boli la albine[nosema]

Creat de POSTASUL, Octombrie 03, 2011, 04:52:49 PM

« precedentul - următorul »

POSTASUL


,,Echipa morţii" – parazit+virus – decimează albinele lumii


Parazitul bizar implicat în dispariţia albinelor a fost considerat, iniţial, o ciupercă. Ulterior, după cercetări îndelungate, oamenii de ştiinţă au hotărât să-l încadreze în regnul Protista, după care... au revenit la alegerea iniţială: e o ciupercă. Cele mai noi cercetări în domeniu arată că parazitul respectiv – o microsporidie – poate distruge, într-adevăr, colonii întregi de albine, mai ales ,,în colaborare" cu un virus.

Până în prezent, au fost descrise peste 1.300 de specii de microsporidii - paraziţi cunoscuţi pentru infecţiile provocate peştilor, păsărilor, insectelor şi chiar oamenilor - afirmă Patrick Keeling, profesor la Universitatea British Columbia şi specialist în studiul acestui grup de vieţuitoare. Profesorul Keeling consideră ar putea exista tot atâtea specii de microsporidii parazite câte specii de animale există pe glob.

Prima specie de microsporidie a fost descoperită în 1870, când s-a constatat că infectează viermii de mătase.

Profesorul Keeling crede că, în loc să fie nişte microorganisme primitive, aşa cum au fost considerate iniţial, microsporidiile au evoluat simplificându-şi structura.

După apariţia acestei informaţii, paraziţii şi-au reluat locul în grupul ciupercilor, organisme complexe care, spre deosebire de plante, nu îşi pot sintetiza singure hrana.

Faptul că microsporidiile trăiesc numai în interiorul celulelor organismului-gazdă face ca cercetarea lor să fie mai dificilă decât a bacteriilor patogene, care pot fi manipulate, crescute şi înmulţite în laborator.
Cercetătorii de la Universitatea California, din San Diego, încearcă să depăşească această dificultate studiind microsporidiile din specia Nematocida parisii din intestinul unor viermi cilindrici cu corpul transparent.

Microsporidiile au un genom (ansamblul tuturor genelor din celulă) foarte mic; prima specie al cărei genom a fost descifrat în totalitate are doar aproximativ 2.000 de gene, cca. jumătate din numărul de gene al bacteriei E. coli, de pildă, care se găseşte şi în intestinul uman.

Genomul unei alte microsporidii, care poate infecta omul, provocând diaree, prezintă o altă simplificare surprinzătoare: nu are genele necesare pentru a transforma zaharurile în energie, proces fundamental ce permite celulelor să se hrănească singure. Aceste microsporidii preiau energia necesară, sub formă chimică, de la celulele gazdei.

Sporii microsporidiilor au un perete gros, rigid, şi un tub încolăcit în interior. Atunci când parazitul infectează o celulă, peretele sporului se rupe şi tubul interior se prinde, ca un harpon, de celula-gazdă. Apoi, restul conţinutului sporului - inclusiv nucleul -, este pompat în celula-gazdă.

Jerry Bromenshenk, profesor şi cercetător la Universitatea Montana, a legat dispariţia albinelor, observată încă din anul 2006, de doi patogeni: microsporidia Nosema ceranae şi virusul iridescent al insectelor. Cercetătorii au subliniat faptul că cei doi patogeni au un efect nociv mult mai puternic dacă acţionează împreună, decât dacă acţionează separat.

Până în 2007, infecţiile cu Nosema ceranae au fost raportate în Asia, nu şi printre albinele din America de Nord. Bromenshenk afirmă că microsporidiile sunt prezente, în momentul de faţă, aproape în fiecare loc unde sunt crescute albine. De asemenea, el susţine că nu orice moarte în masă a albinelor este cauzată de infecţiile cu Nosema ceranae.

În ultimul timp, s-au descoperit că există mai mulţi factori care afectează negativ albinele şi care ar putea explica extinderea "sindromului dispariţiei coloniilor": nu numai patogenii, ci şi modificarea habitatelor, extinderea aşezărilor urbane, poluarea, substanţele chimice utilizate în agricultură şi introducerea de specii străine.
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

Obombo

Profesorul Bromenshenk nu este doar un cercetator ci si fondatorul si coproprietarul societati Bee-Alert care din intamplare se ocupa cu vanzarea de produse pentru tratamentul boliolor la abine dar conflictul asta de interese nu e nimic pe langa restul. Proful asta a anuntat cu surle si trambite descoperirea sa dar a uitat sa ia in consideratie un studiu precedent care stabilea o legatura intre slabirea familiilor de albine si neonicotinoizi. De ce? S-a descoperit ca un alt studiu al sau a fost finantat de catre Bayer Crop Science care din intampare produce chiar neonicotinoizi iar finantarea i-a fost acordata dupa ce s-a retras din functia de consulent a 13 apicultori care au intentat o class action impotriva celor de la Bayer pentru daunele produse de neonicotinoizi lor. Credibilitatea profului e egala cu zero iar concluziile studiului sau sunt  deja depasite de un alt studiu. Tot de doi bani si asta.

Obombo

Nu s-a terminat bine scandalul cu proful de mai sus ca au aparut cei de la Beeologics care au anuntat ca au descoperit cauza CCD-ului, virusul israelian al paraliziei acute. Si binenteles ca au inventat si remediul: RemebeeTM, un medicament genetic. Ar fi economisit niste bani daca ar fi citit rezultatele unui studiu facut in Italia in 2009-2010. Proiectul Apenet Toscana a monitorizat timp de doi ani cinci stupine de cate zece stupi si cu toate ca au inregistrat o mortalitate majora fata de media din centrul Italiei, dintre cei sapte virusi cautati prin analize periodice lipsea cu desavarsire chiar IPAV. Cat despre aceasta sperietoare care este nosema ceranae, se pare ca a inlocuit complet nosema apis dar nu se prea vad diferente si toate previziunile catastrofice nu s-au adeverit pana in prezent. Acelasi studiu de mei sus a evidentiat, contrar asteptarilor, o reducere a prezentei nosemei in stupi toamna, in doua stupine ajungand chiar la zero. Concluzia? Sindromul depopulari coloniilor de albine nu are inca o cauza cunoscut cu toate ca foarte multi arata cu degetul inspre pesticide dar putini au curajul sa se expuna deoarece multinationalele chimice stau cu degetul pe tragaci.


pharaonu75

Un lucru bun... care la altii va avea rezultate, insa la noi se va sfarsi prost!
In dulcele stil CLASIC ROMANESC!

Sa dea Dumnezeu sa nu am dreptate!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube