Artarul

Creat de stefan1, Aprilie 07, 2017, 03:46:01 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

  Jugastrul si albinele
  In conditiile de la noi infloreste la sfarsit de aprilie si in mai, pentru o perioada de 10-15 zile (mediu 12 zile), oferind atat polen cat si nectar in cantitati destul de mari. Datele sunt totusi controversate. Unele surse vorbesc de productii in jur de 100 kg/ha, dar altele de 500 kg miere/ha, iar altele chiar de 1000kg/ha.
  Aceste valori comporta o discutie. Sunt studii care calculeaza productia/ha plecand de la masurarea cantitatii de nectar a unei flori, inmultit cu numarul mediu de flori /inflorescenta, inmultit cu nmarul mediu de inflorescente/arbore si cu numarul de arbori/ha. In aceste cazuri trebuie tinut cont ca nu numai albinele melifere viziteaza acele flori ci si albine salbatice, bondari, fluturi si alte insecte. De asemenea sunt specii care nu secreta nectar daca noptile sunt prea reci sau daca vremea este secetoasa sau, dimpotriva, ploioasa. Tot la fel concentratia de zahar din nectar sunt diferite la diferite specii dar si la aceeasi specie uneori in functie de umiditatea din aer sau de ora din zi sau chiar daca este vorba de o floare feminina sau una masculina la speciile cu flori separate pe sexe.
  Ucrainenii vorbeau totusi ca jugastru ofera cantati mari de nectar, incat familiile puternice blocheaza cu nectar si cuibul, incat matca nu mai are loc de ouat si deci stuparii trebuie sa fie atenti sa asigure spatiu pentru matci.

  Rog iar pe D-l @bmdna daca are timp sa ne traduca mai exact.  ^:)^  Vreau sa inteleg daca acea productie de 1000kg se refera la nectar sau la miere.
  In anumite conditii aceasta specie ofera si miere de mana.

  "Клен польовий прекрасний весняний медонос, який за наявності великих масивів забезпечує продуктивний взяток. Медопродуктивність близько 1000 кг з 1 га. Бджоли можуть збирати на скільки багато нектару, що заливають всі доступні комірки, навіть обмежують матку у відкладанні яєць. Тому для ефективного збору медодаю пасічники повинні бути забезпеченими запасами стільників, вчасно і достатньо розширити гніздо у сильних сімей. Бджоли також збирають і пилок. Іноді на листі з'являється медв'яна роса, яку збирають бджоли та переробляють у падевий мед."
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

  Dau aici un grafic cu ponderea diferitelor culesuri in productia de miere-marfa din zona Passau. Analiza este parca din 2010. Sigur ca poderea diferitelor culesuri se schimba de la an la an, dar probabil nu foarte semnificativ. Am dat aici pentru a se vedea ponderea artarului (destul de mare) in culesul din acea zona.
Honigtau=mana
Stein/kernobst=pomi fructiferi
Steinklee=sulfina
Raps=rapita
Hornklee=ghizdei
Scharfgarbe=coada soricelului
Ahorn=artari
Linde=tei
***=o gramada de alte specii dintre care unele bune melifere si chiar ma mira de ce au asa mica pondere (papadie, crusin, sunatoare, zmeura, catina, piciorul cocosului etc)
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

  Pentru cine vrea sa vada mai multe specii de artar, uite un site cu cca 100 de specii cu fotografii:
  http://flora.upol.cz/fotogalerie/info/9888-Acer-acuminatum.html
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)