Tratat complet de apicultura

Creat de edy, Decembrie 01, 2014, 12:18:19 AM

« precedentul - următorul »

edy

 Da ,cred ca acea poza pusa de Dragos este pe undeva prin Turcia.si cine a fost acolo si a vazut cu ochii sai acea crescatorie de matci a vazut si ca se poate produce zeci de mii de matci in cateva luni.
Calculul si-l poate face oricine stiut fiind faptul ca la un sezon activ de 5 luni un nucleu mic de imperechere a matcilor poate produce in medie doar 6-7 matci imperecheate,celelalte sunt neimperecheate,perdute in timpul zborului de imperechere sau non eclozionate .
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 Si acum vreau sa inchid acest capitol,sunt inca multe de spus ,multe amanunte ,multe necunoscute ,multe noutati si descoperiri pe care le va face apicultorul de maine- cu promisiunea ca sa mai revin la acest capitol ori de cate ori va fi cazul .

CAP.2-Metoda roiurilor la pachet:producere,utilizare si avantaje

Si acest capitol a fost tratat acum doi ani in urma ,deci si aici ma rezum la cateva aspecte mai importante precum avantalele acestor roiuri.
Desigur ca producerea acestor roiuri este in foarte mare legatura cu clima in care opereaza firma apicola specializata in acest camp. Iata de ce cele mai mari firme producatoare de astfel de roiuri la pachet se gasesc in tari precum Noua zEELANDA, Australia, America Latina iar aici in Europa in tarile sau zonele cu clima mediterana,deci cu o clima preponderent calda precum sudul vechiului continet. In cazul Italiei vorbim deja de zone precum Calabria,Sicilia,Puglia ,Sardegna-unde clima permite formarea acestor roiuri in cantitati mari. Putini sunt cei care au incercat sa produca astfel de roiuri in zonele din nordul Italiei,au reusit dar nu se poate compara cu un apicultor ce isi are firma spre exemplu in Sardegna.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Dupa cum am vazut avantajele acetor roiuri la pachet sunt urmatoarele:

-se pot folosi atat pentru formarea a noi roiuri artificiale si chiar de familii mai mici , iar al doilea scop al acestora ar fi acela de a intari fam. de albine de baza inaintea unui cules principal in vederea valorificariia cestuia la maxim;
-roiul artificial sau familia formata dintr-un roi la pachet va construi fagurii artificiali si se va dezvolta cu viteza unui roi natural,
-de asemenea noile unitati biologice formate prin acesta metoda fiind tratate impotriva varooa vor fi absente de acesta in proportie si de 100%;
-aplicand metoda roiului la pachet la familii parazitate,infestate chiar si aethina tumida acele colonii au o sansa in plus sa suparavietuiasca inainte de a fi arse,binenteles daca vor fi si tratate cu produse eficiente impotriva acesto dusmani;
-ideal ar fi ca odata la 4-5 ani acesta metoda sa fie aplicata la o parte sau chiar toate fam.de albine de baza din stupina noastra cu efecte uimitoare de pozitive,dar aceasta metoda o voi dezbate mai incolo.
-
-
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

CAP.3- Popularea stupilor cu roiuri la pachet;

paranteza (roiurile la pachet se mai pot folosi si la popularea nucleelor mici de imperechere a matcilor. exemplu:in anul 2006 am cumparat de la un prieten peste 100-150 roiuri la pachet de 1,5 kg de albine fiecare necesare popularii a 1200 de nuclei de imperechere facute dupa idea mea ,de un var  de-al sotiei care a lucrat la noi in acea perioada.)

Popularea stupilor cu roiuri la pachet in vederea intarii acestora -este destul de simpla -si anume peste familia care se doreste a fi intarita se adauga doua caturi sau un corp intreg de vertical fara fund, se introduc in acesta 4-5 rame Dadant construite (este mai bine introducerea acestor rame pentru ca albinele iesite din pachet sa fie imediat familiarizate cu noua familie prin ocuparea lor,si de a nu cobora imediat in cuib)- si in faza urmatoare pachetul continand roiul care intra perfect in interiorul acestor doua caturi.
Este de recomandat ca roiul la pachet sa fie introdus spre seara cand si va fi deschis cand albinele sunt mai linistite, deci se deschide capacul si se scoate borcanul gol care continea sirop.
A 2-a zi se scoate cutia goala si caturile cu rame. In cazul cand familia este de putere mica spre mijlocie se restrange pe 4 rame de cuib + diafragma si dupa acesta se introduce cutia cu roiul procedandu-se ca mai sus.
Pentru linistea noastra si mai ales cand nu am mai practicat acesta metoda este recomandabil ca atat albinele familiei gazda cat si albinele roiului la pachet sa fie stropite cu ajutorul unui pulverizator de mana cu un sirop foarte diluit continad ceai din plante melifere precum roinita,menta pentru o unificare cat mai pacifica si imediata.


