Deputatul anului pentru apicultori este Sorin-Avram Iacoban

Creat de filip, Octombrie 23, 2013, 11:59:46 AM

« precedentul - următorul »

filip

Vă rog.
Interpelare in Camera Deputatilor 15 oct 2013



Domnul Sorin-Avram Iacoban:

Mulţumesc foarte mult, domnule preşedinte.

Am să fac în aşa fel încât să fiu penultimul, şi nu ultimul.

Cu îngăduinţa dumneavoastră am să fac o declaraţie politică, şi anume, "Ursul carpatin şi-a schimbat meniul: siropul de glucoză".

În sfârşit, suntem pe locul întâi în Europa!!! Nu este o glumă, într-adevăr suntem lideri în Uniunea Europeană la importul de sirop de glucoză, iar responsabilă de acest lucru este Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură care a plătit pentru 750 de tone de miere ambalată în recipiente de plastic de 0,250 kg un preţ de aproximativ 2,2 milioane euro la care se mai adaugă 32.339,74 euro cheltuieli de transport pe teritoriul României, produs cumpărat în cadrul Programului European de ajutorare cu alimente a persoanelor fără venituri sau cu venituri foarte mici.

După ce nu cu puţin timp în urmă aceeaşi agenţie a cumpărat ulei de 16 milioane de euro de la ARGUS şi mălai şi zahăr de 15 milioane de euro de la ROMPAN şi ATIFCO, achiziţii care au dus la arestarea Directorului General adjunct al APIA, Aurel Pană, pentru luare de mită inclusă în preţ, APIA s-a gândit să îndulcească traiul nevoiaşilor din România cu sirop de glucoză importat din Bulgaria, la un preţ de 13,2 lei/kg, deşi un kg de miere polifloră autentică, achiziţionat din România, cu toate taxele incluse ar ajunge la un preţ de sub 11 lei/ kg.

Am avut curiozitatea să mă uit pe preţul pe care îl plăteşte APICOLA Iaşi pentru produsul "miere polifloră" producătorilor şi am văzut că pentru anul 2013 preţul variază undeva între 8,5 şi 9 lei/kg. Şi uite aşa este firesc să ne întrebăm de ce APIA a preferat să achiziţioneze sirop de glucoză la 13,2 lei kilogramul, în detrimentul unui produs autentic românesc, cu o valoare de achiziţie mult mai mică, de aproximativ 9 lei kilogramul.

Analizând puţin situaţia am văzut că firma care a câştigat licitaţia, ATIFCO FINE FOOD, este un client fidel al APIA furnizând an de an bulion, mazăre, zahăr în valoare de milioane de euro, deşi societatea are ca domeniu de activitate fabricarea produselor de morărit. Când ştii că România beneficiază de circa 60,7 milioane de euro fonduri comunitare pentru furnizarea produselor esenţiale persoanelor defavorizate, cu siguranţă că încerci "să te reprofilezi".

Problema, dragi colegi, nu este la societatea ATIFCO, ci la APIA care, trecând peste raţiunile economice ale problemei, prin activitatea sa neglijentă ar fi putut să cauzeze o problemă de sănătate publică în România. Conform analizelor "lotului de miere" bulgăresc, concentraţia HMF este de 5 ori mai mare decât cea normală şi ţinând cont că HMF-ul este un component care se formează atunci când fructoza se degradează, deci un component cancerigen, ne putem da seama de nenorocirea care era să se abată asupra bieţilor oameni care au sperat că ajutorul de la Uniunea Europeană o să le mai îndulcească cât de cât traiul de zi cu zi.

Domnule ministru Daniel Constantin, în analiza de laborator al aceluiaşi sirop de glucoză scrie că produsul nu prezintă activitate enzimatică, adică nu a trecut prin guşa albinei. Atunci, despre ce miere de albine, produs autentic, este vorba? Mai mult, se pare că compoziţia produsului era doar un amestec de glucoză, zahăr, tocătură de scaieţi, praf de porumb şi gelatină. Nu în ultimul rând, pe ambalajul respectivei cutii, firma bulgărească OBERON-XLTD a trecut următoarele valori: proteine 0 g, lipide 0 g, glucide 78 g. Nu putem înghite minciuna cum că preţul de achiziţie pentru "tunul" din 8 august este cel mai mic oferit de către participanţi atâta timp cât am arătat că pe piaţa internă, un produs similar, dar autentic, este cu 4 lei mai ieftin.

Probleme apar şi la licitaţia de desemnare a câştigătorului contractului. Nu este normal ca singurele criterii care duc la stabilirea câştigătorului să fie oferta de prezentare şi preţul, fără să se impună analize minime de conformitate a produsului! Chiar dacă procedura de înscriere este una uşoară, putându-se înscrie, pe internet, orice producător şi comerciant din Uniunea Europeană, este de neconceput ca în caietul de sarcini să nu existe condiţii de autenticitate a produsului, condiţii de valoare nutriţională a produsului sau condiţii de conformitate a produsului.

Cum este posibil să achiziţionăm un produs cancerigen din Bulgaria, când ţara noastră a ajuns în anul 2011, cu cele 1,2 milioane de familii de albine, pe locul 4 în Europa şi cu cele peste 20.000 de tone de miere produse, tot pe acelaşi loc 4, fiind întrecută doar de Germania, Franţa şi Ungaria. Mai mult, alături de Spania, Germania, Franţa şi Ungaria suntem în top 5 în Europa la produse apicole şi top 3 în Europa la produsul miere de salcâm.

Cum este posibil, domnule ministru Daniel Constantin, să importăm sirop de glucoză din Bulgaria ţinând cont că producţia noastră de miere merge aproximativ 55-60% la export şi că aproximativ jumătate din mierea de albine produsă este miere polifloră, adică tocmai produsul vizat de APIA? Nu v-aţi pus întrebări cu privire la preţul de 13,2 lei/kg propus de exportatorul bulgar, ştiind că Plamen Ivanov, preşedintele Uniunii Apicultorilor din Bulgaria, a declarat recent că preţul unui kilogram de miere organică, în Bulgaria, este de 11- 12 euro/kg, un preţ dublu faţă de "mierea obişnuită", ducând la concluzia că preţul pentru această miere de tipul celei achiziţionate este undeva la 6 euro/kg adică aproximativ 25 lei/kg?

Ceea ce este trist, domnule ministru, este faptul că prin neglijenţa şi incapacitatea managerială de care dau dovadă unii angajaţi ai statului, riscăm să îmbolnăvim populaţia de cancer în urma consumului unui produs care, autentic fiind, ar trebui să prevină această boală şi să constituie un tratament adjuvant în tratarea unor boli foarte periculoase, ca bolile autoimune şi anemiile.

Nu este posibil ca în cazul achiziţiei de miere de albine importatorul să nu fie obligat să facă teste, ci doar să verifice consistenţa, mirosul şi aspectul. De asemenea, este incredibilă declaraţia domnului Cătălin Şaia, reprezentantul firmei distribuitoare: "Nu am cerut indicii de falsificare. În caietul de sarcini nu ni s-au cerut".

Dragi colegi,

Pe mesele românilor se află în acest moment 6 tone de sirop industrial, prin grija APIA, sirop autointitulat miere de albine polifloră. Nici nu este de mirare faptul că suntem pe ultimele locuri în Europa la consumul de miere de albine, aproximativ 450 g/an/locuitor, faţă de Germania - 2,2 kg/an/locuitor, Olanda şi Belgia - 1,5 kg/an/locuitor, şi Norvegia - 2,5 kg/an/locuitor (Norvegia este o ţară care nu creşte albine).

Ministerul Agriculturii, în loc să facă lobby pentru produsul autentic românesc, preferă să îmbogăţească conturile unor firme obscure din străinătate. Astfel, conform Uniunii Apicultorilor din România mierea ungurească de aceeaşi calitate primeşte cel puţin 10 cenţi în plus faţă de mierea românească, tocmai pentru că statul maghiar a dezvoltat o strategie reuşită de marketing comercial pentru a întări încrederea consumatorului european în produsul propriu

Dragi colegi,

Aţi priceput probabil cum înţelege APIA să aibă grijă de sănătatea românilor. După scandalul celor 16 milioane de euro pentru achiziţia de ulei de la ARGUS, după scandalul siropului de glucoză vândut ca miere autentică polifloră, APIA ţine neapărat să continue mascarada achiziţiei de produse alimentare pentru persoanele defavorizate din România, din zecile de milioane de euro oferite în acest scop de către Comisia Europeană. Noua ţintă, borcanele cu zacuscă achiziţionate deja. Citind eticheta ingredientelor unui astfel de borcan de 400 g de zacuscă vom putea observa o concentraţie de produse care ar putea să dea peste cap orice cântar! Astfel, sunt trecute ca ingrediente următoarele: 60% vinete, 40% ardei gras sau gogoşari, 10% ceapă, 4,2% ulei, 4,7% suc de roşii, 1% sare, condimente 0,036%, un total de ingrediente de 120%, procent asemănător procentelor obţinute de PDL la secţiile de votare din străinătate la scrutinul prezidenţial din anul 2009.

Consider că, raportat la gravitatea situaţiei este totuşi necesară înfiinţarea unei Comisii de anchetă cu privire la licitaţiile organizate de APIA în ceea ce priveşte produsele alimentare esenţiale. Este inadmisibil ca prin incompetenţa şi lipsa de responsabilitate a unor funcţionari ai statului să punem în pericol sănătatea a mii de români. Tocmai din această cauză consider că o comisie de anchetă este oportună, iar cei vinovaţi de aceste comicării pe banii europeni să fie traşi la răspundere în mod negreşit.

Domnule ministru, într-adevăr, reprezint formaţiunea politică care a dat primul-ministru Guvernului din care faceţi şi dumneavoastră parte, dar am stabilit, ca şi partener de guvernare, că vom fi foarte atenţi în ceea ce priveşte cheltuirea banului public. Mai mult, consider că ar trebui evitate greşelile de acest gen, greşeli pe care le condamnam atunci când împreuna eram în opoziţie.

Vă mulţumesc foarte mult.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

mosunick

"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

ioanardelean55


cipriene

pariu ca "nimeni"
in ziua de astazi nimeni nu este interesat de otravurile din alimentatie, din pacate nici consumatorii
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

D006


mosunick

Evident ca fix ceea ce s-a licitat la achizitie.
Uite inca o metoda de a scoate banii din Romanica... tot pe spagi...
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

ionel07196555

Citat din: dragos2006 din Octombrie 23, 2013, 10:42:10 PM
vreau sa vad in final ce va ajunge la nevoiasi !
SA mai auzit ceva de astia ca sarmani tot sirop au primit .
era bun ca era anbalat frumos colorat nu ca borcanu meu fara o eticheta .

Kov iulian

Citat din: ionel07196555 din Septembrie 13, 2014, 10:13:13 PM
Citat din: dragos2006 din Octombrie 23, 2013, 10:42:10 PM
vreau sa vad in final ce va ajunge la nevoiasi !
SA mai auzit ceva de astia ca sarmani tot sirop au primit .
era bun ca era anbalat frumos colorat nu ca borcanu meu fara o eticheta .

Desi au promis in acel an ca vor cumpara miere de la apicultorii romani au sfarsit prin a lua de la Polonezi ( sau cel putin asa scria intr-un articol undeva marunt in josul pagini pe protv ), iar in acest an au renuntat cu totul la miere.