Pustu stuparul

Creat de Pustu, Noiembrie 24, 2013, 02:50:05 AM

« precedentul - următorul »

Cristel

#390
Salutare. In primul rand nu ne dai prea multe informatii despre siropul tau, ce concentratie are. Si nici locul in care ai depozitat acest sirop (in rama, dupa diafragma) sau daca ai izolat bine stupii pentru a fi cald in interior, astfel incat albinele sa fie interesate sa paraseasca puietul in cautare de rezerve dulci(daca nu ai restrans cuibul si nu e izolat bine, albinele nu parasesc puietul pe vreme rece, oricat de dulci sunt zaharicalele pe care le pui dupa diafragma).
Bref, daca albinele nu se dau la siropul tau si ramele au suficienta miere capacita (o rama de iernare nu trebuie musai sa fie placa cu miere, de sus pana jos, trebuie sa ramana in partea inferioara casute goale in care intra o parte din albine la iernat) si sa nu pierzi cele 25 kg de sirop, cel mai bine cred ca ar fi sa beneficiezi de caldura de afara, sa dai la centrifuga siropul si sa-l transformi cat poti de repede in serbet pe care poti linistit sa-l pastrezi pana la primavara, cand poti sa-l administrezi.
Oricum, din punct de vedere teoretic, ai lungit-o cam mult cu siropul, practic se administreaza pana prin august-septembrie, cel tarziu, pentru ca altfel nu mai are timp sa fie invertit de albine si sa-l capaceasca. Daca ramane necapacit, chiar transferat in cuib, in prezenta umiditatii din timpul iernarii se va altera si vor avea probleme digestive albinele. Plus ca le stresezi falcile cu zahar acum, inainte de iernare :nebun:
Bafta!
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

mape 48-petru manea

Acele rame cu sirop le pui in centrifuga si extragi siropul si il dai in hranitor seara cat mai tarziu

oroles

Eu nu sunt foarte experimentat dar am observat  ca pe masura ce se raceste vremea albinele nu mai trag nici siropul si nici mierea. Cand faci hranirile de completare tine cont de faptul ca nu ar mai trebui sa ai  nimic dupa diafragma. Toate ramele cu care iernezi trebui puse in cuib. Cum a zis colegul, scoate siropul, pune-l la foc si transforma-l in serbet. Sfatul meu e sa le mai lasi cu hranirile pentru ca le uzezi mult. Ca sa il transformi in serbet, te-as putea ajuta cu reteta daca ne spui si ce concentratie are siropul. Ai doua variante: Fie il fierbi la foc mic sa scada continutul de apa (trebuie sa ajungi la o concentratie de 200 ml de apa per kg de zahar pus), fie mai pui zahar.

Ia-ti un termometru alimentar. Pretul e de 30 de lei dar e numai bun pentru a face serbet. Cu el nu dai gres. Zilele astea am facut si eu prima data turte de serbet. Pentru ca ar fi trebuit sa am si un spatiu bun de depozitare am decis sa le dau la doi mai pacatosi. Au ros aproape jumatate intr-o singura noapte.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Pustu

Va multumesc pentru sfaturi .
Siropul a fost 2 la 1 , invertit dupa reteta lui nea Gica [ Sa traiesti nea Gica ] , si a fost servit albinutelor in septembrie in pungi la rola puse in hranitor . Cred ca albinutele au avut timp suficient sa-l mai ventileze dar nu au avut timp sa-l capaceasca . Acum dupa ce am mai restrans din cuiburi in urma depopularilor nu prea mai are cine .
Multa sanatate .

oroles

Citat din: Pustu din Octombrie 16, 2014, 05:55:52 PM
Va multumesc pentru sfaturi .
Siropul a fost 2 la 1 , invertit dupa reteta lui nea Gica [ Sa traiesti nea Gica ]

Din pacate urarea "Sa traiesti nea Gica!" nu cred ca mai ajuta la ceva. Nea Gica e mort de vreo cativa ani. Oricum, cred ca apicultorii il pomenesc mai mult decat preotii prin biserici. :D Si sunt convins ca are parte pe lumea cealalta de multa pomenire...