"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 O mare atentie insa trebuie sa acordam momentului in care facem aceasta operatie de "transfuzie de albine"in familiile noastre, rasei de albine si dupa unificarea albinelor pentru urmatoarele saptamani.
Daca avem in stupina noastra rasa noastra A.MCarpatica e posibil sa facem "transfuzia de albine"cu rasa carnica, incrocii intre aceste doua rase,chiar si buckfast-insa nu va recomand spre exemplu rasa nigra,caucazica,cipriota sau incrocii dintre aceste rase deoarece va face mai mult rau decat bine , sa nu mai vorbim de sahariensis sau adansonii-ar fi o eroare si un esec sigur si fatal.

n.b. -"transfuzia de albine"= introducerea de noi albine ca numar de indivizi intr-o familie de albine ca unitate biologica .
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Am reusit sa descarc cateva poze intr-un fisier cu VIEWnx si Nikon Transfer in memoria PC-ULUI, insa nu stiu cum sa le pun pe situl Apiardeal.
Daca cineva stie cum se face pas dupa pas aceasta, il rog sa-mi scrie aici,multumesc mult!!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

romikele


edy

 Scuzati-ma dar nu gasesc nici o fereastra cu numele de "obtiuni suplimentare si nici pe urmatoarele ,precum "araseaza si "rasfoire-aveti rabdare -dar nu este simplu pentru prima data  sa pui poze.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

romikele

Am actualizat postul cu mesajele actuale.... asa aparea la data primei postari, intre timp s-au modificat fisierele cu traducerea.

Kiwi Bee

Edy din pacate nu am experienta de apicultura comerciala. Doar asa din ce am mai comunicat cu alti apicultori.

Cind vine vorba de albine la pachet la cantitati mari vorbim doar de o firma si altele care lucreaza tot pt aceasta firma. Reginele depind de cerinte. Daca se doresc doar regine de companie pt aceste pachete atunci nu se folosesc cutiile apidea caci sint alternative mai ieftine de unica folosinta. Nici regina nu va fi "vauuu" dar este satisfacatoare pt a acompania pachetul pina la destinatie.

Sint firme care folosesc cutiile apidea dar nu am informatii.

Cind vine vorba de imperecherea reginelor in diferite cutii trebuie sa mentionez ca "totii" care descriu metoda defapt descriu numai primul ciclu si nu mai dau datalii despre urmatorul ciclu.

La ce ma refer?

Chiar si tu Edy ai mai scris despre asta.
-Se colecteaza albine tinere(doici) si se populeaza cutiile.... apidea daca asa vrei.
-Se pun cutiile la racoare - evident cu ceva mincare si apa - pt 3 zile
-Se duc cutiile in stupina de imperechere si se da matca virgina
-Se verifica dupa "x" zile in functie de cerinte se colecteaza matca pt ...... vinzare sau cine ce doreste

Pina la faza asta avem in cutia noastra puiet de mai multe stadii si avem si albine batrine.

Acum ce se face? La cantitate mare.

Dam o regina virgina? Pai daca avem puiet in toate stadiile + albine batrine sansele ca sa ne primeasca reginele virgine(la sute si sute de cutii) vom avea o reusita mai mica fata de primul ciclu.

Asteptam o saptamina si revenim sa distrugem botcile de salvare? La sute si sute de de cutii cum descrii tu mi se pare greu.

Desfiintezi nucleul si formezi altele cu albine tinere/doici si le bagi din nou la racoare... pt 3 zile + etc? Si repeti ciclul original?

Poate tu vei face efortul pe care altii nul fac si vei detalia procedeul pt ciclul 2, 3, etc. Repet, vorbim la cantitati mari asa cum ai inceput tu subiectul.

marian sima

Edy si Kiwi Bee o intrebare am si eu.

Am vazut in filmuletele de la IWF cum varsa albinele dintr-o cutie in alta,pur si simplu zici ca este un fluid.
Oare acele albine sant narcotizate?Prea stau pe fundul cutiei.




bio

#41
Citat din: marian sima din Decembrie 07, 2014, 11:38:23 AM
Edy si Kiwi Bee o intrebare am si eu.

Am vazut in filmuletele de la IWF cum varsa albinele dintr-o cutie in alta,pur si simplu zici ca este un fluid.
Oare acele albine sant narcotizate?Prea stau pe fundul cutiei.

Nu am vazut ce film spui, dar i-ti raspund eu..ca stiu cam la ce te referi..... ..dar albinele trebuiesc UDATE  inainte de a face manevre de mutare in cutii la formnare roiuri..

Eu cind formez la roiuri... UD albinele direct pe rame si apoi le manevrez cum vreau ca daca au aripile ude se misca greu..

..in citeva filme de ale mele se observa in pavilion "vermorelul" ca il folosesc la multe operatii .

marian sima

Stiu ce zici insa udate udate dar tot se mai gaseste cate una viteaza insa la ei e o masa de albine fluida.


edy

 Chiar daca ar fi sa ma repet ,desi sunt sigur ca am scris despre toate fazele atunci cand scriam despre obtinerea matcilor la nivel industrial, vreau sa fie foarte clar pentru toti urmatoarele faze esentiale:
-popularea nucleeelor de imperechere numai cu albine se face cu albine "anesteziate2 cu CO2
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

-la popularea unui numar mare de nuclei de imperechere
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy