Stup agresiv

Creat de Lali_Hristu, Martie 31, 2014, 12:24:44 PM

« precedentul - următorul »

Lali_Hristu

Salutare tuturor , am un stup foarte agresiv desi umblu cu fum . cum ridic podisorul si dau cu fum sau fara cum ataca albinele . ce pot sa fac ?

oroles

Ai nevoie de asa ceva!




Glumesc! Schimba-i matca cu una provenita de la alta familie.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

ciucur

Citat din: Lali_Hristu din Martie 31, 2014, 12:24:44 PM
Salutare tuturor , am un stup foarte agresiv desi umblu cu fum . cum ridic podisorul si dau cu fum sau fara cum ataca albinele . ce pot sa fac ?

Salut!

Am avut si eu unul exrem de rau. Nu ajungeam sa pun mana pe capac/podisor. Cand te apropiai la sub 3-4 m incepea vanatoarea.
Si cand incepeau tot ce misca era tinta - catelul, gainile din curtea de langa, etc.
Albinele mai sunt rele si cand sufera de foame. Asa ca daca ale dvs. au mancare doar schimbarea matcii mai poate ajuta.
Cele bune!
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

oroles

La rapita albinele devin mai agresive. E bine de stiut!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

johnysibiu

Ca o curiozitate, am avut un stup care mi-a intrat in friguri la rapita.L-am despartit in patru roi.Unul dintre roi s-a transformat intr-o familie extreme de agresiva.Primavara asta pare mai bland dar peste trei zile plec la rapita...

PricopArthur

Agresivitqatea unei familii de albine poate avea mai multe cauze.
Poate fi agresivitate genetica si atunci schimbi matca cum a spus mai sus colegul, stupul sa fie bolnav, si il tratezi, sau ceva le irita, cum ar fi strivirea albinelor la fiecare interventie, sau mirosuri puternice in preajma, igiena stupului precara.
Miere multă şi inimă curată!

Din lanul de fasole

Citat din: PricopArthur din Aprilie 21, 2014, 08:28:07 PM
Agresivitqatea unei familii de albine poate avea mai multe cauze.
Poate fi agresivitate genetica si atunci schimbi matca cum a spus mai sus colegul, stupul sa fie bolnav, si il tratezi, sau ceva le irita, cum ar fi strivirea albinelor la fiecare interventie, sau mirosuri puternice in preajma, igiena stupului precara.

Hristos a înviat! Sunt de acord cu dumneavoastră, agresivitatea albinelor are multiple cauze, vă dau un exemplu, de astăzi.
Am fost să-l ajut pe un prieten la controlul stupilor. Asta după ce m-am ras, şi am folosit o loţiune după ras, aceeaşi, de ani de zile. Rezultatul? Am fost atacat de albinele prietenului meu, se repezeau în mănuşile mele din piele ca avioanele japoneze, kamikaze, în al doilea război mondial. După ce am terminat revizia – cu toate schimbările necesare – după ce mi-am scos hanoracul cu mască, două albine m-au înţepat , fără să atace gazda. Erau ceva probleme  acolo, nu pot scrie mai mult, e prietenul meu.
Pe seară, am umblat la stupii mei, să văd cum stau cu hrana. Nicio agresiune, ca de obicei, aş fi putut să nu folosesc nici mănuşile, ba chiar nici masca, aveam acelaşi miros. Am verificat fundurile stupilor deschişi,  cei la care aveam îndoieli, curaţi ca lacrima.
Domnii mei, am nişte albine gospodine, jos pălăria, nu am fost nevoit să le fac eu curăţenie.
Toate cele bune!
C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

Din lanul de fasole

PS. Eu nu folosesc fumul când umblu la familiile mele de albine, decât foarte rar, nu am de ce de fiecare dată, în această primăvară nu l-am folosit.
C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

Cristel

Agresivitatea poate fi genetica sau dobandita, in functie de sezon (fara cules, pe vreme rea, la cules de rapita,s.a.). Am avut si am vazut familii de albine la care se putea face o vizita fara masca sau fum, dar am vazut si "caini" care simteau orice de la 4 m, atacau atat pe stapan cat si orice alta vietate. Am fost la cineva sa cumpar cativa roi si am constatat ca mi-am cumparat caini de care imi era frica sa ma apropii. Daca productia ar fi fost proportionala cu agresivitatea, as fi iesit in castig. Dar nu am sesizat acest raport. Schimbarea reginei este singura solutie.
Unchiul meu avea albine foarte docile, puteai sa treci prin fata urdinisului fara sa patesti nimic, isi schimbau ele directia de zbor. Iar vizita o faceam fara masca.
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

xvader

asta zic si eu ca tb sa faci...schimba matca si situatia se va ameliora...cu conditia ca matca pe care o bagi sa  fie dintr-o familie blanda si productiva

mph

Eu am constatat faptul ca albinele devin agresive in cazul in care ceva este in neregula in stup.
Am observat agresivitate in urmatoarele cazuri:
-dupa ce se executa stropiri cu substante chimice in zona stupinei
- daca este umezeala in stup
- daca bate vantul cand se umbla la ei
- in anumite cazuri , daca se umbla la ele fara fum
- in situatia in care nu au puiet sau in perioada pana la care capacesc puietul (in acest caz nu am observat neaparat o corelare cu agresivitatea)
-daca stuparul este parfumat cu deodorante sau lotiuni chimice

Cand ma decid sa umblu in stup afum usor la urdinis(2-3 pufuri scurte) apoi afum usor zona de sub stup(plasa de pe fund-2-3 pufuri) dupa care ridic capacul de tabla si afum usor zona plasei din podisor iar la ridicarea podisorului dau iar 2-3 pufuri imediat ce l-am ridicat

Intotdeauna sa te misti incet, sa vorbesti pe ton calm, sa ridici ramele fara graba.

Foloseste echipamentul de protectie si poarta cu tine antidot pentru intepaturi (medicamente) pentru cazuri extreme, mai ales in situatia in care esti departe de spital

Matca schimbata este o solutie pentru stupii care au agresivitate nativa.

marius_vfp

salut , nu stiu daca e relevant ceea ce voi expune dar , ce am observat eu primavara , ele sunt ceva mai agresive , constatariel mele imi spun ca albina pe perioada iernii pierd contactul cu omul devin mai salbatice , anumiti factori le influenteaza in rau , gen viespile , zgomote , strivirea albinelor la interventii ,materialele din care e facut fumul si multe altele  .
vreau sa vorbesc despre pierderea contactului cu omul pentru o perioada de cel putin 4 luni , cat timp ele ierneaza , devin mai salbatice , ideea mea e sa mergem cat mai des prin stupina si sa perdem timpu uitandu-ne la ele , sa se acomodeze cu prezenta omului , in primavara cam sareau in masca , acum desi rapita e in toi nu mai au aceeasi agresivitate , daca ne  bazaie vreo albina nu dai repede cu mana so alungi ii dai pace sa ea stie ce are de facut in maxim 30 secunde va pleca .

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

oroles

@marius_vfp, am observat si eu acelasi lucru. Si toamna sunt mai agresive, nu numai primvara dar nu cred ca din cauza ca nu sunt invatate cu prezenta omului. Ideea e in felul urmator, toamna si primavara furtisagul e mai mare, ceea ce le enerveaza la culme. Am facut un roi si bineinteles a ramasc cu populatie mai redusa. Am redus urdinisul la maxim. Cu toate astea tot mai intra cate o albina hoata si o dadeau afara si ii rupeau picioarele. Desi familia nu era agresiva (matca fiind aceeasi) a devenit din cauza conditiilor.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bucovineanu

Agresivitatea mai accentuata primavara si toamna este data de lipsa culesului si de aici tendinta de a se produce furtisag si in consecinta aparare.

PACO

inca nu exista o explicatie sigura, in afara de factorul genetic chiar nu pot sa mi explic anumite comportamente.Anul acesta la RAPITA  s a lucrat in maneca scurta in zona unde am avut stupii, unii fiind amplasati chiar in lanul de rapita.La trei kilometrii de mine un alt stupar se vaita de agresivitate.