despre nosemoza

Creat de mirea-daniell, Decembrie 29, 2010, 07:31:49 PM

« precedentul - următorul »

mirea-daniell

Ma adresez celor care se pricep mai bine si au experienta. As dori sa aflu cum pot fi distrusi sporii de nosema din miere, ma gandesc la fierbere dar asta nu duce la deprecierea calitativa a mierii?  As dori sa fac turte din zahar pudra si miere de rapita si am ceva dubii  cu privire la contaminarea cu spori de nosema.

pharaonu75

Nici sa nu iti treaca prin cap sa incalzesti mierea la mai mult de 40oC! :nono: :nono:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

mirea-daniell

ok, am inteles cum e cu temperatura dar nu mi-ati spus nimc despre sporii de nosema, se distrug sau nu?

pharaonu75

Uite ceva gasit pe PROAPICULTURA:

"Tratament
Ca şi la celelalte boli, se bazează pe acţiunea medicamentelor asociată cu măsuri de ordin igienic şi biologic.
Boală considerată în mod oficial contagioasă, nosemoza poate fi combătută în mod eficient cu un antibiotic, fumagilina, cunoscut în comerţ sub numele de Fumidil B.
Acest medicament se prezintă în flacoane de 25 g substanţă totală, din care 0,5 g substanţă activă, din conţinutul unui flacon putându-se trata 5 familii de albine.
Acest produs se poate administra în funcţie de anotimp, fie în sirop, fie în pastă sau şerbet de zahăr, administrându-se 50 ml sirop medicamentos rezultat din 1 g Fumidil B la 1 litru sirop, la un interval de albine în 10 doze la interval de două zile. În prezent, la noi în ţară, tratamentul se face cu Protofil, un produs care prin substanţele conţinute împiedică realizarea ciclului evolutiv al lui Nosema apis, inhibă flora patogenă intestinală şi stimulează secreţia enzimelor digestive ale albinelor şi larvelor.
Se administrează în sirop 17 ml la litru şi în pastă, 3 ml la kilogram.
Cantitatea de Protofil ce se administrează într-un anotimp unei familii variază între 50 şi 80 ml, în funcţie de mărimea şi starea acestora. Când nosemoza este diagnosticată cu certitudine, se impune dezinfectarea foarte atentă a inventarului.
Astfel, fagurii de rezervă se vor dezinfecta cu vapori de acid acetic glacial, formol sau anhidră sulfuroasă.
Cu rol preventiv, în fiecare primăvară, apa din adăpătorile din stupină trebuie schimbată zilnic, iar toamna mierea de mană va fi extrasă în totalitate şi înlocuită cu miere florală sau cu sirop de zahăr 2:1.
Mătcile vor fi înlocuite tot la doi ani, iar anual 1/3 din fagurii din cuib să fie înlocuiţi cu faguri artificiali, iar cei necorespunzători să fie reformaţi.
Nu se vor deranja inutil familiile de albine, mai ales la începutul primăverii, când întoarcerea timpului rece ar putea avea urmări destul de grave şi nu se vor diviza familiile de albine mai târziu de mijlocul verii.
Cadavrele albinelor din faţa urdinişului şi de pe fundul stupului se vor aduna şi arde, iar în stupină, pe cât posibil, vom păstra numai familii puternice, bine dezvoltate, cu instinct slab de roire.
"
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

tratament.albine

Tratament nosemoză! Rezultate rapide! http://albine.pe.hu