Intretinerea albinelor (sfaturi batranesti)

Creat de Bătrânul, Februarie 25, 2011, 08:42:55 PM

« precedentul - următorul »

Kiwi Bee

Bogdane, in urma cu citiva ani eu si Dragos am venit cu ideea de a avea o categorie tip "calendar".
Admin nea facut categoria "Calendar apicol" unde daca deschizi se vor vedea toate lunile Ianuarie, Februarie,Martie etc.
Acum fiind Aprilie deschizi la Aprilie si citesti ce sa scris ca este de facut in aceasta luna.
Daca iti apar intrebari cauti subiectul(topicul) cit mai profund si acolo iti pui intrebarea.
Eu de ani de zile am propus lui admin ca NIMENI sa nu aiba dreptul de a deschide un nou topic ca sa nu avem 10 topice despre Varroa si la fel despre alte subiecte.
De multe ori nici eu nu gasesc cemi tebuie dar fiind aici/citind forumul de mai multi ani caut dupa memorie....... parca am citit odata ..... pe la categoria "X" .... despre ceva asemanator..... parca...... parca si asa dau de subiectul/poze/filmuletul cautat de mine.
La butonul "Cautare" daca nu folosesti cuvintul potrivit nu vei gasi exact ceea ce cauti si citi sintem ne exprimam in atitea feluri. Ce bine ca avem 10 topice cu acelasi subiect, nui asa?

In momentul acesta mia venit inca o idee care poate sa ajute/sa fie de folos.
Sa avem un link pe "Home page" care ne deschide o fereastra in care vom vedea toate topicele existente in ordine alfabetica.
Sa vedem ce se va implini.

bogdan moldovean

domnilor Ceia ce mi ati spus d-voastra cunosc in totalitate calendare topicuri etc.DAR despre altceva este vorba Fiind un an extrem de DIFICIL vb din punct de vedere apicol cu atat mai mult activitatea pe acest forum ar trebui sa fie activa Jos palaria pentru oamenii fundamentali de pe acest forum cum ar fi Dragos Romikele Batranul etc.de la care am invatat mult.Din nou cu sfaturi de cautare subiecte din alti ani stim cu totii dar nu i an apicol sa se potriveasca cu anul anterior Macar sa fim asociati online daca altfel nu vrem si nu putem Iubesc acest forum dar daca nu sunt subiecte recente de sezon pe care sa le rezolvam nu vad rostul
Multumesc si speram (INCEPATORII)intr o schimbare de ritm Spor la prisaca

costelgeorgel

Citat din: bogdan moldovean din Aprilie 06, 2013, 06:17:58 PM
domnilor Ceia ce mi ati spus d-voastra cunosc in totalitate calendare topicuri etc.DAR despre altceva este vorba Fiind un an extrem de DIFICIL vb din punct de vedere apicol cu atat mai mult activitatea pe acest forum ar trebui sa fie activa Jos palaria pentru oamenii fundamentali de pe acest forum cum ar fi Dragos Romikele Batranul etc.de la care am invatat mult.Din nou cu sfaturi de cautare subiecte din alti ani stim cu totii dar nu i an apicol sa se potriveasca cu anul anterior Macar sa fim asociati online daca altfel nu vrem si nu putem Iubesc acest forum dar daca nu sunt subiecte recente de sezon pe care sa le rezolvam nu vad rostul
Multumesc si speram (INCEPATORII)intr o schimbare de ritm Spor la prisaca

dle Bogdan fiecare topic are si informatii (postari) recente si chiar si pentru un cunoscator al forumului este greu daca trebuie sa citesti in 10 locuri despre un acelasi subiet

Obombo

Citat din: bogdan moldovean din Aprilie 06, 2013, 06:17:58 PM...DAR despre altceva este vorba Fiind un an extrem de DIFICIL vb din punct de vedere apicol cu atat mai mult activitatea pe acest forum ar trebui sa fie activa ...
Din zece ani, opt sau noua sunt dificili, asa ca nu te panica :) si oricum nimeni nu poate da indicatii universal valabile, altele decat cele deja existente pe forum. Pe de alta parte, bobocii se numara toamna, deci se va vedea la sfarsitul sezonului daca anul a fost dificil sau nu, deocamdata doar inceputul este dificil si asta nu pentru toti, situatiile difera de la o zona la alta (la mine, primavara a venit ieri, la 100 de km de aici albinele au umplut deja un cat cu miere).

Citat din: bogdan moldovean din Aprilie 06, 2013, 06:17:58 PMIubesc acest forum dar daca nu sunt subiecte recente de sezon pe care sa le rezolvam nu vad rostul
Multumesc si speram (INCEPATORII)intr o schimbare de ritm
Asta nu este o scola de apicultura online, e un forum unde se discuta despre apicultura, cine vrea sfaturi le cere, cine are de dat, le da, cine vrea sa povesteasca ce a mai facut, povesteste, asta este rostul foumului. Doar Edy isi pusese in cap sa dea lectii de apicultura, da' a renuntat ca elevii erau recalcitranti :D.

johnysibiu


Bătrânul

Abia acum incep REVIZIA GENERALA DE PRIMAVARA ! M-am uitat prin sondaj la citeva familii (fara sa desfac cuiburile ) 7-8 rame de albine . A inflorit corcodusul ,caisi ....si totus zbor slabut. ALBINELE STAU PE PUIET ! :bzz: %%-

Kiwi Bee


Bătrânul

23 grade   :yes: :yes: :yes:  Putine albine culegatoare , mult tineret   :bzz: :bzz:

elvis

Daca am multe culegatoare inseamna ca am multe albine batrane in stup?
"cu totii stim ca sunt anumite lucruri imposibil de realizat, pana cand apar unii care nu stiu asta si le realizeaza"-einstein

mape 48-petru manea

Nu sunt neaparat batrane sunt adulte bune de cules (apa,polen ,nectar )

stefan1

Citat din: elvis din Aprilie 26, 2013, 12:25:32 PM
Daca am multe culegatoare inseamna ca am multe albine batrane in stup?

