stau incurajator de bine cu instinctul de roire. Sper sa si transmita in descendenta acest caracter!
[/quote]
Ceea ce încearcă unii, să obțină rasă pură, și chinuie din greu, eu am găsit din întâmplare. Ideea e ca nu poți decat să iei albinele cu tot cu stupi, din cauza tipului diferit de ramă. De roit, roiec ca acum mii de ani, moderat, și doar cei f. puternici.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

milu56

Ce e asa greu de inteles?Primavara timpuriu fac nuclee cu rama de 1/1 deci o rama cu puiet si acoperita de albina si aici se facundeaza o matca deci am obtinut un roi cu matca tanara care nu mai roieste primul an,pun roiul in corpul de jos si familia cu matca batrana in corpul de sus cum am mai spus.
Toamna nu vad rostul schimbarii matcilor.

edy

Salutare si bine v-am gasit in noul an 2016 !!!
Ceea ce afirma Daniel Popovici este foarte adevarat,chestia asta cu ameliorarea genetica la albine este complicata si nu este potrivita pentru toti apicultorii,adica trebuie sa ai un al 6 lea sens cum s-ar spune pentru a obtine rezultate cat de cat pozitive.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

bio

Sa traiesti Edy !!..:)

..te asteptam cu noutati cu ce-ai mai facut, !!..:)



edy

Facand putina filosofie la gura sobei cu pellet ,caci vremea nu este inca prietena noastra si ne lasa sa ne mai odihnim oasele dupa o vara lunga si calduroasa,citeam  sau mai bine zis reciteam a nu stiu cata oara despre viata si realizarile unui mare om pe care l-am cunoscut Veceslav Harnaj.
Si bineinteles si despre viata altor mari personalitati ale apiculturii romanesti , si pot trage o concluzie cat de modesta si fireasca caci nu conteaza maiestria noastra de buni meseriasi pe care nimeni nu o poate pune la indoiala,nici performantele noastre atat de ambitioase in viata asta-ci ceea ce ramane sunt operele si cunostintele noastre pe care le-am lasat urmasilor nostri dupa o viata de munca asidua si continua.

Desigur ca si apicultura este in continua transformare, cum am mai scris de atate ori,(cu scuzele de rigoare) -numai cine stie sa se adapteze la noul mediu va supravietui,este si aici o adevarata selectie sa-i zicem naturala a apicultorilor.
Insa noi ne consideram patronii albinelor noastre cand de fapt noi nu suntem altceva decat SCLAVII albinelor noastre.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Multumesc Bio,sa traiesti si tu si familia ta ,desigur si albinutele tale!!!

Si cand spun ca noi nu suntem altceva decat sclavii albinelor noastre(fara sa jignesc pe cineva) stiu ce spun,noi ca buni apicultori si meseriasi ii suntem devotati cu sufletul,instare de orice sacrificiu pentru albinele noastre,investim timpul nostru si toate resursele noastre financiare ,alergam prin toate padurile,prin soare si frig,ne si imbolnavim pentru ea albina noastra draga,si cate si mai cate sacrificii nu facem noi zi de zi-si Ea Albina este si ramane nepasatoare ,indiferenta,singura si rece (vorba lui Eminescu )la toate sacrificiile noastre-si sa nu credeti ca cu toate aceste eforturi din partea noastraii schimba prea mult viata,Da o putem face sa stea mai bine,sa nu se imbolnaveasca prea mult-dar oricum cu noi sau fara noi ea albina isi continua viata ei de zeci de mii de ani.

Si atunci va intreb omeneste,se merita toate aceste investitii,eforturi,ecc. pe care unii le fac in mod exagerat albinelor sale???
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

bio

Citat din: edy din Ianuarie 05, 2016, 01:52:29 PM
Facand putina filosofie la gura sobei.....
.....
Insa noi ne consideram patronii albinelor noastre cand de fapt noi nu suntem altceva decat SCLAVII albinelor noastre.


Citat din: edy din Ianuarie 05, 2016, 02:05:18 PM
....Si cand spun ca noi nu suntem altceva decat sclavii albinelor noastre(fara sa jignesc pe cineva) stiu ce spun,noi ca buni apicultori si meseriasi ii suntem devotati cu sufletul,instare de orice sacrificiu pentru albinele noastre,investim timpul nostru si toate resursele noastre financiare ,alergam prin toate padurile,prin soare si frig,ne si imbolnavim pentru ea albina noastra draga,si cate si mai cate sacrificii nu facem noi zi de zi-si Ea Albina este si ramane nepasatoare ,indiferenta,singura si rece (vorba lui Eminescu )la toate sacrificiile noastre-si sa nu credeti ca cu toate aceste eforturi din partea noastraii schimba prea mult viata,Da o putem face sa stea mai bine,sa nu se imbolnaveasca prea mult-dar oricum cu noi sau fara noi ea albina isi continua viata ei de zeci de mii de ani.

Si atunci va intreb omeneste,se merita toate aceste investitii,eforturi,ecc. pe care unii le fac in mod exagerat albinelor sale???


.....Edy, odata cu trecerea timpului ne dam seama ca este ...... cam cum spui tu...

edy

Raspunsul ar fi ca nu se merita.

Albina este o fiinta in statul de semi-salbaticie,este o insecta sociala d.p.d.vedere al organizarii sale dar indiferenta la interventia omului, dimpotriva cu cat este mai mult deranjata si "distrusa"organizarea cuibului sau dupa fiecare interventie in cuibul cu atat ea sufera mai mult si devine neproductiva.

Albina este o fiinta delicata,sensibila la mediul inconjurator,la poluarea aerului si hranei pe care noi vrem sa io bagam fortat in gura,este sensibila la necunostinta noastra despre viata ei intima,la eliminarea radicala a florei pe care ea o avea implantata in codul sau genetic e milioane si milioane de ani...

Albina este si va fi pasiunea vietii noastre si speranta in un viitor mai bun!!!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

bio

Daca ar fi sa dau timpul inapoi, nu cred ca m-as m-ai lua de albine... dar daca tot m-am luat de albine, oricum nu mai pot schimba nimic, .... hai sa fac lucrurile cit mai bine .

edy

 Cu ce noutati mai am, nu prea multe,anul apicol 2015 a fost un an foarte prost d.p.d. vedere productiv aici in nordul Italiei,cu o vara extrem de secetoasa ce a compromis culesul de sfarsit de vara ,cel de la melata, si a trebuit sa intervin cu hraniri suplimentare masive cu sirop de zahar pentru a putea introduce la iernat famili si roiuri(peste 500) la iernat.

Desigur ca in multe tari din lume harnirea de stimulare si de completare a rezervelor de hrana pentru iarna are si va avea din ce in ce mai mult un rol decisiv pentru cine vrea sa traiasca din apicultura.
Astazi nu se mai poate permite a te incredere in clima si flora,ele au devenit in ultimii 10-20 de ani doua necunoscute si nimeni nu se poate baza pe ele.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Vreau sa mentionez ca siropul de zahar eu il fac din zahar tos pe care il cumpar, aici costa in jur de 0,65 euro/kg,cand sunt oferte se poare cumpara si cu mai putin.
Am observat(din experienta personala) caci la completarea rezervelor de hrana pentru iarna caci siropul de zahar facut din zahar tos este mult mai indicat fata cel facut din porumb,are o putere mai mare de stimulare si de apetibilitate din partea albinelor-este parerea mea.

in perioada de primavara este bun si siropul din porumb dar personal eu il prefer pe cel facut tot din zahar.
Aici sunt pareri pro si contra dar fiecare cu ideile sale!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy