Tratat complet de apicultura

Creat de edy, Decembrie 01, 2014, 12:18:19 AM

« precedentul - următorul »

edy

Ce diferenta intre limbajul unui apicultor-producator si un selectionator de albine????!!! imens as spune.
Primul se gandeste la productivitate,miere cat mai multa, de parca nu toate albinele culeg miere?! al doilea se gandeste cum sa-si imbunatateasca rasa, sa o faca mai rezistenta la boli si daunatori, sa fie mai rezistenta la iernare si sa aiba o dezvoltare de primavara constanta dar nu exploziva precum carnica,etc.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

PACO

Crede ma ca imi place cum scrii, ca si naratiune,( serios vorbind), nu am citit toate postarile tale in afara de acest topic,  de aceea poate grsesc undeva.
Zi mi te rog, esti producator de miere sau de matci ?
   Pe mine, ca si producator de miere, m-a intrigat faptul ca indemnai lumea sa ierneze in conditii cat mai grele, adica nu in pavilioane,nu in adaposturi etc. Banuiesc ca nu esti producator de miere din moment ce nu urmaresti acest aspect, dar daca esti producator de matci zi ne si noua la ce performante au ajuns albinele tale, ma refer la boli, iernare , consum de hrana etc.

D006

Citat din: edy din Ianuarie 14, 2015, 09:20:59 PM
Nu cred ca este chiar asa Dragos, nimeni nu mi-a dat un euro pentru albine

Edy dragule , tu toata viata cat vei sta acolo vei ramana tot un STRAIN venit din Romania , si vei fi tratat in consecinta . Niciodata dar niciodata nu vei fi egal cu un italian chiar daca folosesti expresia aia de cacat gen " la noi aici in Italia".

Citat din: edy din Ianuarie 14, 2015, 09:29:14 PM
care a decimat in totalitate albina englezeasca.

Te inteleg ca esti plecat de mult de acasa dar incearca totusi sa scrii romaneste .  Atentie cand folosesti verbul " a decima" si la ce vrei sa exprimi .

edy

Da Dragos ai perfecta dreptate, un imigrant ca mine va ramine un strain chiar si peste 100 de ani,in plus ca sunt roman si nu polonez sau ungur- si stii cum sunt considerat romanii in acest SUPER Occident .....!!!!
Dar dupa multi ani pe aici m-am obisnuit cu ideea, nu aveam alta solutie.... ori te aclimatizezi..ori.....dai bir cu fugitii,.
Cu cuvantul "decimat" am vrut sa spun ca acea albina englezeasca a fost distrusa, eliminata, scoasa din circulatie.
Paco te rog sa citesti cand vei avea putin timp cap. "trecerea la apicultura profesionista-infiintarea unor stupini de 500 de stupi" nu trebuie sa-mi faci sharing la acest capitol, pentru ati raspunde la intrebarile tale,multumesc!!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

PACO

La ce pagina este ? am luat topicul de la inceput dar nu l gasesc

stefan1

Citat din: edy din Ianuarie 14, 2015, 08:19:29 PM
Raspunsuri:
  1  -orice rasa de albine chiar si cele africane sunt in stare sa reziste la ierni nu de -25 de grade dar mai mult ,chiar si de -40 --50 grade celsius, si in conditii de maxima umiditate daca au rezerve consistente de hrana si populatii numeroase,
2  -daca vorbim si de durata iernii, atunci lucrurile se schimba mult, insa rase precum carnica,caucazica ,hibridul buckfast ,melifera,etc. nu au probleme cu asa ceva si stim care sunt zonele lor de origine(nu tarile-ci zonele),
3  -ceea ce am scris se refera in special pentru cine vrea sa faca selectie sau sa creasca matci, cine vrea sa faca miere multa desigur ca anumite adaposturi ,pavilioane in conditiile tarii noastre sunt bune, important dupa cum scriam este sa trecem iarna cu cat mai multe familii indiferent de sistem si metoda.
4  -acesta carte se numeste tratat si nu jurnal, cine vrea date ,calcule matematice recomand jurnalul lui Dragos, si deci ca orice tratat nu acorda importanta rezultatelor de productie personale, deoarece aceste date pot induce in erore pe cititor si nu sunt afidabile in timp.
  5 -inn 10 ani de apicultura avem 10 rezultate, odata la 5 ani se poate face o medie ,fiecare si-o poate face, in toate cartile,manualelel de apicultura sau tratate nici un autor nu spune ca in anul cutare a produs,a facut nu stiu cata muiere,roiuri,etc. chestii fara interes-insa doar la noi romanii este aceasta fobie de a arata cat de grozavi suntem noi, cat de mari apicultori-hai sa fim seriosi,
  -Dragos spune ca Romania este mai tare decat Italia in apicultura,ca procedee,etc, ca numar de fam. de albine, productie de miere si alte chestii inutile-atunci de ce vreti date asa de precise din Italia, o martoaga a apiculturii mondiale????

