Cuiburi blocate.

Creat de valy gudas, Septembrie 08, 2008, 01:14:48 AM

« precedentul - următorul »

balasbebe

Daca era sa fie, acela trebuia sa fie adrian. Eu am refacut userul, si din repezeala, nu am mai trecut si localitatea. Pe mine, ma cunosc forumistii, si nu mai am nevoie de adresa. Mentionez, ca sunt din judetul Mures, iar acum locuiesc in Zalau.
La noi clima este cu totul altfel fata de ceea din Mures. Sa nu mai vorbesc, fata de ceea din sud. Clima se aseamana putin cu ceea din moldova, dar si aici sunt mari diferente. Doar la 50 de km. in linie drepat, spre Carei si este altfel.
  De aceea spun, si intreb de unde esti ca sa nu dau pe linga raspunsuri.
Cristi, si cativa, la care le-am mancat painea de pe stuparitul deabia asteapta sa ma muste, dar nu ma prea sperie.
Eu pe internet, pot sa navighez, atat cu identitate, cat si cu un user facut de un pusti, si pe urma folosit.
  Eu sunt stupar, iubesc albinele, si mediul inconjurator, il protejez cat pot, cat sa apar albinele, ca ele sunt mai gingase, decat alte insecte din natura.
Am mai multi prieteni pe forum, decat dusmani, asa ca tabara deocamdata este  in favoarea mea.
Eu nu vreau razboi, ca din armata am iesit, si in afara de aplicatii si poligoane de trageri nu am folosit armamentul din dotare.
Am iesit din armata, la 01 oct. 1998, fara vicii fara alcool, fara tutun In armata se invata cele mai multe prostii, dar eu din 1976, si pana in 1998 nu le-am invatat, nici de aici incolo nu o sa le mai pot deprinde. Totul se face la tinerete.
  Sunt un om pasnic, si nu vreau sa supar pe nimeni.
           Astept ca toti cei care vor un raspuns, sa nu-si mai ascunda identitatea

D006

pt valy gudas......sunt din Olanesi,jud.Valcea
ast rasp mai exacte

gudas valentin

Citat din: adrianpt valy gudas......sunt din Olanesi,jud.Valcea
ast rasp mai exacte
Nu te supara aici ai gresit un pic ,nu pt mine ci pt tine  :wink:
La voi iernile sunt mai blande,eu consider ca pe 3 intervale si miere suficienta si de calitate poti ierna linistit. Este o parere din nordul tari. :hi:
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011

andrei_salaj

nu am vrut sa jignesc pe nimeni...dar m-am saturat de atatea certuri pe ast forum...e un forum de apicultura....iar noi incepatorii nu vrem sa ne formam o parere gresita...numai bn tuturor...ai dreptate Florin :hi:

