Apicultura - Forum discuții Apiardeal

DESPRE NOI, FOTO, VIDEO => CUM SĂ... => Subiect creat de: gabiiasi din Mai 26, 2018, 08:43:35 PM

Titlu: Cum sa procedez
Scris de: gabiiasi din Mai 26, 2018, 08:43:35 PM
Aș dori niste păreri cum sa procedez la o familie care am găsit două botci de roire necapacite care se vad lăptișorul de matca și larva in interiorul botci semn că se pregătesc de roire. In cat timp pot să-l divizez.
Titlu: Re: Cum sa procedez
Scris de: Closcutz din Mai 26, 2018, 09:19:01 PM
In primul rand cand se pregateste de roire "trage" mai mult de 15 botci, chiar si 30-40... Daca ti-e teama ca isi ia zborul poti sa il divizezi. Sa ai grija ca in lipsa de cules roiul cu botca si chiar si cu matca neimerecheata este vulnerabil la furtisag! Citeste manualul apicultorului sau metode de facut roi artificiali... sau naturali daca ai timp si chef de asa ceva :)
Titlu: Re: Cum sa procedez
Scris de: stefan1 din Mai 27, 2018, 01:38:43 AM
  Cum a spus si colegul, daca sunt numai doua botci este vorba de o schimbare linistita a matcii. E interesant de stiul si cat de puternica este familia si cat puiet are. Uneori si la schimbarea linistita a matcii, familiile puternice pot sa faca si un roi, chiar daca are numai 4-5 botci.
Titlu: Re: Cum sa procedez
Scris de: gabiiasi din Mai 27, 2018, 08:20:37 AM
DL. Stefan botcile sunt in partea de jos a ramei dar mai sunt multe cupule goale. Matca are 2 ani și e din botca de roire iar ca rame de puiet are 6  din 10 rame cat are stupul. Aceeași problema o mai am la o familie cumpărată la începutul lunii, dar aici nu știu vârstă mătci deoarece nu este marcată.
Titlu: Re: Cum sa procedez
Scris de: dan sebastian din Mai 27, 2018, 09:27:59 AM
Peste o saptamana, sa fie botcile coapte poti face splitarea. Daca vrei neaparat sa te inmultesti, cauti matca si cu inca 2 rame faci un roi, apoi cu una din botci altul, iar o botca o lasi in stupul initial.
Titlu: Re: Cum sa procedez
Scris de: gabiiasi din Mai 27, 2018, 03:09:08 PM
Ptr. Dan da vreau să mă extind mulțumesc  de răspuns.
Titlu: Re: Cum sa procedez
Scris de: stefan1 din Mai 28, 2018, 01:41:51 AM
  Daca are de gand sa roiasca, va continua sa initieze alte botci, deci la un control peste cateva zile vei gasi mai multe si de varste diferite. Daca vrei sa ii inmultesti, poti sa o faci si daca el dorea doar sa isi schimbe matca. Referitor la faptul ca acele botci sunt in subsol, pe vreme calda de vara se poate ca si botcile de schimbare linistita sa fie in subsol. De obicei insa schimbarea linistita se face primavara sau in iulie-august. Acum este vremea de roit, mai cu seama daca nu ai un cules mare care sa iti tina ocupata toata populatia unei familii.
Titlu: Re: Cum sa procedez
Scris de: gabiiasi din Mai 28, 2018, 07:26:39 AM
Mulțumesc  de răspuns DL. Stefan plec mâine la tara să văd care e situația și să îi divizez.
Titlu: Re: Cum sa procedez
Scris de: gabiiasi din Mai 29, 2018, 08:45:44 PM
Am fost azi si-am verificat familia și nu mai erau botcile fuseseră căpăcite după care înțepate. La un control la alta familie aceeași problema cu botcile am văzut la fel două botci necapacite cu larva și lăptișor de matcă in ele doar că poziția lor erau chiar între spetezele de sus între rame.Voi merge in weekend să o verific. O întrebare de ce matca a înțepat botcile și nu a roit.
Titlu: Re: Cum sa procedez
Scris de: Closcutz din Mai 29, 2018, 10:06:44 PM
Intrebarea mai importanta este daca existau oua in stup ca de regina imperecheata e mai greu de observat pt un incepator....
Titlu: Re: Cum sa procedez
Scris de: gabiiasi din Mai 29, 2018, 10:10:19 PM
La  familia care a înțepat botcile va referiți. Daca da azi am desfăcut botcile înțepate și erau larvele înăuntru menționez că botcile înțepate erau lăsate adică nu mai erau mari.
Titlu: Re: Cum sa procedez
Scris de: Closcutz din Mai 29, 2018, 10:24:03 PM
Nu ma refer la botci! Chiar ma mir cum de ai observat ca sunt "intepate"...poate vrei sa spui ca le rodeau albinele. Daca erau roase exista doua variante... familia a renuntat la roit sau a roit si exista o regina tanara care intr-adevar a intepat botcile si albina le roade pe cele care au fost capacite. Ca sa faci diferenta trebuie sa-mi spui daca pe rame ai observat oua in celulele de lucratoare!