Revenind la subiect. Cum as face eu in locul tau:

As pune la foc moale si as mai adauga, calculat la volumul siropului pe care il ai inca 3 parti de zahar. Il lasi sa fiarba pana ajunge la 117 grade. Nu uita sa amesteci din cand in cand. Cand a ajuns la aceasta temperatura iei oala de pe foc si o pui intr-un vas cu apa rece. Lasi siropul sa se raceasca pana la 80 de grade. Cand a atins aceasta temperatura il iei la invartit, preferabil in acelasi sens. Invarti pana cand serbetul care se prelinge de pe lingura nu se mai amesteca in serbet, ci pluteste deasupra. Apoi o torni in pungi, legi punga la gura si o pui pe o masa dreapta la racit. Apoi poti sa il depozitezi intr-un loc rece si uscat pana prin ianuarie cand il dai la albine. Daca vrei o metoda mai empirica si nu ai termometru alimentar poti face asa: il lasi sa fiarba pana cand observi ca luand o lingura de sirop si bagand-o intr-un pahar cu apa rece se formeaza ca o bobita. La racit e suficient 5-8 minute. Nu pune mai mult de 5 kg de zahar la foc pentru ca iti va fi greu sa il invarti. Deci daca pui 2 l de sirop mai pui 3 kg de zahar si ies cca. 5 kg de serbet.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Pustu


jean_dobrita

La prima vedere ce se vede la tine acolo e o familie cu infestare masiva cu varoa...care dupa parerea mea trebuie desfintata..nu prezinta garantie ca o sa treaca iarna la cum se prezinta..cantitate de albina insuficienta,afectata de varoa..
Matca depune ponta la vremea asta doar pt ca simte ca nu are populatie insufucienta sa treaca iarna..
In general matcile(cel putin la mine) au incetat ponta inca de la sfarsitul luni trecute..

Pustu


Pustu

Sambata o sa incerc primele unificari . Cum credeti ca ar trebui sa procedez ? Eu ma gandesc asa : ridic matca din familia mai slaba , ii iau si ramele cu puiet alb si le bag in familia care o sa primeasca albinele fara regina si apoi cu un ziar intre corpuri sa unesc familiile . Bineinteles cu ceva tuica si ceapa . Cat ar trebui sa astept de la ridicarea reginei si pana la unificarea propriuzisa ? Conteaza daca familia cu regina are acces la urdinis sau nu , pana toaca ziarul bineinteles ? Adica sa pun familia cu regina jos si orfana sus sau invers ? M-a gandesc ca toata caldura o ia in sus si s-ar putea sa plece si albina sus . Mai bine filmam ceva ca nu mai inteleg nici eu ce am scris .  =))

Pustu


Cipi

Pustule, la unificare, familiila fara matca se pune deasupra. Dupa ce unificarea a avut loc, scuturi albinele de pe ramele din corpul de sus.

Cristel

#401
Pustule, faci aceeasi eroare pe care o fac toti cei care vor sa aiba "stupi multi" cat mai repede, de parca e concurs de lazi. Nu stiu de cate ori trebuie repetat un lucru pentru a fi inteles deplin de toti cei care cresc albine: nu numarul stupilor conteaza ci populatia familiilor gazduite! Malaiu a scris degeaba? Ai pdf ul cartii sale sau vrei sa-ti trimit eu pdf sa citesti acum, cand ploua afara si in vatra arde focul, astfel incat sa intelegi ce inseamna casa unei familii de albine? Degeaba insiri zeci de lazi daca in ele ai populatie de cateva sute de albine! Sa nu mi-o iei in nume rau, dar i-ai impartit atat de haotic incat i-ai slabit. Roiul ala pe 5 rame cred ca are populatie de 2 rame. Pai era chiar de mirare de ce nu trag sirop. Cine sa traga sirop? Acolo nu ai o populatie, ai niste albine ratacite. Acolo nu ai albine care sa treaca iarna.Uneste-le, nu trebuie sa-ti para rau ca nu mai ai 20 de stupi, sau cati ai tu, important este sa treaca iarna. Cele cu aripile modificate sunt infestate rau de boala, nu le-ai facut niciun tratament? Sucul de ceapa, tratamentele cu ceaiuri, varachetul? Scoate rama aia care are miere capacita doar pe o parte, nu o lasa in cuib. Daca ai matci de care iti este mila, pune-le in nuclee speciale de iernat si ierneaza-le in adapost pana la anul, cand vei face familii ajutatoare, dar unifica ceea ce e de unificat acum (foi de ceapa, sirop cu roinita stropit pe familii ca sa se unifice mirosul..etc)! Altfel la primavara vei numara cutiile goale. Sa avem grija sa nu depasim niciodata limitele familiei de albine!
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

Pustu

Citat din: Cipi din Octombrie 17, 2014, 12:08:52 AM
Pustule, la unificare, familiila fara matca se pune deasupra. Dupa ce unificarea a avut loc, scuturi albinele de pe ramele din corpul de sus.
Multumesc pentru sfat .
Sanatate si numai bine .

Pustu

Citat din: Cristel din Octombrie 17, 2014, 12:46:51 AM
..........
Am facut 5 tratamente . Cum sta ploaia continui . Au cazut paduchi de fiecare data .
Multumesc pentru sfaturi .
Multa sanatate si numai bine .

Cristel

Daca le iubesti, le intaresti! Sanatate! :) Cum prinzi o vreme buna, foloseste-o, sa nu ai regrete mai tarziu!
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)