Lumanari si sapun

Creat de balasbebe, Noiembrie 03, 2013, 05:31:39 PM

« precedentul - următorul »

balasbebe

Vrem sa ne apucam de facut lumanar,i si eventual  sapun. Din punct de vedere tehnic, oare cum se pot face matritele?

marius_vfp

#1
daca te referi la acele lumanari artizanale cu diferite forme , de floare  pitic etc din silicon maleabil din 2 parti , formele vor fi rasturnate la turnare . mai intai faci pozitivul din ghips sculptat la mana , apoi il bagi in silicon si obtii matritza adica negativul apoi tai siliconul in 2 pe inlatime scoti ghipsul si cele 2 parti din silicon le prinzi intr-un cadru  .
vazusem o emisiune pe la televizor nus pe unde si asa procedau , faceau floricele artizanale , diferite chestii gen pitici etc . daca te referi la lumanari simple dar mai mari , le torni in cutii gen carton lacuite sau carton cu folie de aluminiu la interior  sau cutii metalice demontabile sau de ce nu , pahare  de unica folosinta .

ideea e foarte buna .

poate gasesc un film edificator  :   How to Make a Candle: Step-by-Step Instructions for Learning how to Make Candles
Handmade candles by Candle.k
Nakabayashi - Candle Making Kit

mai jos ai ceva poze cu o lumanare fabricata in italia cred, pe care am cumparat-o din spania , foarte puternic mirositoare ,are petale din diferite flori .
spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

balasbebe

Fata mea are talent atat la pictura cat si la modelare, in special pana acum cu portelan, un fel de gel special aplicat cu pensula.
M-am gandit sa facem din ceara atat lumanari cat si sapun.
Se pare ca doar cu ghips se poate face acel mulaj.

Obombo

Citat din: balasbebe din Noiembrie 03, 2013, 05:31:39 PM
Vrem sa ne apucam de facut lumanar,i si eventual  sapun. Din punct de vedere tehnic, oare cum se pot face matritele?
Pentru lumanari se pot folosi formele de silicon, dar nu stiu cat este de rentabila afacerea daca te apuci sa faci cate o lumanare, sau, ma rog, chiar mai multe de o data dar tot in serie mica. Apicultorii care vand lumanari pe aici nu si le fac singuri ci le comissioneaza fabricantilor. In plus, dupa aspect, ceara pare a fi cel putin partial albita, pentru ca nu cred ca se foloseste ceara de capacele sau din faguri noi, iar niste lumanari de culoare maroniu-verzuie nu ar avea un aspec foarte imbietor.
Cam la fel stau lucrurile si cu sapunul, multi vand sapun facut la nivel industrial, cu forme si ambalaje asemanatoare celor din comert, chiar dace este cu miere, propolis, ceara si alte alea, sau cel putin asa scrie pe eticheta. Am vazut intr-un magazin de produse apicole si sapun cu aspect artizanal, in sensul ca este turnat in forme mari dn care se taie si se cantareste cate o felie: http://www.apiarium.it/index.php?mod=prodotti&id=146 Reteta nu este chiar artizanala iar aspectul translucid este obtinut prin tratamentul cu alcool, dar nu cunosc metoda.
Eu fac sapun dupa reteta clasica, folosind doar ulei de masline, ceara si soda caustica, plus cateva adaosuri la sfarsit iar formele sunt tavi dreptunghiulare din placaj de 10 mm care se pot desface. Sot sapunul din tavi dupa o zi su doua, il tai felii si-l pun la uscat cel putin o luna.

Marius, lumanarea aia italieneasca, cumparata in Spania, a fost produsa in China :D si e din parafina. Poate contine parfumuri toxice.

marius_vfp

obombo , no coment , o fi . eu de unde sa stiu , am afisat doar eticheta , pe eticheta nu scrie ca ar fi fabricata in china , ai tu alte informatii? , te rog expunele .


spor.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

balasbebe

Vreau sa valorificam la un pret mai bun ceara de albine.
Trebuie dupa ce le producem sa vedem si modalitatea de comercializare. La sapun este o mare problema, trebuie foarte multe investitii. Poate la lumanari sa fie mai simplu.

Obombo

Eu as fi zis ca este exact invers, dar de fapt nu stiu, nu am facut nici o data lumanari, doar sapun si acesta nu mai mult de 2-3 kg o data. Ce-i drept, cu lumanarile se poate valorifica mai multa ceara, in timp ce la sapun aceasta nu poate fi ingredientul principal, in plus fiind sapunul un produs cosmetic s-ar putea sa existe niste reguli in ceea ce priveste productia. Cu toate acestea, sunt convins ca sapunul ar avea mai multa cautare. In timp ce lumanarea, daca e frumoasa, nu prea iti vine sa o folosesti, sapunul il folosesti in fiecare zi.
Matrita pentru lumanari ar trebui conceputa astfel in cat sa se obtina cat mai multe bucati dintr-o turnare si dupa cum am mai spus, ceara ar trebui sa fie... galbena ca ceara. Aspectul este foarte important.


Marius, cu toate ca dupa codul de bare rezulta produsa in Italia, textul instructiunilor de folosire nu pare a fi scris de un italian.

marian sima

Salutare.Aici sunt cateva matrite pentru lumanari decorative realizate de mine.https://www.facebook.com/matriteobiecte.decorative