VREMEA, FACTOR FOARTE IMPORTANT IN APICULTURA

Creat de bucovineanu, Octombrie 24, 2014, 12:15:12 PM

« precedentul - următorul »

Closcutz

Ramele cu polen scoase din familii sunt ,, delicatese" pentru găselniță! Deci ramele cu păstură in plus trebuie date familiilor care duc lipsă!

gabiiasi


stefan1

Citat din: gabiiasi din Martie 19, 2019, 07:27:55 AM
Cate rame cu polen ar trebui sa fie in cuib ca  cuibul sa nu fie blocat.

  Sunt pareri care spun ca trebuie sa limitam cantitatea de polen adusa ca sa nu se blocheze cuibul. Eu ma bucur daca aduc cat de mult polen de salcie. Il consider unul dintre cele mai valoroase polenuri si care asigura cresterea unei generatii de albine puternice si sanatoase. Intre polenurile valoroase eu consider pe cel de salcie, de pomi fructiferi, de rapita, mustar, iarba-neagra etc. Printre cele mai slabe sunt cele de conifere, de porumb si de unele ierburi. Albinele stiu sa aleaga si, daca pot alege, se orienteaza sppre polenurile valoroase. Sunt si exceptii, cea mai frapanta este cu polenul de amorfa, care este cules masiv, e consumat proaspat, dar cel depozitat in faguri este apoi cu mare greutate consumat.
   Albinele isi regleaza intr-o anumita masura culesul de polen. Daca in primele zile de salcie mai mult de jumatate din albine aduceau polen, mai tarziu majoritatea aduceau nectar. Si in timpul unei zile proportia dintre culegatoarele de polen si cele de nectar variaza.
  Daca mai ai loc in lada, poti pune fagurii plini cu pastura dupa diafragma si dai faguri goli pentru ouat sau depozitat nectar si polen. Fagurii se pot si pastra, dar nu pentru mult timp, deoarece  - cum s-a spus - pot fi atacati de molii iar nectarul neprelucrat din ele va fermenta si se va degrada. Pastrarea trebuie facuta in camere reci. Cine are rapita are in viitor o alta sursa buna de polen, dar in cazul lipsei acestui cules sau la o vreme rea mai multe zile, aceste rezerve de polen de salcie sunt aur curat. Ele sunt mancate cu foarte mare placere si transformate in puiet.
  Am enumerat la inceput cateva surse de polen valoros. Dintre toate, polenul de salcie este singurul recoltat din locuri unde nu s-au aplicat tratamente chimice. Si pomii si rapita si culturile sunt afectate de tratamente, iat iarba-neagra amintita es intalneste rar si pe suprafete mici.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

gabiiasi


stefan1

#784
  La mine, salcia se apropie de sfarsit. Ieri am vazut deja si polen din alte surse. Posibil ca in cateva zile sa inceapa pomii sa infloreasca.
Anul asta salcia a fost ceva deosebit. Din 8.03 cand a inceput culesul pana la sfarsitul lunii,cantarul a crescut cu 16,7kg!!! E adevarat ca la o familie foarte mare, dar e aceeasi care e pe cantar de peste 20 de ani. Dintre cele 24 de zile de la inceputul infloririi, 11 zile au fost cu maximele termice sub 11oC iar din acestea 7 zile sub 10C. Nu stiu ce ar fi fost daca toate zilele erau bune de cules. Poate si o oarecare blocare a cuibului a impiedicat regina sa extinda la maxim puietul si a disponibilizat mai multe albine pentru cules. Are totusi puiet pe 7 faguri plus pe fagurul crescator, dar pe unii limitat de coroanele de nectar.
  Asta imi dovedeste inca o data ca salcia poate oferi un cules cel putin comparabil cu cel de salcam, tinand cont ca la aceasta data timpul zilnic de cules este doar jumatate din cel de la salcam si populatia familiilor tot cam la jumatate.
  In nici un an din cei 40 de cand ma ocup (si) de albine, nu am avut un asemenea spor la cantar in luna martie.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dan sebastian

Si la mine a mers bine. Eu banuiam ca de la pomii fructiferi am dezvoltarea. Nu prea am salcie decat pe malul apei. Nu este padure. Ieri a fost o zi superba cu temperaturi de peste 22 grade fara vant. Seara ventilau exact ca la salcam.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

stefan1

 Si la mine salciile sunt doar razlete si tinere, caci cele care ajung la marimea de lemne de foc sunt taiate. Totusi albinele le cauta si le gasesc. Polenul de salcie se cunoaste prin culoare si prin faptul ca de multe ori albinele au si corpul pudrat.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bucovineanu

La mine pot spune ca s-a intors iarna. Noaptea sunt temperatururi aproape de 0 grade, iar ziua cu 2-5 grade mai mult. Nu imi fac griji in privinta albinelor deoarece au prins 2-3 zile de cules intens la salcie si au rezerve suficiente.Pomii fructiferi stagneaza. Abia incepusera  sa infloreasca zarzarii. Sper totusi ca spre sfarsitul saptamanii viitoare se va incalzi si albinele vor prinde ceva din floarea pomilor.

MirceaCalin

Eu nu-mi prea amintesc să fi văzut înfloriţi deodată toţi pomii din proximitate.
Într-adevăr, caisul e scuturat, dar în rest, coexistă înfloriţi de-a valma cireşi, vişini, pruni, peri şi meri.
Mai este un gutui care încă n-a mişcat...

MOTANUL

Deja a inceput sa infloreasca rapita. Vremea nu pare sa tina cu cei care vor sa plece in pastoral.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

dan sebastian

Nici cantarele nu sunt bune. Stau pe egal în cazurile fericite.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

MirceaCalin

La mine a înflorit salcâmul japonez.
Cel alb mai are...floarea a ajuns la 7-8 cm...

stefan1

 Nu este salcam japonez (Sophora), ca ala infloreste in iulie-august. Este salcam galben (probabil Laburnum) dar si asta e melifer. Chiar sunt curios: cat e vizitat de albine?

  Si la noi cel alb mai are putin de asteptat, desi anul trecut a inceput sa infloreasca din 2 mai. Nu stiu daca stupii mai asteapta salcamul sau incep sa roiasca. Am impresia ca chiar au inceput, printre picaturi. Acuma la noi e inflorit paducelul si albinele il viziteaza bine cand vremea le-o permite.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

MirceaCalin

Citat din: stefan1 din Mai 12, 2019, 04:32:01 AM...Chiar sunt curios: cat e vizitat de albine?...

N-am avut prilejul să stau să observ; aseară în jur de ora 18:00 erau mai mulţi bondari dar am văzut şi o albină...

În schimb, la aceeaşi oră, această plantă avea o mulţime de albine pe florile ei mici !

stefan1

Citat din: MirceaCalin din Mai 19, 2019, 10:26:03 AM...
În schimb, la aceeaşi oră, această plantă avea o mulţime de albine pe florile ei mici !

 Aproape sigur este o varietate de Symphoricarpos (probabil un gard viu sau un arbust). Cea nmai cunoscuta specie din acest gen este hurmuzul - Symphoricarpos albus (in engleza Common Snowberry). E adevarat ca sunt specii tare cautate de albine si au o perioada lunga de inflorire. Ce fructe face, albe sau rosii?
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)