mortalitate albine

Creat de serban, Ianuarie 31, 2015, 06:06:52 PM

« precedentul - următorul »

serban

Poate posta cineva filme/fotografii cu mortalitatea normală pe timp de iarnă la un stup de putere medie?
Am pierdut iarna asta 2 roi din cauza varroua și mai am trei la care nu îmi place ce mortalitate au. Am verificat cu sârma la urdiniș și am scos câteva sute de albine moarte de la fiecare,(păreau umede) în condițiile în care la ceilalți era 10-20 moarte.Hrană au suficientă,împachetaj cu saltelute de papura.

mmacreanu

nu cred ca exista cineva care poate spune care este mortalitatea normala. Pe 24 decembrie faceau curat albinele in stup, si la orice zbor se apuca de treaba, ce vezi intr-o poza nu poate fi o parere obiectiva.
Am observat si eu ieri la 2 stupi mai multe albine moarte pe plasa de pe fund ... albine care au intrat in iarna uzate sau albine iesite tarziu si nu au mai avut timp sa-si formeze corpul gras pentru iernare.
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

un OM

Serbane, pana cand umiditatea ajunge la podisor, se manifesta in stup. Poate fi cauza principala a mortalitatii gasite de tine.
In locul tau as mari putin urdinisul.

Eugen B

Nu cred ca exista o formula pentru mortaliate normala. Dar cred ca daca ai grija de stupi, mortaliatea va fi maxim cateva procente.

bucovineanu

Nu e foarte important cate albine mor, important e ce mai ramane in stupi.  :smile:

neculai.luca

Eu îmi aduc aminte că am citit în ceva carte că se consideră mortalitate normală un pahar de 250 ml de albine moarte pe timpul iernării la o familie pusă la iernat pe 6-7 rame bine ocupate cu albine.
Dar e greu de măsurat , albinele mai fac zboruri în timpul iernii și scot afară din mortăciuni.
Deobicei apicultorul își formează ochiul cu trecerea anilor și apreciază satisfăcător mortalitatea pe timpul iernării.
Însă mai important este să asigure toate condițiile pentru o iernare cu mortalități rezonabile.
Adică:
-la intrarea în iarnă familia să ocupe minim 5 rame bine acoperite cu albine
-ramele să conțină fiecare minim 2,5 kg de miere (căpăcită)
-tratamentele contra varroa corect făcute în toamnă , cât mai puțini varroa pe albine
-împachetajul să nu favorizeze condensul (umezeala)
-liniște deplină la iernare ( protecție contra șoareci, pițigoi, păsări de curte, animale, zgomote, vibrații etc. )
-intervenții (deschideri de stup) cât mai puține până la zborul de curățire de după 15 februarie.
bucură-te de ce ai, nu fi nefericit pentru ce nu ai (dar nu fi leneş!)

edward_w92

Exact, nu e o formula exacta pentru mortalitatea intervenita peste iarna, cum ziceau colegii, conditiile de impachetare, uzura albinei care formeaza ghemul toamna, perioada hranirilor, marimea ghemului....si eu am intervenit la un stup si am scos mai multa albina moarta de pe fundul stupului dar am avut in vedere si marimea acestuia, cu o luna inainte, misunandu-i albina pana pe leatul de jos al ramei in voie, am vazut cu ochiul liber albina pe urdinis, deci e un ghem mare, probabil si albina era mai uzata.....vedem in primavara fiecare in parte.
Depinde mult de la stupina la stupina, am vazut stupi lasati larg impachetati, mai multe rame fata de cata albina acoperitoare era, si a trecut iarna bine mersi fara mare mortalitate, deci......mie mi se pare normal ca la un stup de 7 rame acoperite de albina, in primavara sa scot 6 rame de albina, deci undeva la 15% mortalitate peste iarna.
Am vazut ca unii se sperie la 5-10-15 albine scoase la urdinis cand e mai cald sau trase cu sarma pe urdinis, li se pare ca-s multe....nu-s multe deloc 15 albine trase cu sarma pe urdinis de pe fundul stupului.

Si inca un lucru, daca avem stupi care ierneaza in "fundu' gol" si nu mor albine prea multe, nu vad la un stup care e mai neimpachetat dar cu fund la stup, de ce ar muri mai multa albina. oricum....eu perse dupa ani de zile de stuparit, mortalitatea peste iarna, o consider normala pana la 15% maxim....familiile mai mici am observat ca au o mortalitate mai scazuta, asta din ce am putut eu sa observ fugitiv la interventiile de primavara, bineinteles, nu imi permite timpul sa iau notite cu ce se afla pe fundul stupului decat daca stupul e nitel mediu si nu puternic, acolo nu am ce vedea fiindca sunt intervale multe de obicei si nu scot ramele primavara sa vad stupul decat la transfazarea din lazile de iarna in lazi dezinfectate, rar mai gasind albine moarte pe fundul lazilor pana atunci.