In aceasta iarna am avut rabdarea sa cumpar toate felurile de zahar de pe piață si sa le invertesc. Unele in momentul cand fierb si torn sarea de lamaie se umfla enorm , altele abia fac doar cativa clabuci . Cum explicati fenomenul ? Astept pareri !
Dragosh, cred ca este doar o poveste invertirea zaharului cu sare de lamiie... adaugind sare de lamiie cred ca ii modificam doar PH-ul solutiei de zahar.
Mai vad postari ca unii colegi baga si fierb zaharul cu o cantitate mica de apa de ii sar capacele apoi afirmna ca au invertit zaharul.
As face ceva experimente cu aceste metode din folclor...dar as dorii sa duc siropul la o analiza chimca de laborator sa vad exact cita zaharoza si fructoza ar contine sa vad randamentul "invertirii"..
Sau alta varianta care imi vine in minte...
Dragosh.... vorbeam cu un coleg care l-am avut la Galati... si imi spunea de adaugarea de sare de lamiie sa ducem PH-ul solutiei de zahar la 4,5 inainte de a folosii "INVERTAZA 100" pentru o mai buna reusita a procesului de invertire .
Sa inteleg ca tu detii aceea ENZIMA si doreai modificarea PH-ului..??
Daca esti pe subiect , raspunde la intrebare ! daca nu stii , facem gargara in paginile 3 - 4
Buna dragos2006.
Ar fi util inainte de a trage concluzi, sa stim si noi care au facut spuma multa si care nu, pe sortimente. Asta ptr. a nu fi subiectivi ulterior.
Eu am incercat doar Coronita si Margaritar. Am inteles ca sunt singurele care nu au "arome". Nici unul din ele nu face spuma decat f. putina.
Voi urmari subiectul cu interes.
Coronita la punga de hartie s-a umflat , coronita la punga de plastic nu s-a umflat deloc .
Diferentele acestea vizibile gen umflatul, dezumflatul, culoare mai deschisa, mai inchisa, etc, apar datorita materiei prime diferite care este utilizata in fabricarea zaharului. Una e zaharul din sfecla de zahar si alta e zaharul din trestie de zahar importat direct sau procesat la fabricile noastre. Pe piata romaneasca nu prea mai gasesti zahar din sfecla.
La Bod am vazut depozitele de sfecla de zahar , asa ca se mai face .
Problema e ca o firma asa mare ca Agrana baga sub acelasi brend marfa diferita.
Inca nu pot dezlega misterul , care este din sfecla si care este din trestie.
Analiza complexa de laborator...Ce ai vazut tu la Bod e doar asa de marketing...Am prieteni care se ocupa cu importul de zahar si cam stiu cum sta treaba. Ideea e ca in tara ajunge materie prima semiprocesata (care poate fi din trestie de zahar, ceva porumb si nu mai stiu ce maglavait) iar cele 4 fabrici de la noi o transforma in produsul finit. Cand cererea e prea mare atunci se importa direct zahar si se comercializeaza sub marca romaneasca
Citat din: dragos2006 din Martie 12, 2014, 10:19:49 AM
La Bod am vazut depozitele de sfecla de zahar , asa ca se mai face .
Problema e ca o firma asa mare ca Agrana baga sub acelasi brend marfa diferita.
Inca nu pot dezlega misterul , care este din sfecla si care este din trestie.
Date despre materia prima din care e facut zaharul se afla in codul de bare de pe punga. Poate ne explica dl Dumitriu ce si cum.
O treaba interesanta dar sa vedem daca ne si ajuta cineva.
faza cu diferente de calitate pe coduri de bare e o gluma. daca stiti cum se obtin si folosesc aceste coduri, veti intelege ca nu e posibil
Hai sa va zic eu cum e cu codurile de bare.
Candva de mult lucram la o companie de mezeluri, jucator important pe piata romaneasca si eram singurul autorizat sa fac modificari de etichete si creare de coduri de bare....nici nu va imaginati cate decizii se luau la nivel inalt de la o zi la alta pentru a modifica codurile de bare si nu erau conforme absolut deloc cu realitatea...asa ca....
Citat din: Eduard Rotaru din Martie 12, 2014, 04:25:58 PM
Hai sa va zic eu cum e cu codurile de bare.
Candva de mult lucram la o companie de mezeluri, jucator important pe piata romaneasca si eram singurul autorizat sa fac modificari de etichete si creare de coduri de bare....nici nu va imaginati cate decizii se luau la nivel inalt de la o zi la alta pentru a modifica codurile de bare si nu erau conforme absolut deloc cu realitatea...asa ca....
probabil ca de aia nu mai lucrezi acum la firma respectiva =)) =)) =)) =)) =))
codurile nu le creezi (oh my god) ci le generezi . si nu de capul tau ci dupa niste reguli. nu mai da info aiurea daca nu stii
Citat din: pad3 din Martie 12, 2014, 05:09:36 PM
Citat din: Eduard Rotaru din Martie 12, 2014, 04:25:58 PM
Hai sa va zic eu cum e cu codurile de bare.
Candva de mult lucram la o companie de mezeluri, jucator important pe piata romaneasca si eram singurul autorizat sa fac modificari de etichete si creare de coduri de bare....nici nu va imaginati cate decizii se luau la nivel inalt de la o zi la alta pentru a modifica codurile de bare si nu erau conforme absolut deloc cu realitatea...asa ca....
probabil ca de aia nu mai lucrezi acum la firma respectiva =)) =)) =)) =)) =))
codurile nu le creezi (oh my god) ci le generezi . si nu de capul tau ci dupa niste reguli. nu mai da info aiurea daca nu stii
Daca stii ce e aia o Bizerba sau un Intermec si cu ce se mananca sau daca macar stii de cate feluri sunt codurile de bare (si nu asa superficial cautand pe net, cu detalii si exemplificari concrete) atunci stam de vorba pana atunci mai documenteaza-te...
Hai sa revenim la zaharul nostru ! cum ne dam seama daca este de sfecla sau trestie ? Sau daca este posibil acest lucru !
eduard nu cunosc sistemele de codare de care vorbesti tu. cunosc doar EAN 13 insi nici unul din supermarketurile la care am listat sute de articole nu mi-au cerut altceva. nu trebuie sa te shifonezi; daca stii ce presupune listarea unui cod de bare intr-o retea de magazine vei intelege ca agrana nu se poate juca de-a codurile dupa cum le casuna pe materia prima. scuze pt of topic, nu voi mai continua
Dl Dumitriu vorbea candva despre aceste diferente intre zaharul din trestie si zaharul din sfecla si cum pot fi identificate dar nu mai retin ce a spus.
Dl. Dumitru nu este o sursa de incredere deoarece el are niste interese strict comerciale .
pana la urma zaharul se inverteste la temperatura sub actiunea acidului?