  1. Nu sunt de acord cu afirmatia. Multe rase din Africa nu au genetic abilitatea de a forma ghemul de iernare si din cauza aia nu poate traversa iernile de la noi. De fapt si albinele noastre, de exemplu la o mare infestare cu Varroa (care prin stresul pe care il face albinei purtatoare o face sa 'se foiasca' in ghem), deci aceste familii puternic infestate nu pot forma un ghem suficient de compact si mor pe iarna de frig.
  2. Aici ai foarte mare dreptate. Rezistenta la iernile lungi este data de marimea pungii rectale, care trebuie sa poata inmagazina toate reziduurile pana la primul zbor de curatire. Dintre rasele europene cea italiana are o punga rectala mai mica si de aceea nu rezista sa ierneze pe miere de mana care are mai multe reziduuri si nici in zone fara 'ferestre' de zbor in iarna. Curios, in Suedia, care desi are o iarna foarte lunga, dar are si zile calde in timpul iernii, deci in Suedia, albina italiana este destul de raspandita.
  3. Si eu am constatat ca dupa ierni grele urmau ani apicoli buni, dar nu ma pot pronunta ca Edy ca acest an bun se datoreaza albinelor supuse la ger peste iarna sau naturii in general. Eu consider ca in iernile foarte grele mor o seama de daunatori, astfel ca bolile vegetale sunt mai putine, pomii si copacii sunt mai sanatosi si dau mai mult nectar. De asemenea multe insecte concurente cu albinele si chiar parte din familiile de albine (din salbaticie sau chiar de la stupari) dispar, asa ca scade concurenta pe nectarul si polenul din natura. Daca 'cura de ger' indurata de albine le-ar face mult mai productive, ar insemna ca cei care au iernat stupii in adaposturi ar trebui sa aiba rezultate net inferioare celor tinute in vant si ger, ori nu cred ca-i chiar asa.
  4. Sigur ca selectia se face dupa mai multe criterii printre care si rezistenta la boli sau chiar la ierni grele, dar pana la urma scopul cresterii albinelor este sa avem un castig de pe urma lor. Deci productia de miere sau polen sau propolis sau chiar laptisor (cum au facut chinezii) sunt criteriile de baza dupa care facem selectia. Nu putem spune ca producatorul de material genetic are un set de valori iar apicultorul de rand altul, pentru ca de fapt cel care produce matci trebuie sa le vanda iar cumparatorul cumpara de la cel care le da matci capabile sa le satisfaca cerintele lor.
  5. Sigur ca productia e foarte variabila de la an la an. Se poate da totusi o medie multianuala, eventual calculata pe seama datelor de feedback, de la clientii nostri de-a lungul anilor (daca suntem o firma serioasa).
  6. Nu sunt de acord cu Dragos. In Vest se face o apicultura performanta, dar in conditii destul de grele. Industrializarea si chimizarea agriculturii, mult mai evoluate la ei, au efecte asupra degradarii mediului, ori albina este una dintre cele mai sensibile fiinte la poluare. Cat priveste numarul de apicultori, am citit despre Germania. Dup Razboi, cand era mare saracie, numarul de stupari era foarte mare si el a scazut foarte mult si continuu, pe masura ce economia se punea pe picioare si oamenii isi asigurau traiul din ocupatii cu risc mai mic. Multi dintre stuparii romani e frunte au fost macar 1-2 ani si au lucrat in ferme din Vest. Aia le schimba modul de abordare a apiculturii de la tehnologii pana la ritmul de munca in stupina.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