  Numarul de culegatoare este un factor important in economia unui stup, dar  noi, stuparii, nu il analizam destul de atent. Ne multumim sa spunem ca o familie este populata sau mai slab populata sau ca o familie este de carne sau de miere, fara sa cautam sa vedem de ce se intampla asta.
  Se stie ca o albina isi petrece prima parte a vietii in stup, cu cresterea puietului, a fagurilor, paza, curatenie, prelucrarea nectarului si polenului si numai in a doua parte a vietii devine culegatoare. Data la care devine culegatoare nu este 'batuta in cuie' poate varia foarte mult in functie de necesitatile familiei, de temperatura, de culesuri si de alti factori.
  - O familie cu foarte mult puiet larvar are nevoie de mai multe doice, astfel incat si unele albine care au varsta propice pentru cules continua sa stea in cuib sa hraneasca puietul. Unii stupari tin cont de acest lucru si inaintea marilor culesuri cu un numar de zile inceteaza sa mai stimuleze familiile, incat matcile sa ponteze mai putin si sa nu aiba prea mult puiet larvar in timpul marelui cules. Altii, mai radicali, chiar limiteaza regina pe cateva rame, ca sa nu poate oua asa mult. Sunt si care chiar orfanizeaza famila, incat albinele sa nu mai fie ocupate cu cresterea puietului si sa devina culegatoare mai timpuriu.
  - Culesurile mari imbie albinele sa inceapa mai devreme activitatea de culegatoare, neglijand oarecum ingrijirea puietului, astfel ca la culesuri mari suprafetele de puiet scad, asta si pentru ca unele celule sunt ocupate cu nectar, care are nevoie de o mare suprafata de expunere pentru a se deshidrata mai repede.
- Factorul genetic este unul din cei care face o familie 'de carne' sau 'de miere'. Sa spunem ca o albina traieste 40 de zile. Nu e acelasi lucru daca genetic albinele sunt programate sa creasca puiet pana la 15 zile si 25 de zile activeaza ca lucratoare si alta daca 25 de zile sunt ocupate cu cresterea puietului si doar 15 zile vor mai culege. Se vede ca primele ar aduna (la aceeasi populatie) aproape dublu decat celelalte. Mai este un lucru de finete, si albinele se specializeaza in meseria de culegatoare, in primele zile culeg mai putin si de asemenea in ultimele, cand sunt uzate, cu aripile afectate de zboruri. Asa ca primele au o perioada mai mare de lucru la eficienta maxima.
  - Stuparul si el poate influenta proportia culegatoare-doice. Fortarea cresterii puietului in perioade fara cules in special de polen, duce la obtinerea unor albine de viata scurta. Acestea au o vitalitate scazuta, nici puiet nu vor putea cresate prea bine, iar la cules vor mai putea zbura doar cateva zile si vor muri. Si stimularile excesive, care obliga albinele sa prelucreze si sa depoziteze siropul dat, uzeaza albina, ii scurteaza viata, scazand raportul culegatoare/doice.
  - Temperatura din stup si de afara influenteaza si ele numarul de culegetoare. In zilele mai reci ies mai putine albine la cules ca este nevoie de mai multe pentru mentinerea temperaturii in zona puietului. De aceea e bine primavara sa avem un numar mic de faguri in cuib, sa asiguram o protectie termica icat caldura din cuib sa nu se piarda usor. Toti stim ca familiile slabe pornesc dimineata la cules mult mai tarziu, doar dupa ce vremea s-a mai incalzit. Dar si temperaturile mari din timpul verii pot reduce numarul de culegatoare, multe albine facand ventilatie in stup sau la urdinis, altele aducand apa, sau chiar facand 'barba', adica iesind din stup reducand activitatea din incinta, ca orice activitate degaja caldura.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

G. Iulian


bogdan moldovean

prieteni stupari Azi am fost la stupina si spre surprinderea mea am constatat chiar in mijlocul cuiburilor aveam 2 rame pline pe pastura cu ceva albina gata de ecloziuneAce;e 2 rame le am indepartat spre margini adaugand o rama de ouat in mijlocul cuibului in cazul asta am spart cuibul cu o rama pt ouat intr un cuvant deblocare D-voastra ce spuneti este timpul pt a sparge cuiburile ?am procedat bine ?stupii se prezinta in limitele acestea ....intre 7-9 rame albina plus 4 rame puiet capacit .Ce spuneti ?am procedat bine prin spartul cuiburilor?la ora asta?Va multumesc si astept raspunsul d-voastra

stefan1

  Acest fenomen de a ponta mai mult pe faguri spre marginea cuibului se intampla in vara, la temperaturi mari, cand in centrul cuibului este prea cald si e mai favorabila temperatura mai la marginea cuibului. Eu zic ca ai procedat bine, ca este o perioada de extindere a puietului. Eu cred ca vor mai veni perioade reci, dar daca ai suficienta albina in stupi nu mai este pericol.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

mihai1988

            buna ziua cum ar trebui sa arate in aceasta perioada un stup vertical( cate rame cu puiet) pentru a putea valorifica salcamul care incepe de azi (cat 1/2 10 rame faguri artificiali) multumesc. se poate face unificare sau imputernicire cu puiet capacit acum sau este tarziu