Citat din: dragos2006 din Martie 11, 2014, 11:51:37 PM
Daca esti pe subiect , raspunde la intrebare ! daca nu stii , facem gargara in paginile 3 - 4
...
Deschizi tema cu numele "INVERTIREA ZAHARULUI" si cind colo intrebi de ce face zaharul clabuci ....
Puneai titlu la tema "De ce face zaharul clabuci? " si era cred mai aproape de ce vrei sa aflii .
..auzi,... de ce face zaharul clabuci ? ..... =))....
o fabrica asa cum e Bod-ul se risca sa comercializeze zahar de provenienta incerta sub denumirea clara : zahar de Bod produs din sfecla de zahar? scrie clar pe sac.
pana la urma noi consumam zaharul sub diferite forme. care este mai nociv, cel din sfecla sau cel din trestie?
Dar esti sigur ca e din trestie?!!!!...Baieti, au ramas 4 fabrici de zahar in romania care la ora actuala nu proceseaza la capacitate maxima pentru ca vine ffff mult zahar din import a carui materie prima nu se cunoaste...
Citat din: dragos2006 din Martie 11, 2014, 11:08:09 PM
In aceasta iarna am avut rabdarea sa cumpar toate felurile de zahar de pe piață si sa le invertesc. Unele in momentul cand fierb si torn sarea de lamaie se umfla enorm , altele abia fac doar cativa clabuci . Cum explicati fenomenul ? Astept pareri !
Foarte interesanta intrebarea. Si eu am observat acest lucru. Anul trecut am avut Coronita la punga de hartie si se umfla de numa. Anul asta am luat LeMarco (care au vandut fabrica catre Agrana si au dat drumul la promotii sa scape de stocuri) si tot asa... 2-3 clabuci si gata.
Lemarco la punga de hartie umfla bine .
Punga de plastic...a fost cu 2.89 la Carrefour...bula, bula si...gata :uimit:
În toamnă, la fabrica de zahăr din Oradea, stăteau tirurile cu sfeclă de zahăr la cozi kilometrice ca să fie cântărite.
Deci, a intrat ceva sfeclă.
E drept că produsul lor nu e cel mai ieftin - Zahăr Diamant
Citat din: dragos2006 din Martie 12, 2014, 09:55:02 AM
Coronita la punga de hartie s-a umflat , coronita la punga de plastic nu s-a umflat deloc .
Si mie mi s-a intamplat exact la fel. As zice ca cel la punga de hartie s-a umflat mai mult si mai lent, cel in punga de plastic s-a umflat putin dar 'reactia' a fost mai rapida. Cantitatile facute de mine sunt insa mici. Cate 10 kg din fiecare tip de zahar.
Sunt curios si eu care poate fi motivul.
Probabil este vorba de un compus chimic care intra suplimentar in componenta zaharului.
Un chimist pe domeniul alimentar sau un laborant dintr-o fabrica de zahar ar putea sa ne lamureasca.
Invertirea zaharului prin hidroliza(adica in prezenta apei la o temperatura X) este posibila atat cu un catalizator (acid citric sau ascorbic de obicei sau alti acizi alimentari in dilutie ca acidul acetic) cat si fara(doar prin mentinerea temperaturii peste un prag de minim 60 de grade pentru o perioada de timp - ineficient)
Acidul este in solutie ca si catalizator . Probabil de valoarea ph-ului este legata eficienta procesului de invertire.
In ce priveste clabucii - saharoza este si in zaharul de trestie cat si in cel de sfecla. ce difera sunt procesele de rafinare si reactivii folositi pentru albirea zaharului(dioxid de sulf, fosfat de calciu, dioxid de carbon, hidroxid de calciu) de unde rezulta ce substante chimice sunt ca reziduuri in zahar.
Zaharul este in mod natural galbe/brun - a nu fi confundat cu zaharul brun din comert care este un produs secundar al procesului de rafinare(o parte din zahar devine alb si o mica parte pastreaza impuritatile care dau culoare)
Surse = sora-mea(absolventa chimie industriala POLI Buc) + Wiki -procesul de rafinare a zaharului
Numai bine
Rafinarea se produce folosind substante chimice (acid fosforic, hidroxid de calciu, dioxid de sulf si carbune activ.
Dupa acest proces de rafinare se pierd multe dintre minerale, enzime, proteine, nutrienti si vitamine, continute in mod natural in zaharul provenit din trestie si sfecla.
Zaharul brut din comert, despre care credeam ca este natural, este de fapt zahar prelucrat
..atat am reusit sa aflu azi
vai de capul nostru
parca ma simteam mai bine inainte cand nu stiam toate astea
:uimit: :uimit: :uimit: mai bine sa nu stii de toate....aici ai dreptate :wink: :wink2: :wink: :wink2:
Confirm cele spuse de Dragos.
Concret: am lucrat numai cu coronita la punga. Un lot s-a comportat bineadica miros placut usor acrisor si fara spuma multa.
Alt lot un iz neplacut la fierbere si muuulta spuma, a trebuit sa sting focul sa scada spuma si api am inceput sa incalzesc din nou.
am vazut diferente de granulatie: primul lot granula mare, al doilea ,mica. Si numarul care e trecut pe punga este diferit.
Ex:R4022411RO fierbe bine. R4011722RO fierbe prost.
1. Alt lot un iz neplacut la fierbere si muuulta spuma, a trebuit sa sting focul sa scada spuma si api am inceput sa incalzesc din nou.
2. am vazut diferente de granulatie: primul lot granula mare, al doilea ,mica. Si numarul care e trecut pe punga este diferit.
3. Ex:R4022411RO fierbe bine. R4011722RO fierbe prost.
1. Izul neplacut este dovada ca acel zahar este din sfecla. Acel miros ramane de la carbunele din oase, cu care se face rafinarea. Spumarea abundenta are loc numai la zaharul din sfecla si ea este normala, atunci cand are loc invertirea propriuzisa. Nu sunt probleme cu spumarea abundenta daca se foloseste un vas cu volum mai mare(cel putin dublu fata de volumul siropului de invertit)
2. Granulatia mica este mai buna deoarece zaharul se dizolva mai repede
3. De fapt, cel care"fierbe prost"(spumare abundenta)este cel bun(din sfecla)
Am facut foarte multe incercari, cu multe marci de zahar, si acestea sunt concluziile mele!
(Folosesc cam 2 tone de sirop de zahar invertit pe an!)
Legat de spuma mai multa sau mai putina ... Conteaza foarte mult ... taria focului ! Acelasi lot de zahar a facut odata spuma abundenta cand focul a fost alert si alta data spuma mai putina cand focul a fost mediu spre slab !
Mai conteaza si cantitatea de sare de lamaie folosita la invertire, tinand cont ca o administram cu aproximatie.
Citat din: paul1 din Martie 16, 2014, 01:12:19 PM
Legat de spuma mai multa sau mai putina ... Conteaza foarte mult ... taria focului ! Acelasi lot de zahar a facut odata spuma abundenta cand focul a fost alert si alta data spuma mai putina cand focul a fost mediu spre slab !
