CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 11:00:54 AM

« precedentul - următorul »

RazvanTi

nici cu aia nu or sa faca nici un drac!!! si in electronica se gasesc destui gandaci daunatori (bugs)  :blah:
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

MirceaCalin

Azi a fost pentru prima dată "cald"(+5 grade la amiază) după mai bine de o lună de minusuri mari aşa că m-am uitat puţin prin folie la albine.
S-ar părea că totul merge bine !

apivasmob

Am servit o familie cu ..... in cap.
Sanatate tuturor apicultorilor

Eugen B

Pentru ce rama cu miere in cap?
Normal nu ar trebui stupii sa ii lasam linistiti din toamna pana vine vremea buna?
Lipsa de mancare, ce se intampla?
Si pe net vad ce cateva zile turte la greu bagate in stupi. Pai albinele au consumat undeva la maxim 3-4kg de miere de cand au fost impachetate. Cred ca si interventiile care sunt aiurea , adica nu isi au rostul, ne afecteaza albinele

cipik

Hai ca încerc eu un răspuns.
Azi am pus o turta de Apifonda la fiecare familie, ocazie cu care la unul am scos si o diafragma pt miros pusa dupa o a doua unificare din toamna unde nu a acceptat matca la prima încercare.
Miere mai aveau dar din cate vad dinamica familiei de albine jos-sus si dupa in spate sau in fata nu se aplica mereu, plus ca acum va începe puietul si sigur la un frig nu vor pleca de pe puiet.
Cel putin eu prefer sa am 3-4-5 rame negre de albine pe ambele parti decât sa zic ca iernez pe 6-7-8 rame cum mai vad in filme ca mai intai sunt scoase doua rame goale, cică la acoperire si deabia dupa acelea încep sa fie rame cu ceva albine rătăcite.
Deci eu am pus acum pt a mai interveni deabia dupa 15 feb dinou cu alta acolo unde au mâncat.
Mortalitate mare mica si la fel si umiditate, pana acum sunt multumit dar numaram dupa martie.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

oroles

Anul acesta nu am pus nicio turta. La stetoscop au raspuns toti prezent azi. Ramane să vad in martie ce va mai fi. Mancare ar trebui sa aiba.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Din scurta mea experienta am vazut ca atunci cand se mai incalzeste ghemul se mai rasfira si mai trag miere din lateral. Am observat asta si in februarie, in zilele mai calduroase. In martie se deplaseaza mult mai usor catre fagurii cu miere, Un pic de descapacit atunci le ajuta mult. Sa vedem cu ce populatie vor iesi.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Gigiatat

A doua blanita a podisorului(din 5,6)am inlocuit-o la impachetare cu bucata de folie,pentru vizualizare rapida in caz de suspectare a anormalitatii.Azi am controlat si la multe familii am vazut partea superioara a ghemului pe rame.Acum 10 zile,suspectand probleme de hrana am pus la 3 familii(sub bucata de folie) cate 1/4 turta.Azi la verificare am vazut ca nu s-au atins de turta si ghemul a coborat.Poate sa-mi spuna cineva cauza,cauzele acestei dinamici a ghemului?
PS Aerisirea este asigurata de perforarea foliei si aerisire cu sita a ultimei blanite ce incadreaza cuibul de iernare.

corneliuhrom

d ll gigiatat parerea mea ;daca aveti fund plin luati folia de tot [are folie turta] puneti peste turta o paturica [sa nu fie sintetica ] podisorul [ev alt impachetaj peste scindurelele de podisor ]si capacul ,daca iernati cu fung anti varoua [plasa ] eu nu am astfel de lazi  dar din citiri din forum trebuie ca folia sa fie completa fara intepaturisi aerajul se fixeaza did subarul de sub plasa ,[albinele au coborit jos pt ca au mincare de ajuns ] ,urmariti si alte pareri si alegeti ce e mai bun pt  :bzz:,iernare buna si ub an  :ok:.

bucovineanu

Citat din: Gigiatat din Ianuarie 15, 2017, 08:08:57 PM
.Azi la verificare am vazut ca nu s-au atins de turta si ghemul a coborat.Poate sa-mi spuna cineva cauza,cauzele acestei dinamici a ghemului?

Ghemul de iernare e mai mare sau mai mic in functie de temperatura exterioara. Probabil atunci cand ai pus turta era mai cald si ghemul era mai rasfirat. Astazi fiind mai putine grade in termometru, ghemul era mai strans.

Eugen B

Nu stiu exact daca sunt la subiect, dar ar trebui sa avem ceva date concrete cu mierea facuta in alte tari.
De ani de zile CHina, argentina, brazilia si eu mai stiu ce alte tarii fac totul timpul miere la greu. Eu asta nu mai cred, acolo si daca e seceta si daca e frig si daca e oricum curge miere, numa romanii sunt mai batuti de soarta.
Cine e destept nu mai da mierea la pret de nimic si o stocheaza.

tinumaftei

Citat din: Eugen B din Ianuarie 16, 2017, 03:56:09 PM
Nu stiu exact daca sunt la subiect, dar ar trebui sa avem ceva date concrete cu mierea facuta in alte tari.
De ani de zile CHina, argentina, brazilia si eu mai stiu ce alte tarii fac totul timpul miere la greu. Eu asta nu mai cred, acolo si daca e seceta si daca e frig si daca e oricum curge miere, numa romanii sunt mai batuti de soarta.
Cine e destept nu mai da mierea la pret de nimic si o stocheaza.
Subscriu in totalitate!

oroles

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Eugen B

Nu am uitat, mai sunt si altele. Eu tot timpul aud ca poliflora si FS vor fi ieftine ca sa facut miere in Argentina si Brazilia. Acolo stoarce FS direct, nu mai ia albinele nectarul.
Si la stimulente si medicamente suntem diferiti de la tara la tara. Sunt multe chestii.
ORicum sunt foarte curios anul asta cata miere va face romania. Posibil un record negativ din ultimii zeci de ani

NYK74

Tare pozitiv nu prea văd cum ar putea fi,la cîtă mortalitate este în stupine ,si pierderile nu sunt mici.