Stupina de la GHIOLPUNAR

Creat de tinumaftei, Ianuarie 13, 2016, 02:13:07 AM

« precedentul - următorul »

MirceaCalin

Citat din: mape 48-petru manea din Martie 25, 2016, 07:52:39 AM
A disparut jurnalul lui Dragos si a aparut jurnalul tau---este bine  :bravo:
...

Subscriu !

tinumaftei

#166
Azi 13-15 grade. Sunt infloriti piersicii, prunul, parul salbatic, ceva arbusti in liziera padurii, papadie, urzicuta si alte balarii. Albinele au zburat cateva ore, apoi le-a adunat la stupi o ploaie subtire.
Cand am sosit putin inainte de pranz, temperatura abia trecuse de 12 grade si atunci cand se innora albinele cadeam multe pe jos. Mii de albine!
Asa imi explic slaba dezvoltare din ultima jumatate de luna.

https://www.youtube.com/watch?v=WLKULGgg1vo&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=xqoRNkb0XH0

tinumaftei

Azi, 30 martie 2016.
Zi insorita, peste 22 grade. Padurea arata foarte frumos, nici nu am stiut ca sunt atatea specii arboricole care infloresc. Perii salbatici arata splendid.
Din ce in ce mai multi pruni se vad in sat inflorind. Cules abundent de polen si cred si ceva nectar. Zilele aceste vreau sa pun cantarul de control.

Surpriza zilei o reprezinta insa lipsa rezervelor de hrana din stup, desi stimulez din 14 februarie si am pierdut sirul administrarilor de sirop. Azi am gasit foarte multi stupi fara hrana. Au puiet foarte frumos pe aproape toate ramele de cuib, si ceva polen, insa unii din ei nu aveau nici o picatura de miere.
Am dat 0,4l de sirop unui stup pe 4 rame si dupa 20 de minute mai era in hranitor mai putin de 20% din cat primise.

Imbucurator este ca cei mai multi se dezvolta frumos, unii au plecat 2-3 rame dupa diafragma, altii au inca mult puiet de eclozionat. Aproape toti roii 2015 anu primit cate o rama in cuib.

Una calda una rece. Aproape toate solele de rapita de la 2 la 3 km distanta de stupina sunt tratate (unele chiar astazi) cu insecticide periculoase (Proteus: NNI + deltametrin, o substanta de contact foarte periculoasa).

O fotografie cu una dinfamiliile aflate in "probe".....   
Carnica, harnica......

stefan1

  Parul salbatic este o specie mult mai melifera decat perii altoiti. Cred ca sunt foarte vizitati de albine. Eu aveam la 1,5-2 km ceva ciresi salbatici, in padurea comunala. Acestia infloresc cu 3-4 zile mai repede decat zarzarii (caisii, care infloresc mai repede, la noi nu se fac) si sunt tare cautati de albine, chiar daca sunt destul de departe si multe albine pier pe drum la temperaturi scazute. Anul asta insa nu vad (de la distanta) deloc ciresi infloriti in Cioru (asa se numeste padurea). Anul trecut mi-a spus un membru in Comitetul pentru Padurea Comunala, ca acea padure a fost parcelata si urmeaza sa se exploateze "ca a ajuns (brusc!) la maturitate"!!!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

ciucur

Citat din: tinumaftei din Martie 30, 2016, 11:52:32 PM
O fotografie cu una dinfamiliile aflate in "probe".....   
Carnica, harnica......

Frumoase foc.
Mie imi pare ca aduc mai mult polen decat bastinasele.
La dumneavoastra cum e?
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

tinumaftei

Citat din: ciucur din Martie 31, 2016, 11:47:23 PM
Citat din: tinumaftei din Martie 30, 2016, 11:52:32 PM
O fotografie cu una dinfamiliile aflate in "probe".....   
Carnica, harnica......

