ceara

Creat de dragos2006, Martie 07, 2008, 10:34:07 PM

« precedentul - următorul »

bee_lover

Domnule leo regine de vanzare o sa gasiti un pic mai incolo si o sa puteti sa le schimbati pe cele roitoare pe care le aveti.

pistol28

Wax should never be heated above 85 0C. If wax is heated directly (without water) or above 85 0C discolouration occurs. Therefore wax always needs to be processed in water or in a water bath. Wax should not be processed in unprotected steel, iron or copper containers, since it will discolour from reaction with these metals. Direct exposure of wax to hot steam results in partial saponification.


Ceara nu trebuie să fie încălzită peste 85 0C. În cazul în care ceara este încălzit direct (fără apă) sau mai mare de 85 0C decolorare apare. Prin urmare, ceară întotdeauna trebuie să fie prelucrate în apă sau într-o baie de apă. Ceara nu ar trebui să fie prelucrate în containere de oţel neprotejate, fier sau cupru, deoarece aceasta va decolora de reacţie cu aceste metale. Expunerea directă de ceară la rezultate de abur fierbinte în saponificare parţială.

http://www.fao.org/docrep/w0076E/w0076e12.htm#4.5.10
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

cipriene

si acum o intrebare: ceara de la lumanari este buna de topit si ulterior de folosit pt rame? nu ma refer la lumanarile alea albe din parafina  :thanks:
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

bucovineanu

Pai si lumanarile galbene tot din parafina sunt facute, in marea lor majoritate.

cipriene

deci sa inteleg ca raspunsul este negativ. dar totusi sunt lumanari care chiar miros a ceara...........
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

cristi ciuc

Lumânările sunt produse cu foarte multă parafină sau alţi componenţi de noutate şi este riscant să se încerce folosirea lor pentru faguri.
Ne-am afla cred, în situaţia comerciantului de vinuri, aflat pe patul de moarte care, înainte să-şi dea ultima suflare, îi spune fiului  .... Să ştii fiule că vinurile se fac şi din struguri!

relutu

Banuiesc ca se refera la asa zise-le lumanari de ceara curata,care pe la unele Manastiri se fac chiar din ceara curata.

Kiwi Bee

As avea o intrebare referitoare la foitza de ceara.

Nu este vorba de mine ci de un apicultor incepator pe care nici macar nul cunosc doar pe un forum sa plins de o situatie neplacuta.
Aici in NZ acum la sfirsitul lui Feb sintem ca la voi la sfirsitul lui august. Sau dus culesurile mari dar pe ici colo mai sint citeva culesuri mici dar bune.
Apicultorul in cauza are 2 stupi ME mari.Cuibul este pe 2x1/1 Langstroth(cca. 2x 3/4 Dadant) peste care vine gratia Hanneman apoi un cat de 3/4Langstroth(cca. 1/2 Dadant).Are 2 stupini(1 stup per stupina).
Problema este la fel la ambele familii.Exact la fel.
Acum 2 luni de zile(deci la voi ar fi a doua jumatate din Iunie) la una din familii a scos gr. Hanneman. ACUM 2 LUNI DE ZILE!!!!! pt ca albinele nu se atingeau de ramele din cat(rame de lemn cu foitza de ceara). Nu cladeau faguri deloc pe acele rame.
Acum 3 saptamini(la voi ar fi sfirsitul lui Iuilie-inceputul lui August) a ridicat rame din cuib in cat ca sa atraga albinele sus in cat. Sint albine asta nu e problema.
Jos in cuib a ramas loc liber sub ramele ridicate in cat si albinele au cladit sub acele rame faguri unde regina a ouat. Stupii mai au si citeva rame de plastic(magazinul apicol ti le sufla cu un strat subtire de ceara daca nu vrei tu sa ti le vopsesti cu ceara cu rola de vopsit) care au fost cladite.
Dar ramele cu foitza de ceara nu sint atinse nici in ziua de azi.

Care sa fie problema?De ce aceste rame cu foitza de ceara nu sint atinse de peste 2 luni de zile?



jenica67

        Spune-i sa incerce, sa le dea cu trafaletul cu ceara, sau cu sirop, miere. Poate asa devin mai atractive.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

Kiwi Bee

Prima mea reactie a fost ca ar fi prea multa parafina in foitza de ceara si niste tuica pulverizata pe foitze ar face minuni. Era sa ramin fara cap. "Asa ceva in NZ?" Nu sa auzit niciodata. Parafina in foitze? Nici nu exista in lume caci sar topi parafina in stup de la caldura din interior, spuneau unii.
Cind leam demonstrat ca exista(am gasit niste firme chinezesti pe net care spun ca foitzele lor au parafina chiar si pina la 50-60%) binenteles ca reactia fost de genul ".......numai in China se poatre asa ceva.....".
Cel mai mare magazin apicol din NZ are proprietari noi de vreo aproape 2 ani........ si sint chinezi. :D

Mersi pt ideea de receruire.

cipriene

traiasca parafina.
am citit despre inlocirea cerii cu parafina, inlocuirea mierii cu nu stiu ce indulcitori, in curand o sa inlocuim si albinile  :rotfl:
poate de aici si confuzia dintre produsele naturale si fake-uri
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

Kov iulian

#26
Nu ar fi bine sa se stabileasca niste standarde?

Un standard de ingrijire a albinelor comercial , in care sa se foloseasca siropuri, faguri cu parafina, etc, etc

Si un standard traditional, eco .

sorin_79

Stilul traditional ECO se poarta sub numele de "organic beekeeping". Regulile nu-s multe, o raza de cativa km de culturi organice, fara pesticide si chimicale, stupi facuti din lemn curat fara polistiren, vopsele sau alte produse chimice. Intotdeauna ii lasi albinei mierea sa pentru a se hrani si practic "te imprumuti" la ea nu o folosesti pe post de money maker. Nu folosesti tratamente sau alte produse nenaturale.
puncte negative- cantitatea de miere colectata este mult mai mica, dar pretul ei in tarile unde se cauta si unde este apreciata este cu mult mai mare, deci poate compensa usor.
puncte pozitive- niciodata un organic beekeeper nu a raportat CCD sau alte molime de acest gen. Selectia naturala se face de catre natura.


Kov iulian

Citat din: sorin_79 din Martie 10, 2012, 04:20:02 PM

puncte pozitive- niciodata un organic beekeeper nu a raportat CCD sau alte molime de acest gen. Selectia naturala se face de catre natura.

Normal ca nu a raportat, incercati sa mancati mancare slaba calitativa fara fructe fara legume, sa vedeti cum va inbolnaviti de toate cele, asta pt ca noi vietatile pamantului suntem cea ce mancam, mancam prost gandim prost, traim prost , cea mai mare parte a bolilor se datoreaza alimentatiei .

stefan1

  Eu ma indoiesc ca cei care sunt 'organic beekeeper' nu au probleme de sanatate cu albinele. Si principalul motiv este Varroa, care ecologic se trateaza mult mai greu, adesea complet ineficient.
  Pe de alta parte e greu sa gasesti arealuri de 3-4 km roata in jurul stupinei, in care sa nu se foloseasca nici un fel de substante chimice. Cel putin la noi, fara a supara pe cineva, eu cred ca 90% din stupinele bio fenteaza mai mult sau putin regulile unui organic beekiping, desi fata de alte tari am avea conditii mai bune pentru un astfel de stuparit.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)