Origini: fosile care ne spu...

Creat de dragos2006, Octombrie 18, 2009, 12:01:01 AM

« precedentul - următorul »

D006

Fosile care ne spun despre albine
America nu a avut o albina apis nativa pina acum ceva timp s-a bazat pe importuri.In urma cu ceva timp s-a descoperit in Nevada fosila care face parte din familia albinelor de acum 14 milioane de ani spun cei de la Universitatea Kansas.
Ei au botezat acesta albina americana Apis nearctica.
Cititi mai multe aici: http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 14558.htm#

centrifuga

studiul istoriei se bazeaza pe "citirea"unor surse,care in mare sunt scrise si nescrise(imi cer scuze ptr smplificare)
Din categoria surselor nescrise,va prezint 3 povesti cu si despre albine,pe care le-am auzit si eu.
I.Se zice ca Diavolul poate lua orice infatisare ptr amagirea oamenilor,conditia de baza fiind sa copieze exact,la un moment dat,fiinta sau lucrul a caror infatisare vrea sa o imprumute,cu 3 exceptii
-lan de grau,datorita faptului ca bobul de graul infrateste,spicul are multe boabe si se scutura,dihania nu poate sa-l copieze
-oaia,datorita numarului mare de fire de lana,necuratul se incurca la numarat,greseste,reia numaratoarea si pana la urma renunta
-stupul-familia de albine-tot timpul in stup-familie,regina depune oua,eclozioneaza albine,mor albine,zboara albine,intra in stup albine,se depune nectar,se transforma in miere,iar cand termina de numarat ceva,acel ceva deja s-a modificat si numai corespunde.
De aceea cele trei-lanul de grau,oaia si stupul -familia de albine sunt considerate sfinte!
II.Povestea spune ca odata,demult,Dumnezeu a chemat la el,pe rand toate vietuitoarele pamantului,altele decat cea facuta dupa chipul si asemanarea sa,si le-a cerut sa ii prezinte ce rol au ele pe pamant si ce cer de la Dumnezeu.
Cand a venit randul albinei,aceasta I-a spus ca ea zboara din floare-n floare,face polenizare si contribuie la existenta florei pe pamant,iar deosebit de aceasta,mai produce si ceva dulce si deosebit,mierea.I-a dat Creatorului sa guste din miere,Acesta a fost incantat,laudand albina.
La cerinte,albina a spus urmatoarele:
-Doamne ai vazut ce produs dulce si placut la gust fac eu si oamenii mi-l fura!Asi vrea sa am un ac cu care sa-i intep pe toti care vor sa-mi fure mierea si ei sa moara!
Atunci Dumnezeu a spus:Ba sa mori tu proasto daca intepi pe cineva!S i de atunci se zice ca acul albinei ramane infipt,ea sarmana se automutileaza si in final moare!
III.Intr-o toamna tarzie,o albina amagita de "soarele cu dinti"paraseaste stupul si pleaca-ea stie unde-dupa nectar si polen.Se indeparteaza de stup si in final gaseste o floare care inca nu fusese distrusa de frig-bruma si incearca sa ajunga pe ea.
Dar datorita distantei mari petrecute in zbor,puterile o parasesc si ramane la baza tulpinei acelei flori,neputand sa mai ajunga pe floare,alunecand pe acea tulpina.
Atunci floarea,impresionata de albina si stiind ce face albina ptr flori,a"scos"de sub coaje o "treapta",pe care albina sa se sprijine,sa se odihneasca si sa ajunga la nectar!si uite asa,cu sprijinul plantei,care scotea din loc in loc "treapta".albina noastra a juns la floare a cules nectarul,a capatat puteri si a zburat inapoi la stup.
Acum,povestea spune ca planta era trandafir,iar "treptele"sunt spinii acestuia!
Povestile sunt povesti,mie mi-au placut cand le-am auzit de la strabunicu!

D006

Albinele sunt sursa a multe mituri şi superstiţii din Egiptul, Grecia şi Roma antică. Există un text al lui Vergilius(70-19 i.C.) din "Agricole" in care se spune că albinele se nasc din trupul taurilor morţi.
"Titanul Aristeu i-a învăţat pe oameni albinăritul, însă din cauza foametei provocate de revărsările repetate ale Nilului albinele au murit. Dezamăgit, Aristeu s-a plâns mamei sale, care i-a cerut ajutorului zeului Proteu. Acesta i-a învăţat cum să facă albinele să renască şi aşa s-a ajuns să se facă albine din cadavre de tauri ucişi".
Metoda de "producţie a albinelor" care stă la baza acestui mit o găsim în Egiptul antic. Se pare că egiptenii îngropau taurii ucişi în pământ lăsând numai coarnele afară, după care tăiau coarnele şi aşteptau ca din găurile făcute să iasă albine. Fapt interesant, ei credeau că "regele" albinelor se naşte din creier, albinele lucrătoare din carne, iar viespile uriaşe din burta taurului, în timp ce restul tipurilor de tăuni se nasc din măgar.
Cu toate acestea, nici vorbă să se nască albine din cadavre de tauri. După entomologii contemporani, egiptenii confundau doar bărzăunii care apar în carnea putredă cu albinele.

milu56


stefan1

  Un articol interesant:

  http://stirileprotv.ro/stiri/stiinta/istoria-lumii-rescrisa-de-obiectele-gasite-intr-o-pestera-din-africa-sunt-mai-vechi-decat-credeam.html

  Dau un citat din articol:"Printre obiectele gasite in pestera se numara si sageti care aveau varfurile unse cu ceara de albine si rasina toxica."
  Se vede inca odata ca albinele au fost cautate si folosite de om din cele mai vechi timpuri.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

  Un articol interesant despre un sit arheologic din Geangoesti-Dambovita, la 12 km de Targoviste. Sunt urmele unei asezari de acum 6000 de ani. Cel putin ceramica imi pare foarte evoluata pentru acea perioada.
 
  https://www.facebook.com/watch/?v=371747773746775

 Interesant, printre vasele gasite se afla si o oala cu fund cu gauri, cu rol de strecuratoare. Se presupune ca aceasta era folosita la strecurarea mierii de albine, ca la vase similare descoperite in alte situri s-au gasit urme de ceara. (vezi min 7:30).
  Am mai remarcat din vederea aeriana, in zona arabila, o portiune relativ regulata cu culturile afectate de seceta. E posibil ca acolo sa fie o structura diferita a solului, posibil iar cu urme de locuire in straturie inferioare, care ar trebui verificate.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)