Titlu: Re: Cum sa procedez
Scris de: gabiiasi din Mai 29, 2018, 10:36:33 PM
Nu erau roase pur și simplu botcile erau căpăcite doar că erau dezumflate sau uscate. Referitor la roit nu cred că au roit pentru că este foarte multa albina in lada cât și in cat.
Titlu: Re: Cum sa procedez
Scris de: stefan1 din Mai 30, 2018, 04:15:28 AM
  O poza ar face cat 1000 de cuvinte.
  Se poate vorbi de botci roase doar daca au fost capacite. O botca roasa are o gaura in coasta (pe laterala). Gaura se face asa de mare incat sa poata fi scoasa din botca larva moarta in urma inteparii de catre regina batrana sau regina tanara care a fost aleasa de familie in cazul schimbarii linistite sau cand familia renunta sa mai roiasca.
  Sunt mai multe situatii cand o familie renunta sa roiasca. Una ar fi dupa un cules mare, cand albina se uzeaza in strangerea si prelucrarea mierii si renunta definitiv la planul de roit sau doar provizoriu, rozand un rand de botci, dar pastrand altele tinere in vederea unei roiri decalate cu cateva zile. De asemenea daca unei astfel de familii ii iei parte din fagurii de puiet, el se reorienteaza si in loc sa faca 3 sau 4 roi, face numai unul sau doi, iar botccile care ar fi dat matcile cu care ar fi plecat roii la care s-a renuntat sunt roase si eliminate.
  Mai concret, la roirea naturala primul roi e de regula cu matca batrana, apoi dupa 8 zile (daca primul roi a plecat la primele botci capacite, e timpul necesar sa eclozeze primele noi matci) urmeaza roiul II apoi din 3 in 3 zile (sau chiar din doua in doua zile, dupa cantitatea de puiet din stup) pot pleca roii II, IV sau chiar V. In anumite situatii familia face numai roiul I, alte ori roii I si al doilea nu la 8 zile ci la 10 sau 11 zile, deci corespunzator la roiul III sau chiar dupa 15-16 zile de la primul roi, deci corespunzator la roiul IV sau V din prima schema de roire. Matcile corespunzatoare roilorintermediari  la care familia a renuntat sunt roase si eliminate.
Titlu: Re: Cum sa procedez
Scris de: gabiiasi din Mai 30, 2018, 07:30:45 AM
Mulțumesc DL. Stefan de răspuns, poze nu mai pot sa fac fiindcă le-am distrus de tot botcile la prima familie să văd dacaai este ceva înăuntru poate reușesc la cel cu botcile pe speteaza de sus sa fac. O altă problema se pot face roi cu botci de roire necapacite. Adică doar cu puiet căpăcit și albina doica scuturată.
Titlu: Re: Cum sa procedez
Scris de: stefan1 din Mai 31, 2018, 12:54:38 AM
  Da, se poate, ba sunt cel mai usor primite, insa calitatea lor poate fi mai slaba. In dezordinea din timpul formarii roiului, hranirea borcilor poate fi perturbata, asa ca s-ar putea ca sa contina la capacire mai putin laptisor iar conditiile de microclimat din roi sa fie mai slabe decat in stupul-mama.
Titlu: Re: Cum sa procedez
Scris de: gabiiasi din Mai 31, 2018, 07:31:43 AM
Când m-am referit la botca necapacite m-am referit la botca care e pe ultima suta de metri de a fi capacitate. Mulțumesc de răspuns DL.
Stefan, sănătate multa va doresc.
Titlu: Re: Cum sa procedez
Scris de: pad3 din Mai 31, 2018, 09:38:46 AM
Citat din: gabiiasi din Mai 31, 2018, 07:31:43 AM
Când m-am referit la botca necapacite m-am referit la botca care e pe ultima suta de metri de a fi capacitate. Mulțumesc de răspuns DL.
Stefan, sănătate multa va doresc.
"chiar si-asa "
Titlu: Re: Cum sa procedez
Scris de: gabiiasi din Mai 31, 2018, 07:01:07 PM
Ok mulțumesc.
Titlu: Re: Cum sa procedez
Scris de: gabiiasi din Iunie 02, 2018, 04:18:18 PM
Nu am avut  la ce sa mai fac poze ptr.
că nu am mai găsit botcile.
Titlu: Re: Cum sa procedez
Scris de: Closcutz din Iunie 02, 2018, 07:26:22 PM
Da ce ai gasit? Matca imperecheata cu oua si larve, matca neimperecheata sau lipsa matca?
Titlu: Re: Cum sa procedez
Scris de: gabiiasi din Iunie 03, 2018, 08:42:18 AM
Am găsit ouă proaspete, adică cred că era matca bătrână nu am cautat- o. Botcile nu mai erau că la cealaltă familie așa uscate aici nu mai erau deloc nici cupule, cred că au fost roase (a refer la cele care erau pe speteaza de sus).