edy

Mare adevar spus de Stefan 1, insa la punctul 1 as vrea sa adaug ceva ce poate nu stiti, A.M.Sahariensis,A.M.Intermissa,, grupul raselor si a sub-varietatilor A.M.Inetrmissa,A.M.Major Nova deci aceste rase de albine africane, si nu numai ci si rase precum A.M.Adami,Anatolica ,Cecropia,Fasciata,etc.au fost testate ani de zile in cele mai grele conditii de clima din Anglia,Germania sau Danemarca-si au iernat cu succes-ele trecand cele mai grele ierni mult mai bine decat rasa locala di aceste tari.Dimpotriva spre exemplu cipriota -albina de Cipru (zona Nicosiei) o albina extrem de iubitoare de caldura este poate una din rasele de pe pamant care trece cel mai bine iarna chiar si la Polul Nord(putin exagerata afirmatia -dar ca idee), deci este o mare greseala in a se gandi ca rasele africane de albine sau albinele originare din tarile,peninsulelle sau insulelle calde nu sunt in stare sa-si formeze ghemul de iernare.
Personal am testat unele din ele si va asigur ca este exact cum am scris.
Una este sa citim, pe net anumite informatii, una este sa lucram efectiv si sa vedem concret cum stau lucrurile.
3.-dupa studiile efectuate de mine pe o perioada de 20 de ani, va pot spune ca ceea ce am scris este adevarat -intre calitatea iernarii si a dezvoltarii ,a productivitatii familiei de albine si frigul  iernii este o foarte mare relatie , nu numai datorita faptului ca frigul (temperaturile scazute pe o perioada lunga in special)omoara anumiti paraziti,bacterii, germeni etc. ci in special faptului ca gerul mareste pe de o parte vitalitatea la albine (chiar daca acest element ca de altfel si ceilalti folositi in selectie sunt greu de masurat efectiv-nu exista instrumente precise pentru acestia) de cateva puncte (atentie insa -acolo unde rasa respectiva de albina are un nivel scazut al acestui element gerul are efect invers- accentuind extrem de mult efectul devastator al endogamiei generatiilor F2,F3...), iar pe de alta parte este selectorul familiei de albine lasand doar acele populatii si varietati idonee perpetuarii speciei care se manifesta cel mai bine si mai repede tocmai in aceasta perioada a anulu(ierni geroase),-- in iernile blande -,eficientul sau de a se manifesta este mult redus-si multe populatii de albine se salveaza purtand cu ele acele gene nefavorabile si daunatoare speciei respective.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

4.-o alta chestie care nu se intelege sau nu se stie dupa cum vad-
dragii mei domni(sper sa nu va iritatai ca va iau si eu cu "dragii mei) ca Dragos,
pai selectia la albine desigur ca merge mana in mana cu prouctivitatea, insa cine selectioneaza albinele sale doar pentru a produce multa miere,polen,laptisor de matca si altele- acela nu este selectionator -este un fel de magician, sau un mare nestiutor- un simplu comerciant de albine mai bine zis-el vrea doar sa produca-insa odata si odata va fali in mod mizerabil.
Nici un selectionator serios ca este el cel mai mare geniu de pe pamant nu va reusi sa -si mareasca productivitatea sa la albine cu 100-200% daca nu va avea in vedere in mod special si celelalte elemente ale selectiei. Amintitiva de ce va spun- orice familie recordista cat ar fi ea cat de tare selectionata (si stim bine ca din 100 de fam. de albine cate fam .recordiste sunt din toate acestea) nu va avea nici un viitor daca la selectia ei nu au fost luate in considerare toate elementele esentiale ale unei adevarate selectii de lunga durata.
O rasa de albine (la care i s-au aplicat una din metodele de selectie) este deja o rasa de albine mult mai productiva , are o viteza in plus cum se spune- are ceva in plus, nu face numai miere mai multa, dar este poate mai rezistenta la o anumita boala,sau se dezvolata mai bine in primavara,sau.... are mai multe din aceste avantaje, poate ca le are pe toate- selectia este o arta pe care multi o cunosc citind ceva articole, sau au vazut vreun film, sau chiar poate o aplica dupa capul lor- insa putini in lume va asigur sunt adevarati selectionatori de albine., cei care au rezultate concrete si valide.
Si daca tot va uitati pe net , veti gasi sute sau mii din acestia in toata lumea-insa cine va asigura ca nu va vand matci mai rele decat ale voastre sau mai bune????