Frumoase foc.
Mie imi pare ca aduc mai mult polen decat bastinasele.
La dumneavoastra cum e?
Desi eu nu le folosesc la productie, am nevoie de ele ca sa supravietuiasca un timp cat mai indelungat, si anul trecut nu le-am tinut decat in maxim 6 rame si iarna au iernat pe 5 rame, acum au o dezvoltare exploziva. Aproape s-au dublat, desi le ocolesc cu siropul.
Senzatia mea este ca albinele din acesti stupi traiesc mai mult, desi sunt mult mai active. La exterior nu difera fata de albina autohtona, cuibul este asemanator, sunt cu ceva mai blande, dar alearga ca nebunele.
Roii facuti cu matci din aceste rame au iernat bine desi au fost destul de mici si sper sa confirme in acest an. Sper sa nu apara fenomenul de heterozis care apare intre albina locala si Buckfast!

tinumaftei

Din ce in ce mai rar pe aici pentru ca activitatea este in toi.
Este inflorit aici prunul, ciresul si foarte multi arbori (probabil din genul acer). De asemeni padurea este "rosie" de urzicuta moarta. Este o feerie! De curand a inflorit ceapa ciorii si o multime de alte floricele.
Mugurele floral la salcam are spre 1 cm.
Rapita este inflorita spre 10 %.
Ramele cu care am marit cuiburile sunt pline de polen si spatiul din cuib a devenit prea mic. Ceva peste 50% din stupi au pornit frumos 2-4 rame dupa diafragma asa ca azi sper sa termin rearanjarea cuiburilor si pregatirea pentru pastoral. Pastoral e un fel de a zice pentru ca nu ii voi duce decat vreo 3 km, masurati in linie dreapta.
Aici noptile incep sa fie calde iar temperatura ziua peste 20, chiar 25 grade.
Rapita inca nu este stropita cu insecticid, fiindca sunt multi gandacei pe flori, insa nu are decat o mica secretie de nectar.
Ieri am pus cantarul de control!

MirceaCalin

Citat din: tinumaftei din Aprilie 06, 2016, 08:07:54 AM
... padurea este "rosie" de urzicuta moarta...

Şi eu am multă urzicuţă în grădină dar ciudat, nu le-am văzut cercetate (încă) decât "albine false"...

tinumaftei

Surpriza! Cantarul a scazut 1kg in 24 de ore.
Toata vegetatia este inflorita, rapita inca nu a fost stropita, albina zboara intr-o veselie, cuiburile sunt burdusite cu polen. De unde -1Kg?!!
Poate fi ceva in neregula la cantar.
Sa vedem si maine!

tinumaftei

Din ce in ce mai ocupat. Azi senin cu o usoara nebulozitate de atmosfera inalta si 25-26 grade, timp foarte placut. Am largit cuiburile. Aproape 90% din efectiv a confirmat. Sunt cuiburi intre 5 si 16 rame.
La descapacirea trantorilor pentru control, rezultatul complet negativ.
Cantarul azi +2,200. Stupii ce au fost prea stransi au facut fagurasi.
Fara fotografii ca nu este timp!!

MirceaCalin


tinumaftei

Multa treaba la Ghiolpunar.
Eu pregatesc fagurii artificiali si albinele la treaba.
Pana acum au facut buna treaba. Stupul de control s-a oprit pe la +21 kg si am constatat ca este plin de botci, larva de 2-3 zile. Am gasit si botci capacite in  altii. Asa ca am facut cativa roi.
Saptamana viitoare ar trebui sa extrag. Am scos deja rame din cei mai plin si i-am cocosat cu faguri artificiali 3,4 si chiar 5.
Nu am mai mutat la lanul de rapita fiindca am constata ca albinele culeg destul de frumos la 1-2 km. Poate chiar mai frumos decat la marginea lanului. Si apoi fiindca de la vatra de iernare la locul de pastoral nu erau mai mult de 3,5 km riscam sa vina culegatoare la locul vechi.
Aici rapita a inceput sa "inverzeasca". Pe axul central al tulpinei silicvele au luat locul florilor. In cateva zile culesul la rapita va inceta. Este inflorit in plin paducelul si este foarte vizitat de albine. Am senzatia ca merg mai mult la paducel decat la rapita acum. Polenul adus azi era preponderent galben-gri decat galben deschis.
Am facut si o recunoastere apropiata la salcam. Pe varfuri ciorchinele are 6-7 centimetrii, insa inflorescenta nu pare foarte bogata anul acesta. Probabil in maxim o saptamana va aparea albul petalelor.
Pana atunci rame, insarmare, faguri artificiali "home made" si timp frumos.
Maine poze!

apivasmob

Sanatate tuturor apicultorilor

tinumaftei

Un filmulet cu o familie iernata fara impachetare pe 4 rame.
Stimularea si-a spus cuvantul zilele acestea l-am mutat in casa noua. Mie imi place cu arata.

https://www.youtube.com/watch?v=guaHngHCU9w

Pe aici primavara a fost foarte favorabila iar stupii arata bine. Saptamana aceasta extragem!!!!

tinumaftei

Puiet unu si unu, pardon, celula cu celula