Invertirea zaharului

Creat de D006, Martie 11, 2014, 11:08:09 PM

« precedentul - următorul »

cipriene

vai de capul nostru
parca ma simteam mai bine inainte cand nu stiam toate astea
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

sandupop

 :uimit: :uimit: :uimit:  mai bine sa nu stii de toate....aici ai dreptate :wink: :wink2: :wink: :wink2:
Nu trageti!! ...Sunt incepator.

crombra

Confirm cele spuse de Dragos.
Concret: am lucrat numai cu coronita la punga. Un lot s-a comportat bineadica miros placut usor acrisor si fara spuma multa.
Alt lot un iz neplacut la fierbere si muuulta spuma, a trebuit sa sting focul sa scada spuma si api am inceput sa incalzesc din nou.
am vazut diferente de granulatie: primul lot granula mare, al doilea ,mica. Si numarul care e trecut pe punga este diferit.
Ex:R4022411RO fierbe bine. R4011722RO fierbe prost.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

Constantin_MH

1. Alt lot un iz neplacut la fierbere si muuulta spuma, a trebuit sa sting focul sa scada spuma si api am inceput sa incalzesc din nou.
2. am vazut diferente de granulatie: primul lot granula mare, al doilea ,mica. Si numarul care e trecut pe punga este diferit.
3. Ex:R4022411RO fierbe bine. R4011722RO fierbe prost.

1. Izul neplacut este dovada ca acel zahar este din sfecla. Acel miros ramane de la carbunele din oase, cu care se face rafinarea. Spumarea abundenta are loc numai la zaharul din sfecla si ea este normala, atunci cand are loc invertirea propriuzisa. Nu sunt probleme cu spumarea abundenta daca se foloseste un vas cu volum mai mare(cel putin dublu fata de volumul siropului de invertit)
2. Granulatia mica este mai buna deoarece zaharul se dizolva mai repede
3. De fapt, cel care"fierbe prost"(spumare abundenta)este cel bun(din sfecla)

Am facut foarte multe incercari, cu multe marci de zahar, si acestea sunt concluziile mele!
(Folosesc cam 2 tone de sirop de zahar invertit pe an!)

paul1

Legat de spuma mai multa sau mai putina ... Conteaza foarte mult ... taria focului ! Acelasi lot de zahar a facut odata spuma abundenta cand focul a fost alert si alta data spuma mai putina cand focul a fost mediu spre slab !
Mai conteaza si cantitatea de sare de lamaie folosita la invertire, tinand cont ca o administram cu aproximatie.

Cubby

Citat din: paul1 din Martie 16, 2014, 01:12:19 PM
Legat de spuma mai multa sau mai putina ... Conteaza foarte mult ... taria focului ! Acelasi lot de zahar a facut odata spuma abundenta cand focul a fost alert si alta data spuma mai putina cand focul a fost mediu spre slab !
Mai conteaza si cantitatea de sare de lamaie folosita la invertire, tinand cont ca o administram cu aproximatie.

Asata am observat si eu.

ionel07196555

Ieri din gresala am pus cantitate dubla de sare de lamiie
Rezultat = nimic deosebit a facut spuma ca si sarja anterioara acelas tip de zahar
la 3.3 lei

Dan Pașca

Buna.Am luat si eu zahar la sac de 50 kg produs la Ludus.Sambata a fost prima data cand am incercat invertirea zaharului.Dupa reteta prezentata de :apicotef. si sa unflat sa iasa din vas.nu stiu cu ce am gresit la final dupa ce sa lasat culoare luo era putin cam inchisa nu vedeam in fundul vasului.probabil l-am lasat prea mult la foc mare.A fier vreo 5 min.pe urma la foc mic sa potolit.mirosea foarte tare a caramel.sunt curios daca am procedat bine.

mph

Asa am patit si eu prima data insa am incercat pe o cantitate foarte mica si acum stiu cand sa opresc focul.
NU este bun pentru administrat daca s-a caramelizat.
Te-ai ales cu mai bine de 50 kg de caramele?

Dan Pașca

cat il mai lasti sa fiarba dupa ce incepe sa se unfle. apa sau ceaiul il adaugati dupa ce se raceste zaharul sau imediat dupa ce il luati de pe foc.

Dan Pașca

daca stie cineva o reteta .mai buna zicet-o.

marian_6777

Respecta ce a scris aici, un mare apicultor, nea Gica dumnezeu sa-l odihneasca. http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=9&t=643  Vei reusi cu siguranta. Incearca cu un kg de zahar, deci redu cantitatile la 1/5. Focul nu trebuie sa fie tare, si amesteca fara intrerupere pana la final. La un moment dat siropul incepe sa se umfle, se mentine un timp apoi incepe sa scada. Atunci opresti focul. Mai lasi un pic sa se raceasca, apoi adaugi cantitatea coresponzatoare de apa. Primul kg de zahar si eu l-am transformat in caramel, dar l-a folosit sotia la prajituri  :rotfl:
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

vranceanul

Aveti reteta aici pe forum in APICALENDAR la UTILE :Se pregătesc următoarele:

- una oală de 10 litri curată, emailată;
- 5 kg zahăr Coronița sau Mărgăritar de la Agrana (fiind cunoscute ca singurele sorturi de zahăr de la noi care nu au miros);
- 5 gr. acid citric (sare de lămâie)


Preparare:

-se pun 1,1 litri de apă la fiert;
-când începe să fiarbă se pun cele 5 kg. de zahăr și cele 5 gr. sare de lămâie;
-se continuă fierberea, se amestecă (cu o lingură mare de lemn) pentru a nu se prinde, și când începe să dea în clocot se reglează din foc pentru că se umflă ca laptele (face spumă). Atunci are loc invertirea. Când spuma începe să scadă (2-3 minute), este gata.

-dacă se dorește sirop 2/1 se adaugă imediat 1,5 litri de apă rece și se amestecă bine;
-dacă se dorește sirop 1/1 se adaugă imediat 4 litri de apă rece și amestecă bine.
NOTĂ:

Această rețetă este recomandată de apicultorul Gică Romanescu și a fost testată cu rezultate excelente.
Are omu* ceva in cap, doar nu se scarpina degeaba!

Dan Pașca


Dan Pașca

Exemplu:daca vreau sa fac 50kg zahar tot cu 1,1 litri apa pornesc la inceput sau pun 11 litri apa si apoi 50 g sare lamaie?