viitorul stuparitului de tip pastoral

Creat de rusu marius mircea, Decembrie 16, 2013, 05:40:44 PM

« precedentul - următorul »

rusu marius mircea

am vrut sa deschid aceasta tema de discutii deoarece pe mai multe topicuri, exista multi apicultori care sustin ca productii de miere, fara a face pastoral nu se poate. eu as vrea sa atrag atentia ca datorita faptului ca prin fondurile EU acordate, efectivul de familii de albine in Romania a crescut foarte mult, deasemenea si numarul apicultorilor cu cunostinte mai mult sau mai putine. pastoralul haotic practicat cu traversarea in lung si in lat a tarii, de primavara pana toamna, fara ca cineva sa verifice starea de sanatate a famliilor de albine, va crea posibilitatea aparitiei bolilor majore si raspandirea acestora in marile aglomeratii de de albine. eu consider ca apicultorii sau asociatiile apicultorilor, care vor sa traiasca din albinarit trebuie sa se gandeasca la infintarea de culturi cu plante si/sau plantatii melifere. dac ceea ce prevad eu se va intampla, prima masura care se va lua de autoritati, va fii limitarea miscarii familiilor de albine. ce vor face atunci apicultorii cu multe familii de albine care se bazeaza pe stuparitul de tip pastoral??????
marius

rusu marius mircea

circulatia materalului biologic (matci) din toata lumea fara aprobarea unui for, care sa verifice indemnitatea teritoriului din zona care provine acest material biologic, pot sa creeze mari probleme apiculturii din tara noastra.
marius

D006

Libera circulatie e consfintia de constitutie asa ca eu cu albinele mele ma plimb unde vrea muschiul meu .
Dar pentru ca in tara sint si oameni destepti care inteleg ca nu se poate limita miscarea familiilor de albine au o solutie mult mai buna si mai corecta ; fermierii care vor infiinta culturi melifere vor primi o subventie mai mare fata de restul.  Si uite asa  fara sa superi pe nimeni poti multumi pe toata lumea.

rusu marius mircea

libera circulatie in conditii normale da, dar daca apare loca la un numar foarte mare de stupine, in toata tara sau in anumite zone, pentru eradicarea bolii, prima msura va fii interzicera miscarii si "stapingaut" prin arderea stupinelor afectate si a inytregului inventar apicol.
marius

D006


rusu marius mircea

de putin timp de vreo 3 ani, dar lucrez in domeniul prevenirii, supravegherii si eradicarea bolilor la animale. ceea ce am scris este foarte posibil, dar nu obligatoriu, daca se vor lua masuri din timp.am deschis aceasta discutie tocmai pentru a atrage atentia la acest aspect, iar reprezentantii apiculturii sa intreprinda masuri in acest sens.
d-le dragos poti sa-mi spui unde in lume stuparitul pastoral este asa dezvoltat ca la noi? si daca nu oare de ce?
marius

vranceanul

Inrt-o oarecare masura ai dreptate, dar cu 'masurile care trebuie luate' le consider  bete in roate in calea apiculturii
Are omu* ceva in cap, doar nu se scarpina degeaba!

almasel2011

miscarea stupilor in pastoral e una, aparitia bolilor e alta. Din cate stiu eu, in momentul aparitiei unei boli (ai dat exemplu loca, daca nu ma insel), ar trebui instituita carantina. Din pacate, ne confruntam cu doua probleme mari: stuparii (unii fara cunostinte, altii inconstienti) si organelle sanitar veterinare, care de cele mai multe ori habar nu au ce au in zona de care raspund (in familia mea avem albine de 3 generatii, dar dupa 1991 nu imi aduc aminte ca medical veterinary sa fi intrebat vreodata de sanatatea albinelor, cu toate ca ele figureaza in registrul agricol).
Pe de alta parte, pastoralul rational tine oarecum de "cat te duce capul". Ok, rational sa fie, doar ca daca vezi ca la marginea lanului de floarea soarelui sunt 500 de stupi, pai daca "te duce capul" iti faci bagajul si mergi mai departe. Vorba lui Dragos, mergi unde vrea muschiul tau...
In alta ordine de idei, ar fi ideal ca asociatiile sa poata gestiona masivele melifere, in colaborare cu primariile, ocoalele silvice, asociatiile producstorilor agricoli etc... din pacate centralizarea acestor date este imposibila... sa nu uitam ca Romsilva habar nu are ce patrimoniu de paduri mai gestioneaza...
Nihil sine Deo.

tassevasi

  Asa  Marius ,  si care  este  propunerea ta  concreta ,  atunci  cind ai  deschis  subiectul  te-ai gindit  la  ceva , te-a deranjat ceva , ai ceva in  cap, mai ales  ca lucrezi  cum spui pe linga  aceasta  activitate .
   Astaptam.

rusu marius mircea

simplul fapt ca am aceasta profesie, printre altele am verificat apicultori in tranzit prin judetul nostru si am vazut ce documente detin. iar din discutiile puyrtate cu ei mi-au povestit prin cate zone ale tarii au fos t. la noi verificarea starii de sanatate se face de doua ori pe an primavara si toamna. la plecare in pastoral medicul veterinar la cerere, ii da un certificat sanitar veterinar in baza buletinului de analiza care este valabil 3 zile. in rest pana la intoarcere acasa nu se mai face controlul oficial al starii de sanatate- legislatia nu prevede acest lucru. daca la un masiv melifer se contacteaza loca, si se pleaca in alta zona melifera raspandeste boala la altii si uite asa poate aparea o epidemie in toata tara. raspandirea bolilor se face dupa cum se stie in aglomerarile de animale, albine in cazul nostru. apicultorii profesionisti ar trebui sa fie constienti de acest pericol si ei sa ceara modificarea legislatiei pentru propria lor protectie. dupa cum se stie imunizarea activa (vaccinare) fam de albine deocamdata nu se face.
marius

PACO

Cine sta sa controleze ? Poate la salcam sau tei se aduna zeci de mii de stupi la un loc, plus ca bolile albinelor nu se transmit la om deci nu reprezinta un pericol pt. populatie si de asemenea mierea nu este un aliment atat de indispensabil precum carnea de porc.De aceea cred ca intersul autoritatilor este scazut pt problema aceasta.
    Problema cea mare este pt. noi apicultorii si de aceea cred ca momentan trebuie sa ne luam fiecare masuri de precautie.
    1.Evitarea aglomeratiilor.
    2.Evitarea amplasarii stupinei pe raza de zbor a altor stupine.
    3.Controlul cat mai des, macar vizual, a starii de sanatate a propriei stupini cat si a celor din preajma. Ma refer in special la vetrele permanente.
     4.Luarea tuturor masurilor de igiena, curative sau de stimulare care pot impedica aparitia bolilor.
    5. Arderea stupilor gasiti cu loca.
    6.Infiintarea unei forme de asigurare in cazul pierderilor cauzate de boli.


  PS. Sa nu va asteptati ca o sa se aplice vre odata o lege pentru apicultori.

almasel2011

Citat din: PACO din Decembrie 16, 2013, 08:02:10 PM
Cine sta sa controleze ?

  PS. Sa nu va asteptati ca o sa se aplice vre odata o lege pentru apicultori.

Nu fi asa sigur! Ne vine si noua randul in anii ce urmeaza!
La tendintele care exista in UE in ceea ce priveste siguranta alimentara... nu se stie ce le mai trazneste astora prin cap.
Nihil sine Deo.

jenica67

    Mai Marius am si cateva intrebari pentru tine :
De cate ori pe an faceti voi, la animalele voastre, analize pe an ??
La un om, stii de cate ori se fac analizele pe an ?
Un animal este mai important de cat un om ??
Daca au facut albinele lotca, ce mai faci cu ele in pastoral ??
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

D006

  Marius iti spun o noutate ; loca a fost , este si va fi !!!  in toate stupinile si pe toata planeta . Cat timp in bugetul ANSVSA nu sunt prevazuti bani pentru despagubirea stupinilor lovite de loca nimeni nu va da foc la stupi .
   Solutii ; medicii veterinari sa popularizeze tratamentele specifice mai ales in randul apicultorilor mici . Si un lucru extrem de important !!! SA CONTROLEZE STRICT PROCESATORII DE CEARA !!! in fapt pe aici se propaga cel mai usor boala .

  Si cum spunea Jenica , am crescut si cresc gaini , porci , oi , nu a venit niciodata nici un veterinar sa controleze starea de sanatate la aceste specii . Crezi ca vor veni la albine ?  =))

rusu marius mircea

pentru jenica
medicii veterinari fac de mai multe ori analize la toate speciile de animale indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice. exista un program strategic natonal in care statul subventioneaza aproape toate aceste analize. nu cred ca e cazul sa insir aici toate aceste analize, dar daca cineva doreste o pot face.
animalul nu este mai important decat omul, dar pentru sanatatea publica, siguranta alimentara este importanta deoarece sanatatea animalelor se poate rasfrange in sanatatea oamenilor.
ce sepoate intampla daca apare loca in pastoral? simplu! o face cadou si la alti apicultori. solutia? carantina pe loc si masuri de stingere a focarului de boala. totul este sa se faca verificari a sanatatii  albinelor si in pastoral. nustiu de cine! poate chiar de apicultori autorizati sa faca acest lucru.
marius