neculai.luca

Citat din: valy gudas
Citat din: stefan1Probleme pot fi daca mierea ultima e de mana sau daca nu mai ajung sa o capaceasca, ce nu cred ca-i cazul, vremea fiind inca buna. Cat puiet mai au?
Domn stefan am puiet doar capacit si mici elipse de larve,oua,puiet de toate varstele,an rest pe unde a apucat matca sa oua cate un pic 10-20 celule Restul miere,au prins ceva cules bun an ultimile 2 saptamani cu siguranta,mierea e ne capacita.nectarul e achis la culoare dar este si limpede,albinele veneau dinspre padurea de stejar,dar pt mierea de mana zic ca e cam tarziu,si anca ceva miroase ffoarte fain an stupina a flori.
Poza cu iulisca nectarul de la aceasta floare provoaca iarna diareie la albine.[/quote=neculai.luca ]
Domn stefan am puiet doar capacit si mici elipse de larve,oua,puiet de toate varstele,an rest pe unde a apucat matca sa oua cate un pic 10-20 celule Restul miere,au prins ceva cules bun an ultimile 2 saptamani cu siguranta,mierea e ne capacita.nectarul e achis la culoare dar este si limpede,albinele veneau dinspre padurea de stejar,dar pt mierea de mana zic ca e cam tarziu,si anca ceva miroase ffoarte fain an stupina a flori.
Poza cu iulisca nectarul de la aceasta floare provoaca iarna diareie la albine.
Prietene Valy, nu te supara, dar nu pot sa nu intervin, deoarece in ultimii 10 ani de multe ori am iernat pe miere de iulisca si n-am avut diaree in stupi ! Deci nu mierea de iulisca in sine provoaca diaree, este tot o miere din nectar floral si , desi nu cunosc compozitia ei chimica, nu cred sa aiba ceva in comun cu mierea de mana .Pot sa-ti spun cu siguranta ca aceasta a fost sursa culesului tau abundent din aceasta toamna care are totusi si un mare neajuns : raman portiuni mari din rame cu miere necapacita si aceasta ar putea fi explicatia diareei ! Nu stiu sigur din ce cauza n-o mai capacesc , cu atat mai ciudat  deoarece sunt si table capacite din aceeasi miere ! Poate deoarece dupa 1 sept. noptile sunt tot mai reci  iar procentul de apa din nectar se pare ca este destul de mare. Cert este ca-i o miere aproape neagra la culoare, are o aroma deosebita, cristalizeaza foarte repede, dar cristalele sunt fine , are un aspect untos si de culoare crem. Cred ca nu exista miere cristalizata mai placuta la mancat !
      S-auzim numai de bine !
bucură-te de ce ai, nu fi nefericit pentru ce nu ai (dar nu fi leneş!)

bucovineanu

Bine a-ti revenit pe forum d-le Luca.Credeam ca v-ati suparat pe noi.
In zona mea a fost un mic cules de mana si asta dupa inundatiile catastrofale din vara. Iernarea pe miere de mana este periculoasa daca albinele nu au zbor in ianuarie sau februarie. In ultimii ani au zburat in acea perioada si au trecut iarna chiar si albinele care aveau si miere de mana. Totusi pentru a nu avea emotii trebuie sa fim precauti.

balasbebe

Ieri, la un control de rutina, am ridicat salteaua, si carpa, sa vad cu stau albinele. Dupa diafragma, erau 2 rame, descapacite, puse pentru lins. Era o mare inghesuiala, iar pe celelalte 7 rame, erau albine, dar doar 30 % ocupate. Am scos pe rand ramele si mi-am dat seama, ca acolo, trebuia sa fie si matca. Am gasit-o usor,  era marcata cu alb, din 2006. In cuib era prea multa miere, si  ramele prea noi, adica toate din acest an. Era de fapt un roi, prins in acest an, dar cu matca batrana. Mi-am dat seama, ca trebuie inlocuita aceasta matca, deoarece aveam 3 motive:
- nu sta pe rame noi
- era  din 2006
- a roit

maximus

adrian din olanesti,da-mi un pm cu nr tau de telefon si ne intalnim.poate dau o geana prin stupii tai,ca santem la o aruncatura de bat.sanatate

stefan1

Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

#24
Cateva date despre Fallopia Japonica: Planta perena, erecta, de 1,5-2(-3)m inaltime, frunze 5-15 cm lungime si 2-12cm latime. Flori in inflorescente terminale sau axiale, erecte sau aplecate, de 4-12 cm lungime. Florile pot fi bisexuate sau pistilate (feminine). Infloreste in august-septembrie. Creste intre 0-1800m, mai mult in emisfera nordica, inclusiv in America, dar se intalneste si in Australia si Noua-Zeelanda.
Primavara creste din rizomi si ajunge in conditii favorabile in cateva saptamani  la 3 sau chiar 4 m inaltime. Poate creste chiar 10-30 cm/zi. Incepand din august infloreste. La primul ger mor toate partile aeriene ale plantei. In pamant are o retea puternica de rizomi care cresc preponderent orizontal, dar pot ajunge si la 2 m adancime. De fapt se zice ca 2/3 din masa plantei este in pamant. Rizomii ajung pana la 10 cm grosime.
  Inmultirea in Japonia se face de obicei prin seminte, dar in Europa si America aproape exclusiv vegetativ. Are o mare putere de inmultire, caci nu numai rizomii dau lastari, ci si parti de tulpina sau bucati de rizomi pot creea noi plante. Dezvolta tufe dese, care inabuse orice planta. Viteza de inaintare prin rizomi e cam de 1 m/an (radial), dar raspandirea este mult mai rapida prin partile de planta duse de ape, sau imprastierea prin operatiunile agricole. Cel putin in Europa, datorita inmultirii vegetative, se spune ca tufele de F.J. sunt in marea majoritate fie excluciv feminine fie masculine. In Anglia se spune ca toate plantele sunt o clona si anume feminina. In Germania sunt si plante masculine, dar se suspicioneaza ca acelea pot fi hibrizi cu alte specii de Fallopia. Pe mine m-ar interesa daca stuparii unde sunt astfel de flori au vazut si flori cu stamine, deci cu polen. Florile feminine au ciorchinii florali aplecati, pe cand cele masculine ii au in pozitie erecta, drepti.
F.J. e la origine o planta submeridional-oceanica. Prefera zonele umede de la malurile apelor, dar s-a adaptat si s-a extins acum pe tot felul de soluri, de la fertile la sarace si de la umede la uscate. A ajuns si pe marginea drumurilor sau chiar in orase, pana la marginea padurilor (in tarile unde s-a raspandit). In paduri dezvoltatea ei e foarte slaba, ca iubeste lumina.
- Pe langa varietatea descrisa, numita Fallopia Japonica-varietatea Japonica, exista si F.J.-var. compacta. Aceasta e in Japonia o planta alpina, prefera soluri cu cenusa vulcanica si are frunzele (rotunde) si florile clar mai mici. Si aceasta este pe cale de salbaticire in Europa.
- Fallopia Sahalinensis. E o specie asemanatoare cu F.J., dar de talie mai mare si cu frunze mai mari, originara din Insula Sahalin. Tot perena, cu rizomi, de 2-4(-5)m inaltime, frunze 15-30(-40)cm lungime si 7-25 cm latime, flori bisexuate sau feminine. Infloreste iul-oct. Creste la altitudini pana la 500m. Traieste si in Europa.
- Fallopia baldschuanica (numita mai inainte Auberti). Specie cataratoare. Poate ajunge la 15m si sa creasca intr-un an pana la 6-9 m ( in engleza se numeste si 'Mile a minute plant'. Alte surse dau o inaltime de doar 2 m, dar se spune ca inaltimea e mult influentata de trainicia suportului de catarare. Nu iubeste seceta si curentii. Originara din Tadjikistan.Se intalneste si in Romania. Dupa unele surse are rizomi, altele sustin contrariul. Si perioada de inflorire este de lunile 6-10 dupa unii sau 8-9 dupa americani.
- Fallopia xBohemicus. E un hibrid intre F.J. si F. Sachalinensis si are caracteristici intermediare intre cele doua: perena, cu rizomi, 1,5-2,5 m inaltime, flori iul-oct., altitudini pana la 800 m.
- Sunt si soiuri mai curioase, cum ar fi Polygonum Aviculare, taratoare, 5-60 cm lungime, radacini pana la 80 cm, infloreste din aprilie in oct-nov, dar nu da nectar sau polen. Samanta isi pastreaza prop. germinative si dupa 250 de ani.
O sa mai continui daca intereseaza pe cineva.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bee_lover

Multumim de informare si da, chiar va rog sa continuati daca doriti, eu am citit pana acum tot ce ati postat!

catel

Citat din: andrei_salajnu am vrut sa jignesc pe nimeni...dar m-am saturat de atatea certuri pe ast forum...e un forum de apicultura....iar noi incepatorii nu vrem sa ne formam o parere gresita...numai bn tuturor...ai dreptate Florin :hi:
pai daca te-ai saturat de certuri atunci trebuie sa temperezi ... nu sa incepi cu o tenta de jignire. parerea mea.
eu ma simt ca si un"catelus" pe langa 99.9% dintre forumisti, care da din coada sa i se arunce o faramitura de "experienta". nicidecum sa-mi zbarlesc coama la vreunul.
totusi este bine ca oamenii acestia nu au trecut ca rata prin balta prin viata si au invatat la randul lor o gramada de lucruri de la cei batrani. :hi:  :nod:
Sa fii DOMN ii o-ntaplare, sa fii OM ii lucru mare !

PricopArthur

Citat din: stefan1Cateva date despre Fallopia Japonica: Planta perena, erecta, de 1,5-2(-3)m inaltime, frunze 5-15 cm lungime si 2-12cm latime. Flori in inflorescente terminale sau axiale, erecte sau aplecate, de 4-12 cm lungime. Florile pot fi bisexuate sau pistilate (feminine). Infloreste in august-septembrie. Creste intre 0-1800m, mai mult in emisfera nordica, inclusiv in America, dar se intalneste si in Australia si Noua-Zeelanda.
Primavara creste din rizomi si ajunge in conditii favorabile in cateva saptamani  la 3 sau chiar 4 m inaltime. Poate creste chiar 10-30 cm/zi. Incepand din august infloreste. La primul ger mor toate partile aeriene ale plantei. In pamant are o retea puternica de rizomi care cresc preponderent orizontal, dar pot ajunge si la 2 m adancime. De fapt se zice ca 2/3 din masa plantei este in pamant. Rizomii ajung pana la 10 cm grosime.
  Inmultirea in Japonia se face de obicei prin seminte, dar in Europa si America aproape exclusiv vegetativ. Are o mare putere de inmultire, caci nu numai rizomii dau lastari, ci si parti de tulpina sau bucati de rizomi pot creea noi plante. Dezvolta tufe dese, care inabuse orice planta. Viteza de inaintare prin rizomi e cam de 1 m/an (radial), dar raspandirea este mult mai rapida prin partile de planta duse de ape, sau imprastierea prin operatiunile agricole. Cel putin in Europa, datorita inmultirii vegetative, se spune ca tufele de F.J. sunt in marea majoritate fie excluciv feminine fie masculine. In Anglia se spune ca toate plantele sunt o clona si anume feminina. In Germania sunt si plante masculine, dar se suspicioneaza ca acelea pot fi hibrizi cu alte specii de Fallopia. Pe mine m-ar interesa daca stuparii unde sunt astfel de flori au vazut si flori cu stamine, deci cu polen. Florile feminine au ciorchinii florali aplecati, pe cand cele masculine ii au in pozitie erecta, drepti.
F.J. e la origine o planta submeridional-oceanica. Prefera zonele umede de la malurile apelor, dar s-a adaptat si s-a extins acum pe tot felul de soluri, de la fertile la sarace si de la umede la uscate. A ajuns si pe marginea drumurilor sau chiar in orase, pana la marginea padurilor (in tarile unde s-a raspandit). In paduri dezvoltatea ei e foarte slaba, ca iubeste lumina.
- Pe langa varietatea descrisa, numita Fallopia Japonica-varietatea Japonica, exista si F.J.-var. compacta. Aceasta e in Japonia o planta alpina, prefera soluri cu cenusa vulcanica si are frunzele (rotunde) si florile clar mai mici. Si aceasta este pe cale de salbaticire in Europa.
- Fallopia Sahalinensis. E o specie asemanatoare cu F.J., dar de talie mai mare si cu frunze mai mari, originara din Insula Sahalin. Tot perena, cu rizomi, de 2-4(-5)m inaltime, frunze 15-30(-40)cm lungime si 7-25 cm latime, flori bisexuate sau feminine. Infloreste iul-oct. Creste la altitudini pana la 500m. Traieste si in Europa.
- Fallopia baldschuanica (numita mai inainte Auberti). Specie cataratoare. Poate ajunge la 15m si sa creasca intr-un an pana la 6-9 m ( in engleza se numeste si 'Mile a minute plant'. Alte surse dau o inaltime de doar 2 m, dar se spune ca inaltimea e mult influentata de trainicia suportului de catarare. Nu iubeste seceta si curentii. Originara din Tadjikistan.Se intalneste si in Romania. Dupa unele surse are rizomi, altele sustin contrariul. Si perioada de inflorire este de lunile 6-10 dupa unii sau 8-9 dupa americani.
- Fallopia xBohemicus. E un hibrid intre F.J. si F. Sachalinensis si are caracteristici intermediare intre cele doua: perena, cu rizomi, 1,5-2,5 m inaltime, flori iul-oct., altitudini pana la 800 m.
- Sunt si soiuri mai curioase, cum ar fi Polygonum Aviculare, taratoare, 5-60 cm lungime, radacini pana la 80 cm, infloreste din aprilie in oct-nov, dar nu da nectar sau polen. Samanta isi pastreaza prop. germinative si dupa 250 de ani.
O sa mai continui daca intereseaza pe cineva.
Interesant. De unde se pot procura lastari? Totusi, la cat e de acaparatoare aceasta planta, s-ar putea sa fie o gresala sa o aduci in zona.
Miere multă şi inimă curată!

