VARROA

Creat de serban, Ianuarie 17, 2015, 06:40:54 PM

« precedentul - următorul »

Kiwi Bee

Aici in NZ multi comerciali folosesc ca tratament de primavara benzile Bayvarol si le au in stup timp de 8-10 saptamini. Daca intre timp trebuiesc puse caturile nu are nimic.
Nu este interzis sa folosesti benzile Bayvarol cu caturile pe cuib........ in NZ.
Flumetrinul(partea activa din Bayvarol) nu se absoarbe in miere spune cineva aici in NZ care lucreaza in cercetare apicola.

Eu totusi prefer sa folosesc benzile Bayvarol toamna si cele de Apivar primavara.

Bayvarolul(flumetrin) lucreaza mai rapid decit Apivarul(amitraz) si toamna este mai bine sa reduci rapid numarul de varroa deoarece mai ai si alte probleme pe cap.
Si anume, un stup slabit de varroa va fi o prada usoara pt viespi. In primavara nu ai probleme cu viespii deci mai bine las tratamentul de Apivar la primavara. Este un tratament mai lent(asi face efectul mai incet) si de aceea il incep inca din iarna(la voi ar fi Februarie) si il am in stup timp de 8-10 saptamini.

Nemo

In urma primului tratament cu Varachet am gasir pe fundul stupului intre 5 si 15 acarieni. Pe rame la mai toti stupi a vazut macar un trantore/fata de rama cu aripile mancate. La fel in medie o albinuta cu varoa vizibil /rama.
Cam putini varroa cazuti dupa tratament. Mai fac unul la 7 zile.
Anul trecut am inceput apicultura si am facut 3 tratamente cu varachet ultimul fiind inainte de intrare in iernare.
Am avut in.timpul verii puse si benzi ecostop pe speteze in stup.
Stupii cumparati(4la numar) au avut tratamentele facute la zi. Restul pana la 15 stupi sunt derivati din acestia 4 si unul venit de prin salbaticie.
Dupa pudrare cu zahar au cazut intre3-5varroa de familie si multa mizerie de curatat si furnici dupa zahar.

Nemo

Am observat ca VF cu care am tratat era expirat si am si lasat peste iarna in cutia de stup afara. Am cumparat vf nou sinam facut tratamentu de la 7zile cu acesta. Pe fund, la numaratoare, tot 5-10 acarieni. Tratamentul il fac cu folie pusa pana a doua zi.
De ce e aceasta diferenta intre semnele infestarii din stup(trantori cu aripi mancate, paduche vizibil p albina) si rezultatul tratamentelor?

feerary

Din cauza puietului... paduchele sta in puietu capacit...acolo se inmulteste si maiales prefera trantorele. deasta se fac 3-4 tratamente la 7 zile ;)

Nemo

Am facut deja 2 la interval de 7zile si folosesc si rama capcana si am scos din celule de trantor tot numai cativa paduchi.

bucovineanu

Se pare ca varachetul este mai putin concentrat. De acea trebuie marita doza cu cel putin o picatura fata de ce scrie in prospect.

filip

Citat din: bucovineanu din Mai 22, 2015, 02:26:50 PM
Se pare ca varachetul este mai putin concentrat. De acea trebuie marita doza cu cel putin o picatura fata de ce scrie in prospect.
Am vazut si eu varroua la un apicultor acum inainte de inflorirea salcamului desi a tratat albinele cu varachet forte de doua ori in primavara aceasta.
Eu am pus cate o banda de Mavrirol la finele lunii Martie iar acum am dat cu Varachet dar nu am observat o infestare,cred ca cele 45 zile cat are actiune Mavrirolul si-au facut efectul.
In concluzie trebuie tratamente diversificate, doar cu Varachet conform prospectului sunt sanse sa ramanem fara albine.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Kiwi Bee

Aici in NZ trebuie să alternam tratamentele. De obicei folosim aceleași tratamente în fiecare primăvară și un alt tratament în fiecare toamnă.
Tot mai mulți apicultori semnalează ineficienta Bayvarolului pe care eu îl folosesc toamna dar alții preferă primăvara căci vor adăuga caturile înainte să scoată tratamentul. Nu este interzis să ai benzi de Bayvarol în stup când a început deja culesul și ai caturile puse.
Stupii mei au o perioada lunga din octombrie până-n martie fără tratament și Bayvarolul acționează mai rapid astfel îl prefer în toamna.
Primăvara folosesc benzi de Apivar care acționează mai lent dar perioada fără tratament este mai scurtă din mai până-n august.
Urmează să fac și un alt tratament cu acid oxalic luna viitoare doar de experiment.
Am auzit de mulți apicultori folosind AO și AF dar în alternare cu benzi chimice. Astfel aceștia fac mult mai multe tratamente pe an cu intervale de timp mai scurte.

pistol28

Tratamente cu mai multe feluri de chimicale stopează creearea rezistenţei la un singur produs.
Administrarea de chimicale sub dozele minime creează rezistenţă destul de repede.


Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

cocobeny

Daca am luat caturile de pe cuib, ar fi bine sa le fac un tratament cu varachet in perioada aceasata ? mentionez ca anul acesta nu le-am facut nici un tratament cu nimic, si as vrea sa incep sa la fac un tratament si la 10 zile altul..  :hi:
Cine nu munceste la tinerete, n-are la batranete.

Closcutz

E chiar recomandat sa le faci un tratament acum. Chiar daca cele mai eficiente tratamente sunt cele in lipsa de puiet ( varroa sa nu mai fie protejat de capacela puietului) acum mai reducem nr de paduchi.

happy

Incercam sa traim bio dar le facem tratamente de zapacim albinele.Substantele chimice afecteaza albina.Primavara si toamna este foarte indicat sa se faca aceste tratamente.Multi stupari batrani in schimb merg pe tratamente nonstop...
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!