autopavilion

Creat de istodorescu vasile, Octombrie 06, 2013, 08:28:00 PM

« precedentul - următorul »

bismark

    Vasile,pot sa cred ca fenomenul se poate petrece in toate cazurile cind este cules masiv si bate vintul,albina greseste pozitia initiala a familiei ei.De aceea cred ca, culorile care sint cel mai des gresite sint galbenul,albul si rosul,dupa tot ce am observat eu.Nuantele de albastru asa cum ai zis si tu sint cele mai bine sesizate si locatia fiecarei familii dau un dublu percept pentru fiecare albina.Sint de acord sa ma combata orcine daca a observat altfel de comportament.Cu respect ^:)^
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

stefan1

 Eu, care nu fac pastoral, doar presupun ca daca stupii galbeni se suprapopuleaza, s-ar putea ca ei sa colecteze albina dezorientata. Pentru ca zici ca se intampla doar la fl-soarelui (care se trateaza de multe ori cu neonicotinoide) eu zic ca dezorientarea ar putea fi de la acele chimicale, pentru ca vantul bate si la alte culesuri.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bismark

    Poate fi si aceasta o cauza daca substantele respective au efecte asupra orientarii.Inca nu se cunosc toate efectele pe care le au ierbicidele respective asupra albinelor decit ca mor in timp si prin aceasta se produce depopularea de culegatoare si de aici si reducerea culesului.Cu respect ^:)^
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

istodorescu vasile

da doar la fl. soarelui am observat fenomenul supapopularii lazilor galbene, desi culesul de rapita tot in zona respectiva il fac, si rapita tot galbena este, insa nu am observat sa se populeze unii in detrimentul altora.referitor la stropiri, mai bine prefer sa omoare culegatoarele, decit sa se intoarca cu otrava in stupi, ca in acest caz odata adusa otrava in stup, pe termen lung este extrem de rau.
vad ca posteaza multi pe aici poze cu stupi plini cu rezerve, insa fara albine, si se intreaba unde au disparut albinele si majoritatea dau vina pe varroa, insa eu cred ca si substantele chimice cu care au fost stropite diferite culturi de unde albinele culeg mierea si polenul stau la baza disparitiei albinelor.
de asemenea sunt foarte multe cazuri cind familii fara semne vizibile de boala, desi cresc mult puiet , nu se dezvolta, eu cred ca tot substantele cu care se stropesc diferite culturi sunt responsabile.
imi aduc aminte ca acum 3 ani a fost invazie de omizi la tei, invazie cum nu am mai vazut, paduri de mii de ha ramasesera in mijlocul verii fara frunze. in fiecare arbore cred ca erau mii de omizi. autoritatile din serbia au efectuat atunci stropiri la padurile de linga dunare, fiind mai putin de un km, pina unde erau amplasati multi stupari de-ai nostri.
in iarna ce a urmat, la mine in comuna cei care fusesera cu stupii acolo au avut mortalitati si de suta la suta. culmea ca au dat vina pe varachet, ca nu a fost bun. oare asa sa fie? eu zic ca nu .

dan sebastian

Clar , si chimicalele au partea lor de vina la disparitia albinelor. Cred ca si atmosfera tot mai poluata e alt factor. Apa poluata la fel. Cand se duc la rapita dimineata pe grau sa ia apa, si graul e stropit si cu o substanta dulceaga ?
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

dorindafi

da ,si chimicalele au rolul lor pozitiv in agricultura  , negativ in apicultura numai ca :
eu care am stat cu stupii in zona montana  s-au la altitudini unde corbii zboara prea putin si acolo in afara de fumul de la focurile de tabara ale turistilor ori de la gratarele incinse nu sunt alte poluari vizibile , intreb : dece nu a mers culesul ?

parerea mea e schimbarea climei care ne va afecta si pe viitor.
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

bucovineanu

Citat din: dorindafi din Februarie 23, 2015, 04:00:14 PM
....de ce nu a mers culesul ?

Deoarece plantele nu au secretat nectar, sau vremea nu a permis albinelor sa-l culeaga.  :smile:

dorindafi

deci , nu sunt singurul care crede acest lucru   :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

andrei_georgian

sau poate au fost derutate de mirosul gratarelor incinse.... :rotfl:  :hi: adevarul este ca sa modificat foarte mult clima si de aici nici plantele nu mai au mersul lor normal si sunt afectate de aceste schimbari de unde apare si lipsa de cules... :sad:
Nu merge unde te duce drumul, mergi pe unde nu exista un drum si lasa o urma.

bio

Citat din: andrei_georgian din Februarie 23, 2015, 05:48:29 PM
.... adevarul este ca sa modificat foarte mult clima si de aici nici plantele nu mai au mersul lor normal si sunt afectate de aceste schimbari de unde apare si lipsa de cules... :sad:

.... parca de 5-6 ani in urma cind au fost caldurile alea de peste 40 grade pe toata perioada de inflorire la floarea soarelui s-a dat totul peste cap... ma refer la productia de miere la floarea soarelui.

istodorescu vasile

eu atit in 2013 cit si 2014 am fost multumit de culesul de fl. soarelui. in 2014 a fost culesul care m-a salvat, ca altfel intram in probleme financiare , apicultura fiind singura sursa de unde astept bani. cu ani in urma preferam teiul in loc de fl. soarelui, tocmai in ideea de a ma feri de chimicale,am mers la tei, si de multe ori am avut satisfactii la culesul de tei, insa teiul nu secreta in fiecare an, si asteptind miere de tei poti sa primesti miere de mana, si iarna pot sa apara probleme.am observat ca teiul oscileaza foarte mult in secretia de nectar de la an la an, in schimb fl. soarelui daca prinde o ploaie inainte de inflorire, secreta nectar.
am avut si sansa , nu stiu dar parca ceva m-a indemnat sa merg cu stupii in ultimii ani unde am avut satisfactii, bineinteles cu tot felul de peripetii, la sfirsit am ramas multumit, in schimb multi stupari din zona mea nu au avut aceeasi sansa mergind  la culesuri de unde au intors cu stupii seci.