Mai conteaza si cantitatea de sare de lamaie folosita la invertire, tinand cont ca o administram cu aproximatie.
Asata am observat si eu.
Ieri din gresala am pus cantitate dubla de sare de lamiie
Rezultat = nimic deosebit a facut spuma ca si sarja anterioara acelas tip de zahar
la 3.3 lei
Buna.Am luat si eu zahar la sac de 50 kg produs la Ludus.Sambata a fost prima data cand am incercat invertirea zaharului.Dupa reteta prezentata de :apicotef. si sa unflat sa iasa din vas.nu stiu cu ce am gresit la final dupa ce sa lasat culoare luo era putin cam inchisa nu vedeam in fundul vasului.probabil l-am lasat prea mult la foc mare.A fier vreo 5 min.pe urma la foc mic sa potolit.mirosea foarte tare a caramel.sunt curios daca am procedat bine.
Asa am patit si eu prima data insa am incercat pe o cantitate foarte mica si acum stiu cand sa opresc focul.
NU este bun pentru administrat daca s-a caramelizat.
Te-ai ales cu mai bine de 50 kg de caramele?
cat il mai lasti sa fiarba dupa ce incepe sa se unfle. apa sau ceaiul il adaugati dupa ce se raceste zaharul sau imediat dupa ce il luati de pe foc.
daca stie cineva o reteta .mai buna zicet-o.
Respecta ce a scris aici, un mare apicultor, nea Gica dumnezeu sa-l odihneasca. http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=9&t=643 (http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=9&t=643) Vei reusi cu siguranta. Incearca cu un kg de zahar, deci redu cantitatile la 1/5. Focul nu trebuie sa fie tare, si amesteca fara intrerupere pana la final. La un moment dat siropul incepe sa se umfle, se mentine un timp apoi incepe sa scada. Atunci opresti focul. Mai lasi un pic sa se raceasca, apoi adaugi cantitatea coresponzatoare de apa. Primul kg de zahar si eu l-am transformat in caramel, dar l-a folosit sotia la prajituri :rotfl:
Aveti reteta aici pe forum in APICALENDAR la UTILE :Se pregătesc următoarele:
- una oală de 10 litri curată, emailată;
- 5 kg zahăr Coronița sau Mărgăritar de la Agrana (fiind cunoscute ca singurele sorturi de zahăr de la noi care nu au miros);
- 5 gr. acid citric (sare de lămâie)
Preparare:
-se pun 1,1 litri de apă la fiert;
-când începe să fiarbă se pun cele 5 kg. de zahăr și cele 5 gr. sare de lămâie;
-se continuă fierberea, se amestecă (cu o lingură mare de lemn) pentru a nu se prinde, și când începe să dea în clocot se reglează din foc pentru că se umflă ca laptele (face spumă). Atunci are loc invertirea. Când spuma începe să scadă (2-3 minute), este gata.
-dacă se dorește sirop 2/1 se adaugă imediat 1,5 litri de apă rece și se amestecă bine;
-dacă se dorește sirop 1/1 se adaugă imediat 4 litri de apă rece și amestecă bine.
NOTĂ:
Această rețetă este recomandată de apicultorul Gică Romanescu și a fost testată cu rezultate excelente.
ok.multumesc colegi
Exemplu:daca vreau sa fac 50kg zahar tot cu 1,1 litri apa pornesc la inceput sau pun 11 litri apa si apoi 50 g sare lamaie?
Logic ar fi sa respecti proportiile......nu crezi....ca altfel in loc de o solutie o sa ai 50 de KG de zahar ....umed :P
Citat din: bucovineanu din Martie 12, 2014, 11:20:25 AM
Date despre materia prima din care e facut zaharul se afla in codul de bare de pe punga. Poate ne explica dl Dumitriu ce si cum.
Acum am citit mesajul D-voastra de pe acest topic.
V-am raspuns pe topicul de Bonfeed(acolo citisem intrebarea referitoare la codarea zaharului).
Am tot vazut pe diverse postari ca toti doresc zahar din sfecla si mai putin din trestie.Dupa parerea mea este o opinie nefondata, dar fiecare are dreptul la opinia proprie.
Citat din: pad3 din Martie 12, 2014, 05:42:42 PM
eduard nu cunosc sistemele de codare de care vorbesti tu. cunosc doar EAN 13 insi nici unul din supermarketurile la care am listat sute de articole nu mi-au cerut altceva. nu trebuie sa te shifonezi; daca stii ce presupune listarea unui cod de bare intr-o retea de magazine vei intelege ca agrana nu se poate juca de-a codurile dupa cum le casuna pe materia prima. scuze pt of topic, nu voi mai continua
faceti o mica eroare!
codul de bare la care faceti referire nu are nici o legatura cu codul lotului.
Intradevar, codul de bare are rolul de a identifica produsul, nu si ingredientele sau materiile prime folosite.
Codul de lot, este altceva, ofera informatii complete despre materia prima, fabrica unde s-a prelucrat produsul, etc.
Am explicat pe alt topic codarea la zaharul produs de Agrana.
Citat din: dragos2006 din Martie 12, 2014, 06:23:48 PM
Dl. Dumitru nu este o sursa de incredere deoarece el are niste interese strict comerciale .
Conform celor spuse de D-voastra, oricine are un interes comercial in promovarea unui produs, nu reprezinta o sursa de incredere!Presupun ca acest lucru se aplica si in cazul indulcitorului pe care il promovati!Sau asta "nu se pune"?
Citat din: dumitriu din Martie 17, 2014, 04:33:43 PM
Citat din: pad3 din Martie 12, 2014, 05:42:42 PM
eduard nu cunosc sistemele de codare de care vorbesti tu. cunosc doar EAN 13 insi nici unul din supermarketurile la care am listat sute de articole nu mi-au cerut altceva. nu trebuie sa te shifonezi; daca stii ce presupune listarea unui cod de bare intr-o retea de magazine vei intelege ca agrana nu se poate juca de-a codurile dupa cum le casuna pe materia prima. scuze pt of topic, nu voi mai continua
faceti o mica eroare!
codul de bare la care faceti referire nu are nici o legatura cu codul lotului.
Intradevar, codul de bare are rolul de a identifica produsul, nu si ingredientele sau materiile prime folosite.
Codul de lot, este altceva, ofera informatii complete despre materia prima, fabrica unde s-a prelucrat produsul, etc.
Am explicat pe alt topic codarea la zaharul produs de Agrana.
Puteti preciza pe ce topic ati explicat?
Multumesc
Citat din: albinasebes - luca sorin din Martie 12, 2014, 10:47:09 PM
pana la urma noi consumam zaharul sub diferite forme. care este mai nociv, cel din sfecla sau cel din trestie?
nu e nici unul mai nociv decat celalalt.Din punctul asta de vedere nu este nici o diferenta.