neculai.luca

Citat din: PricopArthurInteresant. De unde se pot procura lastari? Totusi, la cat e de acaparatoare aceasta planta, s-ar putea sa fie o gresala sa o aduci in zona.
Ati intuit foarte bine domnule Arthur, unde a prins radacini nu prea se mai poate scapa de ea.
In zona Baia Mare o stiu eu de 30 de ani, se extinde in special de-a lungul raurilor si paraielor (acum am inteles si eu de ce , din expunerea d-lui Stefan caruia ii multumesc si eu pentru prezentare ).
Marturisesc ca demult caut informatii despre aceasta planta dar am gasit foarte putine. Din 1993, in fiecare an , cam din 10 iulie pana prin 20 sept., duc albinele intr-o zona cu cules modest ( ceva fl. soarelui, dovleci, faneata, trifoi alb, ghizdei ). Observam in partea de jos a ramelor coroane de miere mult mai inchisa la culoare cu un gust deosebit. Am banuit tot felul de surse ( struguri, prune ...) dar abia in 2002 am descoperit de unde aduc albinele mele nectar abundent : tufele de iulisca de pe malul raului Lapus de la o distanta de 400-600 m. Precizez ca a fost primul an cu un cules mare, rame intregi cu miere "neagra". Acum este momentul sa spun ca nu secreta in fiecare an asa grozav ( in 15 ani am prins 3-4 culesuri grozave, in rest moderate sau slabe).Despre valentele melifere ale acestei plante nu stiu date ca prod. de nectar /ha., nici n-am vazut masive ci doar palcuri si fasii.De aceea o aglomerare de stupi diminueaza mult productia. Dar sunt sanse ca planta sa castige rapid teren, stim ca nu prea se mai lucreaza pamanturile.
Cum am mai spus, eu n-am avut probleme la iernare pe astfel de miere dar imi ia mult timp aranjarea cuiburilor , pe cat pot caut sa nu las in cub rame cu portiuni prea mari necapacite. In schimb aceasta miere cristalizata este consumata cu mare placere de albine in stimularile de febr. dupa zborul de curatire !
bucură-te de ce ai, nu fi nefericit pentru ce nu ai (dar nu fi leneş!)

neculai.luca

Citat din: stefan1Pe mine m-ar interesa daca stuparii unde sunt astfel de flori au vazut si flori cu stamine, deci cu polen. Florile feminine au ciorchinii florali aplecati, pe cand cele masculine ii au in pozitie erecta, drepti.
.
Domnule Stefan, aici la noi am vazut ambele tipuri de flori dar n-am remarcat polenul, poate nu m-am uitat destul de atent. Eu credeam ca cele cu ciorchinii aplecati sunt mai bogate in nectar dar nu sunt sigur. Anul acesta am cateva bidoane cu miere de iulisca, deja cristalizeaza. Dar sa stiti ca in ramele capacite nu cristalizeaza, nici in cuib (la cald ) , nici in dulap (la rece ).
Fac eforturi sa conving clientii mei ca este miere naturala, li se par suspecte atat culoarea cat si aroma.Dar toti afirma ca e foarte placuta la mancat ! M-as bucura sa-i lamuresc s-o manance cristalizata, pe unii am reusit.
Poate voi reusi sa fac o analiza pentru a determina continutul de fructoza, glucoza, saruri minerale etc.
bucură-te de ce ai, nu fi nefericit pentru ce nu ai (dar nu fi leneş!)