Facelia, mit sau realitate ?

Creat de sorinnel, Decembrie 05, 2012, 01:17:14 PM

« precedentul - următorul »

sorinnel

Buna,
Desi sunt deja cateva topicuri  despre facelia,as dori  sa deschid un nou topic, unde sa isi spuna parerile toti cei care au experienta in cultivarea acestei plante pentru ca pana in prezent  nu prea am gasit pareri ale celor care au cultivat-o. Am citit multe site-uri in care era prezentata cultura de facelia din punctual de vedere al producatorilor de samanta care nu vor decat sa-ti vanda marfa, insa as vrea sa adun aici pererile celor care au cultivat facelia in scop melifer. As dori ca toti acestia sa ne raspunda la cateva intrebari:ce suprafete au cultivat si ce cantitati de miere au obtinut. care este perioada optima de inflorire? Este intradevar rentabila cultura? Ce cantitati de miere au fost obtinute la ha? De asemenea as vrea sa stiu de la cei care au cultivat-o  daca sa primeste subventie pentru aceasta cultura.
Sorin Pop

bucovineanu

Stiu ca Lucian Avram a semanat cateva hectare. El te poate lamuri daca merita semanata facelia.

sfantul spiridon

2 hectare facelia cultivate
miere aproape zero, anul acesta, pe canicula de poveste si pe seceta de cosmar
e mai mult o legenda.
neirigata, este o mica/ mare pacaleala
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

sorinnel

Poti sa-mi spui te rog in ce perioada a anului ai semanat-o? Cred ca ar trebui semanata a.i. sa infloreasca sau la jumatea lui mai sau la sfarsitul lui august altfel temperaturile sunt prea mari si floarea nu mai secreta nectar. In ce perioada a fost inflorita? Nu se primeste subventie pentru aceasta cultura? As avea posibilitatea sa seaman 2-3ha chiar langa stupina pe un teren care n-a mai fost cultivat in ultimi ani. eu dispun si de utilaje agricole asa ca nu ar fi o cheltuiala prea mare cu semanatul dar inca nu sunt convins ca merita.
Sorin Pop

clucian

Eu iti recomand sa plantezi in primavara la sfarsitul lui martie, astfel vor înflori la sfarsitul lui mai si inceputul lui iunie aproximativ 3 saptamani pline minim.
Avantaje ar fi ca o sa ai mai multe ploi in primavara caldura nu prea mare cand va inflori, si nu e nevoie sa bagi apa la facelia.

Eu am plantat ( sudul dobrogei ) in primavara un lot experimental de aprox 50 m patrati la sfarsitul lui martie, au inflorit la sfarsitul lui mai si primele 20 de zile din iunie facelia a fost inflorita. Era plin de albine, asa ca au fost ocupate.  Nu pot trage o  concluzie.

Dupa prima cultura de facelia tragi tu concluziile singur. ( ideal sa nu ai alti stupi prin zona afara de ai tai )

stefan1

  Ca sa ai adevarate productii, nu poti sa ai o incarcatura mai mare de 4-5 familii/hectar, daca tii cont ca la fl-soarelui se recomanda max 2-3 familii/ha. Polenul oferit este de asemenea f. valoros.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

silviu

Ma Stefane eu tot nu pricep.Se scrie ca are o productie (in conditii agrotehnice ideale) 600-1000 kg la ha.Sa luam 500 kg.Pot 5 fam.puternice sa valorifice 500 kg.nectar in aprox.15-20 de zile? Nu este o incarcatura prea mica la ha?
                         Cu stima,
                                    Chis
"Dumnezeu nu ne cere minuni.Acelea le face EL."
     Arhm.Arsenie Boca

stefan1

  Nu am gasit date concrete despre numarul de familii la facelia, dar am corelat cu alte culturi. Daca vezi recomandarile de incarcare apicola/hectar, in afara de doua specii forestiere (salcam si tei), la celelalte specii nu se recomanda mai mult de 1-5 familii/ha. La facelia am putea si gasi o explicatie: are o perioada de inflorire de 30-50 de zile la o productie de 300-1000 kg/ha, pe cand la tei, la o productie de 800-1200kg/ha, se recomanda 10-15 familii/ha, dar are o durata a infloririi de 3 ori mai mica. In plus productiile medii la facelia sunt de 3-600kg/ha si doar in conditii speciale de sol si clima sunt mai mari.
Oricum productiile obtinute sunt in corelatie cu incarcatura apicola.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

  De pe un site francez:

  "Concernant la phacélie:

La fiche FT 40 20 du même auteur

n'indique pas de ruche par hectare mais du nombre d'abeilles observé par m2

jusqu'à 20 abeilles par m2 avec 22% spécialisées dans la récolte de pollen."

  Deci autorul unei lucrari despre incarcarea apicola nu da numarul de stupi/ha la facelia, dar da numarul de albine/m^2: pana la 20 de albine pe metru patrat, cu 22% din ele specializate in recoltarea polenului.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

zsolly

eu am semanat de proba de cateva ori ,chiar si prin niste porumb proaspat semanat dar nu mi s-a parut ca dadeau albinele buzna pe ele

stefan1

  Bun venit, Szolly!
  Din ce au mai scris cultivatorii de facelie, albinele viziteaza destul de bine aceste culturi. Poate conteaza si suprafata si poate si soiul). Dupa unii autori, albinele se specializeaza in culesul din anumite specii de flori, ori daca sunt numai cateva zeci de plante, e greu sa vorbesti de albine specializate in a culege din ele. Cercetasele nici nu cred ca anunta sursa de cules, daca este vorba de ceva neinsemnat.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

fitoconsult

https://www.erbicid.ro/Seminte-Facelia
Am primit seminte facelia productie 2020 cu certificat de calitate
0729001760

fitoconsult


fitoconsult