Citat din: dumitriu din Martie 17, 2014, 04:41:32 PM
Citat din: albinasebes - luca sorin din Martie 12, 2014, 10:47:09 PM
pana la urma noi consumam zaharul sub diferite forme. care este mai nociv, cel din sfecla sau cel din trestie?
nu e nici unul mai nociv decat celalalt.Din punctul asta de vedere nu este nici o diferenta.
Poate mai corect intrebarea ar fi fost"Care este mai potrivit pentru albine" cred ca asta ne intereseaza pe topicul asta
Citat din: Eduard Rotaru din Martie 12, 2014, 10:53:36 PM
Dar esti sigur ca e din trestie?!!!!...Baieti, au ramas 4 fabrici de zahar in romania care la ora actuala nu proceseaza la capacitate maxima pentru ca vine ffff mult zahar din import a carui materie prima nu se cunoaste...
Sunt 5 fabrici de zahar in Romania.De fapt sunt mai multe, dar 5 companii le administreaza.
Companiile sunt:
-Agrana cu 2 fabrici(Roman si Buzau)
-Lemarco cu 2 fabrici(Urziceni si Liesti)
-Bod cu 1 fabrica
-Tereos cu 1 fabrica la Ludus
-Pfeiffer cu 1 fabrica la Oradea
Asta e situatia actuala.
Din vara vor ramane intradevar 4 companii producatoare de zahar, dupa ce Agrana achizitioneaza firma Lemarco si va prelua fabricile acestei companii.
Citat din: sorinma din Martie 17, 2014, 04:40:55 PM
Puteti preciza pe ce topic ati explicat?
Multumesc
pe topicul de Bonfeed.
Aceeasi intrebare mi-a pus-o un forumist pe acel topic.Mai tarziu am vazut-o si pe acest topic.
Citat din: sorinma din Martie 17, 2014, 04:46:13 PM
Poate mai corect intrebarea ar fi fost"Care este mai potrivit pentru albine" cred ca asta ne intereseaza pe topicul asta
Agrana comercializeaza atat zahar din sfecla, cat si din trestie sub marcile Coronita si Margaritar.Cantitatea de sfecla este limitata de U.E., iar fiecare producator de zahar are o cota de procesare anuala.
Asa ca daca cota de sfecla alocata reprezinta jumatate din cantitatea aprobata spre procesare, vrei nu vrei trebuie sa apelezi la trestia de zahar.
Si acum sa va raspund la intrebarea pusa de D-voastra:
Zaharul bun pentru albine este unul din cei 5 fabricanti din Romania.Adica, puteti folosi zahar de Agrana, Bod sau alt producator.Nu exista diferente intre zaharul de sfecla si cel din trestie in hranirea albinelor.E un mit!
Totusi m-as feri de zaharul care se comercializeaza sub brand-uri "no name", pus in pungi de diversi ambalatori de care nimeni nu a auzit.Sa nu uitam ca sunt produse asemanatoare ca aspect cu zaharul, dar mult mai ieftine.De exemplu, sarea!Pe care un client dornic de profituri mai mari l-a gasit amestecat cu zaharul ambalat intr-un "garaj" de o firma oarecare.
Cei 5 producatori nu-si permit astfel de jonglerii!
Citat din: bucovineanu din Martie 12, 2014, 06:23:50 p.m.
D-le Dumitriu, daca intrati pe forum va rog sa ne lamuriti cum poate fi identificat zaharul din sfecla in functie de datele de pe ambalaj.
Am gasit pe alt site, aceeasi intrebare pusa de un forumist care achizitionase zahar coronita la punga de hartie, la data ambalarii este trecut RO070832RO.
Iata raspunsul meu de la acel moment:
codul de lot se traduce astfel:
R=reprezinta tara in care a fost creeat acest numar de lot
-O=ultima cifra a anului in care a fost ambalat/produs
-07=luna in care a fost produs
-08=ziua in care a fost produs
-3=originea zaharului(de unde provine)-in cazul asta cumparat si fabricat din zahar brut
-2=fabrica producatoare/ambalatoare(in cazul asta fabrica de zahar din Roman)
-RO=tara in care a fost produs/ambalat
Daca aveti nelamuriri va rog sa ma contactati.
Cu stima,
Dan
Acesta este raspunsul?
Orice metoda folosim nu vom reusi o invertire 100% a zaharului . In general prin folosirea acidului citric ajungem undeva la maxim 65% zahar invertit , astfel incat in final vom avea in parti egale frucoza , glucoza si zaharoza. grija mare la timpul de fierbere , un HMF crescut este mai toxic decat o cantitate de zaharoza mai crescuta.
Din cate stiu in UE nu se produce trestie de zahar. Oare care ar fi interesul sa nu se produca sfecla de zahar si sa se importe zahar brut din trestie? Ale cui interese sunt aparate in acest mod?
mestere , ce naiba ! vrei sa se ieftineasca zaharul ? o suprafata mai mare cultivata cu sfecla inseamna o productie mai mare si automat un pret mai mic ...
Citat din: bucovineanu din Martie 17, 2014, 07:40:00 PM
Din cate stiu in UE nu se produce trestie de zahar. Oare care ar fi interesul sa nu se produca sfecla de zahar si sa se importe zahar brut din trestie? Ale cui interese sunt aparate in acest mod?
Asta ma intreb si eu de ce este restrictionta productia si procesarea de sfecla de zahar...si de catre cine
Nu cred ca sunt interese oculte la mijloc. Din cate stiu cultura de sfecla de zahar este destul de costisitoare si se obtin productii de pana la 1500 Kg/ha in conditii bune si cu irigare, pe cand la trestia de zahar se fac productii de pana la 3400 in conditii ideale. Cand te gandesti ca aceste productii se obtin in tari din America centrala si de sud, Africa si sudul Asiei, unde forta de munca este muuuult mai ieftina decat in Europa, si chiar mai ieftina dacat in Romania, cred ca este vorba mai mult de randamentul culturii, si nu neaaparat de cote. Nu degeaba trestia de zahar este cea mai mare cultura din lume atat ca suprafete cat si ca productii .
Si din cate stiu eu cotele pentru sfecla sunt facute in asa fel incat fabricile de zahar sunt obligate sa prelucreze si sfecla de zahar nu doar zahar de trestie brut, asa ca acele cote sunt puse ca sa fie protejata agricultura in Europa care nu poate concura cu pretul materie prime din trestie. Daca ne gandim bine, zaharul din trestie este mai ieftin , chiar daca este importat si plateste taxe .
Daca nu ar fi masuri din astea protectioniste pietele europene ar fi inundate cu produse la preturi pe care producatorii locali nu le pot concura si multi agricultori ar da efectiv faliment.
Daca e asa exista o logica ,dar pana acum s-a inteles altfel ca se limiteaza cantitatea de sfecla de zahar....
