o fotografie cat 1000 de cuvinte - de ce folosesc rama claditoare?

Creat de alexandruCL, Septembrie 13, 2013, 04:05:14 PM

« precedentul - următorul »

alexandruCL


alexandruCL

:)

alexandruCL

:)

ioanardelean55


Nu stiu ce vrei sa demonstrezi cu ea , Eu o vad ca o claditoare normala .

bucovineanu

Nu a fost taiata la timp si au iesit una sau doua generatii de trantori. Astfel nu si-a indeplinit rolul de a micsora infestarea cu varoa.

bio

....Alex, multe din plusurile care ti le-ar fi oferit rama claditoare tu nu le-ai folosit.

Este aceeashi fagure in toate imaginile..??..sau mi se pare mie..??

Noi doi cred ca sutem "bobinati pe invers" in ceea ce priveste rama claditoare.

Eu ca rama claditoare folosesc o rama cu hranitor de ` 0,4 litri........ tai fagurele din rama  la cel mult 2 saptamini de la salcie pina la jumatea florii soarelui, apoi o las sa o cladeasca si sa o umple cu miere si peste iarna o las rama marginsa in cuib ca ma ajuta ca este plina cu miere si primavara devreme folosesc hranitorul pt stimulare ca este in cuib.  Cum apare instinctul de cladire incep sa tai fagurule vechi de un an si apoi la ~ 2 saptamini recoltez ce cladesc albinele .

Nu ma intereseaza eliminarea varooa cu rama claditoare ca este destul de eficace FURRETRO @ Taktic...

Alex din poze se pare ca ai alt mod de lucru ...nu ai taiat deloc fagurele crescut toata vara, pe cind eu adunam citiva faguri ca ai tai...si tu ai taiat fagurele tocmai cind eu il las in cuib.

tassevasi

Citat din: bucovineanu din Septembrie 13, 2013, 08:13:00 PM
Nu a fost taiata la timp si au iesit una sau doua generatii de trantori. Astfel nu si-a indeplinit rolul de a micsora infestarea cu varoa.

Acelasi lucru observ si eu ,ori poate ma insel .

edy_mh

Ce fain... ai avut o cresa de varroa. Sunt curios cat de multi au picat la tratamentul cu varachet sau cu ce il faci.
Nimeni nu s-a nascut invatat, asa ca ai rabdare cu bobocii.
Totusi sa nu uiti.. si bobocii cresc.

http://edymh.sunphoto.ro/Apicultura

stefan1

  Eu cred ca Alexandru a vrut sa arate ca fagurul crescator poate fi o oglinda a evolutiei familiei.
  El poate spune foarte multe. Cat timp este crescut inseamna ca familia inca nu isi face planuri de roit. Cand apar botci pe marginea lui, e semn ca trebuie sa intervenim ca familia se pregateste de roire. La acest fagur se vede ca stuparul a taiat din subsol primele botci aparute. Albinele insa nu au mai crescut fasia taiata si a tras alte botci acolo. Pana la urma aceasta familie a roit, ca se vede o botca iesita. Se vede si alta botca roasa in coasta. In momentul in care se vede asta inseamna ca familia si-a ales o regina si nu mai vrea sa roiasca. E adevarat ca n-a fost taiat puietul de tratori si a iesit o generatie de trantori, pe unele portiuni din fagur chiar doua, dar as vrea sa stiu un stupar care zice ca in familia lui nu au iesit trantori. Natural o familie trebuie sa aiba pe vara cateva sute de trantori. Daca nu ii fac in fagurul crescator, nevoia naturala de trantori va face matca sa oua de trantori in alti faguri si trantorii tot vor aparea.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Bătrânul

Celulele alea NU sint de trintori ! Pribabil nici nu au fost crescute pe rama claditoare. Un stupar prea ocupat nu a pus din timp rame pentru dezvoltare si albina tot a lucrat...  :bzz: :bzz:

stefan1

  In mod sigur sunt de trantori. Totusi o portiune in stanga mai jos sunt celule de albine. Am uitat sa enumer la avantajele fagurelui crescator ca atunci cand in el sunt celule de albine e un indiciu ca familiei ii trebuiesc dati faguri. Mai pot construi la culesuri mari, pentru depozitarea mierii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)