De cate ori nu vedem anunturi de tipul:"vand matci selectionate ,rezistente la varooa,nosemoza, etc.......totate vraja marii... ei scriu asa doar pentru a vinde acel produs al lor la un alt pret, un fel cum fac apicultorii bio... toti  fac miere bio.. dar de fapt in acea miere cateodata se mai gaseste si antibiotice(pai asa ne tratatm de vreo infectie mancand aceasta miere-nu generelizez,sunt si multi seriosi care fac intr-adevar ca mierea lor sa fie bio fara sa fie declarati la vreo asociatie sau institut)
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

D006

Candva un tip pe numele său Dumnezeu a inventat selectia NATURALA , poate sa se dea omul cu curul de pamant cat vrea , oricum nu va ajunge la nivelul Domnului .

edy

5.-6. -Rezulatele mele asa rapid ca nu sunt atat de importante,ci ca o idee pentru voi
-
deci in regim de apicultura staionara media pe un numar de 5 ani este de 30 kg de miere
e cu puncte in anii mai buni de 50-60 kg de miere (va repet nu am baza melifera ca cea din tara-doar un singur cules de salcam,unul de castan si unul de metcalfa-doar atat,stiind ca cel putin unul din aceste culesuri importante an de an este compromis chiar in totalitate),
-productia de regine -inaite cand earm crescator de matci-cateva mii /sezon de 4 luni
-acum ca sunt producator-selectionator-cateva sute(500-800) doar pentru nevoia persionala-
productia de roiuri: 300-700 (in functie de an )-
-rezultate ale selectiei.- varietate de albine rezistenta la iernare( de la valoare 4 la 5 spre 6dupla aplicarea programului de selectie), agresivitate (de la 4 la 6 ...),propolizare (de la -3 la -5 ), longevitate(de a 2 la 4),rezistenta aripilor(de la 2 la 3),rezistenta la bolile puietului(de la 3 la 3), rezistenta adultilor la boli(de la 3 la 4), tendinta de roire(de la 5 la 6),etc.
-prin valutarea acestor elemente si a altora folosesc sistemul numerativ de la .-6 (deci negati9 la 6 sau plus 6(pozitiv).
Valutarea se face pe un n umar de minim 5 ani, cicli de fixare a elementelor de inters in cadrul unei varietati si linii precise.
-programul de selectie concepit de mine si perfectionat este intr-o faza destul de buna , vazand deci unele rezultate pozitive, deja fixate si stabile in varietatea supusa selectiei.

6.-ce a scris aici Stefan 1 imi da o mare sadisfactie personala, si imi confirma ceea ce eu mai demult scriam undeva pe "trecerea la apicultura profesionista......"insa multi nu credeau si mi-au sarit la gat cum se spune , ei au avut de pierdut-nu eu. Vroiam sa scriu multe chestii interesante pe acel subiect- acum cand unii romani de-ai nostri au experimentat pe pielea lor muncind prin Occident ,au vazut ca nu scriam tampenii, si au mai vazut ca aici este o altfel de apicultura, cu alte ritmuri ale muncii, o altfel de tehnologie si mecanizare- dar asa este in viata ,multi din noi suntem Toma necredinciosul .... si stiti continuarea povestei......

"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Da omul nu va ajunge niciodata la nivelul perfect al Naturii, sa nu mai vorbim de cel al lui Dumnezeu-este  telul si scopul nostru in viata la urma,urmei, de a imita perfectiunea- insa cu tehnologia de astazi si a celei de maine ne apropiem, si aici este marea mea frica-omul este o specie foarte perversa .
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

NiKoN

D-le Stefan, din punctul meu de vedere sunteti cu adevarat un cunoscator al domeniului numit apicultura. Precizarile d-voastra si ale altora de acelasi calibru dau alte nuante/gusturi discutiilor de pe forum. In concluzie, "sarea si piperul" forumului stau in alte recipiente. 
Un prieten adevarat nu poate fi cumparat, dar poate fi vandut!