Da , asa este, exista o cantitate maxima cere poate fi produsa, dar spilu este ca acea cantitate beneficiaza de un pret MINIM, la fel cum sunt tari producatoare de zahar din trestie care sunt pe lista preferatilor si au anumite beneficii, cum ar fi import fara plata taxelor.Daca se liberalizeaza piata atunci exista riscul ca foarte multi producatori sa planteze mari suprafete care sa scada foarte mult profitul pe aceasta cultura, apoi foarte multi sa renunte la cultura asta din cauza profitului redus , tarile uniunii fiind in acest caz OBLIGATE sa inporte cantitati enorme ca sa acopere cererea. Daca asa ce se intapla o sa vedem preturi astronomice la zahar. Sunt pareri si pro si contra.
Am citit recent un articol in care se discuta abolirea cotei de zahar in UE. Se poate intampla chiar la anu, sau cel tarziu in 2020 din ce am citit. Daca asta se intapla tari cu agricultura ineficienta, ca de exeplu Romania, vor avea de suferit, pentru ca tari ca UK,Olanda, Germania si altele , cu agricultura si programe agricole FOARTE BINE puse la punct , care deja produc la limita cotei sau peste cota pe care o au muuult mai eficient(mai ieftin )decat noi efectiv ne vor scoatedin joc in secunda 0, obligandu-ne sa alegem zahar propriu dar scump, sau ieftin de import.
Uite aici altul pe aceeas tema .
http://capreform.eu/the-political-economy-of-eliminating-sugar-quotas-in-2015/ (http://capreform.eu/the-political-economy-of-eliminating-sugar-quotas-in-2015/)
Citat din: Sorcyo din Martie 17, 2014, 09:20:54 PM
Nu cred ca sunt interese oculte la mijloc. Din cate stiu cultura de sfecla de zahar este destul de costisitoare si se obtin productii de pana la 1500 Kg/ha in conditii bune si cu irigare, pe cand la trestia de zahar se fac productii de pana la 3400 in conditii ideale.
Sefule te rog eu mult sa te documentezi inainte sa postezi ! verifica la MADR productia medie la hectar de sfecla de zahar in Romania , e o diferenta cam mare fata din cat stii mata.
Citat din: dragos2006 din Martie 17, 2014, 07:26:34 PM
grija mare la timpul de fierbere , un HMF crescut este mai toxic decat o cantitate de zaharoza mai crescuta.
dragos, vrei te rog sa detaliezi putin aspectul asta ^:)^
Dap, mea culpa, m-am uitat la statistica complet aiurea. Totusi asta nu schimba faptul ca pe plan mondial 80% din zahar este din trestie de zahar . Cifrele corecte erau o medie de 58,2 tone pe hectar sfecla de zahar brut in 2011 . La trestie de zahar media mondiala era de 70.54 tone pe ha. Am pus eronat cifrele de la productia de etanol din rezidu vegetal.
SCUZE ^:)^
Citat din: Sorcyo din Martie 17, 2014, 10:11:58 PM
Am citit recent un articol in care se discuta abolirea cotei de zahar in UE. Se poate intampla chiar la anu, sau cel tarziu in 2020 din ce am citit. Daca asta se intapla tari cu agricultura ineficienta, ca de exeplu Romania, vor avea de suferit, pentru ca tari ca UK,Olanda, Germania si altele , cu agricultura si programe agricole FOARTE BINE puse la punct , care deja produc la limita cotei sau peste cota pe care o au muuult mai eficient(mai ieftin )decat noi efectiv ne vor scoatedin joc in secunda 0, obligandu-ne sa alegem zahar propriu dar scump, sau ieftin de import.
Liberalizarea pietei zaharului se va produce fix in 2017.Nici mai devreme nici mai tarziu.Atunci vor dispare cotele alocate pentru productia de sfecla.
Azi am cumparat zahar de Bod din sfecla . Imediat am trecut la invertire , umfla frumos dar la final ramane un gust specific . Zaharul de la Agrana este dulce si atat , cel de la Bod ,in urma invertirii , capata un gust nu prea placut.
La 2,99 de lei de la PROFI????
zahar de Bod este si la noi la Auchan.eu am luat un sac de zahar de Ludus cu 3,26 ron.maine am sa fac o tura sa vedem ce iasa
Ce parere aveti despre zaharul brun ?
scump.
Citat din: Florin94 din Aprilie 15, 2014, 11:45:37 PM
Ce parere aveti despre zaharul brun ?
Zaharul brun de la noi este facut tot din sfecla de zahar. :D Zaharul brun de calitate este scump si este facut din trestie de zahar. Am luat zahar brun, culmea de la un producator roman. (Culmea!) Era la gust aproximativ ca zaharul brun, dar cu siguranta era zahar din sfecla de zahar stropit cu coloranti si arome (aducea un pic cu rosia aroma). :)
Citat din: dragos2006 din Aprilie 15, 2014, 09:48:36 PM
Azi am cumparat zahar de Bod din sfecla . Imediat am trecut la invertire , umfla frumos dar la final ramane un gust specific . Zaharul de la Agrana este dulce si atat , cel de la Bod ,in urma invertirii , capata un gust nu prea placut.
Si albinele il iau repede sau nu?
L-ai luat de la Profi nu?
Salut.
Eu am luat din penny,nu mai stiu exact cu cat.(2.92 sau 3.29)oricum pe aici.
De luat il ia,e bun se umfla bine,dar cum spunea si Dragos
"Citat din: dragos2006 din Ieri la 09:48:36 p.m.
Azi am cumparat zahar de Bod din sfecla . Imediat am trecut la invertire , umfla frumos dar la final ramane un gust specific . Zaharul de la Agrana este dulce si atat , cel de la Bod ,in urma invertirii , capata un gust nu prea placut."
Acum am terminat si eu de facut sirop.
Numai bine.
ESEC TOTAL ! azi cand m-am uitat in oala a recristalizat chiar daca am folosit sare de lamaie ca la celelalte tipuri de zahar.
Ceva clar nu e in regula...
Candva spuneam ca materia prima din care este facut zaharul nu este cunoscuta si va ramane o enigma probabil mult timp....
Citat din: dragos2006 din Aprilie 16, 2014, 11:36:44 AM
ESEC TOTAL ! azi cand m-am uitat in oala a recristalizat chiar daca am folosit sare de lamaie ca la celelalte tipuri de zahar.
Am incercat si eu cu zahar de Bod. S-a unflat mult mai greu ca celelalte tipuri de zahar si intr-adevar are un gust specific.
Insa nu mi-a cristalizat si e facut cred de doua saptamani.
Citat din: dragos2006 din Martie 12, 2014, 09:55:02 AM
Coronita la punga de hartie s-a umflat , coronita la punga de plastic nu s-a umflat deloc .
ESEC TOTAL ! azi cand m-am uitat in oala a recristalizat chiar daca am folosit sare de lamaie ca la celelalte tipuri de zahar.
Domnule Gavrilă,
1. Toamna trecută am păţit la fel cu zahăr ,,Lucşor", la pachet. Pentru invertit reuşit am folosit doar pungile de hârtie, Coroniţa – Mărgăritar.
2. Eu nu am invertit niciodată zahărul pentru sirop, administrat ca stimulent în aprilie. Nici octogenarii mei nu o fac, dar invertirea nu a fost făcută nici de tata, nici de tataie, primăvara. Logica e următoarea:
În primăvară am avut nevoie de puiet, pentru a-l avea trebuia să stimulez ponta. Hrănirea cu turte proteice nu am mai făcut pentru că din 20 februarie albinele au adus polen (şi nectar) de la corn şi de la pobdeal. Miere aveau arhisuficient. Am ajutat familiile cu turte normale, de zahăr invertit. Când a crescut temperatura – au fost mai multe zile cu peste 18 grade C – le-am stimulat cu sirop 1 la 1, neinvertit. De ce? Pentru că cel puţin la 3 zile au avut zboruri de cules, polen au adus din belşug. Le-am mai descăpăcit şi miere. Doi, în această perioadă au avut nevoie de apă. Au avut-o din siropul servit la 3-4 zile. Am înfofolit stupii mai dihai decât în iarnă, ca să aibă căldură pentru puiet, aerisire doar prin urdiniş.
Nu ştiu ce părere are domnul Bucovineanu, e cel mai îndreptăţit să judece dacă am facut bine sau rău.
Am uitat să precizez: turtele de la POPAS SRL aveau şi protofil.
Toate cele bune!
Am spus-o mai de multe ori si o mai repet: eu nu am invertit si nu invertesc niciodata zaharul. Nici toamna, atunci cand asigur rezervele pentru iernare. Albinele stiu mult mai bine decat noi sa faca invertirea.
Citat din: bucovineanu din Aprilie 16, 2014, 09:54:28 PM
Am spus-o mai de multe ori si o mai repet: eu nu am invertit si nu invertesc niciodata zaharul. Nici toamna, atunci cand asigur rezervele pentru iernare. Albinele stiu mult mai bine decat noi sa faca invertirea.
Domnule Profesor,
Vă mulţumesc pentru intervenţie.
Să fiţi sănătos şi iubit!
Din "lanul de fasole", chiar daca tu nu ai practicat invertirea si nici inaintasii tai nu au facut-o, daca ai fi citit revistele vremii ai fi vazut ca ea se practica inca din anii '50. In rest fiecare face cum considera. Nu inseamna ca detine adevarul absolut. Cert este ca daca vei citi reviste straine, vei afla ca si oamenilor le este indicat sa indulceasca cu sirop invertit, nu cu zahar pur.
Citat din: jenica67 din Aprilie 16, 2014, 10:49:07 PM
Din "lanul de fasole", chiar daca tu nu ai practicat invertirea si nici inaintasii tai nu au facut-o, daca ai fi citit revistele vremii ai fi vazut ca ea se practica inca din anii '50. In rest fiecare face cum considera. Nu inseamna ca detine adevarul absolut. Cert este ca daca vei citi reviste straine, vei afla ca si oamenilor le este indicat sa indulceasca cu sirop invertit, nu cu zahar pur.
Domnul meu neatent,
Mă numesc C. Pălămidă, scrie clar mai sus, mă mir de ce nu aţi citit. Nu vreau să presupun de ce.
Dar ca să revenim la oile noastre. Domnul meu, dacă aţi fi avut un pic de interes, l-aţi fi citit pe C. L. Hristea – el a scris nu doar prin anii 50 despre invertirea zahărului, ci prin anii 30 ai secolului trecut. Nu o făcea de la el citire. Îmi pare rău că nu aţi priceput nimic din postarea mea, pe care – constat – nu aţi citit-o cu atenţie, asta este! Vă iert, poate aveţi şi dumneavoastră necazuri, poate aţi băut ceva... am închis subiectul.
Citat din: Din lanul de fasole din Aprilie 16, 2014, 09:33:54 PM
1) Nici octogenarii mei nu o fac, dar invertirea nu a fost făcută nici de tata, nici de tataie, primăvara.
2)Miere aveau arhisuficient. Am ajutat familiile cu turte normale,
1) Domnul meu daca inaintașii mei au mers desculți nu inseamnă ca și eu să umblu ca cel din romanul lui Zaharia Stancu.
2)Daca familiile de albine aveau miere "arhisuficient" , de ce să le mai ajutati cu "turte normale ".
PS. Cum arată o turta anormala ? :uimit:
am folosit zahar brun pentru stimulare si a fost ok mi s.a parut ca iese siropul mult mai gross,mai concentrat decat cu zaharul obisnuit ,asta am observat si la reteta de dulceata in loc de cel alb a fost folosit cel brun si a iesit de trebuia sa dai cu picamer-ul in el:)) este bun desigur si daca putem face rost de undeva ,la magazin este foarte scump
zahar nerafinat!
Trebuie sa spun ca nu sunt profesor. Referitor la siropul din zahar, am aratat cum procedez eu. Nu spun sa faca toata lumea la fel. Fiecare va face cum crede ca e mai bine.
Citat din: dragos2006 din Aprilie 16, 2014, 11:57:05 PM
Citat din: Din lanul de fasole din Aprilie 16, 2014, 09:33:54 PM
1) Nici octogenarii mei nu o fac, dar invertirea nu a fost făcută nici de tata, nici de tataie, primăvara.
2)Miere aveau arhisuficient. Am ajutat familiile cu turte normale,
1) Domnul meu daca inaintașii mei au mers desculți nu inseamnă ca și eu să umblu ca cel din romanul lui Zaharia Stancu.
2)Daca familiile de albine aveau miere "arhisuficient" , de ce să le mai ajutati cu "turte normale ".
PS. Cum arată o turta anormala ? :uimit:
Domnule Gavrilă,
Daţi-mi voie, vă rog, să nu comentez postarea dumneavoastră. Am citit-o. Dacă aş face-o, v-aş jigni inteligenţa. Nu-mi stă în caracter să fac un astfel de act.
Aveţi tot respectul meu.
Da comenteaz-o cu bun simt, nu trebuie sa iti arati neaparat nesimtirea, daca cineva a comentat o tema de a ta. Unde scrie ca daca am comentat o postare, trebuie sa fim in stare de ebrietate, sau musai sa citim toate postarile de la inceput ?? Si ma rog, atata timp cat la tine scrie ca esti "Din lanul de fasole", noi trebuie sa stim ca te cheama Palamida ? Si unde ma rog ai scris mai sus ?? Ce anume ti s-a parut in ce am scris eu, ca asi fi, in stare de ebrietate ?
Citat din: jenica67 din Aprilie 17, 2014, 11:43:13 PM
Da comenteaz-o cu bun simt, nu trebuie sa iti arati neaparat nesimtirea, daca cineva a comentat o tema de a ta. Unde scrie ca daca am comentat o postare, trebuie sa fim in stare de ebrietate, sau musai sa citim toate postarile de la inceput ?? Si ma rog, atata timp cat la tine scrie ca esti "Din lanul de fasole", noi trebuie sa stim ca te cheama Palamida ? Si unde ma rog ai scris mai sus ?? Ce anume ti s-a parut in ce am scris eu, ca asi fi, in stare de ebrietate ?
Domnul meu, noi, ăştia care am trecut de o vârstă şi aşteptăm să dăm colţu', nu mai avem putinţă, suntem sensibili la vorbe aruncate aiurea, nu mai avem decât puterea de a reacţiona tot prin vorbe la afirmaţii aiuritoare, de genul :
« chiar daca tu nu ai practicat invertirea si nici inaintasii tai nu au facut-o... »
deşi mai sus precizasem, chiar în postarea mea pe care aţi comentat-o :
«2. Eu nu am invertit niciodată zahărul pentru sirop, administrat ca stimulent în aprilie. Nici octogenarii mei nu o fac, dar invertirea nu a fost făcută nici de tata, nici de tataie, primăvara. »
Primăvara, domnul meu, în aprilie, nu toamna, peste tot am scris clar că toamna folosesc stimularea cu sirop din zahăr invertit, 2:1.
Vă iert pentru intervenţie şi vă doresc, acum, cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşti, să fiţi sănătos, să aveţi parte numai de fericire şi să fiţi iubit !
Si care este explicatia ca nu o practici primavara , ci numai toamna, ca nu inteleg ? Zici ca ai stimulat in primavara, ca ai avut nevoie de puiet. Dar invertirea din partea albinei, duce si la o uzare a ei, ceea ce normal ii scurteaza viata. De albine nu ai avut nevoie, numai de puiet ? Apropo de varsta, nici eu nu sunt foarte tanar, desi pare din jenica67, am maine poimaine 57 de ani, dar rabdarea nu mi-am pierdut-o. Sa ai un paste fericit si duhul cel sfant sa iti lumineze sufletul !
Primavara albinele care au iesit din iarna sunt oricum uzate si gata sa iasa din joc, asa ca invertirea e inutila, fiind ineficienta.
Dar in luna aprilie, avem deja un numar foarte mare de albine tinere, alea nu se uzeaza ?
Am o intrebare de pinguin, este diferenta intre transformarea( invertirea) zaharului in falsa miere,si transformarea nectarului in adevarata miere.Nu se uzeaza albina in ambele cazuri?
Zaharul este un produs artificial, care contine in cea mai mare parte zaharoza. Nectarul este un produs natural, care contine zaharoza, glucoza şi fructoza. Deci cantitatea de zaharoza este mult mai redusa, in el predominand glucoza, sau fructoza, in functie de sursa de provenienta.
Invertirea industriala nu e perfecta, albinele stiu mai bine cum sa o faca.
Daca de secole au stiut sa faca miere fara toate surogatele prezentului, vor sti sa o faca si de acum incolo.
Intruziunea omului in viata albinei n-a facut - si inca face - decat rau.
A se vedea situatia albinelor din tarile asa-zis dezvoltate.
Albina de primavara-vara are oricum viata scurta, de 35...45 zile, nu o prea ajuta invertirea noastra.
Albina de iarna insa... acolo e alta situatie, iar invertirea se justifica... dar fiecare face cum il taie capul. Noi incercam sa prezentam variantele optime, dar nu obligam pe nimeni sa le si aplice.
Nu o ajuta...dar ii face rau?sau doar nu se justifica sa pierdem timpu cu invertirea primavara
Citat din: crisian-nicolae din Aprilie 20, 2014, 06:38:02 PM
Am o intrebare de pinguin, este diferenta intre transformarea( invertirea) zaharului in falsa miere,si transformarea nectarului in adevarata miere.Nu se uzeaza albina in ambele cazuri?
Felicitari pentru intrebare ! De mult timp nu am mai citit pe net o postare scurta si la obiect !
PS. Asta nu este intrebare de pinguin , este intrebare de om care stie cu ce se " mananca " apicultura.
Citat din: dragos2006 din Aprilie 20, 2014, 10:36:14 PM
Citat din: crisian-nicolae din Aprilie 20, 2014, 06:38:02 PM
Am o intrebare de pinguin, este diferenta intre transformarea( invertirea) zaharului in falsa miere,si transformarea nectarului in adevarata miere.Nu se uzeaza albina in ambele cazuri?
Felicitari pentru intrebare ! De mult timp nu am mai citit pe net o postare scurta si la obiect !
PS. Asta nu este intrebare de pinguin , este intrebare de om care stie cu ce se " mananca " apicultura.
Multumesc pentru apreciere,va urmaresc cu mult interes si atentie toate postarile si filmuletele postate.
Paste fericit!!
Citat din: crisian-nicolae din Aprilie 20, 2014, 06:38:02 PM
Am o intrebare de pinguin, este diferenta intre transformarea( invertirea) zaharului in falsa miere,si transformarea nectarului in adevarata miere.Nu se uzeaza albina in ambele cazuri?
Nicolae, hai sa i-ti raspund eu ce stiu.....zaharul brut si nectarul sunt 2 substante diferite in ceea ce priveste continutul de zaharoza, glucoza si fructoza.
La zaharul brut albina este nevoita sa ii faca invertirea ... adica adauga o enzima care "rupe" zaharoza transformind-o in fructoza si glucoza.
In cazul nectarului nu prea exista zaharoza si albina nu mai este nevoita la acelashi efort de invertire ca in cazul zaharului.
Citat din: dragos2006 din Aprilie 20, 2014, 10:36:14 PM
Citat din: crisian-nicolae din Aprilie 20, 2014, 06:38:02 PM
Am o intrebare de pinguin, este diferenta intre transformarea( invertirea) zaharului in falsa miere,si transformarea nectarului in adevarata miere.Nu se uzeaza albina in ambele cazuri?
Felicitari pentru intrebare ! De mult timp nu am mai citit pe net o postare scurta si la obiect !
PS. Asta nu este intrebare de pinguin , este intrebare de om care stie cu ce se " mananca " apicultura.
Hristos a înviat!
Simţiţi nevoia ca cineva să vă explice care e diferenţa? Nu sunteţi mulţumit de argumentarea domnului "Romikele"?
Sunteţi un om cultivat, am constatat, rugaţi-mă şi vă ajut, nu vă iau comision. Eu sunt sigur că dumneavoastră pricepeţi ceea ce a explicat domnul "Romikele", dar dacă e nevoie, vă explic acelaşi lucru, altfel, băbeşte.
