Tratat complet de apicultura

Creat de edy, Decembrie 01, 2014, 12:18:19 AM

« precedentul - următorul »

edy

De-a lungul istoriei apicole s-au inventat tot felul de modele de stupi,de forme care mai decare,si in forma de inima ,(cine mai foloseste stupul Derosne,Wells,Voirnot,burki-jecker,Arnold Tornelli, mai recent ca sa mai radem cine mai foloseste stupul prof.Ursu,etc)s-au inventat tot felul de instrumente apicole,masinarii care mai de care sofisticate-insa apicultorii(mare lor majoritate) au uitat sau omis sa-si inventeze cea mai perfecta masina de produs mierea-ALBINA.
Adica nu au acordat o mare importanta acestei minunate insecte,de a o perfectiona ,de a o intari si face sa fie mult mai rezistenta fata de boli si daunatori, si sper ca acest lucru nu va fi prea tarziu si generatiilor de maine vor avea posibilitatea sa o cunoasca si indragi, ca pe cea mai frumoasa creatura cu care Dumnezeu ne putea horopsi.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

cipik

Nu mai rămâne decât sa se inventeze stupul care da miere fără albine in el. Acum se pune o problema: ce faci daca roieste?
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

edy

.nu cred ca un astfel de stup ar putea roi vreodata,cel mult se poate imbolnavi de prea mult stress-culege zi si noapte fara incetare. :hi:
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

CAP.16.-Viitorul apiculturii si al apicultorilor

albinele ca de altfel si toate insectele au aparut pe Pamant inaintea omului si sunt ferm convins ca vor disparea dupa mult timp ce noi nu vom mai fi, chiar daca astazi auzim de o bolala sau daunator nou precum Aetina tumida sau Vespa velutina,ele deci albinele vor fi in stare desigur si cu ajutorul nostru sa depaseasca aceste momente dificile din existenta lor.

Cat timp deci vor exista albinele si apicultura,acea indeletnicire milenara care se ocupa cu cresterea si exploatarea albinelor va exista, marea problema este viitorul apicultorilor in special in acele tari unde baza melifera este limitata,acolo unde datorita industriei si dezvoltarii  urbane provoaca un grad inalt de poluare,acolo unde rasa de albine va fi inlocuita cu alte rase sau hibrizi "poluati genetic"cu  putine sanse de supravietuire.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

In acest sens pot sa spun ca peste cativa ani sau decine de ani vand va avea loc asa zisa "ordine genetica a raselor de albine",cand acest haos migrativ de rase si hibrizi in toata lumea se va stabiliza ,apicultura va avea un viitor mai bun d.p.d.vedere calitativ si va putea face mai bine fata schimbarii continue a climei si a florei.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 Apicultorul "de duminica"care are cativa stupi in livada de langa casa nu-si face probleme cu acest capitol, putin ii pasa ,reditul sau principal provine dintr-o alta sursa, chiar daca va ramane fara albine isi va cumpara alte lazi de la un vecin sau prieten,problema este pentru apicultorul care traieste din activitatea acestor insecte, si in special pentru acel apicultor care altceva nu stie sa faca in viata mai bine decat sa faca apicultor sau stupar ,ajuns la o oarecare varsta.
Viitorul acestui adevarat profesionist nu este unul asa de roz precum s-ar parea.
Cum spunea cineva ,"apicultura bunicilor nostri era o apicultura fara prea mari probleme,apicultura noastra cea de azi este una cu multe probleme si necunoscute iar apicultura ...de maine...nici nu vreau sa ma gandesc ca ma ia cu dureri de cap."
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 Cand cineva ma intreaba: care este cea mai buna rasa de albine din lume?!
ii raspund cam asa -albina cea mai buna  este albina din curtea ta,acea albina care-ti populeaza la ora acesta lazile tale-de ce ?deoarece acea albina o ingrijesti numai tu,ii stii toate avantajele sale ,toate defectele sau fitele ei,stii cum sa o faci sa produca cel mai bine , insa daca vrei ca albina ta sa devina cea mai buna din lume ar trebui sa mai faci un singur lucru,care??' putina selectie.

