Intrebarea zilei

Creat de ioanardelean55, Decembrie 26, 2010, 04:56:48 PM

« precedentul - următorul »

mape 48-petru manea

eu prefer raspunsul A deoarece vreau sa inceapa ponta mai devreme avand in vedere clima mai blanda in iarna in zana mea (Banat ) si sa profit de culesurile timpurii.in toamna unesc familiile slabe mai bine ,decat sa le fortez sa creasca puiet pana in noiembrie.Culesuri timpurii pentru mine inseamna pomi fructiferi,rapita si salcam (in stationar )

jimm

Tind sa cred ca varianta a ar fi cea mai optima "Puiet pina in sept-oct si reginele sa inceapa activitatea in a doua jumatate a luni ianuarie" deoarece:
- uzura mai mica a albinei bagata la iernare nu o "chinui" cu cresterea puietului pana tarziu si astfel nu o uzez inutil..
- albina ce se "naste" tarziu nu mai are timp sa faca corpul gras
- impozibilitate de a efectua cat mai de timpuriu un tratament in lipsa de puiet ...
Cred ca nu este bine sa ingras porcul in ajunul Craciunului.
Cred ca este mai bine sa se inceapa ponta mai devreme, oricum in a 2-a jumatate a lui ianuarie matca nu intinde ponta peste limita.
Asta cred eu care nu prea am experienta si n-am avut vremea sa vad in practica cum e mai bine...
Interesanta intrebare, astept raspunsuri avizate cu mare interes.

marius_vfp

sunt de acord cu jimm, dar eu ma intreb bine depune pana in noembrie , dar de unde stiu eu ca ponta nu va incepe in ianuarie?  le sting becul in camera ,se face intuneric si ele dorm, pana la loc-comanda
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

bee_lover

Eu zic ca cel mai bine e sa le lasam pe ele sa inceteze ponta cand doresc iar in primavara tot asa, sa incepem cu stimulatul doar dupa ce ele isi dau drumul bine, adica avem deja puiet pe 1-2 rame si mai mult de o palma. Iar in toamna cu cat inceteaza mai repede cu atat mai bine, se pot face tratamentele la timp si mai eficient si avem si timp frumos sa le impachetam corespunzator si nu trebuie sa umblam pe la ele prin octombrie-noiembrie sa mai scoatem rame sa facem hraniri de completare. Pe la noi prin zona matcile mai batrane prin 25 septembrie inceteaza ponta iar cele tinere se intind pana prin 15 octombrie depinde de an.

filip

Prefer varianta A
Dar trebuie luata in calcul si varsta reginelor.Reginele de anul acesta prelungesc ponta cu 2-3 saptamani dupa ce matcile mai in varsta o inceteaza.
Totul depinde si de culesul din natura ori stimulare.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Donbazil

#185
Sal'tare!
Filip are mare dreptate.
Si eu dau stimulare- completare numai pana la 15-20 septembrie, dar DAU!......Matcile astfel stimulate oua (pe unde mai au loc, dar de obicei doar in ramele de la mijlocul cuibului, ca celelalte sunt full).
Dupa ultimul tratament cu oxalic, care-i prin noiembrie eu nu mai deschid stupii pana in sfarsitul lui Februarie sau inceputul lui Martie - si atunci doar pentru un control sumar.
Nu stimulez cu nici un fel de turte sau alte prostii...
Albina romaneasca are o mare putere de explozie si ea stie - in functie de mersul vremii cand sa se opreasca si cand sa plece.....
De asta trebuie profitat....De mersul vremii.....Si stuparul trebuie sa stie cand incepe strimularea .....
Iar daca stimuleaza, apai s-o faca ca lumea, nu deranjand zilnic familiile se obtin rezultate.....
Trebuie gasite modalitati de stimulare non-invazive, adica fara deschiderea stupului si deranjarea familiei....
Nu i-am inteles si n-o sa fiu de acord cat traiesc cu cei care deranjeaza familiile de albine in sezonul rece.....
Ajutorul nostru fata de familia de albine trebuie sa fie ca si cel Dumnezeiesc fata de noi, nu simtim momentul, nu stim cand vine si nici cum, doar ne pomenim ca suntem binecuvantati si ni se intampla cele dorite.....
Asadar strict la intrebarea pusa, cu cele doua variante, eu nu pot sa raspund.....
Sa fiti sanatosi .....
Sal'tare!
Donbazil - Faget :thanks:

D006

                    a. Puiet pina in sept                     b.  reginele sa inceapa activitatea in martie .
Adevarat,prea prea puține variante.Din cele doua am  reușit sa o scot pe a treia.....preferata mea.

cristifader

Raspunsul ar fi: depinde de zona (de munte, campie, etc), pentru ca si vremea depinde de zona...

Eu avand albinele in zona de munte, acuma le stimulez, si ma astept sa oua pana in sfarsit de septembrie... de iernat e prima iernare..

Asa ca am si eu o intrebare legata de prima:
Cat dureaza si de ce depinde (posibil de polen?) acumularea de corp gras la albina?

multumesc,
:bzz:

filip

Trebuie luata in calcul si o incalzire in ianuarie ce declanseaza ponta,apoi un frig groaznic.
Asta e cosmarul apicultorului
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

andrei_calinescu

Asa e d-l Filip, dar in ian-feb cuiburile trebuiesc tinute strans, chiar daca se incalzeste brusc, ritmul pontei matcii nu va fi neaparat exploziv. N-o sa roiasca in februarie. Important e sa nu ne precipitam cu dezvoltarea&dezpachetarea prematura.

stefan1

  Dupa mine o pauza mare de puiet in iarna este binevenita din multe puncte de vedere.
  De multe ori, toamna, ultimele generatii de puiet iesite, nu mai pot sa-si formeze corpul gras din lipsa polenului de calitate din natura, iar la rezervele din stup albinele apeleaza cu parcimonie.
  In primavara, daca s-ar putea sa nu inceapa cresterea puietului decat cand incepe cules de polen in natura. Asta pentru ca de multe ori rezervele de pastura nu sunt chiar la indemana pentru doice sau pot chiar sa se altereze daca in stup a fost ceva umezeala. Asa albinele isi consuma rezervele lor vitale, scurtandu-si viata, iar puii iesiti sunt exemplare anemice, care traiesc putin si sunt incapabile sa creasca la randul lor puiet. Pe de alta parte puietul timpuriu este mediul asteptat de paduchii Varroa sa se inmulteasca, pe cand la o pauza mare de puiet, parte din acesti paduchi disparprin moarte naturala. De asemenea odata inceputa cresterea puietului, in cuib albinele trebuie sa ridice temperatura la 34-35 de grade, fata de 16-25 cat este in lipsa puietului. Asta se realizeaza prin consum mare de hrana, uzura a albinelor, incarcarea intestinului si pericol de diaree, iar rezultatul acestui efort este infim, ca suprafetele timpurii de puiet sunt mici si de proasta calitate.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

filip

Citat din: andrei_calinescu din August 29, 2011, 07:36:36 PM
Asa e d-l Filip, dar in ian-feb cuiburile trebuiesc tinute strans, chiar daca se incalzeste brusc, ritmul pontei matcii nu va fi neaparat exploziv. N-o sa roiasca in februarie. Important e sa nu ne precipitam cu dezvoltarea&dezpachetarea prematura.
D-l andrei_calinescu,sunt deacord cu cuibul strans.
Conteaza enorm cum facem asta.
Am vazut stupi morti de foame cand la un ram distanta era suficienta miere.
Eu sunt adeptul urmatoarei scheme de cuib:miere in stanga si dreapta cuibului format in toamna.Indiferent in care parte porneste ghemul sa se deplaseze sa aiba hrana suficienta
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

ioanardelean55


Incurcata treaba  :nono: :nono:,greu de luat  o decizie ,dar cu sfaturile apicultorilor  care au experienta  de pe APIARDEAL va fi cu mult mai usor si mai sigur .


     Am 30 de roi pe 3-4 rame facuti in aug. ce metoda sa aplic pentru iernare ?
  1. Sa unific cite doi ?
  2. Sa iernez cite unul in lada impachetat la mijloc ?
  3. Sa Iernez cite doi de aceasi putere cu diafragma cu sita ?
  4. Sa iernez roiu linga un stup puternic ?
      :thanks:

pharaonu75

Eu as recurge la iernarea unui roi in aceeasi cutie cu o familie puternica!
In felul acesta roiul beneficiaza de caldura produsa de familie!
Daca nu este posibil asa ceva, macar sa iernati cate doi roi in aceeasi cutie, mergand pe ideea ca se incalzesc reciproc!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

bee_lover

Sau iernarea roiului in cat deasupra unei familii puternice, intre ele gratie cu sita sa permita urcarea caldurii.