PS Eu am un mare respect pentru dumneavoastră, am vizionat pe internet un videoclip făcut de dumneavoastră bine, dar, ca să vă înţeleg, vă întreb: ţineţi familiile în staţionar, ca mine, sau vă duceţi în pastoral, cum o făceam eu, pe vremuri...
Cu tot respectul, vă mulţumesc anticipat pentru răspuns.
Să auzim de bine!
Fac pastoral la salcam si floarea soarelui.
Citat din: dragos2006 din Aprilie 20, 2014, 11:29:01 PM
Fac pastoral la salcam si floarea soarelui.
Vă mulţumesc pentru răspuns.
Traduc răspunsul dumneavoastră pentru cei de o seamă cu mine, novicii în apicultură. Domnul Gavrilă are stupii la deal, îi va coborî la câmpie la salcâm 1, de preferinţă la Ruşeţu, sau pe cealaltă parte, la Largu, după care îi va duce la salcâm 2 şi 3, neştiind, nu cred că i-a dus vreodată la salcâm 4. Are şi aşa mari avantaje, faţă de staţionarul meu, dar niciodată nu va obţine o miere aşa de gustoasă ca mierea familiilor mele, cum nici eu nu am nicio şansă ca să obţin o miere, pe sortimente, cum va obţine domnia sa.
Toate cele bune!
Citat din: sorinma din Aprilie 20, 2014, 10:13:09 PM
Nu o ajuta...dar ii face rau?sau doar nu se justifica sa pierdem timpu cu invertirea primavara
Face rau doar la buzunarul apicultorului.
Citat din: Din lanul de fasole din Aprilie 20, 2014, 11:54:01 PM
, neştiind, nu cred că i-a dus vreodată la salcâm 4
Nu stiu daca era salcam 4 dar am fost la salcam pe valea Caregnei mai sus de Panciu spre Soveja unde zici ca esti in balada Miorita.
Se casapesc ciobanii?
Hristos a Inviat!
A facut cineva un calcul cu privire la folosirea eficienta a zaharului invertit, comparativ cu produsele gata invertite gen apiinvert, apimera etc. care au marele avantaj ca pot fi administrate la orice ora? Daca da, care ar fi diferenta de cost luand in calcul 1 kg de produs finit administrat la albine? Si inca o intrebare: din postarile anterioare cu privire la spuma care apare la unele sortimente de zahar, sa inteleg ca abundenta acesteia este unul dintre indiciile care ar garanta ca invertirea s-a facut corect?
Adevarat a inviat !!
S-au facut nenumarate calcule in dicutiile dintre Gica si domnul Dumitriu si puteti sa faceti calculut si singur, in functie de cu cat cumparati zaharul, avand in vedere ca din 5 kg de zahar, obtineti 5.6-5,7 l de sirop 2:1. Deci la pretul mediu actual al zaharului, pretul siropul este in jur de 3 lei, unde cumparati siropuri la pretul asta ? Si siropul de zahar, daca nu puneti ceaiuri si folositi zahar cristal, puteti sa il dati la orice ora. Eu folosesc ceaiuri si vitamine si il dau la fel la orice ora, totul tine de tehnologia de administrare.
Dovada disparitiei spumei arata ca procesul s-a finalizat. Daca nu va apare spuma, insemna ca ati avut o neregula in modul de preparare.
Va salut,
am gasit pe internet reteta domnului Romanescu pentru invertirea zaharului inainte sa aflu pe forum cine a fost dansul.
Aici am citit-o prima data: http://www.miere-bucovina.ro/reteta-invertire-zahar-pentru-albine.html (http://www.miere-bucovina.ro/reteta-invertire-zahar-pentru-albine.html) si antepenultimul paragraf m-a pus pe ganduri:
"...se poate adauga la acest amestec protofil sau o combinatie de ceaiuri (sunatoare, musetel, pelin, etc). In acest ultim caz trebuie luate toate masurile pentru a preveni furtisagul care odata declansat este foarte greu de combatut (cu efecte dintre cele mai grave)."
De ce siropul care s-a facut cu ceai de plante ar instiga la furtisag mai mult decat cel cu apa goala? E vorba de mirosul pe care il da siropului?
Am impresia ca si domnul jenica67 in postarea de mai sus s-a referit la acelasi lucru cand zice "daca nu puneti ceaiuri si folositi zahar cristal, puteti sa il dati la orice ora".
Scuzati-mi intrebarile de incepator :thanks:
Citat din: bionut din Iunie 03, 2014, 07:57:27 PM
Va salut,
am gasit pe internet reteta domnului Romanescu pentru invertirea zaharului inainte sa aflu pe forum cine a fost dansul.
Aici am citit-o prima data: http://www.miere-bucovina.ro/reteta-invertire-zahar-pentru-albine.html (http://www.miere-bucovina.ro/reteta-invertire-zahar-pentru-albine.html) si antepenultimul paragraf m-a pus pe ganduri:
"...se poate adauga la acest amestec protofil sau o combinatie de ceaiuri (sunatoare, musetel, pelin, etc). In acest ultim caz trebuie luate toate masurile pentru a preveni furtisagul care odata declansat este foarte greu de combatut (cu efecte dintre cele mai grave)."
De ce siropul care s-a facut cu ceai de plante ar instiga la furtisag mai mult decat cel cu apa goala? E vorba de mirosul pe care il da siropului?
Am impresia ca si domnul jenica67 in postarea de mai sus s-a referit la acelasi lucru cand zice "daca nu puneti ceaiuri si folositi zahar cristal, puteti sa il dati la orice ora".
Scuzati-mi intrebarile de incepator :thanks:
zaharul cristal este recomandat pt sirop pt ca nu are nici un fel de miros, siropul doar din zahar si apa nu o sa atraga albinele, daca pui plante deja o sa miroasa si apare riscul pt furtisag. Eu mai pun putin otel (o lingura la 2l) in sirop ... mirosul de otet nu atrage albinele dar cel din hranitor o sa fie luat cad ele dau de gust.
Asta inseamna ca daca dau sirop cu apa pot sa il administrez si in timpul zilei fara sa imi fac griji pentru furtisag? Sau sa astept totusi seara ca sa fiu sigur?
Citat din: bionut din Iunie 03, 2014, 09:18:13 PM
Asta inseamna ca daca dau sirop cu apa pot sa il administrez si in timpul zilei fara sa imi fac griji pentru furtisag? Sau sa astept totusi seara ca sa fiu sigur?
daca nu pui nimic in el se poate da oricand ... dar de preferat sa il dai seara pentru siguranta. ceaiurile de plante se pun pentru ajutorul albinelor!
Daca pui ceaiuri si il administrezi in pungi, sau in galeti de smantana, poti sa il dai la orice ora, chiar daca are miros. Dar in hranitor, nu se poate da cu ceaiuri, numai seara tarziu. Gica Romenescu este un celebru si cunoscut stupar, care din pacate ne-a parasit prematur si este cel care a popularizat reteta de zahar invertit, la fel ca si turtele din zahar candi.