edy

Vreau sa mai adaug ceva la punctul 4. si inchei aici si acest capitol.
personal impart selectionatorii in doua categorii.
-selectionatorul -producator
-selectionatorul -real
in pirma categorie sunt acei selectionatori care in cativa ani de aplicarea a unui program "usor"de selectie obtin anumite rezultate pozitive,au o oarecare imbunatatire a materilului genetic, scopul final vinderea acelor matci de productie sau suse-mama la un pret de piata ridicat, a nu se confunda cu crescatorii de matci care fac si ei (unii dintre acestia o oarecare selectie,in special cea "masala"-de masa),aici raportul selectionator-producator este foarte stran,primul incearca sa satisfaca dorintele celui de-al doilea,nevoile sale de productie si tipul de apicultura practicat.
-in acesta categorie,deci sunt marea majoritate a selectionatorilor de astazi,  ca se numesc Keld sau Johansen, tehnica lor de selectie este foarte avansata, si poate dura zeci de ani de zile chiar.
Cum din doar selectie nu se poate trai- ei vand o parte din aceste matci la un pret de la 60,0 euro-pana la 500 si chiar mai mult.
-a doua categorie deci a selectionatorului-real -fac parte numai acei selectionatori, tip padre Adam, jungels,etc. care nu traiesc din selectie-este imposibil chiar (pana in momentul cand nu-si vand produsul-finit,deci matca selectionata), ci isi dedica intreaga viata unui scop bine precis , fiind constienti ca selectia ,acea adevarata la albine poate depasi cu mult 50 de ani de munca continua si cu multe sacrificii.Acestia se pot numara pe degetele de la o mana in intreaga lume,si multi din ei inca nu sunt cunoscuti.
A face selectie urmarind cerintele pietii este o chestie, a face selectie a urmari alt scop,exemplu crearea unui nou hibrid, sau perfectiona o rasa pura purtand selectia pana la limitele maxime admise este o alta chestie, a fi crescator de matci sau a fi doar producator o alta.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

marian sima

Edy nu te supara pe mine chestia cu selectioner gen Adam si altii e praf in ochi pentru prostime.

Tarile cu probleme in disparitia albinelor s-au aprovinionat cu matci de la firme care au avut ca sursa matcile lui Adam .

De ce a produs incucisari intr-o anumita ordine si nu a preferat alta ordine?
Culmea a mers din bine in mai bine ,pai sa nu fi dat gres pe undeva pe la jumatate?
Si daca a dat gres cat ii trebuia sa ajunga la stadiul initial?

Unde e stabilitatea rasei cand vezi Backfast de culoare galbena cat si inchisa la culoare?

Ce se vinde acum F1 este stabilizata in laborator de aici si preferinta unora de a folosi proponderent F1 si a da la palmasi urmasele acesteia.





edy

Marian sati linistit,ca nu ma supar,aici dezbatem si anumite probleme nu facem doar gargara.
Padre Adam este considerat in Occident -"parintele apiculturii moderne"-cum tara noastra ca si altele din estul Europei si nu numai cum nu face parte din acest Occident nu va fi niciodatade acord cu munca sa si nici cu rasa (hibridul sau Buckfast numit pe acolo cioara vopsita daca nu ma insel).
-caracteristica poporului nostru de a critica cu vehementa pe cel mai rasarit ca noi.
-caracteristica noastra de  a ne - bate joc de munca unei vieti intregii dedicata ameliorarii si crearii si ceva nou  in domeniul apicol
- insa va spun cel mai mare adevar:-vor trece multi ani,zeci si poate sute ca sa se mai nasca vreodata un om ,apicultor ca padre Adam-ceea ce a revolutionat el in apicultura este ce a facut un Eistein sau Tesla in fizica (ca este nucleara,sau atomica,etc)
-si daca urmasii lui,acesti selectionatori-producatori de care va vorbeam mai sus nu au inteles poate atat de bine ceea ce vroia sa spuna padre Adam nu este vina nimanui,
-Stabilitatea hibridului si nu a rasei Bucksat nu exista inca, de aceea acest hibrid trebuie incrucisat mereu cu alte rase sau varietati pentru asi mentine cat de cat trasaturile genetice interesante cu care a fost dea lungul anilor mentinut .
-aspectele exterme morfo-fiziologice al acestui hibrid nu au fiost luate in considerare in programele sale initiale de selectie,si nici dupa, de aceea el nu are uniformitatea multor rase pure, si poate varia de la o culoare deschisa pana la culori mai inchise,tigrate, si chiar aproape de un brun-cenusiu.
-nu asta conteaza la o albina,ceea ce este in interiorul ei, gena acesteia este mult mai importanta decat aspectul extern,
-as putea scrie sute de pagini pe acest subiect, dar nu-si are rostul sa demonstrez contrariul cand stiu bine ca la noi este si va fi un total dispret pentru acest hibrid.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy