Lavanda

Creat de stefy.costea, Martie 23, 2013, 07:13:47 PM

« precedentul - următorul »

stefy.costea

Astazi in drum spre targul de la Dobrici Bulgaria am intalnit vaste culturi de lavanda. Nu aratau prea atractiv acum la sfarsit de martie. Am intalnit chiar si pepiniere cu butasi de lavanda si persoane care lucrau la plantarea butasilor de lavanda in parcele special amenjate. In zona erau sumedenie de stupine cu cutii verticale, in curtile locuitorilor. La intoarcere am oprit in pepiniera cu lavanda si am solicitat cativa butasi. Contra cost am primit cateva zeci de drajoni pe care intentionez sa-i plantez in stupina de practica apicola din Slobozia. Om vedea ce-o iesi!
Poarta-te cu aproapele tau asa cum ai vrea sa se poarte el cu tine

marian sima

Am si eu un fir de lavanda de la Bulgari ,e o lavanda mai robusta decit ce am vazut eu prin alte parti,am si seminte de lavanda tot de la ei saptamina aceasta ma ocup si eu de semanarea lor si sa pun butasi din lavanda e care o am.
In zona la mine a-r merge bine o asemenea cultura si chiar m-ar interesa sa am o cultura de lavanda dar ce fac cu marfa rezultata din aceasta cultura,Bulgari mai au parfumeriile lor dar la noi cine cumpara recolta de lavanda?

stefy.costea

Lavanda sau levantica


Aspect
Frunzele sunt lungi si inguste la majoritatea speciilor. Exista insa si unele specii de lavanda ce au frunzele formate din mai multe foliole asezate de-o parte si de alta a nervurii principale.
Florile cresc in forma de spic la capatul tijei. Culoarea florilor poate fi albastra, violet sau mov. Culoarea mov albastruie, una dintre cele mai intalnite culori la aceasta planta.

Cultivare
Cea mai comuna specie cultivata este Lavandula angustifolia si este urmata de Lavandula stoechas, Lavandula dentata si Lavandula multifida.
Levantica este cultivata intens in scop comercial. Cultivatorii prefera soiurile de Lavandula angustifolia si Lavandula angustifolia, deoarece au florile mai mari decat restul soiurilor. Acest lucru face ca planta sa fie mai usor de cules.
Levantica este o planta rezistenta la schimbarile climatice. Aceasta poate creste la fel de bine intr-un an secetos cat si intr-un an ploios. Cu toate aceastea, pentru a se dezvolta corespunzator planta are nevoie de multa lumina. Asadar trebuie sa se evite pe cat posibil plantarea in locuri umbroase sau semi-umbroase.

Inmultirea lavandei se poate face atat prin seminte cat si prin rasaduri. Levantica se va adapta cu usurinta oricarui tip de sol, insa este de preferat sa se evite plantarea in soluri nisipoase.

Sanatate
Levantica este utilizata in special in aromoterapie. Mirosul ei caracteristic are proprietatea de a calma si a reduce stresul.
Lavandula angustifolia, o specie de levantica din Anglia, este folosita intens pentru parfumul dulce in producerea balsamurilor, a cremelor, a parfumurilor si a produselor cosmetice.
Uleiul esential de levantica are proprietati antiseptice si antiinflamatorii . Acesta a fost folosit in spitale in timpul primului Razboi Mondial pentru dezinfectarea podelelor si a peretilor.
Infuzia de levantica era folosita in trecut pentru rolul sau de a calma si vindeca ciupiturile de insecte. Uleiul de levantica poate indeparta durerile de cap daca este aplicat prin masaj in zona tamplei.
Uleiul sau extractul de levantica poate vindeca acneea, insa acesta trebuie diluata. De asemenea, mai este folosit pentru tratarea arsurilor sau a inflamatiilor.

Utilizari
Levantica este o planta recunoscuta ca fiind un bun antidot impotriva insectelor, in special al moliilor. Poti presara fie flori uscate printre hainele din dulap, fie poti agata un saculet cu aceasta planta uscata in interiorul sifonierului.
Levantica este o planta des intalnita in gradini ca planta decorativa . Gradinarii planteaza levantica atat pentru aspectul ei cat si pentru mireasma pe care o emana.
Florile uscate sunt folosite in cominati cu alte flori pentru crearea diverselor aranjamente florale.

Florile de levantica sunt bogate in polen. Din acest polen albinele fac o miere foarte apreciata. Mierea monoflora din levantica este produsa in zonele Marii Mediterane.

Florile de levantica pot fi folosite pentru decorarea torturilor dar si a altor prajituri.
Extractele de levantica pot fi folosite in compozitia diferitelor bomboane, pentru prepararea zaharului de levantica sau pentru aromarea ciocolatei.
Levantica da o aroma dulce si florala oricarui fel de mancare. In unele colturi ale lumii aceasta este utilizata pentru parfumarea si aromatizarea laptelui de oaie, a laptelui de capra si implicit a branzeturilor rezultate din acest lapte.
Poarta-te cu aproapele tau asa cum ai vrea sa se poarte el cu tine

stefy.costea

Miere de levantica este o miere de o granulatie foarte fina, parfumata si de culoare crem.
Albinele iubesc levantica. Nu gasiti multe suprafete intinse pe care se cultiva levantica, dar daca aveti sansa sa ajungenti intr-un astfel de loc cand florile sunt deschise si albinele la cules veti ramane impresionati. Daca gustati miere de levantica va delectati cu un gust  dulce si persistent, care parca devine mai pregnant dupa inghitire cand pare desavarsit.  Este savurata la mesele pretentioase impreuna cu branzeturi fine cu mucegai alb sau albastru.

La analiza de laborator s-a stabilit ca in cazul unei miere de levantica, albinele aduna in medie  67 de tipuri de polen. Cu toate ca vorbim despre o miere uniflorala, spectrul de zahar a aratat procente scazute de zahar si trizaharide, fata de alte sorturi de miere uniflorala. Trebuie amintit ca lavanda se cultiva in mai multe sortimente, cele mai cunoscute fiind Grosso si Super, de aici si o diversitate a polenului adunat de albine pentru a produce miere de levantica.

Miere de levantica este o miere ce cristalizeaza moderat cu granulatie foarte fina.
Aciditatea este slaba. Pentru a intra in categoria de miere monoflorala dupa normele Comunitatii Europene, este de ajuns un procentaj de 15 – 20% de polen de levantica.

Miere de levantica este folosita pentru bolnavii de oboseala cronica sau epuizare fizica si intelectuala; este folosita in afectiunile pulmonare si trateaza cu succes insomniile si migrenele.

Poarta-te cu aproapele tau asa cum ai vrea sa se poarte el cu tine

gore

Am gasit la Kaufland saptamana aceasta si am luat. E OK, am plantat-o.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

Ionut Mioveni

Gore ti-a convenit sa dai 15 lei pe ea?

clucian

Exista pe la Ogna Mures un producator de Lavanda care vinde la 2 Lei butasul de lavanda.
Am vazut asta la Agro Tv.