varroa

Creat de stefan1, Ianuarie 06, 2010, 01:48:17 AM

« precedentul - următorul »

gheco

Multumesc pentru lamuriri.
La ultima actiune in stupina am cautat cu atenti albine cu varroa pe ele si nu amvazut decat doua exemplare la tot ce am verificat (peste 100 rame). La distrugerea puietului capacit de trantori am descoperit celule cu oua sau larve de varroa. Normal ca au fost distruse. Si rama crescatoare a fost golita de 3 ori pana acum.
Se poate lupta impotriva varroa si fara varachet, dar mai spre toamna tot le voi aplica tratamentul. Iarna femelele de varroa depun oua si in celulele de puiet de lucratoare.
Cu stima
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

Bătrânul

#16
Am incercat si eu odata sa fac "bio". Am pierdut 60 de familii din 80. Acum fac in felul urmator: Amestec Tactic (amitraz) cu Mavrik 2F ( tau fluvinat) in proportii egale si fac dupa fiecare extractie cite trei tratamente din cinci in cinci zile. UN TRATAMENT FAC IN NOIEMBRIE LA ULTIMA IESIRE A ALBINELORI.  Prefer sa bag personal substantele active (am auzit ca se poate intimpla ca cele cumparate gata sa fie cu "lipsuri") Tactic se gaseste peste tot ,mavrik  am cumparat prin internet la http://www.blondyromania.ro/pharm.php?type=acaricide&;  cu  218 lei /kg. Ma puteti critica dar eu asa fac si sint multumit. Ca amanunt acest mavric este aceeas substanta activa ca benzile de  Mavrirol dar la un pret de 1% a acestuia si se aplica pe benzile taiate dintr-o craca veche de pantalon. Va salut prieteni !

ioanardelean55


Dreapta -i vorba din batrini care zice ca: cine s-a ars cu supa sufla si-n iautrt ,si eu am patit-o si am ajuns la concluzia ca mai important ca medicmentul e seriozitatea cu care apicultorul trateaza acest inamic ,sa fiu mai explicit ; cu cit mai multe tratamente facute pe sezon cu atit mai bine si mai sigur . :hi: :hi: :hi: :hi:

apiardelean

#18
De ceva timp am adunat lucruri interesante despre varoa care care distruge ca un criminal stupine intregi.
"Varoa poate sa traiasca departe de albina adulta sau de puiet n mai mult de 5 zile jumatate.Parazitul varoa inadeaza celulele de lucratore cu 20 de ore inaite de a fi capacite iar celulele de trintori cu 40 de ore inaite de a fi capacite. Dupa ce a intrat in celula femela de varoa se scufunda in mincarea larvara .Dupa 4 ore celula esta capacita iar varoa  paraseste mincarea larvara si incepe sa se hraneasca di hemolimfa prepurei.Primele oua sint oate dupa aproape 60-70 de ore dupa ce celula este capacita..Parazitul de pune in celula 5-6 oua dintre care primul este mascul iar restul sint femele.
STUPARITUL – POEZIA AGRICULTURII! Baron von Ehrenfels

http://stiridinstuparit.blogspot.com/

viorel_v2000

Citat din: Batrinul din Iulie 17, 2010, 08:27:55 PM
..... Ca amanunt acest mavric este aceeas substanta activa ca benzile de  Mavrirol dar la un pret de 1% a acestuia si se aplica pe benzile taiate dintr-o craca veche de pantalon. Va salut prieteni !

Cate picaturi de mavric puneti pe "benzile" folosite. De unde ati cumarat Mavric?

D006

Tratamentul indiscriminant cu pesticide intareste varroa genetic si slabeste familia de albine tot genetic.
De aici se porneste un cerc vicios din care albina intotdeauna are de pierdut.

orbanstefan64

2,5 ml Mavrik la 100 ml apa si benzile se tin 24 ore in aceasta solutie se tin max 8 saptamini in stup

Bătrânul

Citat din: orbanstefan64 din Septembrie 02, 2010, 06:34:19 PM
2,5 ml Mavrik la 100 ml apa si benzile se tin 24 ore in aceasta solutie se tin max 8 saptamini in stup
Ulei stefane ulei  (comestibil) ca apa in stup se evapora si mavricul e suspensie si zboara... :razz:

apiardelean

Efectele varoa pe albina.Criminalul varoa se hraneste direct cu hemolimfa(singele lui albina).Un criminal varoa se hraneste cu 0.2 microlitri de hemolimfa in decursul vieii sale.Se pare ca sint schimbari in hemolimfa in special in componentele imune ale hemolimfei. Un alt efect este introducerea  virusilor cum ar fi Acute paralysis virus(APV) un alt virul chronic paralysis virus(CPV) si ar mai fi si Kashmir bee virus.Ideea are trebuie retinuta este ca varoa afecteaza serios sanatatea albinei adulte prin introducerea de virusi in singele albinei.
STUPARITUL – POEZIA AGRICULTURII! Baron von Ehrenfels

http://stiridinstuparit.blogspot.com/

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: AndreiRN din Ianuarie 24, 2010, 09:13:03 PM
Multe insecticide in stup nu pot face bine la albine.
Vad ca ff putini folosesc metodele naturale.
1. Fundul de plasa.
2. Zahar pudra.
3. Scoaterea celulelor de trantor capacit.
4. Panza cu ulei de nuca de cocos sau un ulei aromat.
5. Matci anti-varroa.

rog exemplificare pentru pozitiile 2, 5 si 5
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

Adrian Roman

Sunt curios si eu de matcile antivaroa...

D006

Citat din: FlorinI din Septembrie 03, 2010, 10:51:14 AM
Citat din: AndreiRN din Ianuarie 24, 2010, 09:13:03 PM
Multe insecticide in stup nu pot face bine la albine.
Vad ca ff putini folosesc metodele naturale.
1. Fundul de plasa.
2. Zahar pudra.
3. Scoaterea celulelor de trantor capacit.
4. Panza cu ulei de nuca de cocos sau un ulei aromat.
5. Matci anti-varroa.
rog exemplificare pentru pozitiile 2, 5 si 5
2. Intr-un castron ai 1kg de zahar pudra si o strecuratoare de ceai. Iei zahar in strecuratoare si ridici o rama din stup si presari zahar pe albine. Repeti asa tot stupul. Albinele bucuroase se ling singure si se ling reciproc si cum varroa se prinde de albina cu un fel de ventuze pudra de zahar si curattul albinelor o face sa cada prin plasa de pe fund.
4. Peste rame se pune o fasie de 5cm udata cu un ulei aromat. Mirosul atrage albina si astfel ajunge uleiul pe corpul ei. Se curata si astfel varroa ajunge sa se desprina si sa pice prinplasa.
5. Albina se modifica genetic dupa factori externi mai rapid decat alte creaturi pt a avea sanse de supravietuire mai mari. Un cercetator a observat/rationalizat ca albinelede la granita Rusia/China si-au dezvoltat metode propri de a supravietuii acestui parazit in cursul a sute de ani. Una din metodele remarcabule este de a devora larvele de trantori daca observa varroa in ele chiar si dupa capacire. Acest comportament sa integrat in codul genetic al albinei si prin incrucisari controlate acest cod a fost transferat albinelor italiene sau cordoba folosite in US (VSH, HI). Atat guvernul cat si indurstria apicola au alocat fonduri serioase crescatorilor de matci pt a introduce aceasta linie de albine.

apiardelean

Efectele  hranirii pe larveæle si pupele albinei.Ca efecte notabil sint:
Scaderea in greutate a adultilor  cu pina la 22%.
Aripi deformate. Numarul cu albinelor cu aripi deformate si abdomen deformat creste cu cit sint  mai multi criminali de varoa pe pupa.
Glande hipofaringiale mai mici cu 13% daca sint intre 1-3 criminali varoa si cu 31% glande mai mici cu mai mult de  3 crimnali varoa.
Pierderi de proteine in hemolimfa cu pina la 27%.Introducerea de virusi...
Varoa poate reduce durata de viata a albinei.
STUPARITUL – POEZIA AGRICULTURII! Baron von Ehrenfels

http://stiridinstuparit.blogspot.com/

antiopa din ardeal

Tinand cont de efectele hranirii pe larvele si pupele albinei, prezentate atat de explicit de d-nul apiardelean, nu credeti ca tratamentele antivarroa este tarziu sa se faca in aceasta perioada adica in prima jumatate a lunii septembrie? Eu cred ca cea mai mare parte a albinelor care trebuie sa treaca iarna eclozeaza in aceasta perioada si scazand 21 de zile asta inseamna mijlocul lunii august de o importanta deosebita in efectuarea tratamentelor.

Popescu Gheorghe

D-le Antiopa ce facem in Dobrogea cand albinele ecluzioneaza si in luna octombrie;?ce facem cu tratamentul din luna august nu este prea devreme?recomandarea este ca ultimul tartament sa se faca dupa ecluzionarea in totalitate a puietului pentru a fi eficace.De accea noi incepem tratamentul la inceput de septembrie si il incheiem cam la 15 octombrie cand ne pregatim de iernat si introducem si benzile de Mavrirol