Eugen B

Daca tot e vorba de FS vreau sa zic si eu 2-3 lucruri.
Domnu Vasile vreau sa va contrazic, la mine au fost ploi masive inainte sa infloaresca floare si nu a dat nimic, si au fost peste 500ha si au fost aproximativ 1000-1200 stupi. Deci cred ca a fost destula floare pentru toti.
In ultimii ani nu stiu din ce cauza floarea cel putin aici in zona nu a dat mai nimic. Altii se lauda ca fac nush cate zeci de kg si altii au stupii goi precum ai spus.
Si clima si seceta din anii trecuti si felul hibridului si solul cred ca isi spun cuvantul.
Nu stiu ce sa mai cred de floarea soarelui, m-am uitat si la frunze, si radicina, si tot ce sa zis pe site si pe net si nimeni nu a avut dreptate. Chiar nu stiu ce sa mai cred. Oricum singurul ajutor este cantarul.


dan sebastian

Schimba zona in care te duci. Am fost la fs 1 la campie si a dat iar la fs2 in zona de deal si n-a dat. Din ce am inteles si de la altii fs 2 nu da pt ca nu mai are cine culege. Mi s-a parut o parere obiectiva. Insa la fs2 s-au dezvoltat f bine si au bagat si pt ei.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

ciucur

Citat din: Eugen B din Februarie 23, 2015, 07:42:48 PM
Daca tot e vorba de FS vreau sa zic si eu 2-3 lucruri.
Domnu Vasile vreau sa va contrazic, la mine au fost ploi masive inainte sa infloaresca floare si nu a dat nimic, si au fost peste 500ha si au fost aproximativ 1000-1200 stupi. Deci cred ca a fost destula floare pentru toti.

Probabil suprafata a fost de 5000 ha. La floarea soarelui se recomanda din ce stiu 1-2 familii pe hectar.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

edward_w92

Citat din: dan sebastian din Februarie 25, 2015, 08:58:37 AM
Schimba zona in care te duci. Am fost la fs 1 la campie si a dat iar la fs2 in zona de deal si n-a dat. Din ce am inteles si de la altii fs 2 nu da pt ca nu mai are cine culege. Mi s-a parut o parere obiectiva. Insa la fs2 s-au dezvoltat f bine si au bagat si pt ei.
Deci si FS2 a dat, doar ca mai putin, nu "de productie"...La FS am fost langa un lan de vreo 70ha si am fost cred vreo 160 de stupi pe lan, productie proasta fata de anii precedenti din spusele stuparilor cu care am mers, 15kg de stup....cand ne asteptam la aproape triplu. Acolo chiar daca ploua, floarea nu se spala si ploaia e foarte buna pentru secretia de nectar. La FS2 ii putin cam loterie, e posibil sa nu fie temperaturile optime, sa fie soiul prost si sa nu dea, si multe alte cauze....dar cum mi s-a spus si mie, anul trecut in zona piatra neamt, o stat un nene la FS2 langa un lan, in prostie nu alta, 2-3 saptamani, imi zicea cineva, si n-ar fi plecat de acolo daca mai era floare. Depinde fiecare si ce urmareste, productia, intretinerea, samd. Eu de exemplu n-am vazut la FS sa-mi aduca albina polen deloc.
Inca un lucru, cum albina culegatoare nu e primita in stup la FS ca are miros de FS? Va spun eu: Basme! Albina chit ca nu e din stupul X ci din stupul X+1,2,3,4..... daca are gusa plina, e primita orice miros ar avea. N-am sesizat o populare superioara la stupii galbeni sau mai stiu eu. Ce-am sesizat a fost urmatorul lucru: Suprapopularea stupilor pe capat, de obicei cel spre coltul mai apropiat. Am avut 2 stupi Verzi, nu galbeni, locul meu era rezervat de vreo 3 saptamani, dupa care a venit inca cineva cu niste stupi si s-a pus langa un alt lan, bla bla bla fiindca eu deja aveam locul rezervat.....cand ala s-o gatit unde s-a pus el, eu am terminat teiul si am plecat la FS inflorita cam 40% in lanul unde eram eu. Ei, primii 2 stupi spre capat, s-au populat ceva de speriat, i-am adus acasa cu 2 magazii in cap de 3/4. De ce, probabil stupii vecinului care nu s-a orientat corect, aveau traseu de zbor pe langa stupina mea, eu mai avand cam 150m pana la coltul lanului, iar albinele mai lenese sa mearga pana la ele acasa, se opreau la mine. Deci stupi verzi, nu galbeni. Nu cred ca are mare legatura culoarea stupului in suprapopulare. Alt mit e ala cu rosu si negru, nu rosu si negru de Stendhal, ci culorile rosu si negru, cum ca le enerveaza pe albine, ca nu le percep. In primul an am avut stupi rosii, da nu asa, rosii rosii.....si stupii asa puternici ca nu-ti venea a crede. Daca n-ar fi perceput culoarea rosie, mai veneau albinele acasa? Concluzie ca culoarea rosie nu le deranjeaza asa de mult precum spun miturile.