• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

GASELNITA

Creat de petre.vitanescu, Septembrie 20, 2013, 05:34:18 p.m.

« precedentul - următorul »

petre.vitanescu

Salut,
Sunt nou in acest domeniu  si doresc sa aflu ceva informatii legate de "Gaselnita" dupa ce am dat caturile jos  am imagazinat ramele  in 3 stupi, la vreo 2 saptamii dupa aceea curiozitatea m-a facut sa dau un ochi prin ele si am observat ca sunt piscate pe ici colo de gaselnita , am facut tratamet cu Sulf si le-am pus si niste naftalina in interiorul stupilor . Asa cum este omul,  toti m-au descurajat ca vrezi domene  pina la primavara nu mai gasesti nici o rama buna , am repetat tratamentul cu sulf de vreo 2 ori pina acum nu am mai vazut sa evolueze gaselnita  este sau era in stdiul de viermisori mici.
Cunoaste cineva vreun tratament NATURIST legat de gaselnita ?
VA MULTUMESC !     

Tamu

Si eu sunt nou in domeniu.
In locul unde tin dulapul cu rame am o lampa montata pe un programator electronic care se aprinde la 48 de ore pentru 2 ore la oara 23:00. E mai eficienta noaptea. Pana acum nu am avut nici un fel de probleme. O folosesc din luna martie 2013.
Mierea   de   calitate   e   scumpă!    /    Dar   mierea   scumpă   nu   e   întotdeauna   de   calitate!

sorinma

Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

petre.vitanescu

pelinul frunze de nuc spune ceva?

sorinma

Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

Tamu

Citat din: cristi ciuc din Mai 24, 2013, 11:19:03 p.m.
Până acum nu am avut probleme cu găselnița deoarece am pus mereu frunze de salvie sub rame și peste rame, fie în sezonul rece, fie vara, când le țin în cutii de stup închise. Frunzele pot fi și uscate. Este o metodă împrumutată de la unchiul Google și a avut efect.
Salvia am cultivat-o inițial din dorința de a avea un aromatizant pentru carne de vânat, dar...unde dai și unde crapă!
Precizez: nu sunt vânător (tatăl meu a fost) și nici pescar înrăit. Am fost toamna trecută în deltă, dar noi am fost pe uscat iar peștii sub apă și nu prea am relaționat. :rotfl: :rotfl:
Mierea   de   calitate   e   scumpă!    /    Dar   mierea   scumpă   nu   e   întotdeauna   de   calitate!

SPYKAL

Citat din: petre.vitanescu din Septembrie 20, 2013, 05:34:18 p.m.
Cunoaste cineva vreun tratament NATURIST legat de gaselnita ?

Incearca cu frunze de nuc puse intre rame si deasupra lor. La mine a dat rezultate 100%.
Stima si respect!
Ascultă, să-nveţi să vorbeşti,
Priveşte, să-nveţi să clădeşti.
Şi taci, să-nţelegi ce să faci...
Ascultă, priveşte şi taci! (Ion Minulescu)

petre.vitanescu

De frunze de nuc am auzit astazi ,  Pelin am pus intrea podisor si capac  cu ceva timp in urma si nu am mai gasit gaselnita , o sa incerc si cu  salvie,  intimplator un verisor
  mi-a dat o radacina in primavara, si s-a facut o tufanica frumoasa foc  , Multumesc tuturor pt sfaturi si mai astept .

xvader

Am pus si eu frunze de nuc, peste ficare corp...rezultate aproape OK, adica tot am mai avut cateva larve ratacite, dar mult mai putine...dar de baza, pana vine frigul, tot sulful ramane.

davcosti

Septembrie 22, 2013, 01:56:44 p.m. #9 Last Edit: Septembrie 23, 2013, 03:19:00 p.m. by davcosti
 :nono: Am pățit-o și eu anul acesta, când am scos caturile-doi și trei de pe stupi, după Salcâm și le-am tras la centrifugă, am greșit și nu le-am mai pus la lins pe stupi înapoi. Le-am depozitat în beci, dar vara urcă căldura și-n plus cât am stat acolo țineam ușa deschisă la beci pentru aerisire. Când m-am uitat peste vreo lună în ele la un cat deja vreo 6 rame de 1/2 erau distruse, atacate de fluturi și găselniță. Făcusem și fumigații cu Sulf și tot au apărut! Le-am scos pe toate afară, le-am decupat pe cele distruse de pe rame și le-am dat foc. Iar celelalte caturi le-am șters cu o cârpă îmbibată în oțet, doar pe ramă și care mi s-a părut că  mai erau murdare de miere sau resturi de la centrifugare le-am pus pe un stup la curățire 24 de ore. Apoi le-am pus din nou în caturi, dar mai rare, 7-8 și între ele frunze de Nuc și Busuioc! Nu știu dacă vor da rezultate, dar când voi merge din nou la stupină am dat comandă la o firmă din Ploiești  (http://3897.ro.all.biz/ ) și m-am dotat cu Acid Acetic Glacial (Spunea HRISTEA în STUPĂRITUL NOU): "Se pun în corpuri goale de stupi cu fund și capac etanș, câte 5-6 corpuri și între ele, la fiecare corp se pune o bucată de vată udată cu 100-120 ml. de A.A.G. Ca vaporii să nu se risipească la îmbinarea dintre corpuri se dă peste cu scochi de hârtie. Sau pastile de GALECID pentru fiecare stivă de stupi!" N-am încercat încă! Alt coleg pe alt forum spunea de "Mellonex":(http://www.covera.ro/ferma/apicultura/hrana-vitamine-tratamente-albine/tratament-mellonex-pentru-molia-cerii_10417/?gclid=CMyYhO6k3rkCFYKS3god21oAIg) Î-l voi testa și EU, că este foarte oribil să arunci ramele atacate de Gaselniță!
http://davcosti.sunphoto.ro/ Tot timpul învățăm!

petre.vitanescu

Da , in primul rind pui munca albinelor, care se iroseste. Eu le-am mai dat cu sulf,  o sa la verific  zilele astea si o sa spun daca sunt ok
sper sa fie

sorinma

Trebuie verificate,daca sunt deja oua sau larve,nu le afecteaza frunzele de nuc,sau oricum nu au ce face si isi vad de treaba printre frunze
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

petre.vitanescu

Am verficat ramele, cred ca sunt ok. adica am larve mici niste viermisori morti in celule si nu am mai aparut urme noi.... o sa le mai fac un fum cu Solf pt a fi sigur dar....