Stuparit stationar

Creat de filip, Noiembrie 11, 2007, 03:23:33 PM

« precedentul - următorul »

filip

Din cauza serviciului nu pot practica stuparitul pastoral.Dar o zona bine  diversificata care sa ofere tot timpul cules aduce satisfactii.Scazind toate costurile unui stuparit pastoral eu sunt multumit.Transportul va fi o problema pe soselele foarte aglomerate,avind in vedere ca apicultorii nu sunt prioritate nationala.La noi in tara o vatra cu stupi sa fie rentabila trebuie sa fie in jur de 50 fam.daca ai 500 iti trebuie 10 vetre.Eu am 4 vetre stabile distanta fiind aproximativ 3 km.In acceiasi perioada a anului cind fac extractia difera aroma de la o vatra la alta.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

..daca mergi si pe alte produse in afara de miere totul este ok...putin propolis..2-3 roiuri..orice poti face pt rentabilizare si totul este bine.
Intr-adevar poate nu ai cules in permanenta dar cunoscind zona si stiind ce cules iti ofera se pot obtine rezultate satisfacatoare...Cind nu este cules nici de intretinere ,..usoare hraniri pt stimulare..iar culesurile pe care le ofera zona sa le transformam in culesuri de productie...

D006

"La noi in tara o vatra cu stupi sa fie rentabila trebuie sa fie in jur de 50 fam."
nu stiu ce potential melifer este in zona aceea, dar la mine consider ca 20 este limita superioara. deja la cele 2 vetre pe care le am 24+75 se observa diferenta.

PricopArthur

Este ideal sa ai posibilitatea sa faci stuparit stationar.
In fc. de potentialul melifer vei stabili nr. de stupi de pe vatra.
In Fantana Mare, undeva pe langa Ciucurova, e un stupar care tine 400 de stupi in curte. Iarna ii mai mor cate 100, dar ii reface in primavara. Nu poti ridica o lada de jos. Ori ramai cu manerul in mana, ori ramane fundul pe jos.
Miere multă şi inimă curată!

D006

..mai putem practica un stuparit semi -stationar, sa avem o vatra care ne ofera ceva cules tot anul si sa plecam doar la fl soarelui--acolo iese miere...

PricopArthur

Miere multă şi inimă curată!

D006

daca ar fi sa stau cu stupi pe loc nu cred ca as avea miere nici pt ei decum pt mine

D006

Sunt multi factori de care trebuie sa tinem cont:de ce ne ofera zona, nr de familii din zona,meteo...etc.In plus pt avea productivitate pe stationar mai trebuie sa adunam si putin propolis, polen...dar daca zona este saraca in resurse sa nu asteptam prea mult..

Gruies

Anu care vine o sa experimentez modelul de stationar "furat" de la Cristi x, practicat in Suedia.Am mai vazut pe ici pe colo si in Germania modelul si cred ca o sa dea roade.3-4 vetre cu 20-30 de stupi cu material genetic de calitate,hraniri de stimulare primavara si de  completare in toamna, mai recoltez si ceva polen zic ca nu o sa fie rau, mai ales ca a doua slujba.
Am si un pavilion  dar pina intra ala pe produs mai trece ceva timp gruies. :cool:

bee_lover

Eu cred ca asa se merita mai ales daca ai o zona buna ... se reduc simtitor cheltuielile care se fac cu pastoralul.Daca nu ma insel asa are si domnul filip ,in mai multe zone stupii,e mai rentabil mai ales pentru cei care stau departe de sursele de cules importante.

ni_nacu

Cu cresterea suprafetelor cultivate cu rapita devine rentabil si stationarul,mai ales de te afli in zona cu asemenea culturi.
20-30 kg miere/familie an fara cheltuieli si timp consumat cu pastoralul, e mai mult decat  rentabil, daca e venit pentru completare.

maximus

toata rapita e modificata genetic.atentie,asadar....

pngflorin

Stie cineva substantele chimice care sunt contraindicate pt albine ?
Ma refer la denumirea acestora.Eu am un lan de rapita la 2 km de vatra si vreau sa vorbesc cu proprietarul vis a vis de tratamentele care le aplica.

ni_nacu

Atunci voi folosi mierea de rapita pentru turte la hranirile din iarna- primavara,de se vor amplifica pierderile,atunci va fi un argument in plus pentru renuntarea la asemenea culturi.

D006

Am facut stuparit pastoral, dar dupa un timp mi-am dat seama ca nu mananc cu 2 linguri si alergam de unul singur si de multe ori eseam pe locul 2. Asa ca m-am hotarat sa fac stuparit acasa, astfel: Am 50 lazi orizontal pe 20 rame cu 2 urdinisuri. Am scos capacele si le-am inaltat cu o rama de scandura peretii exteriori, peste care asez capacul. In acest spatiu creat montez un cat cu rama 1/2, peste care pun folie podisor si capacul lazii
    Iernez in fiecare lada cate 2 familii, iar la inflorirea pomilor fructiferi am cate 16 rame cu puiet in fiecare lada(de la 2 Matci)  Cind au inflorit pomii scot o regina cu 3 rame si miere de la rezerva si am facut un roi, unesc cele 2 familii, pun catul si le dau de lucru la albine Dupa salcam, au tendinta sa roiasca. Atunci le orfanizez si le las sasi traga botci si intru in iarna cu cel putin o matca tanara pe lada Am reusit sa depasesc 50kg miere pe lada de stup, cu cheltueli minime si cel mai bun cules il am la pomii fructiferi si vita de vie.
     Apropo  -- Pe multi i-am auzit ca mierea de la struguri nu este buna de ernat si pe timpuri stateam toamna tarziu la padure, ca albinele mele sa nu faca miere din struguri. Dar intr-un an am fost nevoit sa las jumatate de stupina acasa si albinele au facut miere de struguri. Aici la Panciu albinele culeg de la struguri si dupa ce le-am inpachetat de iarna, asa ca va dati seama ca nu am ce sa le mai fac, raman destui struguri pe butuci care se culeg dupa ce da bruma Astfel am constatat ca nu am avut pierderi si nici rame cu diaree. :hi: