Prevenire / tratare Nosema: Protofil, Nozevit sau altele ?

Creat de standdupp, Februarie 19, 2014, 10:47:48 AM

« precedentul - următorul »

pistol28

Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

oroles

Eu sincer eram reticent la folosirea Protofilului. Nu credeam ca are efect. Iarna trecuta am dat Beefonda la toti stupii.
La vreo 3-4 am avut pete de diaree. I-am hranit pe toti cu sirop cu Protofil facut de mine si in 2 saptamani nu am mai vazut pata de diaree noua. Eu am ramas surprins si  de efectul pozitiv asupra matcilor. Chiar se vede o imbunatatire la ponta lor.

Protofilul mi-l fac singur. Folosesc Ceai gastric 1 si Ceai gastric 2 de la Plafar. Au aproape toate plantele pe care le pune si Dragos. Eu le pun in alcool de 80-90 de grade. Am inteles ca Protofilul are alcool de 40 de grade. Cei care faceti Protofiilul in casa, cum faceti sa ajungeti la taria asta? Adaugati apa dupa ce l-ati strecurat de plante? Cate grame de plante pe litru puneti?  Anul acesta mi-am strans si eu ceva plante. Voi pune plantele culese de mine si ceiaurile de la Plafar.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Eugen B

Oroles am scris si eu despre asta. Si multi altii.
Protofilul il fac singur si efectul asupra matcilor si albinelor se vede. Pun vreo 13 plante toate cumparate din comert , deoarece ei recolteaza cand trebuie plantele. La plante ma cam si pricep deoarece am avut 15 ani magazin naturist si la facultate am facut si o materie care m-a invatat cum se extrag substantele active cat mai bine.
Eu aduc alcoolul la 80 grade , las la macerat si dupa il aduc la 40 grade cu apa diatilata in raport 1/1. Dupa il pun in sticle de 0.5l. si il folosesc la albine. Acuma am pregatite vreo 70 sticlute pentru la anul. Ies cu pretul mult mai bine si o calitate mai buna a solutiei.
Apropo pelinul se foloseste si la oameni la diaree.
Oroles a obsetvat f bine ceaiurile gastrice, nu doar cele de la plafar, ci si alte firme au aproape aceeasi reteta, dar rapotul de plante nu il stim si prefer sa le iau separat. Bafta

oroles

Nozevitul are scoarta de stejar. Pui si asa ceva Eugen B. la Protofil? La mine in zona nu gasesc pelin, din pacate. Vad din ce in ce mai rar. Cred ca e sensibil la ierbicide deoarece la mine la tara aproape a disparut.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Eugen B

Nu pun. Cred ca daca pun pelin e suficent. Poti cumpara pelin separat.
Am atasat o poza de pe telefon. Sper sa se vada bine

bmdna

Dl. Bucovineanu are dreptate, prin fierbere se distrug unele principii active. E mai bine sa se faca infuzie turnand apa fiarta peste pelinul uscat si lasand sa se infuzeze pana a doua zi. Dar e obligatoriu ca pelinul sa fie recoltat in cele doua faze, pentru ca planta de pelin in plina dezvoltare, primavara, are niste substante active iar planta de pelin la apogeu, cand infloreste, are alte principii active.

In filmul de mai sus prezentam un mod a preveni nosema pentru cei care nu fac hraniri cu sirop. Se recomanda doua astfel de aplicari. Una in septembrie si alta in ultima zi calduta din an. De ce se face in ultima zi calduta? Pentru ca albinele sa ingereze siropul de miere cu pelin si substantele active din acesta sa ramana in intestinal albinei cat mai mult timp. Eu am cateva tufe de pelin in curte. Inainte crestea pe langa gard. Dar a cam disparut. Am sa incerc o re-insamantare.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

   Un articol pe care il consider interesant, despre cercetari de gasire a unor substante active contra nosemei ceranae

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4320070/

  Cine stie bine engleza poate ne va traduce mai exact pasajele mai interesante.

"Multe plante cu flori, atât în ​​ecosistemele naturale, cât și în agricultură, depind de polenizarea insectelor pentru producția de fructe și de semințe. Gospodăriile de albine de miere (Apis mellifera) și albinele sălbatice sunt polenizatori cheie care oferă acest serviciu ecologic și agro-sistem indispensabil. Ca toate celelalte organisme, albinele sunt atacate de numeroși patogeni și paraziți. Nosema apis este un microsporidiu patogen, care este distribuit pe scară largă în populațiile de albine de miere, fără a cauza rău mult. Congenerul său Nosema ceranae a fost inițial descris ca agent patogen al albinei de est (Apis cerana), dar a sărit gazdă de la A. cerana la A. mellifera acum 20 de ani și s-a vărsat de la A. mellifera la Bombus spp. destul de recent. N. ceranae este considerat acum un parazit mortal de apariție a albinelor și a albinelor occidentale. Prin urmare, strategiile noi și durabile de tratament împotriva N. ceranae sunt urgent necesare pentru a proteja mierea și albinele sălbatice. Prezentăm aici elaborarea unui test in vitro de screening de tranzit mediu pentru identificarea agenților candidați activi împotriva infecțiilor cu N. ceranae. Acest test nou se bazează pe modelul de cultură celulară dezvoltat recent pentru N. ceranae și este cuplat cu un protocol RT-PCR-ELISA pentru cuantificarea N. ceranae în celulele infectate. Analiza a fost adaptată la formatul de microplăci cu 96 de godeuri pentru a permite analiza automată. Au fost testate mai multe substanțe cu activitate cunoscută (fumagilină) sau prezumată (surfactin) sau fără (paromomicină) împotriva N. ceranae, precum și substanțe pentru care nu există date privind inhibarea N. ceranae. În timp ce fumagilina și două nitroimidazoli (metronidazol, tinidazol) au inhibat total proliferarea N. ceranae, toate celelalte substanțe testate au fost inactive. În rezumat, testul sa dovedit a fi adecvat pentru screening-ul substanței și a demonstrat activitatea a două antibiotice sintetice împotriva N. ceranae."
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

MOTANUL

Sunt f. interesat de subiect - doar ca nu prea gasesc rezolvare practica.

Fumidil e f. scump (gasesc sa il comand online).
La farmacie apicola am gasit oxitetraciclina f. ieftin (8 lei 50g)
metronidazol si tinidazole nu gasesc la magazinele apicole.

Am gasit in studiu de mai sus si concentratiile care trebuie folosite: (atentie f. mare la concentratii - sunt concentratii la care efectul e bun - daca pui de 10 ori mai mult omori albinele).

Table 2
Cytotoxicity for IPL-LD 65Y cells of different agents used for establishing and testing the in vitro screening assay.
agent   final concentration   cytotoxic effect on cultured cells [proportion of dead cells in %]
w/o   -   0
fumagillin   0.005 mg/ml   0
fumagillin   0.01 mg/ml   0
fumagillin   0.05 mg/ml   65
fumagillin   0.1 mg/ml   78
paromomycin   1.0 mg/ml   0
paromomycin   10 mg/ml   0
clioquinol   0.1 mg/ml   86
clioquinol   1.0 mg/ml   84
DMSO   0.99%   0
albendazole   0.1 mg/ml   0
albendazole   1 mg/ml   28
metronidazole   0.2 mg/ml   0
metronidazole   2 mg/ml   7
tinidazole   0.2 mg/ml   0
tinidazole   2 mg/ml   19
ornidazole   1 mg/ml   0
ornidazole   10 mg/ml   89
surfactin   0.02 mg/ml   35
surfactin   0.2 mg/ml   89
quinine   0.2 mg/ml   14
quinine   2 mg/ml   88


70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0