"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

dan sebastian

Ai pus punctul pe I Edy. Apicultorul e marea dilema. Vom reusi sa supravietuim doar din albine ? Si cat ?
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

edy

 In Italia,Germania,Franta,Anglia,America de Noard si Sud,Australia,Noua Zeelanda,etc .-sunt multi apicultori profesionisti care traiesc numai din albine(de aceea se numesc profesionisti),in Romania cand mai demult am deschis un subiect cam asa:"trecerea la apicultura profesionista-infiintarea unor stupini de 500 de fam.de albine" tocmai vroiam ,scopul acelui capitol era tocmai sa raspund la o astfel de intrebare:-
-este posibil ca in Romanaia sa suparvietuim doar din albine?????--,insa a iesit un adevarat scandal sa zicem,pentru ca multi nu acceptau acesta idee,nu erau pregatiti sa accepte o astfel de realitate.

Personal cunosc foarte bine apicultura de la noi,am facut si eu tot felul de experimente,am facut si pastoral pe cand lucram ca apicultor la Facultatea de Medicina-veterinara din Iasi,si multi,multi ani de practica apicola si stiu foarte bine cu ce fel de probleme apicultorii romani infrunta an dupa an ,cu ce eforturi enorme materiale si financiare pentru a trai din apicultura.,pentru a continua acesta pasiune a vietii lor si sa lase si ceva nepotilor sau fiilor lor.
Desigur ca la noi este o altfel de apicultura,una mai traditionala, cu radacini infipte in trecut ,precum nufarul dar care  vrea sa fie o apicultura de succes,competitiva cu celelalte tari industrializate ,o apicultura in cautarea noului,inovatiei,o apicultura de experimente si cautari continue ,de metode si principii noi, o apicultura care vrea sa tina pasul cu timpurile de astazi,in continua evolutie si transformare.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Deci ca o concluzie rapida si la acest capitol va pot spune ca viitorul apiculturii,deci si a apicultorilor va depinde in cea mai mare masura de munca ,eforturile noastre, de cum vom sti sa ne "intarim si genetic albina noastra", de cum ne vom imbunatati baza noastra melifera si in a evita cat mai mult posibil poluarea mediului inconjurator.

Si cand va scriu aceste randuri ma gandesc si din perspectiva romanului emigrat in strainatate si care intr-o zi se va intoarce acasa cu multe cunostinte practice si teoretice insa ce fel de teren va gasi acolo in tara sa,va fi un teren fertil?? va avea posibilitatea sa-si poata exprima toate cunostintele sale efectiv in campul productiei? va fali sau va avea succes?? investitia sa in acest sector cel al apiculturii va merita toti acesti ani de sacrificiu pintre straini si va reusi acolo??'cum va fi primit sau vazut de apicultorii de acolo,vor fi invidiosi,dusmanosi,va gasi o piata de desfacere care sa-l multumeasca sau va trebui sa-si vanda mierea sa la un pret de nimic pe la tot felul de comercianti ??' sau va trebui sa stea cu borcanel cu miere prin piata sa poata castiga ceva mai bine??? raspunzand la aceste intrebari si la multe altele se poate vedea daca apicultorul are un viitor sau acesta ocupatie este si va ramane doar o placuta pasiune de duminica sau de timpul liber al fiecaruia.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 Trecerea la apicultura profesionista-este tocmai acesta mica -mare chestie: a sti sa facem pasul nu mai mare decat piciorul nostru, a fi foarte realist la realitatea inconjuratoare,la viata sociala si economica a societatii in care traim, stiind ca acesta meserie/pasiune depinde 100% de conditiile meteo si flora existenta,nu este o activitate ca oricare alta, si cand cineva vroia in mod insistent sa-i fac un plan de productie,scheme  si grafice cat mai complicate gresea,deoarece personal eu imi fac planul meu de productie in luna aprilie atunci cand SE NUMARA BOBOCII si nu inainte cu 6 luni,numai atunci pot sa-mi fac dou calcule matematice rapide in mintea mea ,insa stiu ca potriveala de acasa nu se potriveste cu cea din targ si nici atunci  nu ma incred prea mult in calculele mele,cum am mai spus apicultura nu este matematica.

"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Pentru mine cel mai important este sa introduc cat mai multe familii de baza si roiuri la iernat ,si sa fac in asa fel sa ajung in primavara cu cat mai multe posibil vii , numai atunci imi fac un mic calcul matematic. Cine are multi stupi si nu numai stie ca in timpul iernii un anumit numar de familii nu reusesc sa treaca iarna ,depinde foarte mult si ce anul precedent cum a fost si de ce fel de iarna va fi,de priceperea noastra si de metodele adoptate,de rasa de albine si de interventia noastra prompta in acele momente critice prin care se pot gasi familiile de albine.
Exemplu,suntem in decembrie-ianuarie si nu stiu daca familiile mele de albine au suficiente rezerve de hrana ,ce fac ??' imi ajunge sa le ascult cu stetoscopul?? eu acesta chestie nu o folosesc demult deoarece nu este una perfecta,atunci ridic efectiv stupul ,chiar fiecare in parte daca este nevoie sau in mod aleatoriu si-mi fac o idee in functie de greutatea acestora,multi recomanda doar ridicarea familiei numai din partea din spate si se simte la mana greutatea acestuia reala,insa eu prefer sa-l ridic complet,si nu ma tem de hernie de disc sau ombelicala, cel mult folosesc o banda elastica lata care mi-o pun in jurul abdomenului. Desigur ca nu ma apuc sa-mi ridic toti stupii,atunci chair ca fac hernie,numai vreo 10-20 alesi in mod aleatoriu si imi este suficient,stiut fiind faptul ca consumul de hrana variasza foarte mult de la o familie la alta pe tot anul apicol,fie vara,fie iarna.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

CAP.17. Apicultura BIO....visul unei nopti de vara

Apicultura BIO- ce nume frumos!!!!!--,si cine il aude isi imagineaza tot felul de chestii,isi imagineaza o apicultura bio,adica biologica ,sanatoasa,pura,fara substante chimice,fara venin in produsele apicole,etc.

Numele de BIO, s-a folosit pentru prima data acum vreo 20 de ani in urma sau mai bine in agricultura,si in special in  agricultura franceze, de multi agricultori ca o necesitate a practicarii unei agriculturi sustinute si naturale,fara folosirea de substante chimice incepand de la tot felul de azotati,fosfati si derivatii acestora, deoarece multi cercetatori si naturalisti,vegetarieni in special au observat efectele nocive ale unei agriculturi intensive.
De fapt agricultura bio este o reintoarce la origine,la acea agricultura extensiva,in care ca ingrasamant se foloseste cel organic,deci gunoiul de grajd,cel provenit de la cresterea si exploatarea animalelor domestice, al zootehniei,dar atentie si acea zootehnie trebuie sa fie la randul ei una bio... deci agricultura bio este un lant format din toate verigile acesteia fie ca este zootehnie sau agricultura, toate bio,deci bazate pe produse naturale al 100%.

"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

Vyktor

Si eu care credeam ca are legtura cu nea' Bio  al nostru. Bre da ma dezamagisi :sad:

NiKoN

Citat din: dan sebastian din Decembrie 16, 2014, 08:56:35 PM
Ai pus punctul pe I Edy. Apicultorul e marea dilema. Vom reusi sa supravietuim doar din albine ? Si cat ?
Mi-a placut foarte mult concluzia ta, Sebastiane! =D>
Asadar, cea mai eficienta rasa de albine este cea aflata  in mana apicultorului priceput.
Un prieten adevarat nu poate fi cumparat, dar poate fi vandut!